Na ez mi? Csak szerintem nem normális?
Nem "szurkolták", esetleg sulykolták!
Az unokatestvéred (így simán az első unokatestvért szokták nevezni) valamelyik szülőd testvérének a gyermeke!
Igen fura, hogy valaki egy ilyen közeli rokont ne ismerjen!
Nem lehetséges, hogy másod-, vagy harmadunokatestvér?
A kérdező kommentje:
"Az unokatestvéred (így simán az első unokatestvért szokták nevezni) valamelyik szülőd testvérének a gyermeke!
Igen fura, hogy valaki egy ilyen közeli rokont ne ismerjen!"
Mi fura benne? 4 unokatesóm van, egy városban lakunk. A 4-ből, egyet ismerek látásból.
Na erről írtam! Egy városban laktok és 14 év alatt sosem találkoztatok? Nem volt soha egy családi rendezvény, nagyszüleid születésnapja, egy közös karácsony (vagy hanuka) a szüleid testvéreivel?
Nekem ez fura, ha hiszed ha nem!
"a testvérnek testvére vér szerinti leszármazójával"
A kérdező szerintem nem erre gondol. Ez ugyanis azt jelenti, hogy egy férfi nem házasodhat mondjuk a nővére lányával. De feltételezem, hogy a kérdező az unokatestvéreként az anyukája vagy az apukája testvérének a gyerekét érti. Tudtommal ez jelenti az unokatestvért, bár az is igaz, hogy a testvér gyerekét meg unokaöcsnek, unokahúgnak nevezik, úgyhogy ez kicsit zavaros az elnevezések miatt.
A házasságkötés akadályai [szerkesztés]
A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény alapján a házasság érvénytelen, ha
a házasulók valamelyikének korábbi házassága fennáll
VAGY a házasulók az alábbiak szerinti rokoni kapcsolatban állnak egymással:
egyenes ági rokonok
testvérek,
testvér és a testvére vér szerinti leszármazója,
házastárs és volt házastársa egyenes ági rokona
örökbefogadó és az örökbefogadott
VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt állt
VAGY a házasság megkötésekor valamelyik fél a teljes cselekvőképtelenség állapotában volt, de nem állt gondnokság alatt
VAGY a megkötésénél az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségben járt el, vagy ha a házasulók a házasságkötésre irányuló kijelentésük megtételekor nem voltak együttesen jelen
VAGY valamelyik fél még nem töltötte be a 16. életévét
VAGY a 16-18. év közötti személy a gyámhivatal engedélye nélkül kötött házasságot.
Az unokatestvérek házassága Magyarországon jogilag engedélyezett, de a gyakorlatban ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!