Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 10 éves unokám kb. 150 centi...

10 éves unokám kb. 150 centi és kb. 50 kiló. Tény, hogy jó étvágya van, de a lányommal összevesztünk,mert itt sem engedte enni azt, amit szeretett volna.Kinek van igaza? Többi lent:

Figyelt kérdés

Azzal a jelszóval fogyókúráztatja, mert az utóbbi fél évben tényleg hízott, és felőle ehetne, amennyit akar, de FÉLTI, hogy az osztálytársai gúnyolni fogják, mert kicsit husisabb. Itt voltak nálunk, de ebéd után semmilyen édességet nem ehetett.

Mondtam neki, otthon intézd, nehogy már itt se ehessen azt, ami neki jólesik.

A lényeg azon van, hogy azért nem ehet kedve szerint, mert nem akarja, hogy csúfolják az iskolában, ki lesz téve az esetleges szekálásnak.

2021. nov. 26. 15:00
 81/98 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Hű, mennyi komment jött. Köszönöm az építő jellegű kritikákat.

Egy-két dolgot tisztázzunk: NEM én engedtem azt enni, amit akart, hanem fél évvel ezelőttig az anyja, azaz a saját lányom. Ehetett, amit épp megkívánt, mert normál testalkatú volt. Pizza, meki, stb. Tényleg sokat evett és egészségtelenül.

Mint írtam, messzebb laknak, nem hetente találkozunk, csak messengeren beszélünk naponta.

Tíz éves, könyörgöm. Kislány még. Pluszban genetika is közrejátszik, mert a sógornőm kislány korában kétszer ilyen duci volt.

Amit sportol, az néptánc. Iskolában, heti háromszor. Plusz iskolai szakkörként nevezett futás, távolugrás, kislabdahajítás.

Tényleg köszönöm az építő kritikákat, sőt, a negatívat is. Amilyen hiú, és tényleg széparcú lány, nem hinném, hogy 8. osztályra 85 kiló lenne. (Igaz, jelenleg egyáltalán nem zavarja.) Ne úgy képzelje el senki, hogy egy hájtömeg. A 33 kilót meg nem is értem 150-152 centihez. Apja magas, a lányom átlagos magasságú.

Itt a szelet kindercsokin volt a hangsúly, ezért tettem fel a kérdést.

Tényleg köszi mindenkinek. Kaptam hideget-meleget, de hát ez van.

2021. nov. 27. 13:41
 82/98 anonim ***** válasza:
91%

Akár fogják ezért csúfolni, akár nem, a gyerek husissága probléma, főleg ha mindössze fél év alatt került ebbe az állapotba. Változtatásra szükség van, még ha a ló túloldalára nem is kell átesni.

Talán kicsit túltolja a lányod, de te is olyasmihez ragaszkodsz, amihez nem kéne.

A teljes édességmegvonás szerintem is rosszul sülhet el, de a gyereknek tényleg ahhoz kéne szoknia, hogy az édesség alkalmi dolog. Úgyis szinte néhány hetente van valakinek szülinapja, névnapja, Mikulás, karácsony, gyereknap, amikor jön a szelet torta, süti, csoki. Ezen felül időnként lehet valami, egy jó kis közös cukrászdázás, egy fagyizás, egy csoki. De semmi szükség édességre hetente vagy naponta.

Viszont azt sem tartom jó ötletnek, hogy az alkalmi édességadás a nagymama kiváltsága legyen, és akkor ő kerüljön a jóságos, anya meg a gonosz sanyargató szerepébe.

Ha azt akarod, hogy kaphasson néha édességet az unokád, mondd a lányodnak, hogy ő adjon néha azért neki egy picikét, neked pedig azt engedje meg, hogy ünnepi alkalmakkor az ajándék mellett meglephesd a kislányt egy szelet csokival vagy házi sütivel is. Így mindketten adtok néha, de a mindennapokban mindketten vissza is kell hogy fogjátok magatokat.

Amikor pedig nálad van a gyerek egy teljesen hétköznapi ebéden, ne vegyél csokit. És akkor nem kell azt mondani, hogy nem adhatok mert anyád nem engedi, hanem le lehet zárni annyival, hogy bocsi, nincs itthon semmi édesség.

