Hogy legyek jó feleség, háziasszony? és közbe hogyan úszhatnám meg a mindennapos főzést?
Lehet nem jó a kategória, nem tudtam hova írjam...
Problémám az hogy nagyon utálok főzni, már nagyjából belejöttem, mert 7 éve rá vagyok kényszerítve, de próbálom mindig megúszni, viszont most új helyzet adódott.
A páromnak minden nap ebédet kell vinnie a munkahelyére (eddig kapott ott ebédet), és míg eddig 2-3 naponta főztem, most minden nap kell, mert megunja ugyanazt enni. Eddig az ebéd (a régi munkahelyén) mindig változott, így nem volt gond, hogy kétszer ugyanaz a vacsi. Mit csináljak, hogy szervezzem, hogy csak 2 naponta keljen főzni?
Nem volt jó példa előttem... Mások ezt hogy oldják meg?
Amúgy még azt nem értem, hogy jó páran ekézik a kérdezőt "nők dolga" "rossz példát látott". És ha egyszerűen nem szeret ilyen dolgokat csinálni, akkor már nem lehet teljes értékű nő? Ismerősömnél pl. az édesapa süt-főz, mert az édesanya napi 12 órát lehúz.
Az én barátnőm sem szeret főzni, gyakran átvállalom ezt a részt, mert én meg vasalni utálok, és mosogatni.
Most off leszek, de nem bírom ki: A sok nagyon házias, mellette 10-12 órákat dolgozó válaszolónak hogyan van ideje napközben gyakorikérdéseken lógni?
Én teljesen megértelek, kedves kérdező. Én ugyan szeretek főzni, de napi munka mellett hét közben én is csak kétnaponta főzök. Azért két nap egymás után meg lehet enni ugyanazt az ételt. Az is lehet, hogy többféle köretet készítesz, így a főétel ugyanaz, de változatosabb mégis. És valóban szerezz be egy fagyasztót. Nagyon kényelmes tud lenni.
Néhány kommentből süt az középkori, sötét "nővagyokkiszolgálomazurammertezasorsom" felfogás.
Ez annyira nem is érdekelne, az aggasztó inkább az, hogy valószínűleg a fiaikat is így fogják nevelni, akik majd elvárják, hogy munkából-gyerekezésből hullafáradtan hazaeső szebb napokat látott lányok kiszolgálják még pluszban a tévé előtt fetrengő "urukat".
Szerencsére az én férjem szeret főzni.:)
Még annyi a sok finnyáskodónak, akik nem esznek meg "másnapos" ételt.
Nézzetek meg egy jó poszt-apokaliptikus filmet, mondjuk a The Road-ot, vagy menjetek el több napos hegyi túrára...
28-as vagyok.
Hosszú éveken keresztül főztem munka mellett minden este, mert egyrészt a férjem nem ette meg a maradékot, (elkényeztetett egyszem fiú volt), másrészt akkor még ilyen fagyasztók sem voltak, tehát nem lehetett "spájzolni".
Az is biztos, hogy félkész-, és készkajákat sem vásároltunk, márcsak azért sem, mert a benne levő tartósítószerek miatt az ízük sem az igaziak. Ma már tudjuk, hogy nem is egészségesek.
Tehát nekiálltam, és bizony nem lett kész a vacsi félóra alatt, mint ahogyan itt nagyon sokan mondják. A 2 óra minimum volt, esetenként valamivel még több is.
Ezért mondom, hogy amit lehet, előre készíteni és a fagyasztóban tárolni.
De maximálisan megértem azt is, aki inkább 2x takarít, vagy vasal, stb. mint beálljon a konyhába. Nem vagyunk egyformák, nem kell azért bántani azt, akinek az erőssége nem abban van, amiben az ittlevő többség a jó.
Sajnos én nem tudok gyorsan ügyesen megfőzni, ha tudnék valószínüleg nem érdekelne, és csinálnám minden nap, de nem így van. Nekem kínlódás a konyhai munka, mindent megcsinálok én szívesen, csak a konyhába ne keljen mennem... Pedig én is szeretnék finom, egészséges ételt készíteni, de nem tudok. Receptek nekem soha nem úgy sikerülnek, hiába követem az utasítást.
Nem tudom mihez, milyen fűszer illik, anyám delikátot rakott mindenbe meg sót, és kész... sokszor csak zacskós gyors kaja volt, vagy kenyér, esetleg fagyasztott pizza amit mikróba melegítettünk.
Irigylem azokat, akik fél óra alatt kaját tudnak varázsolni... meg akiknek ötleteik is vannak ahhoz hogy mi a fenét is kellene csinálni.
Sajnálom hogy ilyen vita alakult ki :(
Ha főleg zöldségeket ehet a párod, akkor sincs nehéz dolgod. Pl. egy zöldségleveshez még egy nagyobb adaghoz is 15 perc alatt meg lehet pucolni az összes zöldséget, aztán megfő magától, csak néha rá kell nézni, ki ne fusson. De ha jól be lehet állítani a tűzhelyet, vagy megfelelően elhelyezni a fedőt, ez sem muszáj.
És sok gyorsfagyasztott zöldséget is vehetsz, azokat elkészíteni sem időigényes.
Másik kedvencem a fagyasztott gyalult tök. Csak forró vízbe kell bedobni, a kaprot mellékelik hozzá, aztán mikor már majdnem kész, habarással összekeverni. Összesen 12-14 perc főzési időt igényel. Ezalatt el tudod készíteni a habarást, akár még szójafasírtgolyókat is süthetsz ki, ha korábban összeállítottad a masszát.
"A sok nagyon házias, mellette 10-12 órákat dolgozó válaszolónak hogyan van ideje napközben gyakorikérdéseken lógni?"
Ti pedig a főzés idején spóroljátok ki, hogy itt lóghassatok, hm? :) Egyébként kérdésedre a válasz: ha a sütőben bent sül 40 percig a kaja, közben haptákban ott kell állni mellette? Én speciel ha főzök, magára hagyom, addig netezek, ha már sejtem, hogy lassan kész, ránézek. Nem remegve állok mellette, mint egy rakás szerencsétlenség. Vagy pl. tegnap pizzát sütöttem. 1 órát kel a tészta. Gyors előkészítettem a feltéteket, megfőztem a házi pizzaszószomat és kész. Utána álljak a letakart tésztám mellett, nehogy ellopja valaki? :)
Persze elhiszem, aki rossz háziasszony, az nem meri magára hagyni a főztét, mellette áll ijedten, nehogy baja essék. Hát én rutinosan főzök, sütök, pedig 1 éve sem vezetek saját háztartást és előtte nem volt gyakorlatom benne, a szüleim nem hagytak főzni.
Nem azt mondtam, hogy ami sokáig készül, az feltétlenül egészséges. Csak a gyorsrizs + konzervhal kicsit mellbe vágott. És általában ami hamar megvan, és nem nyers mint pl. a sali, az nem annyira jó.
Mondjuk sütőzacsiban csirkemellet, pulykamellet, halat sütni hosszabb, mint 4 perc, de egészségesebb. Melléteszel egy kis zöldséget és nyami.
Nekem ez sokáig készül, mert én gyűlölök főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!