A szüleim megharagudtak rám amiért gyermekünknek nem szeretnénk megtanítani a magyar nyelvet az angol mellett, ugyanis kint élünk Londonban és sosem használná ezt. Mit tegyünk?
Anya és apa vérig van sértve és ki voltak akadva, sírtak amiért gyermekemnek nem szeretnénk megtanítani az angol mellett a magyart. Sosem tudna a magyart hasznosítani, kérdése, hogy akkor van e értelme, haszna ennek? A feleségem angol, így neki teljesen mindegy a dolog. Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni.
Mit tegyek most? Tanítsam meg a magyar nyelve a gyermekünk?
"Viszont elismerem, hogy ha jót akarok a gyerekemnek, megadom neki a lehetőséget arra, hogy magyar nyelvet és kultúrát kapjon. Utána ö maga dönt hogy akar e ezzel kezdeni valamit vagy sem, ha nem kell majd neki és feledni szeretné, szíve joga, én akkor is szeretni fogom."
Kedves Kérdező, na pontosan erről van szó, itt a 10 pontos válasz önmagadnak:)
15:06
Igen, most már én belátom! :) Nem fogom kergetni betyár ostorral hogy 100% ban tudjon beszélni magyarul, az alap szintet viszont az ö és családom érdekében meg kell adnom, ebben a kérdéseben nincs helye az én szubjektív érzéseimnek.
És nem fogom leszidni sem, ha magyar szavakat fog olvasgatni az interneten vagy íigy szólal meg stb
Neki kell majd dönteni, én csak az alapot adom meg neki. Ha szükségét érzi majd ennek akkor örülni fog hogy megtanítottam neki, ha pedig nem, akkor felőlem el is felejtheti.
Nem értem miért vagy ennyire a magyar megtanítása ellen. Azt hiszed ez lefoglalná annyira a gyerek agyi kapacitását, hogy nem tudna másik nyelvet megtanulni?
Én iszonyatosan haragszom a szüleimre amiatt, hogy nem tanítottak nekem oroszt, pedig anyukám félig orosz (ő anyukája az). Nem azért sajnálom, hogy nem tudok, mert használnám, hanem mert egyrészt különleges, másrészt igen jól jött volna már, ha lenne papírom nyelvvizsgáról.
És arról ne is beszéljünk, hogy szégyellheted magad, amiért ezt a nyelvet nem vagy hajlandó tovább örökíteni a családodban. Ettől a gyereked nemhogy több, hanem kevesebb lesz.
Külföldön élek, a férjem is magyar. Viszont számos más nációból származó barátunk van.
A gyerekkel értelemszerűen magyarul beszélünk, ahogy egymással is otthon. De a barátokat megkértem, hogy a kedvemért beszéljenek az anyanyelvükön a fiammal. Így egy nyelvet egy-két emberhez köt és piciként még nem is tartja ezt furcsának.
Ilyenkor hatalmas tárhely van még a memóriájában, úgyhogy töltjük. Neki ez egyelőre nem teher. Ragad rá amennyi ragad, hátrányára biztos nem fog válni.
Most négy éves, három nyelven folyékonyan, további négyen is egész jól beszél (korának megfelelően, ugye ilyenkor még az anyanyelv se 100%). Valószínű, hogy később a megélhetését tudja erre alapozni.
Ha ő maga valamiért elutasítja valamelyik nyelvet később, akkor nem fogjuk erőltetni. De most még szivacsként működik és teljesen természetes neki, hogy több nyelven beszélnek hozzá.
Szia, szerintem is tanítsd meg a magyarra. És valahol megértem a szüleidet is, elég sz.r lehet nekik, hogy nem tudnak beszélgetni az unokájukkal. Gondolom, mióta felnőttél, az élteti őket, hogy majd jön az unoka, es milyen jókat fognak vele játszani, beszélgetni, tanítgatni. Vannak tökjó mondókák is, stb, amiket én pl. a nagyapámtól tanultam.
A másik része, nyugodtan taníthatod kezdettől fogva a magyarra és németre is, a magyart be fogja azonosítani veled, a németet meg tanulja csak. Jó kis multikulti gyerek lesz belőle. :)
Az én párom is német, kint élünk Hamburg mellett, mi is tervezzük a babát, de nálunk a német-magyar kombináció alap, az angolt is tanítani fogjuk neki, csak épp később, mikor már tud a magyar és a német között különbséget tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!