Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A szüleim megharagudtak rám...

A szüleim megharagudtak rám amiért gyermekünknek nem szeretnénk megtanítani a magyar nyelvet az angol mellett, ugyanis kint élünk Londonban és sosem használná ezt. Mit tegyünk?

Figyelt kérdés

Anya és apa vérig van sértve és ki voltak akadva, sírtak amiért gyermekemnek nem szeretnénk megtanítani az angol mellett a magyart. Sosem tudna a magyart hasznosítani, kérdése, hogy akkor van e értelme, haszna ennek? A feleségem angol, így neki teljesen mindegy a dolog. Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni.

Mit tegyek most? Tanítsam meg a magyar nyelve a gyermekünk?

2012. jún. 20. 13:58
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/86 anonim ***** válasza:
96%
Pontosan, megtanitod a gyereknek a magyar nyelvet, es o majd eldonti, hogy mivel akar elni.
2012. jún. 20. 16:33
 62/86 anonim ***** válasza:
97%

Rengetegen szóltak hozzá, nem olvastam el. Nyilván van ilyen vélemény is, és olyan is.

Én 5 nyelven beszélek, ebből 3-at anyanyelvi szinten, nem élünk itthon, hébe hóba hazajövünk az unokát megmutatni a nagyszülőknek, eléggé messze telepedtünk le. A férjem is magyar, én is az vagyok, egyértelmű, hogy a gyermekünk is, bár kettős állampolgár. Nem szeretem nagyon magyarországot, nem vagyok egy született ősmagyar aki mindent elkövet a hazájáért, de el nem tudnám képzelni, hogy a gyermekemnek ne magyarul monjam, hogy szeretlek, vagy hiányoztál, vagy jóéjt, vagy jóreggelt:) És amikor ezeket mondom neki magyarul nem az jut eszembe, hogy ő TALÁN nem fogja beszélni a magyar nyelvet, hisz fogja, mivel én beszélek hozzá magyarul. És Te honnan tudnád ma, hogy ő milyen nyelvet fog beszélni 25 éves korában? Sehonnan. Nem tudod. Nem tudhatod. Én úgy gondolom, hogy egy esélyt vonsz meg a gyermekedtől azzal, ha nem beszélsz hozzá, nem tanítjátok meg magyarul.

2012. jún. 20. 16:46
 63/86 anonim ***** válasza:
89%

Egyetértek az előttem szólóval. Tessék megtanítani magyarul is, nem olyan nagy erőfeszítés, nem hiszem el, hogy nehezedre esne néha magyarul beszélni hozzá, hiszen az anyanyelved.

Én sem vagyok nagy ősmagyar, de azért én is túlzásnak tartom megfosztani a gyereket a magyar nyelvtől.

Ki tudja, lehet 30 év múlva országunk egy szuper hely lesz, majd ide akar költözni és szégyen szemre, magyar származása ellenére egy büdös szót sem tud.

Majd ő eldönti, akarja-e használni. Egyébként is a nyelvtudás érték!!!

A nagyszülőket is megértem, hogy a viharba beszélgessenek majd az unokával? Nyilván szeretnének majd, de ott fog állni előttük egy értetlen gyerek, aki szerint a grandmother meg a grandfather értelmetlenül hablagyol. Most elképzeltem a szitut és szánalmas látvány, összeszorul a szívem.

2012. jún. 20. 17:08
 64/86 anonim ***** válasza:
96%

Kérdező, sajnos szomorúan olvastam soraid, ugyanis az, hogy te azt hoztad fel nincs haszna azt jelenti számomra, hogy a magyar kultúra, a magyar vér már nem fontos része az életednek. Tudod mennyivel többet nyernének a gyerekek azzal, hogy még magyarul is beszélnének és nem csak haszon szempontjából, hanem egyfelől a te családtagjaiddal, a magyar emberekkel, lemarnának olyan magyar mesékről, magyar könyvekről, művekről, amiket már a nyelv hiánya nélkül nem tudnak magukba szippantani. Sok magyar feltaláló, tudós miután kivándorolt Amerikába a magyar nyelvet mindig elsődlegesnek tartotta. Neumann Jánost, aki a világ egyik legnagyobb géniusza volt például Amerikában tisztelet övezte, nem csak a kivételes képessége, hanem a magyar nyelve miatt, mivel különlegesnek, egyedinek tartották, akit csak kevés ember beszél. Ráadásul a magyar nyelv más fajta logikát igényel, mint pl. az angol, tudományok szempontjából például előny lehet. Én Amerikában élek, valószínűleg itt fogok szülni, de én a gyerekemnek először a magyart fogom megtanítani, a barátom, férjem akkor magyarul, románul is fog beszélni hozzá, azután pedig jöhet az angol. Ráadásul minél több nyelven beszél valaki, annál könnyebben tanul más nyelveket. Én már egy ideje Amerikában élek, de még az angol billentyűzetet is magyarra állítom, a barátom Romániában született magyarként, 5 nyelven beszél, de megbeszéltük, hogy a gyerekünkhöz én magyarul, ő magyarul és románul és majd angolul fogunk beszélni, a Magyar Népmesék, TV Maci, Vizipók Csodapók és még sorolhatnám a magyar meséket bizony része lesz az életének, mert én meg fogom vele ismertetni.

