A szüleim megharagudtak rám amiért gyermekünknek nem szeretnénk megtanítani a magyar nyelvet az angol mellett, ugyanis kint élünk Londonban és sosem használná ezt. Mit tegyünk?
Anya és apa vérig van sértve és ki voltak akadva, sírtak amiért gyermekemnek nem szeretnénk megtanítani az angol mellett a magyart. Sosem tudna a magyart hasznosítani, kérdése, hogy akkor van e értelme, haszna ennek? A feleségem angol, így neki teljesen mindegy a dolog. Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni.
Mit tegyek most? Tanítsam meg a magyar nyelve a gyermekünk?
Azt, hogy nem fognak szóbaállni vele, csak felindultságból mondták. Mondjuk, ha ők nem beszélnek angolul, akkor elég érdekes lesz a nagyszülő-gyerek kapcsolat.
És egyébként miért baj az, ha megtanulja a magyart ? Te magyar vagy, tehét ő félig magyar. Lehet, hogy egyszer eljönne ide, és sokkal könnyebb lenne neki, ha magyaurl is fel tudna szólalni, nem csak angolul, meg németül.
A magyar tanulása meg nem zárja ki a német tanulását.
De te gyereked, te döntöd el.
Egy hatalmas előnytől fosztod meg, ha nem tanítod. Miből gondolod, hogy soha nem fogja tudni használni? Az EU-ban maximálisan támogatják az ún. "less widely used less taught (LWULT)" nyelvek oktatását - ide tartozik a magyar is.
És minden nyelvtudással több lesz a gyermeked - ha van lehetősége egy nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani, akkor hiba lenne kihagyni!
Én megértem szüleid kiakadását, hiszen nagy trauma lehet nekik, hogy imádott unokájuk nem fogja tudni beszélni az ő nyelvüket. Én amondó vagyok, hogy kiskorában beszélj hozzá angolul és magyarul is, így anyanyelvi szinten meg fogja tanulni mindkettőt. Neked ez semmiből nem telik, a szüleid pedig legalább megbékélnének. Attól még, hogy te feleslegesnek gondolod, egy újabb nyelvet tudni (függetlenül attól, hogy melyik is az) igenis érték! Németet meg ráér majd az iskolában is tanulni.
Egyébként még annyit, hogy édesanyám erdélyi magyar, ebből kifolyólag egészen jól beszél románul, mégsem tanította meg nekem kiskoromban ugyanilyen indokkal. Kicsit bánom, hogy ezt nem tette meg, mert ahányszor meglátogatom nagyszüleimet Erdélyben teljesen tehetetlen vagyok, még egy liter tejet sem tudok kérni a boltban.
Az hogy nem tudna hasznositani a magyar nyelvet az enyhe tulzas. A gyermekeddel az anyanyelveden nem szeretnel beszelgetni?
A szüleid is biztos szeretnek tartani a kapcsolatot az unokajukkal.
Egy gyermek nemcsak az egyik szülő kulturajat es anyanyelvet kötelező tovabbvinnie!
Rengeteg kisgyermek van aki 2 vagy több nyelvet is megtanulta az elterö szülok miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!