Jelenlegi párom nem tudja elfogadni, hogy a volt férjemet a mai napig tisztelem és szeretem emberileg. Hogy lehetne ezen változtatni? Van így közös jövőnk?
Összeházasodtam anno egy 15 évvel idősebb férfivel, született egy fiunk, aki most 8 éves. 2 éve váltunk el, mert már régóta csak barátként éltem mellette. Van egy új kapcsolatom, nehéz volt bárkivel is összekötnöm újra az életemet ennyi idő után, de nagyon jól kijövünk és a fiam is szereti. Viszont egy probléma van, hogy nem tudja elfogadni, hogy a volt férjem mindig jelen lesz az életünkben a gyerek miatt és azért, mert megmaradtunk barátoknak. Nem érti, hogy attól, mert a szerelem elmúlt, még a lelki kötődés megmaradt és mivel emberileg tisztelem és támogatom, nem fogok vele soha összeveszni miatta. Van egy fiunk, akinek mindig mi leszünk a szülei, közösen kell dönteni a dolgaiban és nem akarunk olyan szülők lenni, akik csak marják egymást a gyerek előtt, nem is tudnánk így tenni. Nekem ő mindig fontos lesz és ha tehetem, segítek neki, mert hosszú évekig éltünk együtt és én is sokat köszönhetek neki.
A párom mindig azt mondja, hogy szakítsam meg vele a kapcsolatot, mert neki nem szimpatikus. Jelenleg abból fakadt ki a vita, hogy szeretném, ha karácsonykor eljönne hozzánk ebédre, mert a fiam a 26-át a nagyszülőknél tölti, a volt férjemről pedig tudom, hogy nem tud se sütni, se főzni és a legénylakása nem túl otthonos, nem akarom, hogy a karácsonyt a kutyájával töltse. Erre a párom kiakadt, hogy az csak a mi ünnepünk, ne akarjon bepofátlankodni. Nem értem, miért nem fogadja el a múltamat és miért lételeme, hogy mindenki mindenkivel rosszban legyen és fortyogjon? Szeretném, ha kicsit megbékélne, de ha nem, nem tudom, lesz-e így értelme együtt maradni.
Igen, ezeket nagyon szépen kigyűjtötted. A párommal jól megvagyunk, írtam, hogy ez az egyetlen dolog, amiben nem értünk együtt és pont ezért szeretném rendezni a dolgokat, mert kezd egyre több vitát szítani, amit ő kezdeményez.
Emberileg tisztelni valakit nem annyit jelent, hogy csalom a partneremet, hiszen ennyi erővel mindenkivel összejöhetnék, aki kicsit is példát mutatott életem során. De az, hogy érdeklődöm, ha összefutunk, számíthat rám, még ha nem is beszélünk gyakran, baráti kapcsolatot ápolunk, illetve részt vesz a fiunk életében, nem jogosít fel senkit arra, hogy féltékeny legyen. Ennyi erővel a régi férfi barátaimat sem kéne meghívni karácsonykor, csak a nőket.
"Ennyi erővel a régi férfi barátaimat sem kéne meghívni karácsonykor, csak a nőket."
Gondolom a régi férfibarátaiddal nem volt 15 éves párkapcsolatotok, nem éltél velük szexuális életet, nem voltál velük összekötve testileg, lelkileg a 15 év alatt. De végül is rájöttem, hogy hiába beszélek neked, nálad teljesen összefolyik a barátság és a párkapcsolat.
ma 15:56 - aggódva megnéztem, férfi vagyok-e?:)
De még mindig nem értem, hogy miért ne láthatnánk vendégül pünkt a párom exét karácsony másnapján, pláne, ha egyben a gyerek apja is??? Mennyivel kevésbé hozzátartozója a páromnak egy évtizedes házasság után, mint a testvére, vagy az anyja???
Szerinted az exekre, a másik múltjára féltékenynek lenni normális dolog? - túl azon, hogy persze önbeteljesítő jóslatként szokott működni az efféle féltékenység, mert egy féltékeny pár mellett simán felértékelődhet az előző kapcsolat...
Nem tudom, mi 15 éve élünk együtt a párommal, és még soha nem merült fel, hogy bármelyikünk is engedélyt kérjen a másiktól, hogy kivel beszél, kivel találkozik, kit hív meg. Talán ezért is vagyunk együtt 15 éve, nem a másik kisajátításából űzünk sportot...
Eltekintve attól, hogy a 15 évvel idősebb férfit 15 éves párkapcsolatnak olvasod és órák óta itt vergődsz ész nélkül, azt kell, hogy mondjam, igazad van. Egy kész próféta vagy, vagy inkább Napkeleti Bölcs? Nem is tudok dönteni, de az biztos, hogy a szüleid büszkék lennének rád.
Te "szerencsétlen". -ha már az én megszólításomban részedről ez általánossá vált
Kicsit számomra is furcsa a tény, hogy meghívod. Semmi gond nem lenne ezzel, mert a gyermeked apja, a gond onnantól kezdődik, hogy alapjáraton féltékeny rá, hiszen a párod viselkedésének a hátterében ez áll.
Viszont mégis csak jogos, hogy hívod, mert a gyermeketeket csak azon az egy napon látja.
Nehéz helyzetben vagy és nem irigyellek, de mindenképpen próbálnám úgy intézni a dolgokat a jövőben, hogy a férjed a legkevésbé se érezze magát kirekesztve a "családodból".
Én megértem őt is, de téged is.
Én nem az együtt karácsonyozásra hívtam fel a figyelmet, hanem az alapvető problémára, ami fennáll.
Sok barát jön, sok sütit sütök, fiam ilyenkor mindig itthon fogadja a vendégeket, cseveg, jól érzi magát, jön vele egykorú kisfiú is. Kérdeztem Tőle: Kicsim, szeretnél elmenni Apuhoz inkább? Azt felelte: Nem, Anyu, inkább jöjjön ő, akkor legalább nem lesz egyedül. Osztottam a véleményét, a kérdésben azt írtam le, amit a fiammal közösen éreztünk az apja karácsonyával kapcsolatban. Nem az állt szándékomban, hogy na, meghívom, elvonulunk és a karácsonyfa mögött jól megcsalom a páromat, sőt, ez már a sokadik alkalom lesz! De sokaknak ez jutott el a tudatáig, ami szomorú.
Az alapvető probléma, hogy valami oknál fogva neki az felháborító, ha néha felbukkan valahol, vagy nem úgy beszélek róla, hogy "az a r.hadék volt férjem". Elváltunk, oké, régóta nem volt már meg az, ami összetartja a házasságot. Megtehettem volna, hogy nem beszélek az érzéseimről és magam mellé láncolom az elkövetkezendő 30-40 évre, de ez igazságtalanság lett volna. Továbbléptem, ha ő is tovább fog, örülni fogok neki és támogatom majd, mert szeretném, ha boldog lenne. Egyébként nem jön velünk sehova és nem szoktam vele találkozgatni, csak akkor, ha a gyereket viszi el és beszélgetünk, kikérem a tanácsát szakmai ügyben, vagy megkérdezem, minden oké-e. A karácsony egy figyelmesség volt, mint írtam, a gyerek programjaiból meg nem fogom kitiltani. Neki semmi baja nincs a párommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!