Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért kell lenézni valakit,...

Miért kell lenézni valakit, ha művésznek tanul?

Figyelt kérdés
Megismertem egy srácot nyáron, ő akart velem ismerkedni. Kedves volt eleinte, érdeklődő. Aztán egyre inkább elkezdett froclizni olyanokkal, hogy az ő szakán mennyit kell tanulni, mert ő mechatronikai mérnöknek tanul, én meg csak egy színházrendező tanonc vagyok a SZFE-n. És hogy hű, oda mennyire nehéz volt bekerülni. Kb semmi másról nem lehetett vele beszélgetni a fizikán kívül, mikor kijelentette, hogy velem (!!) nem lehet beszélgetni, mert nem járok olyan értelmes szakra, mint ő. Ezek után nyilvánvaló, hogy mit tettem, szépen, elegánsan száműztem az életemből. De azért elgondolkodtam, hogy mivel az országban több a gazdasági/mérnöki területen tanulók száma, nekünk, művészi hajlammal rendelkezőknek tényleg el kéne bujdosnunk, mert a mai világban ez "ciki"?
2012. okt. 18. 17:43
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
36%

Én is művészi beállítottságú vagyok, de tudom, ebből nem lehet megélni, maximum azon keveseknek, akik mégis érvényesülni tudnak az adott területen.

Biztos ilyen okokból tartja haszontalan dolognak.

2012. okt. 18. 19:59
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a mérnököt a művésztől egy hajszál választja el.

Legalábbis kutatások alapján egy bizonyos beállítottságú embercsoportból ugyanolyan sikeres művész lesz, mint mérnök.

Én pl. nagyon jól rajzolok és nagyon kreatív is vagyok. Mégis mérnöknek tanulok, mert ebben több kihívást láttam. És a tanárok nagyon szeretik, hogy a feladataimat nemcsak favágó módszerrel oldom meg, hanem több szempontból is megvizsgálom a problémát és olykor sajátos módon oldom meg a feladatot.

A pasi meg... agymosott. Most általános, hogy aki nem mérnök vagy közgazdász az nem ér semmit. Mert nem kap munkát. Pedig szerintem nem ez számít, hanem, hogy az amit csinálsz az szíved lelked legyen. És nagyon jó legyél benne.

2012. okt. 18. 20:17
 23/32 anonim ***** válasza:

Szia!

Nem akarok egyetlen művészt sem bántani, csak megpróbálok a srác agyával gondolkodni.

Valószínűleg azért néz le, mert ehhez több tehetség kell, mint ész.

Olyasmi ez, mint amikor a matematikus és a bölcsész vitatkozik és azért tulajdonképpen némi igazság az utóbbi felállásban akad.

Szóval születik valaki egy adott tehetséggel, amiért úgymond nem tett, mert vele született, mint egy abszolút hallás, neki pedig folyamatosan tanulnia kell, nincs olyan, hogy már eleve tudja, mert benne van.

Szerintem így gondolkozik. Hozzáteszem én nem, nekem van művész az ismerősi körömben, több is, nagyon bírom őket, nagyon jó fejek, bár tényleg nem toronyeszűek, de távolról sem mondhatók hülyének.

Sok sikert a továbbiakban! :)

2012. okt. 18. 21:35
 24/32 A kérdező kommentje:
Mikor egy alkalmassági első fordulójának A) részében irodalomtól kezdve képzőművészeten át politikatörténetig a legszokatlanabb dolgokról kérdezgetnek, akkor szerintem az egyértelműen ész kérdése, hiszen rengeteget kell rá készülni, senki sem úgy születik, hogy elemezzen mondjuk egy elé rakott avantgárd képet, vagy filmrészletet a rá jellemző történelmi korszak vagy az alkotó munkásságának alapján, vagy legyen képben a klasszikus drámával. Galériákat, múzeumokat végigjárni, önkénteskedni, folyton könyveket olvasni, politikai iratokat, hogy meglegyen az első rosta, hát, nem nevezném azért ész nélküli dolognak.
2012. okt. 18. 22:07
 25/32 anonim ***** válasza:

Nem is úgy értettem, hogy úgy gondolja abszolút nem kell hozzá semmi, akkor össze sem jött volna veled, de szerintem úgy véli az ő tudománya magasabb szintű és folyamatosan fejlődő, az emberiség fejlődését segíti elő, és ehhez úgymond nincs segítsége.

A művészet pedig inkább szórakozás és kultúra, mint tudomány.

De mondom, nem bántás, én nem így gondolom, hanem szerintem gondolkodik ő így, mert nekem tipikusnak tűnik a leírás alapján.

