Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ti mit tennétek elvakultan...

Ti mit tennétek elvakultan vallásos anyósotokkal, hogy azért a jó viszony is valamennyire megmaradjon?

Figyelt kérdés
Most 2 éves a kislányunk. Az anyósom elég durván vallásos, minden nap jár a templomba, a délutánjait a Biblia felett tölti stb. Ezzel nem is lenne semmi problémám, mindenki élje úgy az életét ahogy jónak látja. De most mintha bekattant volna, folyamatosan azt mondogatja, hogy márpedig meg kell keresztelni a lányunkat, vinné magával a templomba délutánonként, és valamelyik nap mikor hazaértem, épp a Bibliából olvasott fel neki "esti mese" gyanánt. Én egyáltalán nem vagyok vallásos, megkeresztelve sem vagyok, így is neveltek és így érzem jól magam. Férjem természetesen meg van keresztelve (mivel 1 évesen nyilván nem volt beleszólása), de ő sem gyakorolja a vallást egyáltalán. Megpróbáltam már beszélni vele szépen, nem is egyszer, hogy én nem vagyok vallásos, nem is szeretnék ráerőltetni semmit a gyerekre, majd később eldönti ő, hogy mit hogyan lát. De anyósom olyan mintha a falnak beszélnék. Nem tudom, ez túl nagy kérés tőle és én vagyok a hülye vagy fordítva? Nem tudom már, hogyan kérjem meg, hogy szálljunk le erről a dologról és hagyja, hogy abban a szellemben neveljem a kislányomat, ahogy én jónak látom?
2014. dec. 23. 22:13
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
85%
Nem azért,de én ugy gondolom, hogy a vallás az mindenkinek a magánügye.Ha én vallásos vagyok,akkor élem az életem az szerint, senkinek nincs köze ahhoz,hogy én miben hiszek.Viszont ahhoz nekem sincs jogom,hogy valakire ráerõltetem az én felfogásomat.Miért is alapmüveltség a biblia?Régen nem lehetett bibliát tanulni,akkor az akkori emberek müveletlenek voltak?Nem hiszem,hogy ettõl lesz valaki müvelt ember,hogy olvassa-e a bibliát vagy nem.
2014. dec. 23. 22:52
 22/60 anonim ***** válasza:
85%
Ateista vagyok, szerintem is alapmű az irodalomban, nem pedig alternatíva az evolúcióra.
2014. dec. 23. 22:56
 23/60 A kérdező kommentje:
Én olvastam a Bibliát, nem haltam bele, de én mondjuk 16-7 voltam akkor. Igen, az a legnagyobb baj talán, hogy nem fogja fel, hogy hány éves a gyerek. Olyanért szidja le, amiért nem kellene. Mikor olvasta a Bibliát és a gyereket nem kötötte le, az is baj volt, le is szidta, hogy milyen neveletlen.
2014. dec. 23. 22:58
 24/60 anonim ***** válasza:
87%

Kíváncsi vagyok, hogy akik szerint anyóssal semmi gond, azok hogyan reagálnának arra ha azt írta volna a kérdező, hogy após-anyós muszlim, a Koránból olvasnak fel a gyereknek és naponta Mekka felé leborulva kell imádkoznia. Akkor is az lenne a vélemény, hogy semmi baj, legfeljebb megismeri? Vagy csak a saját vallás a jó vallás, más vallása a csúnya vallás?

Meg kellene már érteni, hogy a szülők joga a gyerek nevelése, ha pedig nem kívánják vallásosan nevelni, az az ő dolguk. Ettől még a gyerek lehet művelt (én pl. minden vallást bemutattam az enyémeknek) és nem önző materialista.

