Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya sétáltatók, póráz és...

Kutya sétáltatók, póráz és szájkosár nélkül?

Figyelt kérdés

Miért vannak olyan kutya tulajdonosok akik szájkosár és póráz nélkül "sétáltatják" szabadon engedik az ebet,utcán,parkban,stb. Amikor szól nekik az ember,akkor elkezdik a süketelést,hogy nem bánt,nem harap,stb. Én elhiszem,hogy őt, azaz a gazdáját eddig nem bántotta (ami semmit nem garantál,mert egy kutya az kutya azaz állat és nem kiszámítható) de az idegeneket attól még nem biztos,hogy mindig és minden szituációban,körülmények

közt nem haraphat meg.

2013. szept. 13. 21:52
1 2 3 4 5 6 7 8
 71/76 anonim ***** válasza:
83%

Pórázos törvény már csak azért is hibás, mert kettő van belőle és egymásnak is ellentmondanak.

A megbízhatóságról meg csak annyit, hogy léteznek olyan vizsgák a kutyák számára, amik a megbízhatóságot és agressziómentességet hivatottak ellenőrizni. A kutyám levizsgázott ezért papír is van róla, hogy megbízható. Persze ez kívülről nem látszik és teljesen érthető, ha ennek ellenére valakiben félelmet kelt mert csak azt látja, hogy nagy és kutya. Mivel már nagyon sok kutya levizsgázott, ezért egyértelmű, hogy nem lehetetlen dolog. Sőt, a vizsga előtt is ugyanolyan megbízható volt amikor még nem volt róla papírja. Még tovább megyek, sokezer olyan kutya él az országban, akik ugyanennyire megbízhatók akkor is, ha soha nem fogják a gazdáik levizsgáztatni őket. Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy egyáltalán nem kiszámíthatatlan minden kutya, különben nem léteznének, mentő, rohamjelző, vakvezető, és terápiás kutyák sem. Ezért is lenne fontos, hogy minden kutyatartó tudatosan álljon hozzá a kutyájához és legyen vele tisztában, hogy mire számíthat tőle. Ha pedig közterületen elengedi, akkor ez mégfontosabb. Az lenne a legjobb, ha létezne olyan városi kutyás vizsga, ami lehetővé tenné, hogy alkalmas helyen legálisan elengedjük a kutyáinkat.

2013. szept. 16. 16:07
 72/76 A kérdező kommentje:

Huhhh ! Kezdem érezni,hogy lassan eljutunk azért oda is,hogy kezdjük megérteni egymás mondandóját és értelmesen a témához hozzá szólni.

Nem minden kutya veszélyes erre nem is utaltam a kérdésre,de arra igen ,hogy van olyan is amelyik igen és még a gazdája sincs tisztában vele. Azt sem mondtam,hogy nincsenek le tesztelt/vizsgázott kutyák és azt sem mondtam,hogy minden kutyára mindig pórázt kell fel tenni és száj kosarat. Természetesen a ki írt kérdést le írhattam volna 100 mondatban is és talán akkor sokan mások is meg értették volna,hogy mit akarok azzal mondani/kérdezni,hogy amikor szólnak nekik .... és miért nem veszik észre és reagálják le a kutyájuk jeleit miszerint oda fog menni egy idegen emberhez/kutyához,stb. És ott mi hogyan fog történni arra mondtam és gondoltam,hogy nem mindig kiszámítható,jó lenne vigyázni,azaz oda figyelni,stb.

Arról meg végképpen nem beszéltem ,hogy a speciálisan kiképzett "munka" kutyák veszélyesek lennének,kivéve az arra specializált munka kutyákat. De legyünk őszinték, 100 kutya tulajdonosból hányan "értenek" és foglalkoznak "normálisan" a saját kutyájukkal? DE ! ők is ,sőőt ők azok a többség akik talán soha nem is használnak pórázt és ha valaki szól nekik akkor sokszor csak az inteligenciám tart vissza a veszekedéstől.

