Bántana ha a lányod felvenné a férje nevét úgy, hogy a saját családnevetek nem marad mellette?
Pl
XyNé Kovács Marika, meg Xy-Kovács Marika helyett, csak Xy Marika lenne a neve. Tehát, teljesen felvenné a férje nevét.
Bántana titeket? Mit gondolnátok?
Én, ugyan még csak a párom, de ha egyszer összeházasodunk, szeretném felvenni a nevét. Nem akarok semmilyen né lenni, mert az nem tetszik, kötőjellel pedig nem passzolnak a neveink.
Nem vettem fel a férjem nevét, ugyanis nem összetartozást fejez ki, hogy én felveszem, ő meg az enyémet nem.
Plusz nekem nincs kedvem szpni a papírokkal. Mindent az új névre íratni, a céggel új szerződés, mert megváltozott a nevem, stb.
Né semmiképp sem leszek, sosem tetszett. A saját vezetéknevemhez nem köt semmi, csak a megszokás, apám le se tojt, így inkább olyan ember vezetéknevét használnám, akivel szeretjük egymást. Viszont tényleg 30+ év alatt megszoktam nagyon, hogyan is hívnak, plusz sok az utánajárás az új névnek, így még nem döntöttem el, házasság után maradjon a leánykori (egyszerűbb lenne), vegyem fel az ő vezetéknevét is(indokolatlanul hosszú lenne a nevem), vagy csak az övét (baromi szokatlan lenne).
Ha lenne gyerekem, pont nem érdekelne, milyen néven tervez tovább élni azzal, akit szeret. Így a válaszom nem, nem bántana.
Megmaradt a saját nevem. A férjemet nem zavarta, a családom nem szólt bele, az én döntésem volt. Úgy voltam vele, hogyha majd zavar, akkor megváltoztatom. Amióta gyerekünk van, azért érzem hátrányát, illetve a postán egy -nének odaadják a férje cuccát, vagy fordítva, én meg hogy igazoljam, hogy akár -né is lehetnék? Dehát ez legyen a legkevesebb. Ez csak a társadalmi beidegződés.
A lányom majd szintén úgy dönt ahogy akar, nem bántana semelyik verzió.
1-es, milyen középkor? Még kb 30-40 éve is mindenki férj neve +né lett. Sőt, nem is vagyok benne biztos, hogy ez nem a középkor UTÁN terjedt el. Báthory Erzsébetet pl sose hallottam Nádasdy Ferencnéként emliteni…
Kb 20 éve meg férjné +lánykori név.
Legújabb az ismerőseim közt a kötőjeles.
Arról nem is beszélve, hogy máshol (Anglia, pl) szintén szokás felvenni a férj vezetéknevét.
Aztán van olyan is, aki nem szereti a saját vezetéknevét, én se, furcsa, nem hangzik jól, mindenhol betűzgetni kell.
"Amióta gyerekünk van, azért érzem hátrányát, illetve a postán egy -nének odaadják a férje cuccát, vagy fordítva, én"
Miben érzed?
A postán meg nem a nevet, hanem a lakcímet nézik. Soha nem problémáztak még rajta. Megkapta a férjem is az én cuccomat és fordítva is.
Az akkor nagyhatalmú főnököm a dr nékkkal vagy ismert nevű emberek feleségeivel sokkal szívélyesebb volt, gondolom most is számít. Csinálja úgy ahogy szeretné.
Mi többszörösen mozaikcsalád vagyunk, némely "normál" családban élő szülők és gyerekeik sokszor hangot adtak az ezzel kapcsolatos ellenszenvüknek, ami néha vicces, néha rosszulesik, de ez már csak ilyen. Hátrány ezeknkvíül még sosem ért, hogy különféle vezetékneveink vannak, a postásnak vagy más hivatalnak még sosem volt ellene kifogása, ugyanis okmányokból tájékozódnak.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!