Miért kell leszólni, lenézni azokat, akik valami különlegesebb, nem hétköznapi nevet adnak / szeretnének adni a születendő gyereküknek?
Olvastam itt pár ilyen kérdést már, ahol nem megszokott névről kérdezett a kérdező. Ilyen volt például a Hadúr, a Jozefa, a Julitta, a Neszta, a Zsanna... De most olvastam, hogy a Zoé nevet is eléggé leszólta mindenki. Aki meg azt írta, hogy tetszik neki, 0 %-ra értékelték.
Miért?
Szia, szerintem az a baj, hogy megint átestek a szülők a ló másik oldalára és sokszor már olyan különleges és egyedi nevet akarnak adni a gyereknek, ami marhára nem megy a vezetéknévhez, túl idegen egy egyszerűbb magyar családnévhez, ezáltal válik nevetségessé. Ráadásul pont már ezek a nevek nem különlegesek és ritka a Katika vagy Petike, mert minden harmadik gyerek Zoé meg Zorka meg Donát és Benett és hasonlók. Tehát ezek lettek mára a hétköznapi nevek.
Amúgy ha megfigyeled, mindig voltak nagy hullámban ilyen név divatok, akár a 80-as években a Mónika, valaki elkezdte és terjedt mint a vírus, most pont ugyanez van ezekkel a "különleges" nevekkel.
Mondjuk a legcifrábbat még mindig a cigányok tudják adni, amikor ordibálnak a játszón a gyerek után, hogy Kevinke vagy Eszmeralda... azokon mindig szakadok a nevetéstől.
Nekem semmi bajom sincs azzal, ha valaki külföldi eredetű nevet szeretne adni a gyerekének. Elvégre a Viktória, vagy a Mónika ( ha már valaki felhozta példának) sem magyar nevek, csak nagyon befolytak a köztudatba. Viszont az már gáz, ha nem illik a kifejezetten magyaros vezetéknévhez. Tehát adott egy olyan, hogy Szabó, akkor ne legyen a gyerek Eszperanza, vagy Esztebán, mert nevetségesen hangzik.
Tehát szerintem a legnagyobb gond ott van, hogy a keresztnév nem megy a vezetéknévhez. Külföldön is hülyén hangzik a Kincső Alvarez.
Nem az Eszmeraldára gondolok. Az szerintem is eléggé csúnya és idétlen név. Amúgy kicsit okosabbak lehetnétek. Angelina- t lehet anyakönyvezni Magyarországon, Ándzselínát nem. És az Angelinát lehet g-vel is mondani, nem kell dzs-vel.
De szép magyar név mondjuk az Eugénia. Legalábbis magyaros, és szépen is hangzik. De mivel különlegesebb, mint egy Zsuzsi, rögtön leszólta a többség. Miért?
Igen, jól leírták lényegében amit akartam mondani.
A szomszéd kislány? Szabó Kleopátra. Szerinted hogy hangzik?
Egyébként nem kell, hogy mindenkinek tetsszen, amit az arány mutat is, de pl: Hadúr, ott majdnem egyöntetű volt a nem tetszés, szerintem ez már azért jelzés értékű.
Látom nem értitek. Nem a Kleopátra, Cézár típusú nevekről van szó. Szerintem is érdekes egy Szabó Kleopátra.
Viszont most egy Szabó Zsanna miért lenne vicc tárgya a suliban? Vagy egy Horváth Zoé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!