2013. szept. 16. 17:30
 73/76 A kérdező kommentje:
A kiszámíthatóság "aggodalmára" való felhívásommal természetesen nem a Csivava és hasonló fajtájú/méretűekre gondoltam,nem mintha azok nem tudnának veszélyesek lenni :)
2013. szept. 16. 17:37
 74/76 A kérdező kommentje:

Boccs ! de közben dolgozom is.

Arról nem is akarok már témát nyitni,ha már a veszélyeket emlegetem,hogy sajnos hány olyan veszélyes kutya van amelyiket állatorvos még nem látott (veszélyes az emberekre nézve és a kutyámra is)

És talán még sajnosabb,hogy pont az ilyen helyzetben élő kutyák lesznek azok amelyeket egy szép napon elvisznek egy nagy ,Őrök sétára azaz valahól kidobják az autóból és ott hagyják,stb.

2013. szept. 16. 17:45
 75/76 anonim ***** válasza:
84%

A mai élményeim: A töltésen sétálva két kislány jött velünk szembe. Látszott, hogy nem félnek a kutyáktól de nem is ugrottak a nyakukba, teljesen közömbösen közeledtek, ezért halkan odaszóltam a kutyáknak, hogy jöjjenek errébb, így a lányoknak nem kellett őket kerülgetni és zavartalanul folytathatták az útjukat. Nem foglalkoztak a kutyákkal és a kutyák se velük.

Hazafelé az utca túloldaláról acsarkodott az általunk már jól ismert begle flexi pórázon rángatva a gazdáját. Ö tipikusan az a kutya, aki életében nem volt még elengedve és nem játszott szabadon más kutyákkal. Van egy keverék is aki hasonlóan viselkedik csak az 3 méteres pórázon húzza felénk a gazdáját, aki már messziről ordít, hogy "fogja meg a kutyáit, meg vannak fogva a kutyák?" Szerintem azért nem látja rajtuk a pórázt, mert nálunk a kutya teste mellett lóg és nem feszül. Csak nem értem, hogy miért nekünk ordibál, mikor ő az aki alig bírja visszatartani a sajátját. A többi kutya mifelénk jólnevelt.

Ahhoz viszont, hogy okos, ügyes jól szocializált engedelmes és megbízható kutyánk legyenen, illetve ahhoz, hogy megismerjük a kutyánkat muszáj néha elengedni és helyzetbe hozni. Ha nem emberek, állatok és járművek között szocializálódtak volna szabadon, akkor nem ismerném az ezekre adott reakcióikat, nem tudnám korrigálni a nemkívánatos viselkedésükett és nem tudnám megerősíteni a helyeset. Hiszen a pórázon sétáltatott, csak a 10x10 méteres kutyafuttatóban elengedett kutyák egyszerűen nem kerülnek kapcsolatba azokkal az ingerekkel, amiket az enyémek az irányításom alatt már megtanultak kezelni vagy figyelmen kívül hagyni. Nálunk a parkban rendszeresen gyakorolnak frizbis kutyák, amit az arra sétáló kutyátlanok is szívesen néznek. Ha ugyanazzal a frizbis pitbullal pórázon és szájkosárban találkoznának az utcán, akkor lehet, hogy inkább átmenének a túloldalra.

2013. szept. 16. 22:48
 76/76 A kérdező kommentje:

75-ös Értelek,értem a mondandó lényegét.

Az én kutyám is ismeri a traktort,lovaskocsit,teheneket,tyúkokat,macskákat,erdőt,mezőt,stb. és a nagy városi belvárost a falusi és városi kutya tartó gazdákat és kutya tulajdonosokat a városi és falusi embereket, "embereket".

Nem véletlenül írtam kétszer az emberek szót és tudjuk,hoy a tulajdonos és a gazda sem ugyan azt jelenti.

2013. szept. 17. 00:35
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!