Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Borzasztó anyósom van, ti mit...

Borzasztó anyósom van, ti mit tennének?

Figyelt kérdés
Ti mit tennének a helyemben? Van egy anyósom, a férjem sokat nagyon nyuszi és nem meri megmondani a véleményét az anyjának. Ez az egész sztori pár évvel ezelőtt kezdődött. A férjemnek meghalt az apukája. Amikor volt a hagyatéki tárgyalás még nem voltunk házasok, az a ház amiben az anyja lakik az apja szüleié volt, utána apósom örökölte a házat mert ő gondozta ott a szüleit. Mikor apósom szülei meghaltak, az ő hagyatéki tárgyalásán (4-en voltak testvérek) 2-en lemondtak a házról apósom javára, csak az egyik testvér nem mondott le, mai napig van a házban tulajdon része. Anyósom arra a házra egy FT-ot sem fordított… És mikor volt apósom hagyatéki tárgyalása lemondatta a férjem a saját javára, mondván hogy jobb lesz úgy. A férjem nagyon “anya szoknyája alatt vagyok” típus volt. Így mikor össze házasodtunk azt mondta hogy ő nem költözik onnan anyósomtol sehova. Aztán nagynehezen bele mentem, mert fontos nekem a férjem. Utána mikor elkezdtük újítani a házat, és már bele pakoltuk a csomó pénzt, közölte velem a férjem hogy oké akkor költözhetünk. Elköltöztünk, aztán gyarapodott a család így kellett egy nagyobb ház nekünk, ezért vettünk egyet anyósom közelében (azt mondta a férjem hogy jó lesz mert sokat fog majd segíteni).. Eleinte jó is volt mert járt át és segített. De nemrég barátja lett . Amivel nem is lenne semmi gond, de ott pöffeszkedik a csávóval abban a házban ami nem is az övé, és amit mi újítottunk fel. Ráadásul alig foglalkozik bárkivel is a párján kívül. Mikor ott a hapsi (van olyan 3-4 napokat ott van), egyáltalán nem is keres minket, mikor haza megy a pali rögtön kellenek neki az unokák és jár a nyakunkra. Ráadásul mióta együtt vannak nagyon bunkó lett mindenkivel szemben. De szerintem nem a pasi miatt mert ő nagyon normális férfi, rosszat nem tudok róla mondani. Csak így megváltoztatta a kapcsolat. Ráadásul családi ünnepeken is inkább a pasival van mint a családjával, úgy, hogy még csak pár hónapja vannak együtt. A kérdésem arra irányul hogy ti mit tennétek a helyemben? Hogyan érjem el hogy el tűnjön abból a házból hogy megkapjuk a jogos részünket belőle? Mit tegyek hogy a férjem végre a sarkára álljon? Már nem bírom elviselni.

2024. ápr. 2. 18:40
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/86 anonim ***** válasza:
98%

Ha a férjed lemondott a hagyatékinál és az anyósra szállt a tulajdon, mégis melyik része annak a háznak a tietek? Milyen "részetek" akarod követelni?

Annak, hogy az anyós bunkó, mégis mi a fene köze van a házhoz? Ennek nagyon bosszúhadjárat szaga van.

2024. ápr. 2. 19:07
 12/86 anonim ***** válasza:
92%

"hogy megkapjuk a jogos részünket belőle"

Hát hirtelen több dolog is eszembe jutott, a de csak szalonképes gondolataimat írom le:

Egyrészt, az örökség SOHA nem lesz közös tulajdon, szóval abban a házban neked semmilyen részed nincs.

Másrészt, anyósodnak holtig tartó haszonélvezete van a házon, ha úgy gondolja, kitilthat onnan téged, a saját fiát, meg mindenki mást is.

Van még néhány gondolatom rólad is a kérdésed alapján, de azt ígértem, hogy csak a szalonképeseket írom le...

2024. ápr. 2. 19:09
 13/86 anonim ***** válasza:
92%

"És mikor volt apósom hagyatéki tárgyalása lemondatta a férjem a saját javára, mondván hogy jobb lesz úgy."

Ebből a megfogalmazásból nem derül ki egyértelműen, hogy a férjed mondatta le az anyósodat a saját javára, vagy a férjedet mondatta le az anyós a

saját javára.

" Hogyan érjem el hogy el tűnjön abból a házból hogy megkapjuk a jogos részünket belőle?"

Kinek hány százalék tulajdonrésze van abban a házban?

Amúgy mivel apósod özvegyeként minimum haszonélvezeti joga van anyósodnak, a tulajdonjogi hányadoktól függetlenül a haláláig ott élhet, és ő döntheti el, hogy ki lakhat ott, és ki nem.

