Kutya sétáltatók, póráz és szájkosár nélkül?
Miért vannak olyan kutya tulajdonosok akik szájkosár és póráz nélkül "sétáltatják" szabadon engedik az ebet,utcán,parkban,stb. Amikor szól nekik az ember,akkor elkezdik a süketelést,hogy nem bánt,nem harap,stb. Én elhiszem,hogy őt, azaz a gazdáját eddig nem bántotta (ami semmit nem garantál,mert egy kutya az kutya azaz állat és nem kiszámítható) de az idegeneket attól még nem biztos,hogy mindig és minden szituációban,körülmények
közt nem haraphat meg.
Szeretném ellensúlyozni ezt a sok negatívumotot.
Ahol én lakom (belváros egyik legforgalmasabb és turisták által ellepett része) szinte minden séta alkalmával látok póráz nélküli kutyákat a gazdáikkal.
Ma pl kerékpárral ment valaki a főút melletti járdaszakaszon, és a kutya mellette futott, póráz nélkül.
Szerencsére észrevett minket az illető, és odajöttek hozzánk pár percre. A kutyája még játszott is kicsit az én 4 hónapos szeleburdimmal. :D De több kutya is van, akit látásból ismerek, és tudom, hogy póráz nélkül jönnek mennek itt, az egyik legforgalmasabb helyen. És a legbarátságosabb, legjobbfej kutyák között van szinte mind.
(egy ellenpéldát tapasztaltam, mikor egy görcs csivava ránktámadott - de rajta láttam is hogy hülye)
Szóval, biztos vannak felelőtleg gazdák, és elszabadult ideges kutyák is, de azért nem az az általános.
És, ha valaki jólnevelt, kedves kutyával van, és nem kell neki a póráz, szerintem irdatlan bunkóság beszólni neki.
Ha pedig, valaki így retteg a kutyáktól mint te, akkor egyszerűen menjen másfelé!
A kutya kiszámítható ? Ehhez mit szóltok : "A magyar rendőrségnél a szolgálati kutyák kiválasztása és rendszerbe állítása egy minősítési folyamaton keresztül történik. Nagyon szakszerű és tudományos alapokon működő, nemzetközileg is elismert és híres rendszerről van szó" - fogalmazott.
A rendőr altábornagy hangsúlyozta: tudomásul kell venni, el kell fogadni, hogy akár az embereknél, az állatoknál is jelentkezhet olyan probléma, amely megváltoztatja addig ismert személyiségüket. "Biztos, hogy ennél a kutyánál is történt valami, ami ezt a viselkedést kiváltotta" - mondta Hatala József.
Vagy itt van az egész cikk : [link]
Félre értés ne essék, én szeretem a jól nevelt és jól fegyelmezett kutyákat és semmi bajom a "normális" kutya tulajdonosokkal,értem ez alatt,hogy aki tisztában van a kutya és az emberek helyével a "világban".
Nekem is van kutyám.
Nagyon sok kutya tulajdonos nem tartja tiszteletben azt,hogy igenis van aki szimplán csak nem szereti a kutyákat és jogosan elvárja,hogy aki kutyát "sétáltat" az igenis tartsa ezt tiszteletben és tartsa a kutyát pórázon.Így békésen megtudnak lenni egymás mellet a kutya tulajdonosok és a kutyát nem szeretők. Elvégre nem mindenkinek kell szeretni a kutyát,van aki pl. az ékszer teknőst szereti,kutya helyet. Van aki fél a kutyától és talán jogosan,mert már érte kutya harapás az élete során,stb. És vannak olyanok is,nem is gondolná a sok kutya tulajdonos akik esetleg ojan betegségben szenvednek ami miatt félnek az esetleges kutya harapástól,mert az életük múlhat rajta ha megharapná egy kutya. Ilyen pl. az én feleségem aki Trombocitopéniás betegséggel küzd.
Ami azt jelenti,hogy vérzékeny,azaz egy vágás vagy kutya harapás,stb. esetén elállíthatatlan vérzése keletkezik és csak sürgős klinikai körülmények között állítható le az elvérzés. Én sem ismertem ezt a fajta egészségi lehetséges problémát amig a családomban meg nem jelent de azóta már sajnos tudom,hogy sajnos nagyon sok köztünk élő ember szenved hasonló gonddal. Pedig ránézésre nem is gondolnánk a velünk szembe jövő emberről,hogy mekkora gondokkal küszködik.
