Te be tudod osztani a pénzt? Háztartást vezető nők véleménye érdekelne.
Ha nálunk elfolyt a pénz, a köv. hónapban könyveltem egy kicsit... Mindjárt meg is lett, hová csúsznak a fillérek :)
Amúgy a husi tényleg dob rajta. Pelusból mi Tescosat veszünk, abban nem csalódtam, és nem is drága.
Megtanulsz idővel mindent :) Nekem könnyű mondani, mert már évek óta csinálom, Neked is fog menni idővel!!!
Igen, be tudom osztani, még pedig remekül. Hónapok óta nincs munkám sajnos, de még nem szorultunk rá, hogy a tartalékot éljük. Kihoztam kevesebből a konyhapénzt.
Nagyon általános, amit írsz: hó elején vad költekezés, hó végén meg éhkopp. Mit tegyél? Szerintem marha egyszerű. A háztartásra szánt pénzt oszd el hetekre. Azt pedig napokra. Néha persze úgy sikerül, hogy nem annyit költesz, hanem többet, más napokon behozod.
Mi hó elején is ugyanolyan szinten élünk, mint hó végén. Az ételeken sokat spórolhatsz. Nem kell drága cuccokat venni, a saját márka tökéletesen jó. Tejből sem kell a 240 ft-os, ugyanolyan jó a 140 ft-os. Húst csak akcióban, legjobb az aznap lejáró terméket megvenni és megcsinálni, féláron jutsz hozzá.
Látod, megy ez neked. Írni kell egy listát az állandó kiadásokról, beleszámolva a csekkeket, pelenkát, bölcsit, cicust és mindent, amit leírtál. Ami marad, az a "maradék", aminek egy részét kajára lehet költeni, de ebből megy ruhára, háztartási javításokra, stb. Segítség lehet, ha ezt az összeget elosztod a hónap napjainak számával, mert így nagyjából kapsz egy viszonyítási alapot, hogy mennyi a napi "keret", esetleg a heti keret. Az nem baj, ha egy nap vagy egy héten túlmész a kereten, de akkor legközelebb mindig emlékeztetned kell magad, hogy ennek a napnak vagy ennek a hétnek a terhére vissza kell fogni a költekezést az előző időszak miatt. Ha van türelmed, lehet írni a kiadásokat egy füzetbe, megdöbbentő visszanézni a számokat utólag.
Amúgy...és ezt nem bántásból mondom, de sokan egyszerűen nem alkalmasak a pénz beosztására. (ld. alább)
Nálunk az a "módi", hogy az asszony gyakorlatilag szabadon gazdálkodik a saját keresményével, nagynéha befizeti a telefonszámláját, de egyébként minden marhaságot megvesz magának, főleg könyveket, újságokat, de kozmetikumokat is. Illetve néha azért nekem és a háztartásnak is vesz dolgokat, de nem erőlteti meg magát. Ha odaadnám neki a kártyámat, akkor jaj lenne nekem egy hét alatt. Úgyhogy a többi kiadást fizetem én, tőle néha csak készpénzt kérek apróságokra, amikor éppen nincs nálam, és reménykedem, hogy marad valami a hó végére. Azért általában marad. Szerencsére elég jól keresek (bár nem annyit, mint a férjed), de nálunk is van hitel, igaz gyerek, macska nincs. Általánosságban ha 300e forint nem elég hármótoknak egy hónapra még így is, amilyen kiadásokat leírtál, akkor ott biztosan lehet csökkenteni a költségeken.
170ezer forintból nem tudsz kijönni, hogy abból csak a háztartásra kell költeni???? Eszem megáll! Mit esztek az első héten, kaviárt meg szarvasgombát? Azt a mindenét!!!
Örülnék, ha ennyi lenne az össz bevételünk, basszus... Mikor ketten dolgoztunk, jó volt, mikor ennyi befolyt.
Páromnak is felolvastam, csak lesett. Mégis milyen ételeket főzöl?
Kezdd a dolgot úgy, hogy egy hónapot próbának tekintesz. Egy füzetbe v. excel táblázatba vezess le mindent. Mennyi a rezsi, hitel és a vásárlások. Mindent, de tényleg mindent írj fel, még egy pizzarendelést is. Látni fogod, hol "úszik" a pénz. Először mindig fizesd be a rezsiszámlákat, nézz szét a kamrában, mi hiányzik, mit sürgős venni. Milyen boltban vásárolsz? Én már kerülöm a nagyáruházakat, mert sok olyan dolog is a kosárba került, ami "akciós" és máris dőlt a listám. Mióta helyben, kisebb üzletben vásárolok (Profi, Lidl) azóta jelentősen csökkent a bevásárlások értéke. Inkább hetente költök 6-10 ezret, mint kétszer 30 ezer körül. (Nálunk itt volt a pénzbukta...)
Abban megértlek, hogy a kóla, süti, hús az sokat elvisz, látom a szüleimnél, ahol hárman keresnek négy emberre, mégis mindig sírnak, de minden nap hús van az asztalon, anyám bagózik, apám iszik, a két tesóm meg zabálja az édességet.... Így tényleg nehéz spórolni...
Keresgélj a neten olcsóbb húsos recepteket, pl. a rakottas dolgok kiadósak és nem kell bele sok hús. A süti ne bolti legyen, inkább erre is nézz recepteket, ha van időd próbálkozz. pl. linzertészta, muffin, de még biztos találsz ilyeneket.
A baba dolgai fix, ott max. annyit tudsz spórolni, hogy odafigyelsz. Én pl. kuponnal vásárolok minden babás dolgot (popsitörlő, pelenka, fürdető). Általában egyszerre veszek többet és akkor ár végi 15%-os kedvezményt is beváltok, máris sokat fogtam, két hónapig nem kell fürdetőt és törlőkendőt vennem.
Milyen tisztító és mosószereket használsz? Sokszor az olcsóbb is nagyon jó. Régen vettem a méregdrága Arielt, aztán rájöttem, a babaruhákat így is, úgy is áztatnom, mosószappanoznom kell, de egy Tomi vagy Bónux is jó mosószer.
Vásárláskor figyelem a kilónkénti vagy darab árat és a kedvezőbbet veszem.
Sok kicsi sokra megy alapon eladogatom a fiam kinőtt ruháit, azokat visszaforgatom, tegnap adtam el 4000-ért, abból lesz új cipője. Bababörzén, Vaterán vásárolok sok gyerekruhát, mert rongyolja őket, mintha muszáj lenne.
Szintén ezen elv alapján gyűjtjük a 200Ft-os érméket és az aprót, ezt a fiamnak.
Nagyon köszönöm a válaszaitokat, tényleg sok hasznos tanácsot kaptam!!
A kioktatókat is, mert így legalább egyértelmű, hogy valamit én csinálok rosszul. Nem cigizünk, nem iszunk egy csepp alkoholt sem, én kávézom az igaz, de az nem olyan nagy tétel talán. Az autó tankolása havi 10. Így összeadogatva kiderül, hogy sok "kicsi" tételen csúszik el a dolog a végén. Mégegyszer köszi mindenkinek!
Én is heti beosztást csinálok, de először megveszem azt a húsfélét és hozzávalókat, amik a hét elsődleges, fő étkezését biztosítja. Általában hetente 2x főzök, max. 3x főzök valami főételt + köretet.
Először az ehhez valókat vásárolom meg, de a heti keretből, és nem napi leosztásból. Ami a heti keretből marad ezek megvásárlása után, az lesz (legyen) elég kenyérre, tejre felvágottra stb. Így hétközben is kevesebbszer kell boltba menni, így az elcsábulás veszélye is kisebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!