2014. dec. 23. 23:02
 25/60 acelsziv ***** válasza:
88%
Na ezt viszont már nem hagynám. Minden szidás - pláne, ha igazságtalan - a gyerek lelkébe tapos. Ahogy írtam, nekem is vallásos nagyszüleim voltak, de Bibliával soha nem untattak. Inkább elmondtak saját szavaikkal egy -két eseményt onnan. Itt viszont le kell állítani az anyóst nagyon gyorsan.
2014. dec. 23. 23:02
 26/60 anonim ***** válasza:
85%
A szüleim nem vallásgyakorlók, de olyan közösségben nőttem fel, ahol szinte mindenki járt templomba, úgyhogy engem is beírattak hittanra, mert én lettem volna az egyetlen kimaradó, és féltek, hogy kiközösítenek. Életem legtraumatikusabb időszaka volt. Képmutatás, színjáték, butítás. Mindez olyan nyilvánvalóan, hogy 7 évesen is utáltam az órákat, és lázadt minden porcikám az ott hallottak ellen. Ott azt hallottam, hogyha megütnek, hagyd magad, ha gonoszak veled, ne védekezz, sőt, legyél velük kedves, ha valaki kihasznált téged, és kényszerűségből bocsánatot kér, bocsáss meg neki - szóval csupa olyasmit, ami a való világban nem működött. Mindezek mellett ott szembesültem azzal, hogy meg fogok halni, az egész családom meg fog halni, megrohad a testünk a földben, mindenféle betegségünk lesz, és hogy az ember teljesen ki van szolgáltatva a sorsának, teljesen mindegy, mennyire küzd ellene. Összetörtem lelkileg, és egy éjszaka az egyik visszatérő rémálmomból ébredve volt egy hosszú beszélgetésem a szüleimmel, ami után eszükbe sem jutott többé, hogy a javamat szolgálja a vallás. Kiírattak, és soha nem is láttam kárát. A Biblia tartalmával tisztában vagyok, nem maradt ki az életemből, csupán az, hogy hinnem is kelljen a dogmákban. Az én véleményem az, hogy aki valamilyen vallásba vetett hit miatt lesz jó ember, mert fél, hogy rosszabb helye lesz a túlvilágon, egyáltalán nem érdemel tisztelet. Csupán félelemből teszi, nem azért, mert jó lenne. Akiben pedig eredendően van jóság, helyes értékrend, segítő szándék, az vallás nélkül is ugyanúgy ki fog bontakozni. Helyes nevelés kell a gyereknek, nem pedig egy vallás, ami megtanítja vakon hinni abban, amit mondanak. Az én gyerekem - főleg a 2 évesem! - közelében nem akarok látni sem erőszakos térítőt, sem Bibliát, sem templomot.. Megvédem attól, ami árt neki. Ha felnőttként, már kialakult értékrenddel vallást választ magának, elfogadom. Számomra is vannak olyan vallások, amivel szimpatizálok. Egy gyereket viszont semmiképp nem tennék ki a vallás jellemformáló hatásának. Semmit nem ad, amit egy jó szülőtől ne kaphatna meg, csak életképtelenné neveli.
2014. dec. 23. 23:06
 27/60 anonim ***** válasza:
80%
Én nem járok templomba, de nem vagyok ateista. Az én anyám is olvassa a bibliát, sőt, szerintem már kívülről tudja. Anyósom is. Én nem. De nem bánom, ha a gyerekeimnek olvassák, amennyibe szívesen hallgatják. Igaz ők már kicsit nagyobbak, de szívesen mennek templomba. Ha nem akarnának, nem tenném kötelezővé. Én ezzel úgy vagyok, hogy ártani semmiképpen nem árt, hogy Ők majd hinni fognak e, azt eldöntik maguk. Mi is szoktunk gyerekkorunkban a nagymamával imádkozni ha nála voltunk, misére is mentünk vele, bár később már inkább nélküle, direkt a másik időpontban levő misére, és a templom mellé. A perselypénzt meg elfagyiztuk, megnéztük milyen reverenda van a papon, hogy meg tudjuk mondani. Meg is kereszteltek bennünket, semmi bajunk nem lett tőle, a mi gyerekeink is meg vannak keresztelve. Mondjuk én is szerettem volna ezt. A tiéd még pici, majd alakul. Anyósoddal nagyobb probléma az, hogy erőszakos, ahogy kiveszem az írásodból.
2014. dec. 23. 23:09
 28/60 A kérdező kommentje:
Igen, az erőszakos egy jó jellemzés rá. Nem értette, hogy miért mondtam neki, hogy többet ne szidja le a gyerkőcöt a Biblia vagy egyéb vallásos dolog miatt. Szerinte a gyereknek tisztelnie kell az "Urat" ha már a Földre teremtette és hálátlanság ha nem érdekli. (gondolja ő, egy 2 éves gyerek ezekkel marhára tisztában van).
2014. dec. 23. 23:14
 29/60 anonim ***** válasza:
81%

