Hogy legyek jó feleség, háziasszony? és közbe hogyan úszhatnám meg a mindennapos főzést?
Lehet nem jó a kategória, nem tudtam hova írjam...
Problémám az hogy nagyon utálok főzni, már nagyjából belejöttem, mert 7 éve rá vagyok kényszerítve, de próbálom mindig megúszni, viszont most új helyzet adódott.
A páromnak minden nap ebédet kell vinnie a munkahelyére (eddig kapott ott ebédet), és míg eddig 2-3 naponta főztem, most minden nap kell, mert megunja ugyanazt enni. Eddig az ebéd (a régi munkahelyén) mindig változott, így nem volt gond, hogy kétszer ugyanaz a vacsi. Mit csináljak, hogy szervezzem, hogy csak 2 naponta keljen főzni?
Nem volt jó példa előttem... Mások ezt hogy oldják meg?
"miközben a nő valójában fele annyit sem dolgozik, mint ők, csak éppen kétszer annyit nyafog miatta"
Ez mekkora baromság! Ha a nő 8 órát dolgozik, és a férfi is 8 órát dolgozik, akkor szerinted a nő miért csak feleannyit dolgozik? Nehogymár ilyen esetben derogáljon a férfinak a házimunka! Ti csupán azt felejtitek el, hogy régen, amikor a nők minden házimunkát szó nélkül elvégeztek, akkor a férfi ELTARTOTTA őket!
13:52: egyenjoguság van.Onnantól hogy a férfi nem maltert hord 12 órában,igenis fogja meg a seprűt,főzzön meg egy pörköltöt.Nem kertes házban nincs igazán férfi munka,mert szekrényt összeszerelni nem kell hetente,ugyhogy azt ne nevezzük annak.
Ahol a nő otthon ül,az persze,főzzön,csináljon meg mindent,de ha mindkét fél ledolgozza a 8-10 óráját,akkor igenis a férfi is vegye ki a részét a házimunkából.(ha a nőnek irodai munkája van,a férfinak meg fizikai,akkor mi van? senki nem tiltotta meg a férfinak hogy többet tanuljon,keressen irodai melót)
"Ti csupán azt felejtitek el, hogy régen, amikor a nők minden házimunkát szó nélkül elvégeztek, akkor a férfi ELTARTOTTA őket!"
Egyik exem közölte hogy a helyem a konyhában,reggel kávét kér,reggelit mire felkel,mire hazaér,friss meleg vacsorát,és ebédet is csomagolhatok,és persze rend és tisztaság legyen.Ekkor ő 8,én 10 órában dolgoztam,én jobb fizuért.
Nézett kerek szemekkel amikor azt mondtam hogy ha a kezembe ad rezsin felül 300ezret,akkor mindig friss kaja és tisztaság fogja várni,addig maradjon csendben.Nem volt hosszu életű kapcsolat,visszaküldtem az anyjához.
En megertelek kerdezo, en is antitalentum voltam a fozeshez, nem is szerettem emiatt, igaz, ma sem a kedvenc idotoltesem, bar mar jobban megy. Te is nagyon hamar bele fogsz jonni, meglatod!
Elso lepeskent en beszereztem egy gyerekeknek valo szakacskonyvet. Szegyen, nem szegyen, de legalabb normalisan le van irva benne hogy kell rantast csinalni:)
Szerintem alakitsatok ki egy kompromisszumot a ferjeddel, tul sok ido es macera minden nap frisset kesziteni.
En is azt tanacsolnam, hogy fagyassz, illetve ha nagyobb adagot fozol, ne masnap add oda a ferjednek, hanem egyszer legyen valami mas, es harmadnap visszaterhettek a dologra. Talan igy kevesbe unja meg. Az is jo, amit irtak tobben, hogy az alapot hasznald fel valami mas etelhez, esetleg mas korettel valtozatosabb lesz.
Nagyon javasolnam a fagyasztot, nekem nagyon megkonnyiti a dolgomat, en pl. egyszer-ketszer raszanom az idot, akar egy teljes napot a fozesre, es mindent lefagyasztok. Jelenleg pl. az alabbi etelek vannak a fagyasztonkban:
- fasirt (sok adag, kb. 12 darabonkent celofanba tekerem, igy fagyasztom)
- husgomboc ( egyszeru levesben par perc kifozni)
- hagymas gomba alap (csak behabarom es kesz a gombapaprikas)
- szinten daralt husbol toltott tok/cukkiniba valo toltelek
- befottesuvegekben fuszerezett paradicsom szosz (tesztara, pizzara)
- szilvasgombocok
- egy par szelet hus es hal
- nehany elore felvagott hagyma (egy muanyag poharba egy fej hagyma fer), sokkal gyorsabb a fozes, ha nem akkor kell vacakolnom a hagymavagassal
Meg persze par bolti dolog, zoldborso, zoldbab, spenot, stb.
Valamint befottkent van gyumolcs elteve (gyors gyumolcsleveshez fozes nelkul, nyaron isteni), es lecso alap (csak fuszerezni kell egy kicsit).
