A szüleim megharagudtak rám amiért gyermekünknek nem szeretnénk megtanítani a magyar nyelvet az angol mellett, ugyanis kint élünk Londonban és sosem használná ezt. Mit tegyünk?
Anya és apa vérig van sértve és ki voltak akadva, sírtak amiért gyermekemnek nem szeretnénk megtanítani az angol mellett a magyart. Sosem tudna a magyart hasznosítani, kérdése, hogy akkor van e értelme, haszna ennek? A feleségem angol, így neki teljesen mindegy a dolog. Anya és apa azt mondta, addig szóba sem fognak állni unokájukkal, amíg nem tudnak vele magyarul beszélni.
Mit tegyek most? Tanítsam meg a magyar nyelve a gyermekünk?
Én már csak azért is megtanítanám neki, mert ez plusz egy idegen nyelv, rosszul semmiképpen nem jön, max. nem használja.
Minél több nyelvet beszél valaki, annál jobb. Én a gyerek helyében nagyon megharagudnék, ha megtudnám, hogy karnyújtásnyira volt a lehetőség arra, hogy két- vagy többnyelvű legyek, és nem adták meg nekem mégsem...
De ez természetesen a ti döntésetek.
A német világnyelv? Dehogyis! Németországon és Ausztrián kívül kb. az olaszoknál ér még valamit, máshol nem...
Az angol az ok, de az nálatok adott. Franciával pl. sokkal többre menne... Vagy valamilyen szláv nyelvvel.
De a magyart vétek lenne kihagyni. :)
A saját nagybátyámat írom le neked példaként:
Nagyszüleim elváltak, a nagypapám Svédországba költözött, elvett egy svéd nőt, gyerekeik születtek, akik ott nőttek fel, anyanyelvük is svéd.
Nagybátyám felnőtt fejjel úgy döntött, hogy Magyarországon telepedik le. Nem volt gond, hiszen megtanult magyarul.
Honnan tudod, hogy a te gyermeked felnőtt fejjel nem fogja a fejedhez vágni, hogy "Apa, miért nem tanítottál meg magyarul?" tán pár rokon miatt, akik sem angolul, sem németül nem tudnak. Tán azért, mert ő büszke lesz a magyar gyökereire, veled ellentétben, akinek nyilvánvalóan ez nem fontos, hacsak nem szégyenled...
Az én gyermekem apja arab. Én is ragaszkodom hozzá, hogy tanuljon a gyerekem arabul. És nem azért, mert olyan fene hasznos nyelv. Hanem mert a gyökerek fontosak az embernek.
Én is sírnék, ha nem tudnék az unokámhoz az anyanyelvemen szólni...
29/N
Nem értek egyet azzal, hogy más az anyanyelv, és az az igazi. Aki szerint idegennyelven nem lehet ugyanazt érezni, az valószínűleg nem beszél jól nyelveket.
Egyébként meg ha felnőnék, és megtudnám, hogy a nagyszüleim csak akkor kíváncsiak rám, ha magyarul beszélek velük, lehet, hogy én nem lennék kíváncsi rájuk.
Különben is, ha idősebbek, és elkezdenének nyelveket tanulni, frissen tartanák az agyukat.
A német egy ritka ronda nyelv. Szerintem.
Kiskorában simán megtanulhat három nyelvet is, főleg, hogy jó sokára lesz még szüksége a németre és a magyarra komoly szinten. Mi van ha felnő, idelátogat vagy ideköltözik és nem tud magyarul? Nem látok a te gyereked fejébe, de én szomorú lennék, ha kimaradna az életemből a magyar nyelv, ha már a szüleim, vagy egyik szülőm onnan származna.
De igazad van, értelmi értéke lenne inkább. Ami olykor többet ér bármilyen más értéknél.
Kedves kérdező!
Nem tudom, hogy miért gondolod, hogy a mi szívünknek kell megnyugodni ebben a kérdésben. Egy szülő nem azért adja tovább az anyanyelvét a gyerekének, mert abból később haszna lesz, hanem azért, hogy az identitását el ne veszítse. De neked úgylátszik semmit sem jelent az, hogy magyar vagy, nem tartod fontosnak, hogy ezt a gyerekeidnek tovább add, és gondolom ez az, ami a szüleidet bántja. Ne azért tanítsd meg a gyerekeidet bármire is, hogy másoknak mgfelelj, hanem azért, hogy a te anyanyelvedet, kultúrádat továbbadd az utódaidnak. Már ha ez fontos neked. Ha nem, akkor meg úgyis hiába ígérgetsz bármit.
Rendben, meggyőztetek! Megtanítom neki elsőre az angol és a magyart, a magyar oldalról pedig kulturális művészeti értéket is fog kapni tőlem (Filmek, irodalom, versek, történelem stb)
A német pedig majd később fog belépni életébe
Így megnyugodhattok Ti is, apa és anya is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!