2021. nov. 27. 14:11
 83/98 anonim ***** válasza:
80%

10 eves 150 cm 50 kg megfelelo

A lanyom 10 eves 140cm es 45kg piszkafa labakkal kerek popsival szerintem vekony kellene neki meg 5kg h normalisan nezzen ki. Most olyan mint egy afrikai ehezo gyerek, olyan vekony a keze laba. Amugy rendesen eszik. Mindent edesseget is.

2021. nov. 27. 14:16
 84/98 anonim válasza:
88%
Ha sportol, és örökmozgó, és még így is husos, akkor pláne figyelni kell az étkezésre! Nem, nem éheztetni, hanem egészséges ételeket készíteni amennyire lehetséges, és teljesen jogos, hogy nem ehet édességet ebéd után. Tartsd tiszteletben! Most még nem érdekli a kislányt, de pár év és érdekelni fogja, meg fogja hálálni az anyjának, hogy nem hagyta elhízni. Ezzel rengeteg önbizalom problémát előz meg, az egészségügyi részéről nem is beszélve. Sok elhízott fiatal felnőtt adna hálát, ha anno a szülei figyeltek volna erre.
2021. nov. 27. 14:29
 85/98 anonim ***** válasza:
41%

Egyébként nem kell úgy tenni, mintha 150 centi az olyan húdemagas lenne 10 évesen. Már 10-20 éve is voltak ekkora kislányok, egy jó részük 155-160 cm lett felnőttkorára, a többiek meg kifejezetten magasra nőttek. De simán benne van ez az átlagban.

130 cm mint átlag 10 éves magasság? Ne vicceljünk már, az elsős gyerekek ekkorák manapság, kislányok is. 140 is inkább az alacsonyabb szekció.

Szóval nem, nem a 33 kg-on kell szörnyülködni, az 50 meg bezzeg normál. Max egy felnőtt nőnek vagy minimum idősebb kamaszlánynak, esetleg extrém magas gyereknek. 10 évesen a 40-45 is untig elég lenne ennyi cm-hez, ami nem, baromira nem 33, ne terelj meg ferdíts, kérdező.

2021. nov. 27. 17:18
 86/98 anonim ***** válasza:
85%

Hát az én lányom 9 éves es 33 kg igaz nincs 150 cm kevesebb egy kicsivel így én is soknak gondolom az 50 kgot egy 10 éves gyereknek.

Esetleg süthetnél cukormentesen legközelebb valamit, lehet azt engedné az anyja.

2021. nov. 27. 17:32
 87/98 babyboom567 ***** válasza:
100%

3. válaszoló.

Szerintem te el vagy tévedve ,hogy mi a normál súly.

Voltam súlyos betegség miatt 47 kiló és 163 cm vagyok,csont és bőr voltam.

A gyereked extrém sovány,nem normál testsúlyú.

2021. nov. 27. 20:02
 88/98 A kérdező kommentje:

85.: Totál félreolvastad a kérdést. Egyáltalán nem írtam, hogy hú, de magas. Lányom mondja, amikor jönnek és mondom az unokámnak, jesszus, mekkorát nőttél -, szóval mindig mondja, hogy látnám az osztálytársait... Magasabbak. Egyébként vagyok olyan viszonyban a lányommal, hogy ilyen hangnemben beszéljünk, ennél sokkal durvább dolgokat is mondunk egymásnak, egyikünk sem sértődik meg. Hülyéskedésnek könyveljük el.

Egyedül ez lepett meg tőle, hogy nem ehet kindercsokit.

Nálam eszik egyedül palacsintát, mert jól főz, de utál palacsintát sütni. Amikor szólnak, hogy jönnek, mindig mondja az unokám, hogy mama, ugye sütsz palacsintát? Persze, hogy sütöttem. Lányom sem volt ellenére egészen addig, míg nem látta, hogy gömbölyödik (a mihez képest). Nem kövér, a suliban még soha nem csúfolták. Ezt akarja megelőzni.

Ezért nem értem ezt a szigort. Rugózok a dobozos szelet csokin, de mint írtam, elfogadom a negatív kommenteket is, vagyis hogy kövér az unokám.

