Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Bunkóság letegeződni anyósomma...

Bunkóság letegeződni anyósommal anélkül, hogy felajánlaná?

Figyelt kérdés

18 évesen jöttünk össze akkor természetesne nem foglalkoztatott egyértelmű volt , hogy magázom. 23 évesen összeköltöztünk. Akkor megromlott a kapcsolatom anyósomékkal.(nézeteltérések lényegtelen szerintem a szokásos) 24 évesen meghazasodtunk. 25 évesen megszületett a fiunk. Most 26 vagyok ők 58-59. Eddig nem zavart, hogy ők tegeztek én magázódtam. Van egy " még nem hivatalos sógórnőm". Ugyanannyi idős a kapcsolatuk mint a miénk kb. Pár napja esett le, hogy ők tegeződnek.

Ők nem házasok, nincs gyerek. Nem tudom mennyire számít ez.

Nos az a helyzet azóta elég kellemetlenül érzem magam a családi összejöveteleken , lekezelve érzem magam.

Változtathatok ezen , magamtól? Legszivesebben én is megkérném magazódjanak velem de az úgy nem illik nyilván. Mintha nem egyenrangú lennék a leendő sógórnőmmel. Egyértelmű, hogy nem jó a kapcsolatunk , nem is zavarna a tegeződés részükről csak mióta megalázónak éreztem.

Elkell fogadnom vagy van erre olyan megoldas ami baráti?

2021. jan. 29. 18:53
1 2 3 4 5 6 7
 51/66 anonim ***** válasza:
24%

Ja, aztán a tegezés után jön az hogy miért ne lehetne le k***ázni? Aztán vissza ütni ha emiatt pofán b***, vagy alapból behúzni neki ha valami nem tetszik. Aztán majd halljuk a kékfénybe hogy vas csővel ütötte fejbe 50szer, mert beleszólt abba hogy neveljék az unokáját. Csírájában kell az ilyet elfoljtani amibe a tegeződés nem fér bele

(szerintem. Max ha nagyon tud uralkodni magán).

2021. febr. 20. 23:35
 52/66 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem, sokan tájékozatlanok a fogalmakban.

LEtegezni csak ismeretleneket szokás.

A "csendőpertu" azt jelenti, hogy hivatalos, hatalomban lévő személy tegezi a neki kiszolgáltatott, alárendelt személyt.

A hétköznapi életben kb szüleink korabeli személyt nem illik egyből tegezni, és ha nem kezdeményezi, akkor magázni illik. Amíg esetleg olyan fokra érkezik az ismeretség, hogy felajánlja a kölcsönös tegeződést. Ha gyerekkortól ismer bennünket a szüleink korabeli valaki, akkor még az is módosítja a helyzetet, hogy egynemű-e velünk vagy nem.

Az kifejezetten megalapozatlan, hogy "felnőtt ember felnőtt embert tegezzen".

20 éves a 40 évest, a 60 évest, meg a 80-évest is? Ugyan már.

Szükség lenne az általános iskolában egy kis illemtan tanításra, úgy néz ki. Ha már otthon nem kapja meg mindenki.

Szerintem, a kérdezőnek nem a tegezés a fő problémája, az csak a felszín.

2021. febr. 21. 05:22
 53/66 anonim ***** válasza:
83%

Mindenkinek ajánlom:

[link]

Különösen:

A csendőrpertu ma már nem menő!

Ne felejtsük el: ha valakit azonnal tegezünk, és ő visszategez, bár fiatalabb, alacsonyabb rangú nálunk, akkor azon nem érdemes megsértődni! Ilyen módon ugyanis feljogosítjuk a letegezett személyt a tegeződésre. Aki ezen mégis felháborodik, az önmagát minősíti negatívan.

Szóval ha valaki letegez, az feljogosít arra hogy te is tegezd. Ez az illem !

2021. febr. 21. 07:45
 54/66 anonim ***** válasza:
32%
Na és mi van akkor ha mindketten így érzik jól magukat, én is tudok számtalan személyes példát. Szépen megbeszéltük egy újjonccal ráadásul ő kérte hogy tegezzem, én magamtól nem erőltetném, és mondta hogy ő meg had magázzon mert másképp neki fura lenne. De például a kerületi vezetőt én sem tegezem mert nem jönne a számra. Úgyhogy nekem mindkét esetről van tapasztalatom. Az már más kérdés hogy a csendőr pertut nem illik a tegezőnek erőltetni, de ha mindketten akarják miért ne? Csak mert nem menő?
2021. febr. 21. 11:24
 55/66 anonim ***** válasza:
0%
Ja és a kerületi vezető meg tegez, az kimaradt
2021. febr. 21. 11:36
 56/66 anonim ***** válasza:
58%
Annak, aki így gondolkozik, 54-es, annak nincs önbecsülése. Egy érett, magabiztos felnőtt nem érzi jól magát nyelvileg is alávetett pozícióban. Gondolom, vidéki vagy, vagy akár határon túli. Ez nagyon nem korszerű!
2021. febr. 21. 11:48
 57/66 anonim ***** válasza:
66%

“Az kifejezetten megalapozatlan, hogy "felnőtt ember felnőtt embert tegezzen".

20 éves a 40 évest, a 60 évest, meg a 80-évest is? Ugyan már.“

Nem kötelező tegeződni. Magázódni is lehet. Vagy-vagy. Nem úgy, hogy felesbe.

2021. febr. 21. 12:54
 58/66 anonim ***** válasza:
28%

57

Ha egy 80 vagy 60 éves néni tegez egy 20 évest, akkot a fiatalabb tetszikezze -és ne magázza- vissza.

A 40 évest, ha vélhetően van gyereke, vagy tudja is, pl. évfolyamtársa anyja/apja, akkor magázza, amig nem AJÁNLJA az idősebb a tegeződést.

És MÉG EGYSZER, ég és föld, hogy férfiról vagy nőől van szó. Pl. a mai 80 évesek még nevelve voltak illemre (is), a férfiak a 20 éves nőnek -nőként viselkedőnek, nem lánynak- köszönhetnek kezét csókolommal, de nem magázni illik őket, hanem tetszikezni.

Aki nem volt kellőképpen nevelve, annak bonyolultnak tűnhet, pedig nem az.

2021. febr. 21. 14:38
 59/66 anonim ***** válasza:
66%
Jézusom, a tetszikezést meg végképp el kéne feledni. Pont, hogy neked fogalmad sincs az illemről, etikettről. Javaslom, nézz utána. A mai 80 évesek... nem voltak nevelve illemre. A mai átlag 80 évesek, arra voltak benevelve, hogy csendőrpertu, a hatalmas embertől (akár orvos, rendőr stb.) kérdezni se szabad és így tovább. Nem illem, hanem SZOKÁS. A szokás meg nem feltétlen jó, vagy illő.
2021. febr. 24. 10:40
 60/66 anonim ***** válasza:
31%

59

Furcsa környezetben foroghat, aki le tudja írni, hogy "a mai 80 évesek nem voltak illemre nevelve...stb".

Még a mai 60 évesek IS el voltak igazítva az iskolában legalább, hogy hogyan illik viselkedni, beszélni. Mert a tanárok IS illemtudó emberek voltak, nem csak a tegezést ismerők.

Lehet, hogy félreérted az illemre nevelést. Nem volt "Illem"-óra, hanem a tanárok minden adódó alkalmat felhasználtak, hogy a tanulóknak megtanítsák az odaillő szabályokat. Még utcai találkozás közben is, iskolán kívül is.

Mert kb a 80-as évekig tanítónak, tanárnak lenni hivatás volt.

2021. febr. 24. 15:45
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!