Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Ti mit tennétek elvakultan...

Ti mit tennétek elvakultan vallásos anyósotokkal, hogy azért a jó viszony is valamennyire megmaradjon?

Figyelt kérdés
Most 2 éves a kislányunk. Az anyósom elég durván vallásos, minden nap jár a templomba, a délutánjait a Biblia felett tölti stb. Ezzel nem is lenne semmi problémám, mindenki élje úgy az életét ahogy jónak látja. De most mintha bekattant volna, folyamatosan azt mondogatja, hogy márpedig meg kell keresztelni a lányunkat, vinné magával a templomba délutánonként, és valamelyik nap mikor hazaértem, épp a Bibliából olvasott fel neki "esti mese" gyanánt. Én egyáltalán nem vagyok vallásos, megkeresztelve sem vagyok, így is neveltek és így érzem jól magam. Férjem természetesen meg van keresztelve (mivel 1 évesen nyilván nem volt beleszólása), de ő sem gyakorolja a vallást egyáltalán. Megpróbáltam már beszélni vele szépen, nem is egyszer, hogy én nem vagyok vallásos, nem is szeretnék ráerőltetni semmit a gyerekre, majd később eldönti ő, hogy mit hogyan lát. De anyósom olyan mintha a falnak beszélnék. Nem tudom, ez túl nagy kérés tőle és én vagyok a hülye vagy fordítva? Nem tudom már, hogyan kérjem meg, hogy szálljunk le erről a dologról és hagyja, hogy abban a szellemben neveljem a kislányomat, ahogy én jónak látom?
2014. dec. 23. 22:13
1 2 3 4 5 6
 11/60 acelsziv ***** válasza:
45%
Figyelj: Engem is megkereszteltek anno. Nagyanyámék volta rajta. Anyámék úgy voltak, hogy ettől még nem leszek rosszabb ember és legyen meg nekik ez a dolog. Aztán, ha náluk voltam imádkozni kellett é templomba is vittek vasárnaponként. Túléltem és nem lett bajom tőle. Az, hogy nem tartom magam ettől függetlenül kereszténynek és más lett a vallásom már az én döntésem volt. Pont. Tehát ha akar neki keresztelőt legyen, csak akkor ő szervezze meg és fizesse is ki.
2014. dec. 23. 22:37
 12/60 anonim ***** válasza:
73%
De hogy viheti el a gyereket a ti beleegyezésetek nélkül? Köss kompromisszumot. Pl olvashat fel neki a Bibliából, taníthat neki imát, de templomba nem viheti. Vagy ami még nektek belefér.
2014. dec. 23. 22:37
 13/60 anonim ***** válasza:
71%

Nálunk férjem mamája akarja megkeresztelni, még egy nagyobb összeget is hajlandó lenne fizetni ezért.

De nem fogjuk. Nem gyakoroljuk a vallást, őt sem fogjuk rá kötelezni.

De! Ha őt érdekli, akkor én magam fogok a bibliából felolvasni neki, és elbeszélgetni róla, mert ez valóban az alapvető műveltség része.

Nyilván te is ismered a vallást, hiszen csak tisztában vagy vele, mi elől tiltod. Akkor neki is megvan a joga, hogy megismerje. És majd ő eldönti, hogy ez tettszik-e neki.

2014. dec. 23. 22:39
 14/60 A kérdező kommentje:
Hát úgy vitte el, hogy nem szólt.
2014. dec. 23. 22:40
 15/60 anonim ***** válasza:
94%
Akkor meg nem azért kell helyretenni, mert templomba vitte, hanem hogy szó nélkül bárhova elvitte!
2014. dec. 23. 22:43
 16/60 anonim ***** válasza:
90%
Speciel engem is zavarna. Nekünk megvan a vallásunk férjemmel, de a gyereket semmiféle szertartás alá nem vontuk. Majd ha elég nagy lesz, eldönti, hogy a mi családunk vallása érdekli, vagy másban hisz. Nagyon zavarna, ha ezt akármelyik nagymama nem tartaná tiszteletben. Ez annyiban más a kérdező helyzetétől, hogy nekünk van vallásunk, a kérdezőnek az a vallása, hogy nincs. Ne szépen kérd tőle, mondd meg kerek perec, hogy nem megy a gyerek misére, hamupipőkére alszik el és pont. Vagy betartják a nagyik a szülők szabályait, vagy nincs nagyizás!
2014. dec. 23. 22:45
 17/60 anonim ***** válasza:
86%
En vallasos katolikus vagyok. Valszeg nem fogja a kislanyod a keresztenyseget valasztani felnott korara, mert altalaban a szuloktol vett minta szerint hatarozzuk meg felnottkent az eletszemleletunket, ha azt elfogadhatonak talaljuk. Anyosoddal meg nem fogsz tudni mit kezdeni, tapasztalatom szerint egy megkereszteletlen unoka mindig fajo seb marad a mamak sziven. Meggyozodesed ellenere ne kereszteltesd meg, de attol meg ha megis ugy dontesz, h. megteszed,meg nem fogja o is a Bibliat bujni naphosszat, mint a nagyanyja.
2014. dec. 23. 22:45
 18/60 anonim ***** válasza:
92%
Értesd meg vele, hogy a te dolgod a kislányod nevelése és nem az övé. Ez gyakorlatilag ugyanaz a kategória, mint amikor a nagyszülőket arról kell lebeszélni, hogy édességgel tömjék az unokát és olyan dolgokat engedjenek meg neki, amit egyébként nem kéne. A kislány meg majd ha nagyobb lesz és elkezd érdeklődni az ilyesmi iránt, akkor majd eldönti, hogy szeretné-e a vallásos életet (és ha igen, akkor melyik vallást választja) vagy nem.
2014. dec. 23. 22:46
 19/60 anonim ***** válasza:
49%
megszüntetném az anyóssal a kapcsolatot.
2014. dec. 23. 22:47
 20/60 anonim ***** válasza:
90%
Nyilván semmi baj nem lenne, ha a nagyi úgy olvasna fel a Bibliából, hogy az ugyanolyan mese, mint a Jancsi és Juliska. De valószínűleg komolyan veszi, tényként kezeli. És nem teheti meg azt, hogy elveszi a gyerektől a kritikus gondolkodás képességét.
2014. dec. 23. 22:49
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!