Amúgy ha nem a jog oldaláról nézzük, hanem morálisan, akkor nem tudom, mégis hogy képzeled, hogy a párodnak, vagy pláne neked több jogod lenne ott élni, mint az anyósodnak, aki egy élet leélt apósoddal, akinek a szülői öröksége a ház, és hogy képzeled, hogy csak úgy kitehetitek onnan.

2024. ápr. 2. 19:17
 14/86 anonim ***** válasza:
92%

"És nem feltétlen ki tenni akarnám."

Ehhez képest ezt írtad:

"Hogyan érjem el hogy el tűnjön abból a házból hogy megkapjuk a jogos részünket belőle?"

2024. ápr. 2. 19:22
 15/86 anonim ***** válasza:
97%

"Kedves válaszadók! Apósom hagyta a férjemre saját önszántából a házat, amiről anyósom a férjem lemondatta."

A kérdésedben nem ezt írtad, és egészet nem sikerült érhetően megfogalmaznod.

Végrendeletet írt az apósod, amivel a saját tulajdonrészét teljese egészében a férjedre hagyta, aki erről utána lemondott az anyja javára?

Ha lemondott róla, akkor mégis milyen jogalapotok lenne arra, hogy kitegyétek onnan? Még akkor se tehetnétek, ha nem lenne haszonélvezeti joga, nemhogy így, hogy X % tulajdonrésze van benne (feltételezem valószínűleg 75%, ha korábban a volt apósod három testvére közül egy volt az, aki nem mondott le az apósod javára, amikor ők megörökölték.)

2024. ápr. 2. 19:27
 16/86 A kérdező kommentje:

Anyosomnak nem volt/nem lett volna haszonélvezeti joga sem a házban.

És a hagyatéki tárgyaláson a férjemnek adtak azt a házat, anyósom pedig rá vette a férjemet hogy mondjon le a férjem a házról és kerüljön az ő nevére. Anyósom pedig nem egy egész életet élt ott le, csak annyit ami után már meghaltak a férjem szülei. Engem nem az zavar hogy ő ott lakik, nekem az a ház nem kell. Ebből az egészből azt szerettem volna kihozni hogy amikor össze hazasodtunk a férjemmel elkezdtük újítani és utána már nem akart ott lakni. Ez nekem olyan érzés mintha az anyjának újította volna azt a házat.

És azért vagyok ennyire elkeseredve mert már elegem van abból hogy látom a férjemen hogy faj neki hogy az anyja a pasival abban a házban van amiben még nem olyan régen az apja is ott lakott. És az is eléggé zavar hogy a gyerekek nagyon ragaszkodnak a mamához, és mostanában csak a folyamatos elutasítást kapják tőle, mert mikor ott a pasi mindenkit kizár napokra a házból, a gyerekek pedig ordítanak a mama után, de ő a szemükbe mondja hogy nem mehetnek. És a kihasználását pedig arra értettem hogy mikor ott a pasi nem kellenek neki a gyerekek, ha nincs ott a pasi akkor pedig igen.

2024. ápr. 2. 19:28
 17/86 anonim ***** válasza:
90%
Most, hogy senki nem ért veled egyet, változik a story, mily érdekes...
2024. ápr. 2. 19:29
 18/86 anonim ***** válasza:
90%

Anyós a haszonélvező. Ő dönti el, kit enged be a házba. Igen, a tulajdonost is kitilthatja.

Most neekd az a bajod, hogy az anyósnak párja van és nem úgy ugrál, ahogy nektek jó. Ő is éli az életét. Ha te a férjedet a családodnak tekinted, akkor miért csodálkozol azon, hogy az anyós meg a párját tartja fontonak?

2024. ápr. 2. 19:30
 19/86 anonim ***** válasza:
86%
Kérdező, te választottad ezt a férjet.
2024. ápr. 2. 19:31
 20/86 anonim ***** válasza:
91%

"Ti mit tennének a helyemben?"

Megnézném a tulajdoni lapon, hogy kiknek milyen arányban van benne tulajdoni hányaduk, és hogy van-e bárkinek haszonélvezeti joga.

Utána ezt megpróbálnám értelmezni, és elfogadni.

Aztán meg megpróbálnék békében élni az anyósommal, a gyerekeim nagyanyjával, ha ő is normálisan viszonyul hozzánk, nem pedig arra mutatnék példát a gyerekeimnek, hogy felnőve, a majdani esetleges házastársukkal együtt hogyan próbáljanak majd meg kitúrni a saját tulajdonú otthonomból.

2024. ápr. 2. 19:31
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!