Nem vagyok megkeresztelve, mert a szüleim 20 évvel ezelőtt ugyanezen az állásponton voltak, mint a kérdező.

És elhihetitek, hálásabb nem is lehetnék érte. Hányingerem van attól amit egyesek az istenük nevében megengedtek/megengednek maguknak.

Annak idején a legtöbb osztálytársam utálta a hittant, és irigyeltek engem, amiért nekem nem volt kötelező járnom rá. A pap egyszer megneszelte, hogy nem vagyok vallásos, és olyan erőszakos módon kezdett nagy erőkkel megtéríteni, hogy kevés kellett, hogy ne küldjem el melegebb éghajlatra.

Egyszerűen nincsenek jó tapasztalataim a vallással kapcsolatban. Nem hiszek istenben sem. Semmiféle istenben sem, és jelentem, tökéletesen megvagyok nélküle :) Ezért most lehet lepontoztok, sőt, de gondolkozzatok el rajta: ez egy VÉLEMÉNY, egy ÁLLÁSPONT. Nem kell egyetérteni, de kis kezek a válasz hasznosságát mérik, nem azt, hogy nektek tetszik-e, vagy sem amit ideírtam.

Kérdező, csak a mama kedvéért ne kereszteltesd meg a kislányodat. Nem baj, ha megismerkedik a kereszténységgel, ha tetszik neki, akár gyakorolhatja, is mikor elég idős lesz ahhoz, hogy eldöntse mit szeretne. Így meg csak megmented egy csomó felesleges körtől gyerekkorában, ami majd jól megutáltatja vele az egészet, ahogy velem és az osztálytársaimmal is tették. Nem okosabb döntés ezt az egész vallás mizériát később elkezdeni? A gyerek még csak felesleges hülyeségnek fogja felfogni...

20L/ateista és az is marad ;)

2014. dec. 23. 23:15
 30/60 anonim ***** válasza:
85%

12-és vagyok, aki a kompromisszum kötést javasolta.

Itt nem a vallással van a probléma, vagy nem csak azzal. Ha azt írtad volna, hogy hangversenyre viszi a megkérdezésed nélkül vagy Bogyó és Babócát olvas fel neki, és ha a gyerek nem figyel leszidja, akkor is ugyanazon véleményen lennék mint így. Ne hagyd neki, hogy ezt tegye. Ezt én se hagynám. Ha normális lenne és úgy szeretné vele megismertetni a vallást az más dolog, de így nincs értelme. Nekem pl volt egy nagyon szép a karácsony történetét elmesélő könyvem, amiben lehetett mozgatni pár figurát és nagyon szerettem, ha abból olvastak fel nekem. Nem.ezért lettem vallásos, de ha nem tetszett volna és kényszer lett volna, hogy meghallgassam, biztos nem jó emlék.fűzne hozzá. Nah szóval egy szó mint száz, ne hagyd, hogy így nyomuljon, és a vallás mögé bújva piszkálja a lányotokat.

2014. dec. 23. 23:23
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!