Az anyukák miért szorítják háttérbe a férjük szüleit az unokázás során?
A környezetemben és az itt olvasottak alapján is azt látom, hogy az anyukák sajnos mindig a saját szüleiket részesítik előnyben, hozzájuk viszik a gyereket, ők vigyázhatnak rá, velük szerveznek programot, a férj szülei meg amolyan "másodlagos" nagyszülők - és akkor nem értik, hogy ez a másik nagyszülő páros miért próbál versengeni és miért bántódik meg.
Megjegyzem, abszolút érthető, hogy valaki a saját szüleit szereti jobban és a saját anyjával könnyebben kijön, ugyanakkor azt gondolom, ezen túllépve illene legalább megpróbálni kicsit normálisabban állni a másik nagyszülőpároshoz, nem tudatosan kizárni, mellőzni, kihagyni őket az unoka mindennapjaiból.
Most mondhatnánk, miért nem a fiuk vonja be őket jobban - na de egyértelmű, hogy azért, mert általában az anyuka van otthon a gyerekkel, ő szervezi a kicsik életét és mindennapjait, míg a férj a munkahelyen van, azaz kisebb ráhatással bír az egészre.
Ismétlem: nem arról van szó, hogy anyuka szeresse ugyanannyira az anyóst/apóst, mint a saját szüleit, de az mire jó, ha látványosan megkülönbözteti őket? Hogy csak az ő anyja jöhet megnézni az unokát, az ő szülei vigyázhatnak rá és hasonló (nyilván nem arra gondolok, mikor a férj szülei erre alkalmatlanok vagy ők nem is érdeklődnek az unoka felől, hanem ha alapvetően normálisak, attól függetlenül, hogy mondjuk nem mindig értenek egyet a menyükkel).
Főleg a fiús anyukáknál fura ez, ők nem félnek attól, hogy ha ilyen példát lát a saját fiuk, ebben nevelődik fel, akkor ők is ki lesznek majd zárva az unokák életéből, és mellőzve lesznek, nekik ez nem fájna?
Mivel azt írta 0-24-ben otthon van, gondolom nem óvodás korú gyerekekről van szó.
Azért az már más, mikor a gyerek el tudja mondani hogy mama, most ezt meg azt kérek enni, most fáradt vagyok stb. De egy babát aki még nem tudja elmondani mit szeretne, nehezebb ott hagyni. Tudjuk hogy anyós nem akar rosszat és szereti a gyereket, de ki tudna úgy nyugodtan elmenni kikapcsolódni, hogy közben azon agyal, vajon ordít-e a gyerek már valamiért amire anyós nem tud rájönni hogy mi az?
Mondjuk eleve a kultúránkba bele van ivódva, hogy az anyós-meny viszony sokszor nem felhőtlen, ez köztudott dolog, mindenki így nő fel, kezdve az anyós viccektől, mások történetei is, így belénk ég, hogy óvatosnak kell lenni velük.
A másik meg, hogy sokszor nem is érzik felszabadultnak magukat egymás társaságában. Lehet, hogy az anyós, és após is azért nem törődik úgy, ahogy kéne az unokával, mert nem tud feloldódni, mikor ott van a meny is, nemcsak a fiuk. És nyilván, hogy jelen van mindig, hiszen ő a gyerek anyja. Ugyanez visszafelé, a meny sem tud feloldódni, ha ott vannak a férj szülei, feszült, hogy neki most "szerepelnie" kell. Így mindenki viselkedik, nem önmagát adja, hiszen vér szerinti rokonaik ők egymásnak, alig több egyik a másik számára, mint egy idegen.
Az a természetes véleményem szerint, ha az anyuka a saját anyjához viszi inkább a gyereket. Ezt el kell fogadni a fiús anyukáknak, hogy ők csak másodlagos nagyszülők a legtöbb esetben. Ez van, ilyen az élet.
Az is igaz, hogy a gyerek apjának kéne intéznie azt, hogy a gyerek legyen az apai nagyszülőkkel is. Ha nem ér rá, hogy programot szervezzen, mert pl. sokat dolgozik, akkor megkérheti a feleségét, hogy keressen ő programokat, ha elmenős dologról van szó, mert lehet csak otthon is maradni vagy elmenni egy közeli parkba is, nem kell mindig valahová menni, szóval ilyenkor a feleség megszervezi, mikor hová mennek, és majd elosztják a két nagyszülőpár között aszerint, hogy ki mikor ér rá, vagy mikor van kedve a szülőkkel + a gyerek(ek)kel tartani.
Vagy az apuka megkérheti a saját szüleit is, hogy találjanak ki ők programokat, és kész. Persze előzetesen egyeztetni kell a feleségével, hogy melyik nap lesz jó, nehogy ugyanakkorra a feleség szervezzen valamit az ő szüleivel.
“ Lehet, hogy az anyós, és após is azért nem törődik úgy, ahogy kéne az unokával, mert nem tud feloldódni, mikor ott van a meny is, nemcsak a fiuk. És nyilván, hogy jelen van mindig, hiszen ő a gyerek anyja. Ugyanez visszafelé, a meny sem tud feloldódni, ha ott vannak a férj szülei, feszült, hogy neki most "szerepelnie" kell.”
Ez nagyon igaz, mintha én írtam volna! Anyum persze hogy magabiztosabb a gyerekkel, hiszen a gyerek anyja az ő lánya.
Anyósék előtt meg igen, játszani kell, akar mennyire jóban vagyunk nem tudok olyan laza lenni mint a saját anyámmal, meg ha hozzájuk megyunk a gyerekkel az nekem nem az otthonom, hiába mondjak hogy érezzem magam otthon. És igen szerepet kell játszani, engem nagyon idegesít mikor két idegen ember (anyós após) mozizik hogy mit csinálok a gyerekkel.
Volt hogy azt mondtam a férjemnek vigye a gyereket nélkülem hogy ok is felszabadultabbak lehessenek.
És anyosommal mindenben különbözünk kb, pl a foztjet se szeretem. a konyhában se kérnék tőle tanácsot, mindent másképp csinálnék, miért pont a gyereknevelés terén lenne minden összhangban?
Ja, kedvencem ez a felnevelt már X gyereket. Ez önmagában semmi, rengeteg alkalmatlan ember szül gyereket. 😀
Na meg akit anno felnevelt az a sajátja volt. Valószínűleg ott ő tudta a legjobban mi kell a gyereknek, ahogy most is a gyereknek a saját anyja tudja a legjobban.
49, elromlott a fokolód! :)
Nem szabad ennyire rágörcsölni erre a témára. Ha minden oldalról mindenki azon lenne, hogy menjen a dolog, és nem azon, hogy ki, mikor, mint tud megsértődni, megbántódni, mindenkinek boldogabb lenne az élete. Amúgy is, a világ tele van rossz természetű emberekkel, miért változna meg bárki azért mert nagymama, nagypapa vagy éppen anyuka, apuka lesz. Az olyannal meg mindenképp nehéz kijönni, bármi is a beosztása.
Mert az én szülőm a sajátom, ők meg még x év után is a pároméi, nincsen közös múltunk, meg semmi.
Kedveljük egymást, de nem szoros a viszony. Ez ilyen egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!