Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Az anyukák miért szorítják...

Az anyukák miért szorítják háttérbe a férjük szüleit az unokázás során?

Figyelt kérdés

A környezetemben és az itt olvasottak alapján is azt látom, hogy az anyukák sajnos mindig a saját szüleiket részesítik előnyben, hozzájuk viszik a gyereket, ők vigyázhatnak rá, velük szerveznek programot, a férj szülei meg amolyan "másodlagos" nagyszülők - és akkor nem értik, hogy ez a másik nagyszülő páros miért próbál versengeni és miért bántódik meg.

Megjegyzem, abszolút érthető, hogy valaki a saját szüleit szereti jobban és a saját anyjával könnyebben kijön, ugyanakkor azt gondolom, ezen túllépve illene legalább megpróbálni kicsit normálisabban állni a másik nagyszülőpároshoz, nem tudatosan kizárni, mellőzni, kihagyni őket az unoka mindennapjaiból.

Most mondhatnánk, miért nem a fiuk vonja be őket jobban - na de egyértelmű, hogy azért, mert általában az anyuka van otthon a gyerekkel, ő szervezi a kicsik életét és mindennapjait, míg a férj a munkahelyen van, azaz kisebb ráhatással bír az egészre.

Ismétlem: nem arról van szó, hogy anyuka szeresse ugyanannyira az anyóst/apóst, mint a saját szüleit, de az mire jó, ha látványosan megkülönbözteti őket? Hogy csak az ő anyja jöhet megnézni az unokát, az ő szülei vigyázhatnak rá és hasonló (nyilván nem arra gondolok, mikor a férj szülei erre alkalmatlanok vagy ők nem is érdeklődnek az unoka felől, hanem ha alapvetően normálisak, attól függetlenül, hogy mondjuk nem mindig értenek egyet a menyükkel).

Főleg a fiús anyukáknál fura ez, ők nem félnek attól, hogy ha ilyen példát lát a saját fiuk, ebben nevelődik fel, akkor ők is ki lesznek majd zárva az unokák életéből, és mellőzve lesznek, nekik ez nem fájna?

2022. febr. 18. 10:48
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
90%
Nálunk pont az én szüleim vannak "háttérbe szorítva", de ennek csak annyi az oka, hogy másik városban élnek, anyósomék meg itt laknak 10 perc sétára. Ebből adódóan anyuék pl. nem szoktak vigyázni a 2 gyerekünkre úgy, hogy mi nem vagyunk ott, mert 3 hetente megyünk hozzájuk, és akkor ott vagyunk egész hétvégén (szombat délelőttől vasárnap kora estig). Anyósékhoz meg bármikor át tudunk ugrani, vagy ők ide. De mindketten nagyon szeretjük a saját és egymás szüleit is, nálunk teljesen jó a viszony. Sőt, anyuék meg anyósék is országos cimborák egymással, rendszeresen vannak közös programok. Soha nem volt sértődés anyuék részéről amiatt, hogy ők ritkábban látják az unokákat, tudják, hogy ettől még nem "érnek kevesebbet" nagyszülőként. A gyerekek is ugyanúgy szeretik őket, mint a férjem szüleit.
2022. febr. 18. 14:34
 22/54 anonim ***** válasza:
20%
Kedves 16-os, mintha én írtam volna a sorokat.. Ugyanez a helyzet. 4 hónapos lesz a baba..
2022. febr. 18. 14:37
 23/54 anonim ***** válasza:
96%

Azért az is hozza tartozik az igazsághoz, hogy az anyós, ha van lánya, az onnan született unokához jobban kötődik, mint a fia gyerekéhez. Nálunk legalábbis ez a helyzet.

Azt pedig mindnekinek el kell fogadni, hogy a meny-anyós kapcsolat egy olyan kapcsolat, ahol a felek nem választják egymást, hanem a nő ezt kapja a férjével együtt. Miért lenne törvényszerű, hogy azonnal nagy szimpátia is van közöttük?

Én pl megmondom őszintén, nem szeretem anyósomat. Teljesen ellentéte vagyunk egymásnak. Nem vagyunk rosszban, elbeszélgetünk, elvagyunk egymás mellett, de nem vagyunk barátnők. Nincs nagyon közös témánk, mert más világban élünk szinte.

2022. febr. 18. 15:00
 24/54 anonim ***** válasza:
86%

Én inkább azt látom, sokszor az anyós akarja “bekebelezni” a menyét a családba. Kötelező vasárnapi ebédek, ünnepnapok náluk stb. És a lány családja a kevésbé tolakodó, náluk nincsenek ilyen elvárások.

Aztán persze az unokát is úgy kezelik, hogy az Ő családjukba érkezett.

2022. febr. 18. 15:07
 25/54 anonim ***** válasza:
93%

Egyértelmű: anyukád felnevelt és ismered a szokásait,tudod mit hogyan csinál.Azt is tudod,hogy mennyire megbízható,fel tudod mérni,hogy a gyerekedet szívesen hagynád-e rá,vagy egyáltalán gond nélkül rá tudnád-e.

Az anyósodból annyit azért nem sokat láttál/látsz.Pont olyan mintha egy idegenre bíznád a kicsit.Semmi értelme annak,hogy rá hagyod valakire akinél minden percben szorongsz,hogy vajon mit művel a gyerekkel,el tudja-e altatni,nem-e ad neki olyat amit nem szabad,nem-e erőltet rá valamit..

