A szüleim megharagudtak rám amiért gyermekünknek nem szeretnénk megtanítani a magyar nyelvet az angol mellett, ugyanis kint élünk Londonban és sosem használná ezt. Mit tegyünk?
Anya és apa vérig van sértve és ki voltak akadva, sírtak amiért gyermekemnek nem szeretnénk megtanítani az angol mellett a magyart. Sosem tudna a magyart hasznosítani, kérdése, hogy akkor van e értelme, haszna ennek? A feleségem angol, így neki teljesen mindegy a dolog. Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni.
Mit tegyek most? Tanítsam meg a magyar nyelve a gyermekünk?
A bátyám Amerikában él ,a felesége dán.A gyerekek 3 nyelven tanulnak.Nagyon okosak egyébként.Az egyik 8 éves a másik 6 , azt is tudják hogy magyarul kérdezel valamit és angolul válaszol vagy dánul.
Nekik teljesen természetes hogy tudnak 3 nyelven.De többségben angolul beszélnek hozzájuk.
Gondolkodj egy kicsit a nagyszulok es a gyermeked fejevel.
Szerinted az a gyerek szeretne majd beszelgetnia nagyszuleivel? Es a nagyszulok az unokajukkal? Nem gondolod, hogy az a fair, hogy megadod szamukra a lehetoseget? Lehet, hogy te ugy gondolod, hogy nem szarmazna belole haszna, tegyuk fel, hogy igazad van. Mi kara valik belole, ha nem beszel egy plusz nyelvet?
Nem ertem, hogy ezen mert vacillalsz? A legnagyobb butasag lenne, ha nem tanitanad meg.
Két nyelven anyanyelvi szinten tudna kommunikálni, és szerinted ez nem előny? Gyakorlatilag megélhetési lehetőséget kapna a kezébe, egészen kicsi korától!
Több olyan embert ismerek, aki abból él meg, hogy egy vagy több ritka nyelven beszél!
"Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni."
Gondolom ez azért van, mivel nem tudnak angolul beszélni.
Amúgy, ha olyan tárgyat fognak tanulni az iskolában, ami később nem válik a hasznukra mit csinálsz majd? Bemész reklamálni az igazgatóhoz, hogy az én gyermekem ne tanuljon ilyet, mert semmi haszna nem lesz belőle?
Ártani nem árt a gyereknek, és sose tudhatod, hogy mikor fogja hasznát venni.
Több olyan családot is ismerek, ahol ez a helyzet. De mindenhol megtanították a gyerekeknek mindkét szülő anyanyelvét.
Pl egyik ismerősöm Hollandiában ment férjhez, és a gyerekét nem akarta magyarul tanítani, de a nagyszülők rávették. Hollandiában minden gyerek dolgozik már tizenévesen az iskola mellett (ált. boltokban, éttermekben), de a srácnak sikerült egy nívósabb helyen tolmácsként elhelyezkednie. Dupla annyit keres, mint a vele egykorúak. Már csak az ő példája miatt is, szerintem megéri.
Kérdező, ezzel gyakorlatilag megtagadod a gyerekedtől a választást, hogy a családjából kikkel akar kapcsolatot tartani, hol akar majd élni később, stb. Szóval ezt én a család szétszakítása egy esetének, ha úgy tetszik a gyerek elleni véteknek tartanám.
Szóval kérdező, IGEN, tanítsd meg, ne te akard kényszerpályára állítani, hogy a család mely részével tud kapcsolatot tartani, és mely részével nem. Nem kell akadémiai szinten, nem kell kifogástalan helyesírással, de alapszinten mindenképp.
Igazatok van! De abban ugye egyetértünk, hogy a magyar nyelv oktatásának inkább érzelmi háttere van (nagyszülők), mintsem haszonbeli. És a német az világnyelv, a magyar pedig messze nem. És hogy ha levesszük az érzelmeket, sokkal hasznosabb lenne a német, mint a magyar!
De abban egyetértek veletek, nem lenne fair sem a gyerekkel, sem a nagyszülőkkel hogy nem tud beszélni az apukája, nagyszülei anyanyelvén. És ez egy érzelmi dolog lenne, amitől megfosztanám
Döntöttem emberek! A gyermekemnek az angolt és németet fogom oktatni feleségemmel! A németet pedig később, vagy suliban fogja megtanulni. Abban is döntöttem, hogy a nyelvi mellett kulturális értéket is át fogok neki adni (magyar népművészet, történelem, irodalom stb)
Megnyugodhat szívetek, erre szavamat adom!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!