Csúfolnak az osztálytársaim, mert albérletben élünk. Ez a szüleim szégyene?
Az osztálytársaim elkezdtek bántani azért, mert mi nem saját házban élünk, hanem béreljük. Erre azt mondta az osztályfőnököm, hogy ne piszkáljanak vele, mert ez a szüleim szégyene, nem az én hibám. Valóban így lenne? Teljesen normálisan élünk, szép ruhákba járok, minden nap finom ételeket eszek, járunk kirándulni meg nyaralni is, van autónk stb. Mindkét szülőm sok gyerekes, szegény családból származik, de nagyon jó emberek, sose kívánnék náluk jobbat, hiába nem tudtak összegyűjteni saját házra. Apukám sokszor mondja, hogy Ő szeretett volna testvért mellém, de anyagilag csak nekem tudnak mindent megadni, és úgy is érzem, hogy mindent megkapok, ami kell. Őszintén rossz mikor ezzel bántanak, de sokkal rosszabbul esett, amit az osztályfőnököm mondott. Én nem szégyenlem, hogy albérletben nőttem fel, mert nem éheztem vagy bármi, de az osztályfőnököm ezek szerint lenézi anyukámékat, és ez nagyon bánt engem.
Tényleg szégyen, hogy lakbért fizetnek és nem hitelt, de emellett mindent megadnak nekem, amire szükségem van?
"Miért nem lehet elfogadni azt, ha valaki - főleg nincstelen, nélkülöző gyerekkor után - így él, és ő maga élvezi a munkája gyümölcsét úgy, ahogy jónak látja, és nem arra koncentrál, hogy majd örökül mit hagy, ha már ő a föld alatt lesz? "
Ezzel nincs baj, csak ennek a fajta életmódnak megvan az a kockázata, hogy ha valamelyik fél kiesik hosszabb időre a munkából, és nincs nagyobb megtakarításuk sem, mint a kérdező szüleinek, akkor lehet, hogy még a lakhatásukat sem tudják majd fizetni, akkor egy fizetésből fognak fizetni albérletet meg gyereket nevelni...?
Rántják magukkal a gyereket a szegénységbe meg ínségbe ők is, merthogy jaj, nélkülözve kellett felnőni, most hadd ne spóroljak már?
Lehet hónapról-hónapra élni nyugodtan, kockáztatva a megélhetés biztonságát, csak nem tartom korrektnek kitenni ennek egy gyereket.
Ezen kérdés miatt, hirtelen hatalmas ellenszenvet váltott ki a jelzálog hiteles saját ingatlan.
Nekem rengeteg nyugat európai ismerősöm van, és ott is aki megteheti saját ingatlanban lakik, csak arra felé jobb az albérleti rendszer.
Egy másik néző pont ezzel kapcsolatban, hogy nyugat Európában, van akkora nyugdíja az embereknek, hogy kifizetik az albérletet, és garancia lejárta után lecseréljék az autóikat. Na ezt egy átlagos magyar nyugdíjas igen csak neccesen tudja megtenni, mivel a nyugdíjasok fele 200000 ft/fő -alatti összegből él, talán 20%-uk kap 300000 felett. Az átlag életkor meg 67 év, tehát várhatóan, előbb utóbb özveggyé vállnak, vagy már nyugdíj előtt megtörtént.
Ezzel szemben a lakás hiteles ház esetében lehet 20 millióra kifizet valaki 35-ot 20 év alatt, de ez az összeg elinflálódik.
66 m2 panel:
2002-ben 4 milliórét lehetett venni 3,2 millió hitellel
2012-ben 14 m, 11,2 htellel
Mai napon 40 millió alatt nincs! És az is szakadt, teljes felújítást igényel.
Szóval aki 20 éve vett egy panelt min önrésszel, és ha még 3x-an is fizette ki a hitelét, azaz (3,2x3)+0,8=10,4 millió--> csak min 30 milliót keresne rajta...
Ebből is látszik mekkora lehúzás lesz a fix lakáshitel hosszútávon!
Ezzel nincs baj, csak ennek a fajta életmódnak megvan az a kockázata, hogy ha valamelyik fél kiesik hosszabb időre a munkából, és nincs nagyobb megtakarításuk sem, mint a kérdező szüleinek, akkor lehet, hogy még a lakhatásukat sem tudják majd fizetni, akkor egy fizetésből fognak fizetni albérletet meg gyereket nevelni...?
Ez teljesen jogos. De vajon aki lakáshitelt tölreszt, annak mennyi megtakarítása van ugyanilyen helyzetre? Ugyanígy, az átlagos magyar háztartások közül vajon mennyi van arra felkészülve, hogy több hónapig is kihúzza? Vagy többgyerekes család, vagy valamelyik gyerek rákos lesz? Nyilván minden esetben az lenne az ideális, hogy biztosítás, megtakarítás bőven, stb, de maradjunk a (magyar) realitások talaján...A kérdező is azt írta, hogy szükség esetére van kisebb megtakarítás (magánorvos, autó), érdekelne, hogy ezen felül vakpm mennyi kellene lennie a megtakarításnak is ahhoz, hogy apu és anyu is megvehesse azt, amire vágyik, és pihenhessen egyet nyáron, de közben az apokalipszisre is felkészüljön, nehogy szó érje a ház elejét...Lásd itt is volt egy érdekes kérdés valamelyik napról, hogy az após ekézi a férjet, hogy munka után miért nem gebed meg másodállásban, meg maszekolásban, ahelyett, hogy "csak" döglik, miközben egyébként van saját ház, és jut mindenre...merthogy egy háromgyerekes apától ez milyen felelőtlen...
szerintem maradjuk annyiban, hogy amíg nem mással tartaja el magát, máson élősködik, mint a ci.gányok, addig a saját életéről hadd döntsön már úgy, ahogy jónak látja...
