Normálisan "ingyen" van, hogy anyós vigyáz az unokájára?
Néha-néha anyós vigyáz a gyerekünkre, mikor másképp végképp nem tudjuk megoldani. De ilyenkor mindig kér érte valamit, kifejezetten mondja is, hogy cserébe ezt meg ezt csináljunk meg neki.
A múltkor pl családi bulit szervezett hozzánk ("mert nálunk van hely"), 20 embert kellett egy teljes napig körbeugrálni, nagyon kikészültünk benne. És mondta anyós (aki mindössze másfél órát volt ott, mert dolga volt), hogy cserébe 2 napig vigyáz majd a gyerekünkre, ha legközelebb szükség lesz rá.
Ezek nekem nem esnek valami jól, tényleg olyan, mintha ez neki erőfeszítés lenne. Holott egy másik unokáját (aki 2 óra autóútra van), hetente viszi babatornára, mert az milyen jó program.
Hozzáteszem az én anyám akármikor jön, segít ahol tud, erején felül bármikor lehet rá számítani akár az éjszaka közepén is.
Sajnos nem tudjuk anyóst kizárni, mert néha tényleg nem tudjuk másképp megoldani a gyerekfelügyeletet, max ha fizetnénk egy babysittert.
Jogosan bánt, hogy ennyire valamit-valamiért alapon jön anyós vigyázni a gyerekünkre?
Hát lassan vége ennek a hétnek, ahol anyós vigyáz a babánkra délutánonként. Eddig mindig késett egy picit, ami nem sok, csak negye-fél óra, de én ennyit kések a munkahelyemről.
Illetve péntek délutánra rokonokat szervezett be hozzánk, hogy milyen jó lesz a gyerekeket összeengedni alapon. Úgyhogy szabit kell kivennem, hogy tudjak készülni, kaját csinálni és mert a tömegben már félek egyedül lenne nagyon a babám.
Úgyhogy az egyenleg végül úgy néz ki, hogy párom 1 nap szabi + én fél nap szabi + 20 fős buli leszervezése. Cserébe anyós 3xfél napot vigyázott a babánkra...
Meg is beszéltük a párommal, hogy soha többet nem kérünk tőle segítséget, egyszerűen többe kerül a leves... :-(
Mondtuk nem is egyszer, hogy ne legyen vendégeskedés nálunk mert dolgozunk. De erre jött a "nem akarod, hogy a saját testvéred meglátogasson" és a "jó akkor idejönnek és nem jönnek be a házba" válasz. 3 napig ezt beszéltük folyamatosan anyóssal. A végén vagy mi jövünk ki úgy, hogy mi vagyunk a gonosz testvér, aki nem látja szívesen a saját testvérét vagy pedig jófejként. Ezért választottuk inkább azt, hogy kiveszek szabit és akkor jöjjenek.
De mindenképpen le fogunk ülni és elbeszélgetni a vendégeskedés alapszabályairól, mert nagyon nem értünk ebben egyet anyóssal. Illetve hát többet nem kérünk segítséget anyóstól és akkor nem kérhet tőlünk sem cserébe semmit.
Gáz ez a viszony. A piacon persze alkudozunk, meg kalkulálunk, a családon belül nincs helye az ilyen kereskedésnek - mondjuk én református vagyok.
Jól döntötteket, remélhetőleg anyós is megkönnyebbül majd, hogy nem kell többet a kicsivel vesződni.
Bár az az érzésem, hogy mégis nyomulni fog.. - ez az ő játéka volt.
