Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Az anyukák miért szorítják...

Az anyukák miért szorítják háttérbe a férjük szüleit az unokázás során?

Figyelt kérdés

A környezetemben és az itt olvasottak alapján is azt látom, hogy az anyukák sajnos mindig a saját szüleiket részesítik előnyben, hozzájuk viszik a gyereket, ők vigyázhatnak rá, velük szerveznek programot, a férj szülei meg amolyan "másodlagos" nagyszülők - és akkor nem értik, hogy ez a másik nagyszülő páros miért próbál versengeni és miért bántódik meg.

Megjegyzem, abszolút érthető, hogy valaki a saját szüleit szereti jobban és a saját anyjával könnyebben kijön, ugyanakkor azt gondolom, ezen túllépve illene legalább megpróbálni kicsit normálisabban állni a másik nagyszülőpároshoz, nem tudatosan kizárni, mellőzni, kihagyni őket az unoka mindennapjaiból.

Most mondhatnánk, miért nem a fiuk vonja be őket jobban - na de egyértelmű, hogy azért, mert általában az anyuka van otthon a gyerekkel, ő szervezi a kicsik életét és mindennapjait, míg a férj a munkahelyen van, azaz kisebb ráhatással bír az egészre.

Ismétlem: nem arról van szó, hogy anyuka szeresse ugyanannyira az anyóst/apóst, mint a saját szüleit, de az mire jó, ha látványosan megkülönbözteti őket? Hogy csak az ő anyja jöhet megnézni az unokát, az ő szülei vigyázhatnak rá és hasonló (nyilván nem arra gondolok, mikor a férj szülei erre alkalmatlanok vagy ők nem is érdeklődnek az unoka felől, hanem ha alapvetően normálisak, attól függetlenül, hogy mondjuk nem mindig értenek egyet a menyükkel).

Főleg a fiús anyukáknál fura ez, ők nem félnek attól, hogy ha ilyen példát lát a saját fiuk, ebben nevelődik fel, akkor ők is ki lesznek majd zárva az unokák életéből, és mellőzve lesznek, nekik ez nem fájna?

2022. febr. 18. 10:48
1 2 3 4 5 6
 11/54 anonim ***** válasza:
53%
A mi családunkban is ez van bátyjám részéről. A felesége anyjához viszik a gyereket megőrzésre, a szüleinkhez csak akkor, ha útba esik. Ez nekem csak azért furcsa, mert a feleség anyja nem igazán érdeklődik a gyerek után csak akkor látja, ha odaviszik. Egy utcával arrébb lakik és nyugdíjas, mégsem megy sose a lányához. Ezzel szemben a szüleim minden héten odamennek, körberajongják a gyereket, mindent lenyelnek csak, hogy láthassák, mégis másodlagos nagyszülő státuszba kerültek. Nem konkrétan ide tartozik, de anyagilag is csak ők támogatják bátyjámékat, a felesége anyja még egy csokit sem küld a gyereknek. Nálunk ilyen probléma nem nagyon lesz, mert feleségem nem tartja a kapcsolatot a szüleivel és anyámmal van anya-lánya viszonyban, úgy is hívja, hogy anyu.
2022. febr. 18. 12:03
 12/54 anonim ***** válasza:
24%

Sok nő "per definitionem" utálja az anyósát. Mert létezik, mert levegőt mer szívni, mert kötődik a fiához, az illető nő férjéhez.

Nagyon sok anyós-meny konfliktus a rivalizálásról szól! Hogy a férfit ki birtokolja, ki irányítja, kit szeret jobban stb. stb.

A kisgyereknél pedig helyzeti előnyben vannak minden más családtaggal, rokonnal szemben (általában a férjükkel szemben is), és ezt ki is használják.

2022. febr. 18. 12:03
 13/54 anonim ***** válasza:
84%
Nem is kell, hogy a nagyszülő az unoka mindennapjainak részese legyen. Arra a szülő való. Ha ez a terv, akkor nem szabad hagyni, hogy elköltözzön a fiú, szüljön a meny a szülői házba, kéznél lesz az unoka. Mikor az ember nagyszülő lesz, általában még nem 120 éves, hogy ne tudná magát mással elfoglalni. Aztán ha már túl vannak a fiatalok a kezdeti nehézségeken, könnyen kialakul az ide megyünk, oda visszük. Mert akkor nem teher. Akkor kell segíteni ha kérik. De ha már kezdeteknél az az elvárás, hogy a meny anyóssal beszélgesse meg a történéseket, esetleges félelmeit, el is kezdődik az eltávolodás. Fiam és lányom is van, mégis így gondolom.
2022. febr. 18. 12:15
 14/54 anonim ***** válasza:
90%

Mi igyekszünk nagyon, hogy mindkét mama kb egyenlően “részt kapjon” az unokából. Nehéz, mert az én szüleim kicsit messzebb laknak és anyunak nincs jogsija, így hozzájuk inkább visszük.