2012. okt. 18. 22:09
 26/32 A kérdező kommentje:
Persze, igazad van, valószínűleg így gondolta. Csak hát ha az ember minden ilyen esetben magyarázná, vagy vitába szállna, akkor sem lenne semmi értelme, mert az emberek annyira szűk látókörűek néha és csak az a jó, ami a normának megfelel. Csak olyan fura, engem nem úgy neveltek, hogy más munkáját/hobbiját/tanulmányait bíráljam és ezek a skatulyák, hogy ez jó, ez hasznos, az pedig értelmetlen..olyan jó lenne, ha az emberek örülni tudnának a másik boldogságának, vagy tisztelni a munkásságát.
2012. okt. 18. 22:17
 27/32 A kérdező kommentje:
Meg van még egy olyan dolog, hogy például nekem rengeteg olyan példaképem, vagy jelenlegi tanárom van, akiktől sokat kaptam, vagy kapok jelenleg is. Mind tudást, mind olyan nézeteket, amik segítenek a személyiségem pozitív fejlődéséhez. És ez csak a művészetek útján tud megvalósulni. Rengeteg embernek ad valami pluszt egy alkotás, legyen az egy jó könyv, egy darab, amit megnéz a színházban, egy elgondolkodtató film, egy különleges festmény, vagy egy szép zene. És nekem ez a közlés ugyanúgy "feladatom", mint mondjuk egy tudósnak a kísérletezés. Attól függetlenül, hogy a biológia és a kémia is egy szerelem számomra és alapvetően szeretem a különféle tudományokat. Az esztétikumon kívül érzek egy olyan feladatot a művészetben, hogy az embereken valamilyen módon segítsen. És ha ezt csak magam szórakoztatására, vagy időm eltöltésére használnám, például hogy én művelődjek, én merüljek a filozófiában, én tanuljak meg egy nyelvet, akkor az valóban haszontalan lenne. De tudom, hogy mennyire sokat segíthet egy labilis korszakban egy alkotás, ami kizökkent a valóságból és segít átértékelni a dolgokat.
2012. okt. 18. 22:30
 28/32 anonim ***** válasza:

pont ma gondolkodtam ezen. aki lenézi a művészeket, művészeteket, az mit csinál munka után? hazamegy kajálni, aztán vissza a munkahelyére? elvégre neki nem kell művészet, kultúra, szórakozás, csak a munkája, esetleg a sport érdekli. de még egy biciklit is valamilyen szintem egy művész tervez meg. egy futballcipőt is egy álmodozó divattervező készít el, nem egy fizikus...

nem cink a művészet. azokat a művészeket tisztelem, akik tanulnak, küzdenek, képzik magukat. akik önjelölt kis elszállós nagyképű művészpalánták, azokat lenézem. az alázat (mint minden máshoz) ehhez is szükségeltetik.

2012. okt. 18. 22:50
 29/32 anonim ***** válasza:
70%

Aki lenéz másokat, az mindig kompenzál valamit. Látod, még neked is annyit rontott az önbizalmadon ez a srác, hogy muszáj önigazolásként bizonygatnod, hogy legalább nem szabad bölcsész vagy. Egyik legjobb barátom művészettörténész szakos, az egyik legműveltebb ember, akit ismerek, tuti sokra fogja még vinni a szakmájában, és mellette hobbiból festő is, de folyton lenézik, mert a művészettörténet is a szabad bölcsészet alá van besorolva. Mindent lehet jól is meg rosszul is csinálni, kicsit röhej, amikor pl. a folyton bulizós-piálós, kettessel átcsúszó matematikusok nézik le az egyetem legjobb művészettörténészét...

28-as válaszoló véleményét is osztom. Vagy szorzom. Szóval szerintem is így van :)

2012. okt. 18. 23:08
 30/32 anonim ***** válasza:
Bölcsészként végeztem, de nagyon jó szakot. Engem azóta hagy békén a "mérnök úr" ismerős, amikor egyszer álláskeresés volt a téma és mondtam, hogy én 3ezer forintos órabér alatt biztos nem vállanék munkát (ez igaz, jelenleg többet keresek.) Kicsit kikerekedett a szeme, nem nagyon tudott mit mondani. Ő meg anyukájával lakik, mert nincs pénze albérletre se, ezért feltételezem, hogy jóval kevesebbet keres. Mióta ezt a beszélgetést megejtettük, egyszer se csesztet azzal, hogy én csak egy bölcsész vagyok ő meg mérnök.
2012. okt. 19. 09:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!