Az én anyósom pl rendszerint tömte a cumit a gyerek szájába akkor is,ha az már egyértelműen 5.kiköpés után se kérte.Mindig rá kellett szólni..

Nagyon 'erőszakos' személy,így nem szívesen bízom rá a gyerekeket ha nem vagyok ott.Szeret mindent jobban tudni,ha ő azt mondja te levest akarsz enni akkor neked levest kell enni és akkor amikor ő szerinte neked kell,akár azonnal ha ő úgy találta ki.Na én nem szeretem az ilyet..

A véleményét is nagyon erőszakosan tolja az emberbe és én szeretem meghagyni a gyerekek nézőpontját.Én vagyok az anyjuk,de meg lehet a saját véleményük..

Úgyhogy ja,ha választani kell természetesen a saját anyámra bízom a kicsiket.Ez nem azért van,mert nem kedvelem,hanem mert nem találom olyan megbízhatónak.Ha anyám lenne ilyen akkor rá sem bíznám.

2022. febr. 18. 15:13
 26/54 anonim ***** válasza:
88%

26-nak igaza van. Nekem anyukám amúgy is sokkal jobban érezte mit kell a babával tenni. Anyosnal folyton sírt, nem tudta elaltatni, megetetni se nagyon, sose tudta mi baja van. Amikor kapálózott az etetőszékben lefogta a kezet, aztán csodálkozott hogy az amúgyis nyűgös lefogott gyerek nem eszik…

Szóval anyósom egyszerűen nem érezte mikor pár hónapos volt a gyerek hogy mikor álmos, mikor kene etetni ilyesmi, ennek ellenére egész napokat akart rá vigyázni. Volt hogy szóltam hogy lassan alatnám a gyereket de mondta hogy szerinte meg nem álmos (de)…. Egy éves koráig annyi volt neki az unokazas hogy olben hurcolta a babát, meg se próbálta korának megfelelően lekötni. Komolyan mint aki nem látott még sose babát, csak járkált vele fel alá. A férjem szólt rá hogy tegye már le a 10 hónapost mert kézzel lábbal menne a jatekaihoz és inkább játszanak a szőnyegen, mert neki már nem buli fél óráig összebújni és egy helyben lenni.

Erről függetlenül 2 évesen már nyugodtan hagyom rá a babát, és korábban is mindig tiszteletben tartotta amit kertem, pl étkezés kapcsán is, és jó nagymama, egyszerűen csak látványosan nem tudott mit kezdeni egy kisbabával.

2022. febr. 18. 15:38
 27/54 anonim ***** válasza:
87%
Én imádom a férjem anyukáját. Az anyját ismertem meg előbb és csak utána a fiát, így köztünk már kialakult egy baráti viszony, mire a menye lettem. Számomra ugyanolyan fontos, hogy a gyerek vele is legyen, mint az én anyámmal, de nyilván én szerencsés vagyok és tudom, vannak kivételek:)
2022. febr. 18. 15:48
 28/54 A kérdező kommentje:

De hogy lehet, hogy az esetek 95%-ában mindig a férfiak anyja az erőszakos, és ő az, aki nem ért a gyerekekhez és aki megbízhatatlan?

Nem lehet, hogy csak ti látjátok így, anyáitoknál meg észre sem veszitek ugyanezt? Vajon ti, fiús anyukák, szintén nem fogtok érteni az unokáitokhoz 30 év múlva?

2022. febr. 18. 15:59
 29/54 anonim ***** válasza:
84%

2 fiam van és én magától értetődőnek tartanám, ha a menyeim az anyjuk segítségét vagy tanácsát akarnák jobban.

Aki szült azért pontosan tudja, milyen állapotban volt gyerekágyasként. Belövellt/fájdalmas vagy csöpögő mellek, sajgó gát, vagy sectiós heg, lochia, kialvatlanság, kimerültség, kétségbeesés stb.

Nagyon kellemetlen, kiszolgáltatott helyzet tud ez lenni (persze van aki fitten, bombázóként hagyja el a szülőágyat és másnap sixpack-et posztol, de azért nem ez az általános. :)

Tehát egy ilyen helyzet, azért mégis inkább az anyját látja maga mellett az anyuka, nem a férje anyját.

Írom ezt szülésznőként!

Később pedig, amikor már nevelési kérdések merülnek fel, nyilván a saját családja értékrendjét viszi tovább, ami ütközhet vagy merőben más lehet, mint a férj szüleié.

Na, ezért.

2022. febr. 18. 16:00
 30/54 anonim ***** válasza:
71%

Az is lehet kérdező, hogy nyilván mindenki elfogult a saját anyjával, már csak amiatt is, mert az anyja nevelte fel.

Mondok egy példát, nekem anyósom hiába magyarázza, hogy hogyan szokta lemosni az ablakot meg mivel, úgy fogom csinalni ahogy anyaval csináltam régen. Hiába főz anyós húslevest, a saját anyame mindig jobban ízlik. És ezek biztos beépültek annyira, hogy a gyereknevelés terén is ösztönösen jobban egyet értünk a saját anyankkal, hacsak nem csinál valami ordas nagy baromságot persze.

2022. febr. 18. 16:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!