Mennyi költőpénzt kellene adnunk?
Férjem érettségiző lánya hozzánk költözik. Beszállnia nem kell a közös használatú dolgokba (rezsi, kaja, WC-papír, stb), viszont gondban vagyunk, hogy mennyi költőpénzt adjunk - ebből kellene minden egyebet megvásárolnia, tehát ruházkodás, személyes pipere, egyéb nem közös használatú dolgok.
Mindenképp egy havi fix összeget adnánk, hogy azzal gazdálkodjon, illetve adott esetben munkával ki tudja egészíteni ezt - főleg nagyobb, kevésbé indokolt kiadás esetében.
Ja és oké, ez jobb, mint a híd alatt, de ettől ez még nem lesz jó.
Elvileg az lenne a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát.
Szerintem egy ilyen rendszerben nem lehet. Alapból kizárja a kommunikációt, szépen elkéri a pénzt és majd beossza. Addig kérjen az ember segítséget és lehetőséget a másra, ameddig megteheti és ameddig nem x időben érkezik a fizetése.
Én ilyen esetben felvenném a pénzt és igyekeznék a legkevesebb időt tölteni azokkal,akik gyakorlatilag összeírták az anyagi értékemet.
Én csak a saját példámat tudom Neked vázolni segítségképp: én 20 éves egyetemista lány vagyok, a szüleimmel élek.
Havonta 41.000 forintom van akkor, ha a kisujjamat sem mozdítom (ösztöndíjak), ha dolgozom, akkor cirka 2-4000 forinttal több. Ebből a pénzből én havonta körülbelül 15-18.000 forintot költök el, ebben benne van a bérletem (5040 forint), ruházkodás, minden nap ennivaló. Habár a kiskutyákat itthon a szüleim etetik, tehát az nekem nem pluszköltség, cserébe magamat etetem, mivel hetente nagyjából egy alkalommal van lehetőségem itthon enni, vagy későn érek haza, vagy nem is alszom itthon. Pedig nem kiflit szoktam enni üresen, hanem rendesen meleg ételeket vásárolok (Budapesten, tehát vedd hozzá ezt is). Tehát szerintem 20.000 forintból megoldható lenne számára ez egy hónapban, ha jól be tudja osztani, még bőven fog maradni is. Én is szép summát takarítottam már meg, pedig a tankönyveket, téli-nyári ruhákat, mindent magamnak veszek, szerintem utoljára gimi másodikos koromban kértem ilyenre pénzt.
Amúgy valószínűleg a pontos megfogalmazásod miatt érzik ridegnek ezt a megoldást, pedig szerintem jó. Én egyáltalán nem kaptam soha zsebpénzt, épp ezért nagyon jól be tudtam osztani az ajándékpénzeket, hirtelen jött bónuszokat, viszont valószínűleg kevésbé szorongtam volna minden egyes rántotthúsos zsemlénél amiatt, hogy vajon következő hónapban is lesz-e rá 190 forintom. Mondjuk az én szüleim nem is tudták megtenni, hogy rendszeresen adjanak, mert keveset keresnek.
Egyetlen bibi a dologban - és ezt az apja szeretné leginkább megoldani - hogy az anyja mellett egyedül az anyagiakban bővelkedett (kifejezetten értelmetlen pénzszórás, pl vegyünk 6 karton akciós macskakaját, mert akciós, bár macskánk nincs...).
Illetve a férjem kapott kisebb dührohamot, amikor elvitte cipőt venni és a lány fintorogva kifordult a Deichmannból, hogy nehogy már onnan legyen cipője... Tehát nem éppen a pénz beosztását tanulta eddig. Azt én sem támogatom, hogy egy cipőt 50 rugóért vegyünk meg, vagy egy rövidujjú pólóra kiadjunk 20-30 ezer forintot.
Ha kérhetne pénzt, akkor az lenne a vége, hogy az apját elkapná egy gyengébb pillanatában és csak ruhára havonta kiadnánk százezret. Én pedig nem szeretnék minden egyes vásárlás előtt a gonosz banya lenni, akinek keresztbeáll a szeme, mert nem helyesli az ilyen mértékű és típusú pénzköltést. Tehát szeretném egyrészt a havi 3-4 összezörrenést, illetve párszázezret megspórolni.
