Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mennyi költőpénzt kellene adnunk?

Mennyi költőpénzt kellene adnunk?

Figyelt kérdés

Férjem érettségiző lánya hozzánk költözik. Beszállnia nem kell a közös használatú dolgokba (rezsi, kaja, WC-papír, stb), viszont gondban vagyunk, hogy mennyi költőpénzt adjunk - ebből kellene minden egyebet megvásárolnia, tehát ruházkodás, személyes pipere, egyéb nem közös használatú dolgok.

Mindenképp egy havi fix összeget adnánk, hogy azzal gazdálkodjon, illetve adott esetben munkával ki tudja egészíteni ezt - főleg nagyobb, kevésbé indokolt kiadás esetében.

2012. okt. 20. 19:33
1 2 3 4 5 6
 31/60 anonim ***** válasza:
57%

23 éves vagyok, 19 évesen, (majdnem 20 voltam) mikor befejeztem a gimit (0.-os voltam és évvesztes is)

20.000 Ft-ot kaptam, havonta fix zsebpénznek melyből fedeztem a ruházkodást, sminket, egyéb kiadásokat ami a saját szükségemre kellett. Ha ezen felül kellett valami, (például: nyaralás barátokkal) diákmunkát vállaltam. Nekem ez az összeg elég volt, megtanultam beosztani. Szerintem a mai árakhoz képest lőjetek be Ti is egy hasonló összeget, mert ennyi idősen még fedeznie kell az egyéb szükségleteket.

2012. okt. 20. 23:16
 32/60 anonim ***** válasza:
60%
Azért az érdekes, hogy a ruházkodást nem fizetik a szülők. Persze nem azt mondom, hogy a 20. miniruhát, és a 12. pár magassarkút vegyék meg, de azért egy téli kabátot, téli cipőt, tehát ami nélkülözhetetlen, és mondjuk az előzőt /kinőtte/kihízta/elnyűtte, akkor úgy gondolom, azt egy szülőnek illene megvenni a gyerekének. A személyes pipere alatt nem tudom pontosan mit értesz. Itt is úgy gondolom, hogy az olyan sminkeket, amik nem létszükségletek, szóval az 5. szájfényt és a 10. szemhéjpúder palettát vegye meg magának, de mondjuk tampont, tusfürdőt, sampont azért remélem vesztek neki, ezt nem magának kell intéznie. Mert ha igen, akkor még a 20 ezer forint se lesz neki elég. Ha ezeket megveszitek, akkor szerintem a 20 ezer ideális. A mai árak mellett 10 ezerből nem jönne ki, viszont ha megtanul spórolni, akkor a 20-ból még talán félre is tud tenni. Amúgy szerintem ne küldjétek dolgozni az utolsó évében. Igaz én nem voltam jó tanuló, de ha odatettem volna magam az utolsó évben, akkor nem maradt volna időm dolgozni. Vagy pihenni... Választhattam volna a kettő közül. Dolgozni ráér majd nyáron.
2012. okt. 20. 23:41
 33/60 anonim ***** válasza:
61%
Az utolsó válaszolóval egyetértek, az alapvető dolgokat a ruházkodás és pipere terén vegyétek meg neki. Költőpénznek 20 ezer biztos elég lesz. Ha nehezen tanul, csak heti 1x vállaljon munkát. Tanulja veled az angolt, és csinálja meg a nyelvvizsgát.
2012. okt. 21. 00:00
 34/60 anonim ***** válasza:
100%

ugyanannyi idős vagyok, mint a lány, havi hatvanat kapok, külön élek.

ebből 20000 a rezsi, 4000 a bérlet, minimum 7000 a hazajárás, 3500 a telefontöltés, 10000 simán elmegy kajára, ez eddig 45000, tehát kb. 15000 Ft jut "magamra", de ebben benne van a kontaktlencse, ami 3 havonta 12000Ft és a fogamzásgátló, ami 3 havonta 6000. nem azt mondom, hogy tökéletesen kijövök belőle, de vállalható. szóval ha a bérletet, telefont, stb-t álljátok, szerintem akkor is 15-20000 Ft-ra simán szüksége van. főleg ha a ruháit magának kell állnia, még a kínaiban sem lehet 5000Ft alatt például kabátot találni. kicsit összevissza lett ez a hozzászólás, bocsi:)

nem véleményt, hanem inkább tapasztalatot írtam, remélem segít.

2012. okt. 21. 01:41
 35/60 anonim ***** válasza:

25.000 Ft. Ez sztem kutyával mindennel eggyütt ideális.

Először 20at akartam irni, de mivel Kedeves kérdező 30at szánna rá kb ezért gondoltam a kettő közötti összeget.

Azt gondolom, hogy 20-ból biztosan kijönne, de 25-ből már spórolni is tudna (ha akar). Viszont, ha még több extrát szeretne igenis vállaljon egy kis melót hetente, hogy megtanulja becsülni a pénzt amit megkeres. Sztem igy 5000 Ft még biztosan ő is hozzá tud rakni, ha nagyon akar 10et is és igy még a tanulás rovására sem megy a dolog. DE megtanulhat felelőségteljesen gondolkodi, és pénz beosztani.

Én 25-nél többet nem adnék (akkor sem ha igenis megtehetném) de ha nagyon akarod add oda a 30-at viszont annál többet sztem Semmiképp.

Egyébként az utolsó hosszászóló lány tapasztalatai igen sok segitséget nyújthatnak.