Írhatják azt a többiek hogy ez normális húzás az anyóstól,de szerintem ez gusztustalan.Normális az hogy kisgyermekes szülőkhöz szervezteti a buliját amin ott sincs?És cserébe rendszeresen "cserébe" vmit alapon működik?A kérdező leírta hogy már gyermekfelügyelet előtt is igyekeztek a kedvében járni az anyósnak,tehát marhára nem arról van szó,h csak így bírja rávenni a szülőket hogy segítsenek neki is vmit,tehát az "egál" a külön kérései nélkül is megvannak,mert a kérdező férjét mindig rángatja vmi indokkal!És igen,nem lehet elvárni,de normál esetben igenis természetes hogy nagyi vigyáz a kicsire,jelen esetben havi 2 alkalommal minden egyéb extra felár nélkül!Nyilván én is igyekeznék a kedvében járni,de az mennyire illendő hogy ő már ezt előre kéri??????????????? Az ilyen az nemhogy nem nagyi,hanem egy illetlen ember!!!!Ugyan várja már meg míg megkerdezem hogy miben tudok én a segítségére lenni és akkor bökje ki,hogy végülis hamár kérdezem akkor lenne ez és ez...
Én is inkább bébiszittert kérnék fel,mint ilyen "nagyit"!
Hát a vége a történetnek az lett, hogy a péntek délután eltelt teljesen jó hangulatban, én szabin voltam otthon, készültem kajával, ők jöttek, a gyerekek jól eljátszottak.
Este miután elment mindenki, anyóssal leültünk megbeszélni a problémát (mivel előző este a férjemnek mondta, hogy érzi valami bajom van és ez nem szép dolog, hogy nem mondom el a bajomat). Két dolgot kértünk csak tőle, egyrészt hogy hétköznapra ne szervezzen nekünk semmit, másrészt meg ha hozzánk jön valaki látogatóba, mi is szeretnénk otthon lenni (akár rokon, akár idegen).
De nem igazán sikerült megbeszélni, anyós vérig volt sértve és elégé össze-vissza beszélt, vádaskodott, félreértett mindent, kiforgatott dolgokat, nem lehetett vele nyugodt hangnemben beszélni. A vége az lett, hogy mi nem látjuk szívesen őt sem a férjem testvérét és hogy ő mennyit segít nekünk és ez a hála. A végén már sírva kiabált velünk, míg a gyerek ott játszott a lábunknál és csak nézett mivan. Mi pedig nem kiabálunk, soha nem is szoktunk, anyóst pedig végképp megtisztelem azzal, hogy nem kezdek el vele kiabálni, úgyhogy igyekeztem lezárni a témát. De csak egy sértődött elrohanás lett belőle.
Úgyhogy most nagy sértődés van, a férjem szerint nem kell semmi különösebbet tennünk (végképp nem bocsánatot kérni), ez nála teljesen megszokott, nem bírja a kritikát.
Kicsit kellemetlenül érzem magam, mert ÉN akartam megbeszélni és tisztázni a dolgokat mert hát "az őszinte és nyílt kommunikáció a kulcsa a jó viszonynak". Hát nem sajnos.
De végülis mindegy, már megegyeztünk, hogy anyós segítségéből nem kérünk többet és ő pedig majd jön LÁTOGATÓBA az unokájához amikor akar. Ha hónapokig nem jön, az az ő baja.
"De nem igazán sikerült megbeszélni, anyós vérig volt sértve és elégé össze-vissza beszélt, vádaskodott, félreértett mindent, kiforgatott dolgokat, " - mondtam én (34), hogy ő problémát akar, nem pdig segíteni.
Tök jól döntöttetek: vendég meg látogató miért is ne lehetne - de maradjon már a saját életnek keretei közt.
Hát sajnos annyiban romlott a helyzet, hogy anyósom kipakolt sógornőméknek akivel most összerúgta a port a férje. Sógornőm szerint egyáltalán nincs igazunk, anyóst úgy kell elfogadni ahogy van, ő már nem változik meg (pl tudjuk, hogy mindig késik, így nem kell vele időre számolni) és elég rendesen kioktatott, hogy mennyire szemetek vagyunk.
Úgyhogy most mi lettünk a közellenség. Hát így jártunk, ennyit az őszinte, nyílt kommunikációról. Reméljük majd elül a háború.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!