Szívesebben adom oda egy későbbi lakásra egy összegben, mint "háromszor volt rajtam az ötvenezres körömcipő" kiadásra.
Ha neki nem kell beosztani a pénzt, akkor évek múlva is ott fog tartani, hogy fán terem - mi meg valóban elkezdhetünk akkor csak miatta vajaskenyéren élni.
Tehát a pénzszórást valóban nem támogatom.
Kíváncsi leszek,végül mennyiben állapodtok meg.
Többször írtam már ehhez a kérdéshez.:)
Aki nem kapott otthon havi fix pénzt,az ne mondja azt,hogy ez nem jó,hiszen nem tudhatja! Önállóságra nevel,és nagyon is jó! Kérdező kérlek ne essetek abba a hibába,hogy ezt a kíváló nevelő célzatú dolgot elrontjátok avval,hogy túl sok pénzt ítéltek Neki!Mindenképpen olyan összeg kell,ami határeset,hogy figyelnie kelljen dolgokra...S nagyon kiállni az mellet,hogy többet egy forinttal sem!
Sok sikert!
az a nagy baj, hogy eddig el volt kényeztetve, nem tanította meg neki a drágaédes anyukája, hogy manapság 2x meg kell gondolni, mielőtt bármire pénzt adunk ki.
nekem érdekesen állt össze a zsebpénz, mert a nagyim minden héten jött hozzánk, és a törődés, ill. a finom kaják mellé mindig csúszott pár ezres is. ezt mindig eltettem a "nehéz időkre" :) anyum vett nekem cipőt, ruhát ha igény volt rá, de a 20. felesleges dologra nemet mondott. természetesen. szerencsére nem az a nagyzolós típus voltam, turis ruha, deichmannos cipő bőven elég volt. nem jártam igénytelen kínai tömegcuccokban, de nem is talpig Gucciban.
női dolgokat, piperét minden hónapban vettünk együtt.
nyelvtanulásra, nyelvvizsgára, tanfolyamra sosem sajnálta a pénzt. ti sem, és ezt jó olvasni.
1 év nem nagy idő, de előbb meg kéne neki mutatni az árakat, beosztani a pénzt, aztán a kezébe adni. ha csak észnélkül röpködnek a 20 ezresek minden hónapban, és az első héten elbulizza, elsminkeli, még lehet, h akkor sem tanulja meg az értékét. elvégre kaja van, fűtés van, max kivárja a következő "fizut" és kezdi elölről.
de amikor már azon kell filózni, hogy az olcsóbbik szalámit vegyem, h maradjon kenyérre is, ill. a gázszámlára, akkor nagy koppanás lesz.
első hónapban menjetek el együtt vásárolni. íme, ennyi a meghatározott összeg, számológép, hozd ki belőle az egész készletet, és ha okos vagy, még marad is a végén.
Egyébként még a kapcsolatunk elején a férjem is eléggé költekezős volt. Nála csak annyival elértem a pénz ésszerű beosztását, hogy összeírattam vele tételesen, hogy mennyi a bevétel és mennyi a kiadás. Az első havi lista után ő is nézett nagyokat.
Mondtam, hogy oké, akkor a bevételt osszuk két részre: ez elköltjük mindenfélére (megélhetés, szórakozás), a másik része megy a bankba tartaléknak. (Házat és gyereket tervezünk, szóval szükség van rá) Egy kisebb rész ment a vészhelyzetekre - elromlott mosógép, bármilyen váratlan, nagyobb kiadás.
Mi is jártuk úgy, hogy az első 1-2 hónapban ültünk az utolsó héten 5.000 Ft felett, hogy nem, nem nyúlunk a tartalékhoz, mi szórtuk el.
A szüleimnél is azt láttam, hogy elég átlagos keresettel, úgy, hogy nem szűkölködtünk semmiben, hatalmas megtakarításuk volt. Egyszerűen nem költöttek hülyeségekre. Ha nekem szemüveg kellett, akkor a legjobb, legdrágább lencsét (keretből jó az olcsóbb), a szememen ne spóroljunk.