Ahogy végigolvastalak benneteket, százalékarányban kb. 50-50 %-ban vannak a válaszok pro és kontra. Köszönöm!

2021. nov. 28. 14:01
 89/98 anonim ***** válasza:
94%
88. Nem kövér, csak súlyhatáron van, tehát ha továbbra is így étkezik, akkor könnyen elhízHAT. Ami persze nem biztos hogy be is következik.
2021. nov. 28. 18:17
 90/98 anonim ***** válasza:
86%

10 évesen nagyjából olyan magas voltam, mint az unokád, és szintúgy 50 kg körül. Én is teltebb voltam, de akkor még nem voltam túlzottan kövér, csak túlsúlyos. Sokat ettem, szinte már unalmamban is, édességfüggő voltam, szerettem enni, főleg a nagyimnál, tudta mi a kedvencem és azt készítette el. Mindig a legjobbat kínálta, nem lehetett betelni. Nagyon kedves, gondoskodó és szorgalmas asszony volt, telis-tele volt szeretettel. (Nyugodjék békességben)

Az évek alatt egyre testesebb lettem, legfőképpen a hasamon látszott a túlsúly, aránytalanul híztam. Amint jött a pubertáskor, már egyre jobban látszott rajtam, hogy eléggé túlsúlyos vagyok. És az általános iskolai osztálytársaim piszkáltak, mert túlsúlyos voltam, de akkoriban a közösségem sem volt példamutató.

14 évesen 173 cm és 90 kg voltam, ekkor már elhízott, anyagcsere gondozóba is kellett járnom és diétát javasoltak.

Nem tartottam be a diétát, ezért a szüleim (legfőképpen apám) mérges volt, "dagadt malacnak" és "lusta disznónak" hívott. 16 éves koromig jártam orvoshoz. Majd utána már nem voltam hajlandó hallgatni a sértegetését (a professzorként saját magát hívó) orvos undorító szövegét. Fintorgott és kinevetett az alkatom miatt. "Megint semmi javulás, ha így folytatja, cukorbeteg fog lenni! 20 kg-mal több, mint amennyinek kell lenni"- mindezt gúnyos grimasszal.

Többet nem mentem el ezek után, a szüleim szégyellték magukat az orvos jelenlétében, én meg azt szégyelltem, hogy ilyen emberrel kellett egy légtérben tartózkodjak. Hozzáfűzném, hogy a cukoreredményeim mindig normálisak voltak, 4.5-5.0 között (reggel mérve, éhgyomorral).

Végül 18 évesen döntöttem úgy, hogy életmódot váltok, ekkor 190 cm és 112 kg voltam. Nem szeretem azt, amikor mások parancsolnak nekem arról, hogy mikor kellene lefogynom. Az én testem, akkor fogok nekiállni a fogyásnak, amikor én azt szeretném. Nem tartottam magam elhízottnak, mindössze túlsúlyos voltam.

Most, 20 évesen 190 cm és 100 kg vagyok. Nem tervezek többet fogyni, teljesen meg vagyok elégedve önmagammal.

Én úgy gondolom, hogy az unokád nem kövér (persze ezt így látatlanban nem tudhatom), de a leírásod alapján a kislány csak egy kicsit túlsúlyos. Ez idővel változhat, fejlődő szervezet még, nem szabadna mindenféle diétával fenyíteni. Pár év múlva kamaszodik, majd akkor eldöntheti, hogy akar-e diétát, vagy sem. Csak indokolt esetben (ha már tényleg elhízott a gyermek) szabadna diétát elrendelni, de az unokád bőven messze van ettől. De ki tudja, lehet, hogy a magassága miatt nem is lesz túlsúlyos. Hamar feloszlik a súly, ha magasabb lesz (mert egy ilyen korú kislány már most elérte a női minimummagasságot, és ennél még akár 20-30 centit is nőhet). Egyen azt, amit megkíván, édességből mértékletesen és csínján, de ne vonjátok meg! Biztos van kedvenc levese, főétele, gyümölcse, zöldsége, főétele, ami finom és sok benne a tápérték. Nincs nagyobb boldogság egy nagyszülő számára, mint az unoka boldogsága! :)

20f

2021. nov. 28. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!