Nagyon csúnya dolog volt arra kérni a férjemet, hogy válasszon az anyja és a családja között?
Évek óta harcolunk az anyjával. Még mindig iszik, pedig már legalább 5 elvonón túl van. Előfordult többször is, hogy este kellett hozzá elmenni, mert szándékosan nem vette fel a telefont - a férjem aggódott, hogy részegen megfagy az udvaron. Ilyenkor kérdeztük, hogy miért nem vette fel a telefont, mire csak rángatta a vállát és flegmán közölte, hogy "azért, mert nem akartam". Többször fenyegetőzött öngyilkossággal, előfordult, hogy este az akkor 7 hónapos babánkat is vittük magunkkal, mert nem tudtuk senkire rábízni. A férjemet fél éve pszichológus kezeli. Természetesen az idegei kikészültek, emiatt itthon is állandóan ingerült. A gyerek ezt érzi és sokszor az ő viselkedése is kiborító. Ha van a férjemnek egy kis szabadideje, akkor nem velünk tölti, hanem az anyja ügyeit intézi, a rokonokhoz szaladgál, mert mindenki őt piszkálja az anyja részegsége miatt. Legutóbb elvitték anyóst a detoxikálóba, mert teljesen kiütötte magát és persze megint belerúgott egyet a páromba, azt mondta, hogy öngyilkos akart lenni megint. Másnap a férjem 13 órát volt távol az anyja miatt. Az fáj nekem, hogy előző nap megkértem, hogy vigyük el a 1,5 éves lányunkat sétálni fél órára, de ő közölte, hogy nem ér rá.
Elegem lett és arra kértem, hogy válasszon, mert én ezt így nem bírom már tovább. Vagy foglalkozik a családjával (az anyja meg élje tovább egyedül ezt a züllött életet), vagy továbbra is az anyját pátyolgatja (és szépen elválunk).
Tudom, hogy az anyja, tudom, hogy szereti, de nem volt más választásom. Vagy másképpen kellet volna ezt csinálni?
10#
Nem szólt semmit, csak állt és hallgatott.
14#
Igen. Ha én alkoholista leszek, akkor egyedül fogok inni és nem teszem tönkre a gyerekem életét és családját.
17#
Van testvére. Az egyiket pici korában elhagyta anyósom, így tőle nem illik segítséget kérni, a másik szintén alkoholista.
18#
Az én anyám is iszik, ráadásul elég beteg is. Ő sem hagyja, hogy segítsünk rajta, így én feladtam és a saját családommal törődök. Jóban vagyunk, de nem úgy ugrálok, ahogy ő fütyül.
Még annyi, hogy az elvonóról már haza akarta zavarni a főorvos, mert szerinte anyós teljesen életképtelen. Az évek során kiderült, hogy ő azért iszik, mert szeret inni és AKAR INNI. Van egy élettársa is, aki szintén szeret iszogatni, de ő tudja hol a határ. Vannak unokái, de azok közül egyik se látogatja. Az egyik legutóbb elvitte magához pár napra, de ott is részegen fetrengett. (2 gyerekük van) Nálunk a múltkor gyógyszerre ivott úgy, hogy közben a kislányomra vigyázott!!! Nem voltunk elég alaposak és talált pálinkát.
A férjem már kb 15 utolsó lehetőséget adott neki. Én is megmondtam a mamának, ha így folytatja, akkor el fogunk válni és a fia magára marad a problémákkal. Erre hazament és kiütötte magát. Próbálta a férjem azt is, hogy nem keresi pár napig. Ilyenkor nagyon aggódik, otthon idegesíti magát, hogy mi lehet vele és a rokonok zaklatását is kell elviselnie. Mindig telefonálnak, hogy anyád megint részeg, vidd be a kórházba.
Értem azt is, amit a másik oldal ír, hogy mégis csak az anyja. Természetes, hogy szereti az anyját és félti. Bár az nem természetes, hogy egy anya ilyen örömmel kínozza lelkileg a fiát. Ez az öngyilkossággal fenyegetés meg azért igazi gonoszság, mert apósom pár éve tényleg öngyilkos lett, amibe a férjem belebetegedett teljesen. Azért após legalább nem mondogatta, hanem megcsinálta és kész. Ezért rettentő nehéz helyzet.