De azért azt mondom, kb ugyanannyit találkoznak vele.

2022. febr. 18. 12:32
 15/54 anonim ***** válasza:
91%
Az én anyósom leszarja a gyereket, másfél éves és egyszer sem látta, pedig egy városban élünk. Többféle opció volt már neki felajánlva, hogy hogy nézheti meg, mindig volt kifogás, hogy miért nem jó. Anyukám meg 300 km-eket utazik oda-vissza, hogy pár órát vele legyen. Én ezért...
2022. febr. 18. 12:44
 16/54 anonim ***** válasza:
94%

Nálunk ugyanolyan távolságra laknak, de mikor megszületett a baba, anyósom ezerszer jobban tapadt és háromszor annyit hívogatott, mint a saját anyám. Próbáltam figyelni, főleg hogy én is fiús anyuka vagyok, neki is ugyanúgy küldtem a képeket stb. De egyszerűen kezdett levakarhatatlan lenni. Folyton itt akart ülni stb. Mondjuk gyerek előtt is hajlamos volt ezt túlzásba vinni, karácsony, húsvét, az én szülinapom szerinte mindent az ő családjukkal kell ünnepelni, minket soha számításba se vett. Ő ilyen tyúkanyó típus.

Amúgy egy kedves nő és szeretem is, csak a saját anyám ügyesebben bánt a babával, ezt a férjem is megmondta. Anyóson volt hogy látszott, fogalma sincs mit kezdjen a babával, etesse, aláássa, játsszanak? Nyilván amíg nagyon pici volt nem hagytam rá nyugodtan, mert volt hogy fel órán keresztül hurcolászta volna az ordító gyereket hogy “semmi baj nem kell etetni” miközben a baba csak éhes volt. Most hagyjam itt neki egy delelottre (ő akarta volna) miközben tudom hogy sírni fog a gyerek es nem tudja megoldani? Szerintem mindenki merje fel a saját korlátait es hogy ezek alapján mit vállal.

Most már hogy másfél éves múlt nyugodtabban hagyom anyosra is, megvan a napirend stb.

Amúgy én tényleg próbáltam figyelni arra hogy egyenlően bevonjam őket, anyós vitte túlzásba, amikor már vegkepp semmit nem tudott kitalálni miért jöhetne ide akkor hozott kéretlenül kaját stb.

2022. febr. 18. 13:25
 17/54 anonim ***** válasza:
91%
11-és, talán pont ez a baj, hogy a te szüleid mennek ha kell ha nem. Ha állandóan ott ülnek, akkor nem elvárható, hogy ha éppen egyszer nem velük kell tölteni a hétvégét, akkor meg a menyük maguktól menjen.
2022. febr. 18. 13:27
 18/54 anonim ***** válasza:
82%
Egyszerűen engem anyósomék viselkedése irritál. Ha meglátják a gyereket onnan se kép se hang, bármit csinálok 10 centirol bámulják. Pl az etetést is, aztán csodálkoznak hogy dehát miért nem eszik a baba? Ők vajon ennének úgy, hogy a pofájukba hatolnak meg bámulnak? A baba ha nyikkan egyet már ugranak, és nyugtatják (?)… egyszer rájuk szóltam mikor a gyerek nem akart beülni az etető székbe ők meg majdnem infarktust kaptak, hogy miért sír szegeny baba (igazából csak nyikkan egyet). Na mindegy, baromi fárasztó hogy etetek, pelenkazok, kaját csinálok és bámulnak. Tényleg baromi zavaró, bármit csinálok azt el kell magyarázni miért teszem, hogy szoktam, mit szoktam, megy az arcunkba hajolás stb.
2022. febr. 18. 13:45
 19/54 anonim ***** válasza:
91%
Nalunk anyosomék egyszerűen nem akarnak unokázni. Borzasztóan fáj nekem. Az elején minden infót megosztottság velük. Mikor betegek mikor mentek bölcsibe oviba vagy mit csináltunk hétvégén de aztán észrevettem h őket ez nem érdekli. Aztán mióta sogornőmnel is lett 2 kisgyerek meginkább letojják nalunk a fiukat. Sosem jönnek. Ha mi megyünk akkor anyósom csak főz apósom ül a kanapén. Ennek így semmi értelme.
2022. febr. 18. 14:02
 20/54 anonim ***** válasza:
93%
Hát ez nálunk sem így volt, már csak azért sem, mert anyu szülei másik városban laktak, apu szülei meg 2 utcával arrébb, így mindennap náluk voltam iskola után, meg szünetben is szinte mindig.
2022. febr. 18. 14:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!