Miért kell leszólni, lenézni azokat, akik valami különlegesebb, nem hétköznapi nevet adnak / szeretnének adni a születendő gyereküknek?
Olvastam itt pár ilyen kérdést már, ahol nem megszokott névről kérdezett a kérdező. Ilyen volt például a Hadúr, a Jozefa, a Julitta, a Neszta, a Zsanna... De most olvastam, hogy a Zoé nevet is eléggé leszólta mindenki. Aki meg azt írta, hogy tetszik neki, 0 %-ra értékelték.
Miért?
Na hát pont egyet értünk, nem a köznapi neve teszi okossá, sem a ritka neve butává!
Sokszor az az érzésem, hogy önbizalom hiányos szülők adnak furcsa neveket, hogy legalább azzal "kitűnjenek".
Nekem a legfurább keresztnév a "Jetta" volt, amiről hallottam, valaha is :)
Ismerek nagyon okos Erzsébetet, de nagyon buta Melittát is..
Mondjuk az Erzsébetnek esze ágában sincs soha Erzsébetként bemutatkoznia. :)
Én nem azért akarom ezt meg azt a nevet adni a gyerekemnek, mert fú de okos lesz tőle, hanem mert nekem az tetszik.
Nekem pl nagyon tetszik a Bodza mint név, és nagyon jól passzolna a vezetéknévhez is, sőt hogy még feszítsem a húrt, imádom a bodza szörpöt, DE mindezektől függetlenül el nem tudnám képzelni hogy a kislányomnak ezt a nevet adjam.
Vagy szintén az MTA által elfogadott név az Orália. Még a helyesírás elemző is rögtön pirossal húzta alá. Na egy ilyen névvel hogy szétzrikálnák szegény gyereket.
Érdekes ez a névadási szokás és dönteni erről nem lehet. Mivel mások vagyunk, mások az ízlésünk ezért mindig lesz olyan név ami számunkra röhejes, még másnak maga a tökély. De azért mindenképp jónak tartom hogy a névadás bizonyos keretek közé van szorítva, nem úgy mint pl Amerikában, ahol olyan nevet kreálsz a gyerekednek amilyet csak akarsz.
szerintem klassz a Bodza :D
Szerencsére nekem a párom nem magyar, így olyan nevet adnék a gyereknek, amilyet akarok.
De az egyik neve tuti Indiana lesz az Indiana Jones miatt :D
Vagy nem adok neki nevet és megvárom amíg kifejlődik a személyisége, hogy mi illik hozzá.
mondjuk ha nomen est omen, akkor Indy névvel nem is lenne rossz.
Sziasztok..
Az én kislányom Bodza..
Amikor kerestem a nevet neki,itt a neten..egyszerüen beleszerettem ,szépen cseng a vezetéknevével és úgy gondoltam mint sokan mások is,hogy "elég különleges lesz" az én gyerekem ,mert az én gyerekem:) de mégsem feltűnő,vagy megbotránkoztató ezzel a névvel
Nem utólsó sorban jól fog hangzani úgy is mint Dr. .... Bodza :)
Én igy döntöttem és a párom is támogatta...és azóta akik meghallják,hogy hivják a babámat...eddig!!!! még mindenkinek tetszett:)
Szerintem Neki sem kell majd emiatt szégyenkeznie..
jah van második neve..és ha mégsem szeretné majd a Bodzát..akkor használhatja azt.
Sosem szerettem a nevemet (Erzsébet vagyok), de megbékéltem vele azóta, amióta annyi hülye, idétlen nevet láttam.
A lányom Zsuzsanna, annak idején a nagyanyjától kaptam hideget-meleget, hogy hogy lehet ilyen hülye nevet adni?
Akkoriban minden második kislányt Mónikának hívtak, meg Melindának. Én a Melinda nevet pl. nem tudom elképzelni egy nagy darab, tenyeres-talpas nőnek. Egyébként a Zsanna a Zsuzsanna változata.
Nálam a következő két keresztnév verte ki mostanában a biztosítékot : V.... Barka Borka
Mindig kiakadok azon, hogy a szülő nem mondja ki együtt a kicsi vezetéknevét és a keresztnevét. Nem értem, hogy egy szülő hogy képes a saját gyerekét kiröhögtetni, mert igenis vannak olyan nevek, amikor előre látni lehet, hogy mindenki röhögni fog a gyereken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!