Álljak a férjem mellett és támogassam.
Álljak anyós mellett is, őt is támogassam.
Tűrjem, hogy a férjem egész nap ingerült és közben oldjam meg, hogy a pici lány ebből ne érezzen semmit.
2 hete altatáskor bement a gyerekhez az apja, mikor meglátta, annyira sírni kezdett, hogy összehányta az egész ágyat. Sokszor nem engedi, hogy felvegye, nem akar odamenni hozzá. Gondolom érzi a feszültséget rajta.
Most megint nem tudom mit csináljak, mert sokak szerint jól döntöttem, mások szerint meg rosszul. Lehet, hogy összeszámolom melyikből érkezett több :)
A pontozgatók körében gondolom nem leszek népszerű, de hátha neked tudok segíteni egy kicsit.
Nálunk édesapám anyja alkoholista. Ő már nagyon rég óta ivott, a férje szintén. Ha leírnám mennyit termeltek be egy hét alatt el sem hinné senki. A férjét a gyerekei, unokái többször vitték elvonóra, de ahogy kikerült visszaköltözött nagyanyámhoz és ugyanott voltak ahol a part szakad. Sokáig tűrtünk, aput eléggé kikészítette a dolog. Az öreglánynak is elég vad húzásai voltak piásan, el sem kezdem taglalni, mert nem lenne elég az oldal hozzá. Végül úgy 5 éve tette fel az i-re a pontot. Akkorra már sorozatosan került a kórházba, mert piásan leesett innen-onnan. Folyamatosan el volt törve valamije, apu pedig próbált maximálisan helytállni, ment hozzá naponta többször is, nehogy baj legyen. Apu nővére is naponta látogatta, mégsem tudtuk megakadályozni abban, hogy kárt tegyen magában (ő ugye nem direkt csinálta). Hiába nem tudott kimenni a lakásból, gondoltuk akkor nem jut piához. Hát elég nagy tévedés. A szomszédokkal hozatott magának, hiába kértük őket is, hogy ne vegyenek. Szóval mindig megtalálta a módját. Hát így sikeredett neki megvalósítani azt is, hogy egyik nap annyira kiütötte magát, hogy arccal egy tányér levesbe talált "belealudni" ebéd közben. Ha apa később megy, tuti ott fullad meg.
Addig a pontig mindenki próbált a kedvére tenni, mert ugye nem akart elköltözni, de végül mégis mérlegelni kellett, hogy óhaja szerint otthon marad, amíg meg nem öli valahogy saját magát, vagy intézetbe kerül. Akkor került be abba az otthonba ahol most is él. Katolikus otthon, nem engedik inni sem (persze ott is megtalálta a kiskapukat, de nem issza magát eszméletlenre). Ahogy javult az állapota, sokszor eljöhet haza és jön is, van, hogy egy hónapot otthon tölt. Mára megszerette a helyet, mert sok programjuk van, napközben is oda mehet ahova akar. Sokat jár a városban, az otthonban pedig barátnői vannak. Egész életében nem tudtam hova rakni magamban, hiába a nagymamám, mert a pia miatt gonosz volt és beszámíthatatlan. Az utóbbi pár évben kezd javulni a kapcsolatunk. Már tudok vele beszélgetni, mert nem a pia beszél belőle. Neki minden téren előnyére vált.