Amikor sétálgatunk a parkban mindenkivel aki csak úgy szadon engedi a kutyáját,nem állhatunk le magyarázkodni,hogy figyelj,mi is szeretjük ám a kutyákat ,sőt nekünk is van de légy szíves kösd meg a kutyusodat mert tudod ......
Főleg akkor van a nagyobb gond amikor mint itt is egy pár hozzászóló is ahogy írta,hogy ő ismeri a kutyáját,nem bánt,nem harap, vagy baz.d.meg nem érdekel,stb.
Elnézést hosszúra sikeredet az írás de gondoljátok át miről is írtam,amikor valaki majd szól nektek,hogy légyszíves tedd pórázra a kutyádat.
Köszönöm!
Kérdező, te tényleg nem értessz a témához! Ne keverd ide a rendőrkutyát és főleg ne egy esetből általánosíts az egész fajra vonatkozóan! A rendőrkutya nem cuki-muki családtag, hanem egy élesített fegyver. Nagyon komoly kiképzést kapnak és eleve kevés egyed alkalmas a feladatra. Tömegoszlatásra, személy elfogásra is használják. Fontos, hogy kemény legyen, ne ismerjen félelmet és amikor a vezetője mondja akkor gondolkodás nélkül támadjon bárkire. Erre képzik ki őket. Nem véletlenül járőröznek az ilyen kutyák mindig szájkosárban. Még úgy is komoly sérülést tudnak okozni. Az utcán póráz nélkül sétáltatott kutyák képzése ennek az ellenkezője. Náluk a gazdik tiltanak bármiféle agressziót. Akiknél nem, azokat jellemzőne nem is merik elengedni. Ezért szoktam találkozni flexi pórázon acsarkodó beagle, csivava, bichon meg hasonló kutyákkal. De azok nincsenek is szabadon!
Már írtuk, hogy ha valaki fél, ráadásul szól is miatta, akkor elhívjuk onnan a kutyát. Az meg hogy szimplán elhívjuk vagy pórázra is vesszük már csak részletkérdés. Szerinted egy 70 kilós kutyának mit számít a póráz, ha menni akar? De akár csak egy 30 kilósnak is. A legtöbb átlagos fizikumú gazdi őt se tudná visszatartani. Egy vérzékeny embernél az se sokat ér, ha szájkosár van rajta, mert akkor is tud vérző sebet okozni. A feleséged sokkal nagyobb biztonságban van egy irányítható kutya mellett!
a gazda ismeri a kutyáját nem te. ha én tudom h az én kutyám nem harap akkor nem harap. amúgy a kutyák nagyon kis %a harap és az is az ember által kiváltott ok.
a rendőrkutyán meg azért van szájkosár, mert azzal 'üt', elég erőteljes ha egy németjuhász a féjszájkosarával megy neki a rendzavaróknak.
olyan ez mintha én félnék a gyerekektől, igaz h azok nem veszélyesek de elvárnám h kössék be a babakocsiba.nem fogják, mert egy irreális félelemre nem fognak alapozni.
persze sok emberbe belenevelték ezta kutyától félni kell dolgot.
igen félni kell, ha pl bántalmazod a gazdáját, vagy támadólag lépsz fel.
a kutya pedig épp h kiszámítható.lehet neked nem, de egy hozzáértőnek igen.
Kedves kérdező!
Azt hiszem a félinformációk és az áltudományos felmérések tömkelege között élsz...
Én 10 évig neveltem és képeztem rendfenntartó kutyákat, malit és nj-t, holland,belga és osztrák rendvédelmi célra. A malikat például hadi kutyáknak, azaz katonai, többgazdás kutyáknak. SOHASEM történt ilyen kirívó eset a képzési időszak alatt, mint az általad példaként felhozott eset!!!
NEM kiképzett és NEM jól képzett kutya volt az esetben szereplő. Ha hitelt adunk a cikknek, akkor is egyértelműen a sérülést szenvedett volt a hibás, mivel NEM VOLT ELÉGGÉ KÉPZETT EHHEZ A MUNKÁHOZ!!! És ezt honnét tudom??? Egyszerű! Mert egy labilis és rosszul felmért kutyát tartott magánál, amit már régen ki kellett volna vennie a képzésből, az első tünet jelentkezésekor!!! Az altábornagy jól mondta, KELLETT LENNIE valami kiváltó oknak...!
