Bunkóság letegeződni anyósommal anélkül, hogy felajánlaná?
18 évesen jöttünk össze akkor természetesne nem foglalkoztatott egyértelmű volt , hogy magázom. 23 évesen összeköltöztünk. Akkor megromlott a kapcsolatom anyósomékkal.(nézeteltérések lényegtelen szerintem a szokásos) 24 évesen meghazasodtunk. 25 évesen megszületett a fiunk. Most 26 vagyok ők 58-59. Eddig nem zavart, hogy ők tegeztek én magázódtam. Van egy " még nem hivatalos sógórnőm". Ugyanannyi idős a kapcsolatuk mint a miénk kb. Pár napja esett le, hogy ők tegeződnek.
Ők nem házasok, nincs gyerek. Nem tudom mennyire számít ez.
Nos az a helyzet azóta elég kellemetlenül érzem magam a családi összejöveteleken , lekezelve érzem magam.
Változtathatok ezen , magamtól? Legszivesebben én is megkérném magazódjanak velem de az úgy nem illik nyilván. Mintha nem egyenrangú lennék a leendő sógórnőmmel. Egyértelmű, hogy nem jó a kapcsolatunk , nem is zavarna a tegeződés részükről csak mióta megalázónak éreztem.
Elkell fogadnom vagy van erre olyan megoldas ami baráti?
Ja, aztán a tegezés után jön az hogy miért ne lehetne le k***ázni? Aztán vissza ütni ha emiatt pofán b***, vagy alapból behúzni neki ha valami nem tetszik. Aztán majd halljuk a kékfénybe hogy vas csővel ütötte fejbe 50szer, mert beleszólt abba hogy neveljék az unokáját. Csírájában kell az ilyet elfoljtani amibe a tegeződés nem fér bele
(szerintem. Max ha nagyon tud uralkodni magán).
Szerintem, sokan tájékozatlanok a fogalmakban.
LEtegezni csak ismeretleneket szokás.
A "csendőpertu" azt jelenti, hogy hivatalos, hatalomban lévő személy tegezi a neki kiszolgáltatott, alárendelt személyt.
A hétköznapi életben kb szüleink korabeli személyt nem illik egyből tegezni, és ha nem kezdeményezi, akkor magázni illik. Amíg esetleg olyan fokra érkezik az ismeretség, hogy felajánlja a kölcsönös tegeződést. Ha gyerekkortól ismer bennünket a szüleink korabeli valaki, akkor még az is módosítja a helyzetet, hogy egynemű-e velünk vagy nem.
Az kifejezetten megalapozatlan, hogy "felnőtt ember felnőtt embert tegezzen".
20 éves a 40 évest, a 60 évest, meg a 80-évest is? Ugyan már.
Szükség lenne az általános iskolában egy kis illemtan tanításra, úgy néz ki. Ha már otthon nem kapja meg mindenki.
Szerintem, a kérdezőnek nem a tegezés a fő problémája, az csak a felszín.
Mindenkinek ajánlom:
Különösen:
A csendőrpertu ma már nem menő!
Ne felejtsük el: ha valakit azonnal tegezünk, és ő visszategez, bár fiatalabb, alacsonyabb rangú nálunk, akkor azon nem érdemes megsértődni! Ilyen módon ugyanis feljogosítjuk a letegezett személyt a tegeződésre. Aki ezen mégis felháborodik, az önmagát minősíti negatívan.
Szóval ha valaki letegez, az feljogosít arra hogy te is tegezd. Ez az illem !
“Az kifejezetten megalapozatlan, hogy "felnőtt ember felnőtt embert tegezzen".
20 éves a 40 évest, a 60 évest, meg a 80-évest is? Ugyan már.“
Nem kötelező tegeződni. Magázódni is lehet. Vagy-vagy. Nem úgy, hogy felesbe.
57
Ha egy 80 vagy 60 éves néni tegez egy 20 évest, akkot a fiatalabb tetszikezze -és ne magázza- vissza.
A 40 évest, ha vélhetően van gyereke, vagy tudja is, pl. évfolyamtársa anyja/apja, akkor magázza, amig nem AJÁNLJA az idősebb a tegeződést.
És MÉG EGYSZER, ég és föld, hogy férfiról vagy nőől van szó. Pl. a mai 80 évesek még nevelve voltak illemre (is), a férfiak a 20 éves nőnek -nőként viselkedőnek, nem lánynak- köszönhetnek kezét csókolommal, de nem magázni illik őket, hanem tetszikezni.
Aki nem volt kellőképpen nevelve, annak bonyolultnak tűnhet, pedig nem az.
59
Furcsa környezetben foroghat, aki le tudja írni, hogy "a mai 80 évesek nem voltak illemre nevelve...stb".
Még a mai 60 évesek IS el voltak igazítva az iskolában legalább, hogy hogyan illik viselkedni, beszélni. Mert a tanárok IS illemtudó emberek voltak, nem csak a tegezést ismerők.
Lehet, hogy félreérted az illemre nevelést. Nem volt "Illem"-óra, hanem a tanárok minden adódó alkalmat felhasználtak, hogy a tanulóknak megtanítsák az odaillő szabályokat. Még utcai találkozás közben is, iskolán kívül is.
Mert kb a 80-as évekig tanítónak, tanárnak lenni hivatás volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!