A helyedben ezt próbálnám megbeszélni a férjeddel. Ha elváltok (az én szüleim is elváltak amúgy, bár nem ezért, de elmondhatom, nem volt egy vasárnapi matiné apu számára ez elmúlt pár év, amit azzal töltött, hogy az anyját próbálta saját magától megmenteni) sem lesz jobb helyzetben. Egyedül kell megoldania az anyja helyzetét és nem lesz aki támogassa ebben. Szeretne élete következő x évében úgy élni, hogy az anyján kívül nincs más emberi kapcsolata? Mert nem lesz. Aki így csúszik lefelé az nem sokára 24órás felügyeletet igényel. A másik, hogy nem csak maga miatt kezelhetetlen a helyzet ebben a formában. Előbb utóbb nagyobb kárt tesz magában a kedves mama. Szeretné végig asszisztálni, ahogy megöli magát? Vagy most amíg még lehet segítséget kér és elfogadja, hogy ezt ő egyedül már nem képes megoldani. Ez nem bukás, nem azt jelenti, hogy feladta, vagy hogy lemond az anyjáról.
ma 05:04!
Nem ő akart sétálni,a gyereket szerette volna levinni egy kicsit!
Nem tudom,hogy te mit tennél,ha a párodnak egy ilyen senkiházi anya lenne,a párod meg nem foglalkozna se veled,se
a gyereketekkel!Meg az alkoholizmus baromira nem egy betegség,a piás üveg meg nem fog fegyvert a nő fejéhez,ő dönti al,hogy megissza e azt üveg bort,vagy akármit.
Tudja hogy nem lesz jó vége,veszekedés lesz belőle,mégis minden alkalommal megteszi!
Nincs akaratereje,meg valahol élvezi a helyzetet is,hogy ilyenkor mindenki vele foglalkozik.
Azért a végtelenségig ez így nem működik,ti képesek lennétek az anyátokkal ezt éveken keresztül eljátszani,úgy hogy tönkremegy a kapcsolatotok,és a segítséget sem értékeli?Meg hogy pszichológus kezeli a párotokat,mert már annyira ki van,és feszültséget rajtatok vezeti le?
Á szóval ti simán szemet hunynátok minden felett.
Most tök könnyen lehet mondani a kérdezőre hogy szemét,mert a pasinak védenie kell az anyját!
Mert ti a nő helyében,ezt meddig bírnátok szó nélkül?!
Szegény gyereket meg lesz.rja apuci,mert az alkesz anyucihoz kell rohangálni.
Szerintem kérdező,ez így nagyon nem egészséges kapcsolat.
Ebbe tönkremehetsz te is,a gyerek is,a párod már tönkre ment,de ezt valahol ő választotta,viszont itt az a nem szép dolog,hogy titeket is magával fog rántani.
Te folyton idegeskedni fogsz,nincs veletek,az anyjához rohangál,a gyerek meg nem érti mi történik körülötte,várja hogy apuci megszeretgesse,felvegye,foglalkozzon vele,de ő nincs ott.
Nem mondom,hogy márpedig holnaptól hagyd ott a párodat,nem hangszik szépen,de hát az életben nem lehet minden szép,meg az sem szép amit ő csinál,állítsd választás elé!
Mond meg neki,hogy ez a helyzet így minden,csak éppen jó nem,és ez az élet nektek nem kell a gyerekkel,nyugodtan tedd hozzá,hogy megérted hogy az anyjáról van szó,de te nem szeretnél pszichológushoz járni.
Az alkoholista anyóst védők!
Ti inkább választanátok azt, hogy tönkremenjen a családotok? Ne haragudjatok, de nekem a gyerekem fontosabb lenne, ha már vállaltam! S itt már a férfi nem koncentrál a családjára, nem ér rá a kislányára!
S nehogy már még az anyóst kelljen sajnálni, mert az alkoholizmus egy betegség! Na persze. Ne hasonlítsuk már össze egy rákos megbetegedéssel. Arra azt mondom, hogy igen betegség, de itt senki nem kényszerítette arra, hogy igyon!
Most teszi tönkre a saját gyereke életét! Az ilyen nálam nem anya!
Aki a rákos betegséggel példálozott, az egy idióta. Végtelenül primitív ember.
Kérdező, már rgebben meg kellett vonla lépned ezt. A kislány másfél éves és egy gyereknek születése óta szüksége van a két szülőre. Amúgy a hajlam örökölhető, a férjed egyik testvére is alkesz. Lehet a férjed is az lesz. Pont úgy viselkedik, mint azok, akik nem tudják kontrollálni magukat. A férjed sem tudja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!