Ezeknek a kutyáknak a szűrése és képzése legalább!!! 2x szigorúbb, mint az átlag rendőr-katona pszichológiai-fizikai felmérése!
Rehabilitációval is foglalkoztam rendvédelmi kutyákkal, NEM szabad őket egy napon sem említeni egy átlag kutyával,DE ez NEM azt jelenti, hogy veszélyesebb, csak egyszerűen mások az igényei és korlátai.
A póráz nélküli kutyasétáltatás sem egyértelmű!
Megértem a kutyásokat és a tőlük félő embereket is...
SOK a FELELŐTLEN és KÉPZETLEN kutyatartó és kutya, akiket póráz nélkül sétáltatnak.
DE sok a FELELŐTLEN és NEVELETLEN gyerek, felnőtt és szülő, akiknek SEMMI TAPASZTALATA a kutyák viselkedéséről és neveléséről, csak hírből ismerik, de TÉNYKÉNT kezelik a sok félinformációt.
EGYIK FÉLNEK SINCS IGAZA!!!
KÖTELEZŐ A PÓRÁZ, MINDEN KÖZTERÜLETEN, kivéve a kutyafuttatók! Ennyi, ez TÉNY!
De a sok félős és ok nélkül rémüldöző ember, aki sátánként tekint egy akár kimagaslóan képzett kutyára is, azért szintén megért egy szocializációs gyakorlatra,képzésre...!
Mindig a SAJÁT tapasztalatomból indulok ki. Szerencsére klassz közösségben élek és a környezetünkben lakók, ha mást nem is , de azt TUDJÁK, hogy a társas érintkezés formája a kommunikáción és egymás megismerésén múlik.
Ezek a provokatív és indulatokat keltő KIRÍVÓ esetek és kérdések, sohasem fognak mindenkinek kielégítő választ hozni...!
Az én kutyáim képzettek és nagyon jól szocializáltak, ennek ellenére SOHASEM viszem őket póráz nélkül közösségi részre, csak az előírt vagy az arra alkalmas helyen engedem el őket, de akkor is csak halló és látó távolságra.
De azt mindenképp hozzátenném, hogy SOHASEM a kutya a provokátor, MINDIG VAN KIVÁLTÓ OK!!!
Még gyereknél történt balesetnél is!!!
Egyszerűen abból adódóan, hogy a kutya képzése hiányos, ugyanakkor az őt provokáló ember pedig tapasztalatlan és nincs tisztában egy kutya igényeivel... Igen, igényeit írtam, mert a kutya egyértelműen jelzi MINDEN! esetben a határokat, csak nem ismerik fel...
Vannak valóban veszélyes és akár mentálisan sérült kutyák, amik nagyon veszélyesek, de ez MINDEN ESETBEN az emberek hibája!
Lehet vitatkozni és követelni a kötelező pórázt és szájkosarat, de én közel 15 évet éltem Hollandiában és Ausztriában, de EZ a kérdés és hozzáállás szinte teljesen ismeretlen... MINDEN parkban van kijelölt kutyafuttató, sok esetben az EGÉSZ PARK!, az emberek BÍZNAK a kutyák gazdáiban, mert a gazdák legalább 90%-a képzi és neveli a kutyáját!Mert számukra ez a természetes és a minimum.
Nyugodtan legyen meg mindenkinek a saját véleménye, de NE akarja előírni és megoldani a saját frusztrációjától hajtva, hogy hogyan és miként éljenek a kutyások és nem kutyások...
A kérdező alapvetően, jól látja a problémát, csak szűken és korlátozottan kezeli, hiszen csak a saját nézőpontját tekinti egyértelműnek.
Amikor a szomszéd kislány átdugja az éppen átképzésen lévő mali kerítésen az ujjait, akkor ki lenne a hibás egy leharapott ujj esetén??? A mali vagy én? Ugye, hogy valamelyikünk és NEM a szülő, aki NEM tanítja meg a gyerekét az ALAPVETŐ tudnivalókra...
Egyébként egy félrenevelt csivi, több harapást produkál egy évben, mint akár a rotti, de ez érdekesebb téma és eset...
Mindegy.
Sohasem leszünk egy véleményen és ebben MINDKÉT fél hibás.