Ne vedd el a gyerekedtől a magyar kötődést, mert a nyelv hiányával elveszed tőle a lehetőséget, hidd el rengeteget fog nyerni vele és nem csak a nagyszülők miatt.

Sose feledd, sokszor művészet külföldön magyarnak lenni, de ha megmaradsz rengeteget nyersz.

Az alábbi videót ajánlom figyelmedbe, külföldi vélemények a magyar nyelvről.

http://www.youtube.com/watch?v=f1rtNwDdFU0&feature=related

2012. jún. 20. 19:03
 65/86 anonim ***** válasza:
94%
Utolsó vagyok, bocsánat a fogalmazási hibákért, nagyon gyorsan írtam, de remélem az üzenetet sikerült megértened. Szóval, gondold át kérlek. Egyébként itt Amerikában rengeteg nemzet él és azt tapasztalom, hogy a legtöbb más kultúrából, országból származó mind megtanítja az anyanyelvét a gyerekének. A feleségednek persze, hogy nem fontos, hiszen angol, de elgondolkodhatna ő is, hogyha ő élne például Magyarországon, mondjuk az ország jóval fejlettebb lenne szeretné-e megtanítani az anyanyelvét a gyerekének, szerintem egyértelmű lenne a válasz. A feleséged nem érzi át, mivel az anyanyelvén fog szólni a gyerekéhez, de ha én lennék a párja, bizony megbeszélném vele, hogy én egy másik kultúrából érkeztem, életem nagy részét a nyelv magába szippantásával töltöttem, magamévá tettem, a szüleimmel így beszélek, a legkevesebb, hogy a gyermekeim, akik DNS-ük egy része magyar úgymond, ennyi jár nekik, nekem, a hazámnak és persze a szüleimnek.
2012. jún. 20. 19:12
 66/86 anonim ***** válasza:
3%
Egyesek úgy könyörögnek neked, mintha meg akarnád őket ölni.
2012. jún. 20. 19:23
 67/86 anonim ***** válasza:
1%
felesleges a magyar. akinek van esze hosszabb időre ide nem jön vissza. angolt és németet tanítsd meg vele a legjobban,hogy legyen jövője a magyart hagyd későbbre.
2012. jún. 20. 21:13
 68/86 anonim ***** válasza:
95%

Az a jó, ha a gyerek beszéli a szülő nyelvét. Ebben az esetben a magyart.

Nagyon menő most fikázni a magyarokat, de azért azt ne felejtsd szem elől, hogy a kultúránk egyedülálló Európában, és a nyelvünk is (utóbbi meg főleg, az egész világon is). Bármelyik költőnk versét olvasod lefordítva, vagy regényét, nem jön át annyira a hangulata, mint eredeti nyelven.

Az sem igaz, hogy sohasem használná. Nem tudhatod, milyen lesz az élete, nem kizárt, hogy hazajön, legalább látogatóba. Az, pedig erősen kétséges, hogy mire ő nagyobbacska lesz, bárkivel meg fogja tudni értetni magát, ha csak angolul beszél.

2012. jún. 20. 21:42
 69/86 anonim ***** válasza:
95%

Ha ez egy magyar származású amerikainak mondanád akkor végig sértődne és kikérné magának.Ők nagyon büszkék a származásúkra.És ott nagyon menő dolog ha beszélsz egy egyedi , ritka nyelvet.

Nézzük meg a magyar származású hírességeket mind nagyon büszkék a származásúkra és a nevüket sem nevezik át angolosabbra.

Persze 2-3 generáció után nem fog az unoka ,dédunoka magyarul tudni de a magyar vér benne fog folyni tovább.

2012. jún. 20. 21:59
 70/86 anonim ***** válasza:
95%

Kedves #68-as!

Jobb is, ha a hozzád hasonlók elhúznak innen. ;)

A Te döntésed kérdező, de szerintem ártani nem árt, ha beszél a gyerek magyarul is. Nekem vannak rokonaim Kanadában. A gyerekeik már ott születtek és most felnőtt fejjel felhánytorgatják az apjuknak, hogy miért nem tanította őket magyarul. Hja! Bőven 30-on túl járnak...

2012. jún. 20. 22:02
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!