Ha a sokadik 1000 Ft-os pólót akartam kamaszként megvenni, akkor széttárt karok, hogy majd ha összegyűlt a zsebpénzedből. Ha kitaláltam, hogy nyelvet tanulok, akkor legnagyobb szótár, legjobb nyelvkönyvek, legjobb tanár - kerül, amibe kerül.
Ha étteremben akartam enni, akkor nem, otthon főznek többletet, amit szeretnék, de étteremre ne.
Szerintem a férjem is látta egy idő után, hogy a szüleimnél mindig mindenre van keret, de ésszel elköltve. Az ő szülei szintén utolsó fillérig felélik/felélték a pénzüket.
Szóval leginkább ennek köszönhető, hogy biztos anyagi hátterünk van - ésszel költünk.
A lánynak egyébként olyan ruhatára van, hogy szerintem 5 évig kihúzná belőle. Külön gardróbszoba tele ruhával (aminek az elhelyezésével gondban leszünk), cipőkből is típusonként 4-5 pár. Ezért sem támogatom, hogy a ruházkodására túl nagy összeg legyen szánva. 5 téli csizma mellé - amelyek még a sarkalásig se jutottak el - nem szeretnék egy hatodikat is megvenni, mert az ötből egy sem megy az új lila felső színéhez.
Nem a lányt hibáztatom, ő ebben nőtt fel, az anyja is tonnaszám vásárol ruhákat, cipőket, nagy részük soha nem volt rajta.
Tegnap volt egy kisebb balhé a férjem és a lánya között. Egy pár napja vásárolt pólóra mondta a lánya, hogy kellene még egy ilyen, más színben. A férjemet elkapta a harci ideg, kipakolta az összeg pólót a lány gardróbjából és az ágyra halmozta. A franciaágyat 50 cm magasan beterítette a ruhakészlet. Mondta a férjem, hogy nem, ebből válassz magadnak, nincs új póló. Most rád spórolunk és az a minimum, hogy legalább ennyivel te is segítesz nekünk.
A lánya nem ellenkezett, gondolom ő is akkor szembesült a tényleges ruhamennyiséggel.
Mindezt azért írtam le, hogy értsétek, miért szeretnénk, hogy megtanuljon bánni a pénzzel. Kívánom, hogy az első munkahelyén fél milliót keressen, de ez nem túl reális. Valószínűbb, hogy jó esetben 100-120 ezres fizetést tud megcsípni majd, amit kénytelen lesz beosztani.
Támogatjuk, amíg kell, de ha már önálló keresete lesz, nem szeretnénk kvázi luxusigényt kielégíteni plusz pénzzel. Sem 30-35 éves koráig eltartani. Amíg tanul, addig részlegesen vagy teljesen eltartjuk, de ha munkába fog állni, akkor havi szinten már nem. Majd a lakásvásárlásba besegítünk (erre is teszünk félre, de szándékosan titkoljuk előtte), de ha néhány éven belül lesz közös baba is, akkor nem fog beleférni - ha minden körülmény adott lesz a lánya munkaképességéhez - hogy egy komplett havi fizetéssel támogassuk.
Az jutott eszembe,hogy szívesen lennék a keresztlányotok,vagy ilyesmi...:)
Továbbá az,hogy ez egy anoním oldal és többen,többször is segítettünk Neked illetve segíteni próbálunk...Megtisztelnél Minket azzal,ha megosztanád Velünk mi az a havi bevétel,amit így elszámoltok ide-oda?S ha némileg tudsz képzeletbeli keresztlányodként tekinteni Rám:),akkor még annak is örülnék,ha megosztanád Velem,mi az a munka/irány amivel ilyen megalapozott jövőt érhet el az ember?
A gondolkodásod pártolom,eddig is azt tettem sőt eléggé hasonlóak is vagyunk pénzgazdálkodás téren.Így kell ezt csinálni kérem szépen!
Köszönöm!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!