Szerintetek milyen ha egy 25 éves nő felveszi a férje teljes nevét házasságkötéskor? Pl xy né?
Szerintem borzasztó... Egyrészt, mert onnantól a nőnek nincs saját neve, mindenhol a férje "neve alatt fut". Így nekem nemcsak azt üzeni, hogy megszunt önálló személy lenni, de azt is, hogy bármit visz véghez, ahhoz ő már nem adja a saját nevét, csak a férjéét. Tankönyveken látok sokszor ilyen szerzőket, hogy Szabó Gézáné és hasonló. Ebből annyi derül ki, hogy Szabó Géza felesége írta a könyvet, de ha az a könyv egy rakás hulladék, még csak azt se tudjuk, ki volt az a barom, aki írta, szegény férjét lehet csak azonosítani, akinek ehhez velhetoen semmi köze. De ugyanez, ha valami jót ér el, valami sikereset. Szoktam néha látni kisebb boltokban olyan tésztát, aminek a márkája az, hogy Mazáné. A hátuljára rá van írva, hogy Maza Jánosné az a vállalkozó, akitől származik. Miért, de komolyan, miért? Készít valamit, de még azon is a férje neve virít?
A másik meg az, hogy nekem ezek amúgy is teljesen ferfinévnek hangzanak, mindegy, hogy oda van biggyesztve a tulajdonjelző a végére. Pláne, ha a férjnek két keresztneve van, és a nő Szabó Géza Tamásné, na ő már tényleg simán csak Géza...
Nem is értem, miért létezik még ilyesmi a 21. században. Van mindenkinek neve, minek ezen házasság miatt változtatni, pláne ilyen egyoldalúan?
Mindenkinek a maga döntése.
Ettől függetlenül nekem nem tetszik és nem venném fel így.
Egy barátnőm viszont így tett, a férjének ráadásul két keresztneve van, a -né a másodikhoz kerül ilyenkor, amikor átírta a mailcíménél a nevét, nem is tudtam ki az először, már megszoktam, hogy ő az, ha Pétertől jön mail.
Nagyon szeretem a párom, de semmi pénzért nem venném fel így a nevét.
Mintha elveszteném a saját identitásom, mert megházasodtam :D
Amikor megkérte a kezem elkezdtem ezeken gondolkodni, először le szerettem volna cserélni a vezetéknevem az övére, de túlságosan szeretem és túlságosan tisztelem a felmenőimet ehhez, úgyhogy valószínűleg a kötőjeles megoldás lesz:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!