Ez nekem igy bevalt, kialakult egy viszonylag biztos repertoarom es mindig van mihez nyulni. Hetvegen meg lehet valami nagyobb volumenut kesziteni frissen.
Ja, es en a helyedben nem kelt tesztakkal kezdenem, ezt tenyleg nehez es maceras, sok egyszerubb de finom etel van.
Bocs, hogy ilyen hosszu lett!
Az előző pasimnak mindig főztem, ő megevett mindent és örült is neki. Dícsérte a kajáimat, és akkor még szerettem főzni.
A mostani barátomnak meg teljesen más ízlése van mint nekem, és mindig beszól valamit hogy mi nem jó a kaján, és felidegesít vele. Ezért már eljutottam odáig, hogy azt mondom neki rendeljen magának netről. Nembaj hogy többe kerül, de legalább nem engem csesztet, hanem az éttermeket pontozgatja, hogy mennyire volt szar amit rendelt.
Na, kitört a háború.
Visszatérve a főzésre: persze, ha nem yorkshire-pudingot, meg wellington bélszínt csinálsz, úgy nem 2 óra a főzés.De: a cuccért el kell menni ugye a boltba, és mivel nekünk nincs kocsi, haza is kell cipelnem ugye.Ez minimum fél óra, ha messzebb, vagy több helyre megyek, akkor 1 óra.Haza, kipakol, lecuccol.Előkészít, jobbik esetben, nem félkész ételről beszélünk.MIndent kipakolsz, ami kell,az is idő.Szimultán főzzél, mosogassál,pakold el a szárazat,közben azért csak kifröccsen ez-az,csörög a telefon, néha megég a hagyma, akkor újra,és ha minden kész van, akkor még nem ártana fölmosni is ugye.NA EZ AZ EGÉSZ 2 ÓRA.
"én azt szoktam néha, nyilván nem minden nap, de hétvégén mondjuk 2-3 félét főzök, az legalább kedd szerdáig kitart, utána megint főzök valamit, és hétvégén megint. így hetente 3szor főzök.és néha ő is. ennyi. ha nem tetszik neki, akkor így járt!"
Ez mennyivel jobb? Hogy egész héten melegített kaja van? Én inkább mindennap frisset csinálok, minthogy előre lefőzzek napokra, aztán csak kivegyem a hűtőből. Anyám háztartásbeliként is csak ezt művelte, soha nem ettünk friss ételt. Hát én azt meguntam, a párom ugyancsak megérdemli, hogy friss ételt egyen.
számomra annyival jobb, hogy mondjuk van olyan nap, amikor hazamegyek és nem kell a főzéssel bajlódnom, vagy épp nincs ötletem. Ok, hogy friss étel meg minden, de a párom tegnap rakott krumplit csiált, ismétlem, a párom, mert lázas voltam és 8-ig dolgoztam ráadásul, és semmivel sem rosszabb az íze egy melegített rakott krumplinak, mint egy frissnek. Úgyhogy szerintem ezzel semmi gond, főleg, hogy a párom nem igényli, hogy minden nap friss ételt főzzek, mert nem finnyás, megeszi a tegnapi ételt is. csak kíváncsi lennék, ha eltörik a lábad (félreértés ne essék, soha ne történjen ilyen), akkor mi lesz a pároddal????? mert akkor ugye nem fogsz neki minden nap főzni frisset.
Kedves Kérdező!
Nekem is úgy adódott, hogy minden nap főtt ételt kell vinnie magával a Páromnak a melóhelyre. Én ezt a problémát úgy oldottam meg, hogy előfizetünk neki menüre. Felénk egy adag 6-700 Ft körül van. És így nem kell minden nap főznöm, viszont neki minden nap van főtt étel, ráadásul nem kell ugyanazt ennie két nap egymás után.
Ha pénztárcátok megengedi, én ezt a megoldást javaslom.
27/N
lizzi77! Ja, ha te úgy kezded a főzést, hogy irány a bolt... Hát mondjuk én naponta főzök, viszont heti max 2x vásárolunk, de leginkább 1-szer, és akkor abból főzők, ami van itthon. Nem kapkodok, hogy úristen, x-et akarok főzni, de semmi nincs itthon hozzá. Egy normális háztartásban alap, hogy vannak otthon alapvető élelmiszerek, és az lenne az elvárás, hogy mivel előre megtervezik a főzést, be is vásárolnak előre rá. A főzésbe a vásárlási idő nehogy már beleszámítson! Így könnyű kitalálni, hogy órákat kell főzéssel tölteni. A szervezetlenségnek ez az eredménye...
Azért csak kisül, akik nem szeretnek főzni, valójában nem is tudnak és mint háziasszonyok is, ügyetlenek. A szememben legalábbis annak számít, aki úgy fog hozzá az ebédhez, hogy na irány a bolt... Így elhiszem, hogy fárasztó, engem is idegesítene, ha minden főzés előtt szaladgálhatnék a boltba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!