52+
Ez kimaradt, de inkább utólag hozzá fűzném.
2,5 éve vettem fel a lakás hitelemet végig fix kamattal. Még a kamat elszállás előtt sikerült. Ekkor 30000-al került kevesebb mint egy fele ekkora albérlet. A rezsi költségem a fele sincs így spórolok itt is havi 20000-et. Közben emelkedtek az albérletek is. Jelenleg ott tartok, hogy eltelt 2,5 év havi 70000-el kevesebbe kerül a lakhatásom, és én 10 év múlva sem fizetek többet a hitelemre, mert 20 évre van fixálva!
10 ével ezelőtt kb harmadába kerültek az albérletek mint most, a fizetésem 4x-ére növekedett. Van egy sejtésem, 10 év múlva vicc kategória lesz a törlesztőm, de az albérlet ára kétlem, hogy ne duplázodna meg minimum.
54#
1. még a kamat elszállás előtt sikerült. És akinek nem?
2. a röghöz kötődésnek sokkal több hátránya van, mint előnye. Mi van akkor, ha megszűnik a munkahelyed, és a városban nem találsz?
3. a túróst kerül kevesebbe 70 ezerrel neked a lakhatásod. A felújítást miért nem számoltad bele?
hamarabb elküldtem.
Szóval, amit te most "megspórolsz" 70 ezret havonta, azt majd kamatostul el fogod költeni akár egy állagmegóvó, vagy egy akut munkálatra. Pl. egy átlagos, 60 m2-es lakás teljes átvezetékelése 600 ezertől kezdődik. De ez csak egy példa, egy szaki 40 ezer/nap alatt fel se veszi a telefont, akármilyen bajod van.
"De vajon aki lakáshitelt tölreszt, annak mennyi megtakarítása van ugyanilyen helyzetre?"
Aki lakáshitelt törleszt, az sokkal jobb helyzetben van.
1. Mint írták, a törlesztő elinflálódik, a bérleti díj nem. Nagyon nem mindegy, hogy a gyerek 10 éves korában havi 140 ezer hitelt kell fizetned, vagy 70 ezer törlesztőt.
2. Ha bármi beüt, a bankkal lehet egyezkedni, rövid szüneteltetést kérni, és ha semmit nem fizetsz, akkor is egy év, mire eljutnak az árverezésig. A bérbeadó meddig lesz türelmes, ha nem fizetsz, 1 hónapig?
3. Akinek hitele van, minden hónapban nő a tulajdonjoga. Ha sz*rba kerül és el kell adni a házat, feltehetően a hitel kifizetése után is marad a vételárból, aki az albérletet nem tudja fizetni, annak mi marad?
Megjegyzem, én minden formánan elítélendőnek tartom ezt a pénzelverő életmódot gyerekek mellett, mert nem 1-2 példát láttam már arra, milyen rosszul sülhet el. De ugye albérletben még nagyobb a kockázat, illetve mint valaki írta, nyugdíjaként mi lesz velük, majd a kérdezőtöl várják a pénzt?
52#,54# +
55#
Jelenleg 6,6% THM-re van végig fix lakáshitel, 20 évre 20 millió, az 35,4 millió visszafizetés. Ez pedig jónak számít, a csok előtti időszakban rendszerváltásig visszamenőleg nem volt ilyen alacsony a thm!
Ha nincs munka eladom, veszek másikat +1-el többször kell a bankba menni.
A felújítást azért nem számolom mert egy újépítésű családi ház, és nem hinném hogy sokba lesz a karbantartása a hitelfizetés alatt.
2002-2022 között az átlag éves infláció 4,3% volt!
Ha 150000 egy albérlet rezsi nélkül és 20 évig fizeted évi 4,3% inflációval kompenzálva, akkor kidobtál az ablakon 55,3 milliót!
10 év múlva már 219000,
20 év múlva pedig 333800 ft lenne az albérlet.
2012-be 480000-ért béreltem, most ugyan azon a kornyéken hasonló lakás 160000 ft! Szóval felék ~3x volt az albérlet árak emelkedése, még alul is van becsülve ehhez képest.
Szóval van ~20 millió többlet fizetése annak aki albérletben él 20 év alatt. Igaz önerő is kell a sajáthoz, csak 20 év múlva ott van tökének egy hitelmentes ingatlan, albérletben pedig nincs tulajdonod. Ha azt feltételezzük, hogy én 20 önerővel száltam be a példa miatt a lakásba 20 hitellel, akkor 20 év alatt ugyan annyit költöttünk csak nekem van egy lakásom, neked meg nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!