2012. okt. 21. 07:36
 36/60 A kérdező kommentje:

Ruhát azért nem mi akarunk venni neki, hogy azt is a saját pénzéből gazdálkodja ki. Tehát képezzen tartalékot és abból vegye meg. Ezért is gondolkodunk az összegen, hogy tudjon ilyen célra félretenni.

Anyagilag eddig jól el volt eresztve, tehát nem akarjuk, hogy hirtelen hatalmasat zuhanjon az életszínvonala.

De azt sem, hogy impulzusvásárlások legyenek, mert ruhákra, egyebekre elég komoly összegeket elköltött már.

Pipere: smink, tusfürdő, krémek, tamponok, stb. Ezt is beleszámolnánk a keretbe. Kiemelem, hogy egy munkahelyen se fog senkit kézen a főnöke és viszi el ruhát vagy tampont venni bónuszként. De a kutyakaját is beleszámolnánk, ezekből lenne kikalkulálva az összeg.

Bár lehet, hogy őt kérjük meg, hogy írja össze a szükségleteit és az alapján állapítjuk meg az összeget.

Ha rendkívüli egészségügyi költség merül fel (akár nála, akár a kutyánál), akkor az soron kívül fizetjük természetesen. Legyen ez gyógyszer betegségre, vagy az orvos díja. Ezen nem fogunk spórolni. Taneszközökön sem. Ha szótár, vizsgadíj, tankönyv kell, azt is megvesszük.

Ha érettségi után albérletbe megy, ott végképp nem tudunk odarohangálni pénzzel és nem is szeretnénk. Addigra tanulja meg, hogy mennyibe kerülnek a saját költségei és az addig megszokott összeget kiegészítjük a lakhatási költségekkel.

Ruhát ad absurdum cserélni is tudunk, mert nagyjából egy méretet hordunk. Eddig is adtam már néha kölcsön neki ruhát, ha nálunk aludt és nem volt nála váltás. (bugyit kivéve, azon nem szívesen osztozkodom, de ő sem :))

2012. okt. 21. 08:04
 37/60 A kérdező kommentje:

Tehát a költségeket a fentiek figyelembevételével kellene kiszámolni. A 20.000-t én kevésnek tartom így.

Amit nem kell megvennie, mert a háztartásba mi mindenképp megvesszük: tisztítószerek, mosópor, WC-papír, étel, rezsi - gyakorlatilag minden, amit mindhárman használunk amúgy is.

2012. okt. 21. 08:07
 38/60 anonim ***** válasza:
50%

-Kerüljön a kutya 10.000 Ft.ba h havonta.

-Ruhákra kölcsön el 15.000 (sztem nem szügséges minden hónapban göncöt vásárolni, de ha még is ...)

-Pipere kb. 6000 (Ha nagyobb kiszerelésű tustfürdőt használ sztem azt sem kell havona, sem pudert sem szemfestéket.)

-Szórakozás, Telefon számla(ha ő fizeti) 9000 Ft.

Ez egy nagyon sacc-per-kb számitás. De durván sztem igy lehet. Lehet, hogy tévedek (2 éve nem élek Mo.-on)

40.000 Ft, ha ezt nem tudja beosztani akkor semmit. Ha pedig elég ügyes és félre tenni is szeretne (ha nem is minden hónapban de minden 2. hónapban BIZTOS) 15.000 Ft-ot megtudna spórolni + ha vállal egy kis melót még többet.

2012. okt. 21. 08:23
 39/60 A kérdező kommentje:

Na, telefonszámla eszembe se jutott :)

Tényleg az lesz, hogy összeiratjuk vele a költségeit, aztán maximum kiigazítjuk a melléírt árakat, ha mellélőne. Eddig nem ő fizette magának, így szerintem sok dolognak nem is tudja az árát. A havi fix összeggel ő is egyetért, nagy vonalakban már vázoltuk neki a konstrukciót és nem volt gondja vele. Ő is mondta, hogy ez jobb, mert az anyja hol aodtt pénzt, hol nem, így soha ne tudta, mennyi pénzt kell beosztania.

A családi pótlékot az ő nevére kérjük (nem tudom hogy működik, lényeg, hogy megkapja) és kiegészítjük még annyira a havi apanázst, hogy ésszerű költekezéssel minden beleférjen neki. Ha túlkölti magát, akkor igenis lenne egy kis nevelő célzat benne, hogy elbukta az egyéb dolgokat arra a hónapra.

2012. okt. 21. 08:59
 40/60 anonim ***** válasza:
62%

nekem olyan furcsának tűnik ez az egész.. ha én lennék a lány helyében tuti nem érezném jól magam "otthon". kicsit olyan mintha nálatok is albérletben lenne. Nem tudom miért gondolom ezt, lehet azért , mert nálunk más rendszer volt otthon.

21 éves lány vagyok , 3 éve érettségiztem , még most is tanulok. a szüleimmel élek otthon. Ők veszik meg a tisztasági szereket, a bérletet. Nálunk nincs ilyen hogy adnak fix pénzt, hiszen mindent megadnak. adnak hetente egy 1000-1500 ftot, és abból szoktam gazdálkodni, gyűjtögetni.Cserébe ezért segítek otthon .Sütök ,mosogatok, takarítok.15 éves korom óta pedig diákmunkázom a nyári szünetben, jelenleg pedig részidős melót keresek.

Nekem ez az ami beválik.. Kutyasétáltatás meg egyéb "diákmunkák" nem nagyon vannak..

2012. okt. 21. 10:19
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!