EZ az ÉN SAJÁT VÉLEMÉNYEM, kérem a pontozást mellőzni, mivel NEM választ, hanem véleményt nyilvánítottam és ezen a fórumon sokan nincsenek ezzel a különbséggel tisztában...
Szép napot mindenkinek!
Emberek,kutya tulajdonosok! Aki érti és értelmezi is a kérdésem lényegét az gondolkozzon el és biztassa a többi kutya tulajdonost is,hogy a kutya az pórázon és a veszélyes nagy testű kutyát szájkosárral kel sétáltatni futtatni olyan helyeken ahol emberekkel találkozhat a kutya.
Minden esetben a kutya tulajdonosa a hibás ha baj történne és nem a másik ember aki olyat tett,viselkedett (tudtán kívül,nem hozzá értésből,stb.) ami miatt a kutya kárt tett benne.
Mondom és mondtam már,nekem is van kutyám és szeretem is a kutyákat,csak azt a sok embert nem értem aki nem tartja tiszteletben azokat akik nem szeretik vagy félnek a kutyától és nem tudják,hogy mi a feladatuk és kötelességük a kutyájukkal kapcsolatosan, vagy inkább nem akarnak tudomást venni és megadni másoknak a tiszteletet és alkalmazkodni a körülményekhez.
mit szólna itt jó néhány kutya "szakértő" ha holnaptól, én egy oroszlánt sétáltatnék,futtatnák,póráz és vagy szájkosár nélkül és amikor megszólnának az emberek elkezdeném magyarázni,hogy áááá ez egy nagyon jól nevelt és kiképzett oroszlán,stb. ÉN ismerem, nem harap nem bánt, de ha mégis, annak mindig van kiváltó oka,stb.
Meg hát mit szóltok be nekem,szegény oroszlánnak is szüksége van szabad mozgásra,stb. Ha meg szét tépne egy másik kutyát vagy ne agy isten megharapna vagy szét szedne valakit akkor nem az oroszlán a hibás hanem az a másik ember,mert mért sétál arra pont akkor amikor én az oroszlánt szabadon engedve sétáltatom,miért nem kerül ki bennünket,stb. Meg különben is minek viselkedett úgy ,hogy az oroszlán rá támadjon,mikor engem eddig még soha nem támadott meg az oroszlánom.
Na most úgy őszintén, szegény oroszlánomnak nem kell a szabad mozgás? és kitt érdekel a sok hozzá nem értő véleménye és esetleges félelme,mikor az ÉN oroszlánom egy oroszlán Ismerő és szerető, oroszlán nevelésben jeleskedő gazdával sétál.
Egy oroszlán és egy kutya teljesen más!
A többséget nem zavarja a kutya póráz nélküli sétáltatása.
Nehogy már a többség igazodjon néhány emberhez!A néhány ember igazodjon a többihez!
Amúgy ritka amikor egy elengedett kutya emberre támad.Általában a rosszul szocializált kutyák is max kutyára támadnak emberre nem.
Nem értem a pórázosdit,mert a flexi is póráz és arról kitámadhat a kutya vagy legyen egy 2-3 méteres sima póráz arról is kitámadhat.Na meg ha annyira agresszív egy 40-50 kg os kutya simán elrántja a gazdáját hiába van rajta póráz,szájkosár.Na ilyen esetben mit reagálsz?
Régen nem volt a kutyákon póráz,szájkosár még is jól eléltek az emberek és kutyák egymás mellett.
Az a baj,hogy sok városi ember meglát egy kecskét és azt se tudja mi az.A kutyát meg már egy közveszélyes állatnak minősitik -.-
Ha vki közösségbe viszi a kutyáját és elengedi az tudja,hogy agresszív-e a kutyája vagy sem.
Környékünkön van egy spániel aki a kutyákkal agresszív,de emberekkel,gyerekekkel nagyon barátságos.El van engedve,aztán ha kutya jön megköti.Nem mondom,hogy így helyes elengedni a kutyáját.De emberre nem veszélyes!!
Az elengedett kutyák emberekkel nem agresszívak!
Ha mondjuk a járdra 1,5 méter tegyük fel a kutya pórázon van,te elmész mellette simán neked ugorhat és tök mind1,hogy pórázon vagy szabadon volt,nem?
Megtudom érteni a feleségedet biztos rossz lehet.De akár egy kisgyerek is játékból neki dob vmit ami felsérti a bőrét akkor meg a gyerekeket kéne pórázra rakni? vagy mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!