Kutya sétáltatók, póráz és szájkosár nélkül?
Miért vannak olyan kutya tulajdonosok akik szájkosár és póráz nélkül "sétáltatják" szabadon engedik az ebet,utcán,parkban,stb. Amikor szól nekik az ember,akkor elkezdik a süketelést,hogy nem bánt,nem harap,stb. Én elhiszem,hogy őt, azaz a gazdáját eddig nem bántotta (ami semmit nem garantál,mert egy kutya az kutya azaz állat és nem kiszámítható) de az idegeneket attól még nem biztos,hogy mindig és minden szituációban,körülmények
közt nem haraphat meg.
"Amúgy meg nem fog megharapni csak úgy egy olyan kutya aki el van engedve. Persze sajnos kivételek vannak... De ezek a kutyát általában nem emberre hanem kutyára veszélyesek..
"
Ott a pont. Nekem van egy kistestű, vaksi, totál süket kutyám... Viszem pórázon, erre odarohan egy jóval nagyobb kutya 'barátkozni', odaszagol neki (ha nem sikerül elég gyorsan felkapnom), én kutyám meg frászt kap és elkezd ugatni mint az őrült. Mondom a tulajnak, hogy nem ártana megkötni a kutyáját és még ő van felháborodva, meg hogy az enyém neveletlen. Sok az ilyen segg.fej sajnos.
Én nem félek a nagyobb kutyáktól se, de valakit pl. lehet, hogy zavar, hogy amikor kijön a közértből akkor ott várja 20 centire a bejárattól egy pitbull vagy egy német juhász, póráz és szájkosár nélkül... És lehet, hogy más kutyája szeret barátkozni más kutyákkal, de az enyém konkrétan még egy szálló zacskótól is frászt kap, mert nem lát/nem hall.
Meg olyan is volt, hogy jöttem csomagokkal bevásárlásból (kaját vettem) és hirtelen a sarok mögül kirohant egy nagy kutya és már nyomta (volna) az orrát a zacskóba. Most én ezért nem vagyok mérges a kutyára, de basszus, azért így futtatni...
Én is a póráz és szájkosár nélkül sétáltatók táborát erősítem. Yorkshire terrierem van, szófogadó és nagyon jó természetű.
Pest külvárosi részén lakunk, és errefelé szinte mindenki így sétáltatja a kutyáját. Néhány nagytestű kutya van, akiket pórázon visznek, de mivel mellettünk zöld övezet van, ott őket is el szokták engedni.
Tudom, hogy hivatalosan ezt nem lehetne, de mifelénk megszokták az emberek. Az elmúlt 6 év alatt még soha senki nem szólt ránk emiatt. A házunk mellett van egy játszótér, és mindig bemegyünk oda a kutyámmal, mert imádja a gyerekeket, és a gyerekek is imádják őt, de a szülők is mindig megsimogatják.
Ha valaha gond lett volna, ne adj' Isten kutyatámadás, harapás történik, egyrészt tudnék róla, másrészt biztos, hogy sokkal nagyobb lenne a szigor. Találkoztam már közterület felügyelővel is, aki egy szót nem szólt, amiért a kutyám póráz nélkül volt.
De azt nem kezdem el sorolni, hogy hány bűntény történt az elmúlt években. Értem, hogy állat, és ösztönösen cselekszik, de 100x nagyobb a valószínűsége, hogy ember támad emberre.
"a veszélyes nagy testű kutyát szájkosárral kel sétáltatni"
Ezt légyszíves fejtsd ki bővebben! A veszélyes kistestű kutyát nem kell szájkosárban sétáltatni? A törvény minden veszélyesnek nyilvánított kutyánál előírja a szájkosarat. Amelyik nem veszélyes, arra nem kell. Vagy te másképp gondolod?
Ez egy kétoldalú dolog.
Egyrészt, egy csomó nem kutyával sétáló ember nagyon figyelmetlen. Én már többször szóltam rá anyukákra, hogy fogják meg a gyereküket. De ezek az anyukák teljesen normálisan reagáltak erre, még meg is köszönték, hogy szólok.
Másrészt, ahol én lakom, ott tényleg csak azok a kutyák nem rohannak oda a pórázon normálisan sétáló hármasunkhoz, akik túl öregek/kövérek/zombik. Én már többször szóltam rá gazdákra, hogy fogják meg a kutyájukat. És ezek a gazdik teljesen bunkó módon, magukból kikelve hisztériáztak emiatt.
Nekem az a fura, hogy ezek szerint egyes emberek nagyobb vehemenciával védelmezik kutyájuk vélt érdekeit, mint mások a gyerekeikét (mert ugye anyuka is elküldhetett volna a pba).
A legtöbb kutyás teljesen megbolondul, ha valaki jogosan rájuk szól - ez pedig teljesen érthetetlen, hisz aki póráz nélkül sétáltat közterületen, az valóban szabálysértést követ el. De persze, a legjobb védekezés a támadás...
Ugyanakkor pl nálunk sehol a közelben nincs olyan hely, ahol ne lenne tilos elengedni a kutyát. Így én is elengedem őket megfelelőnek ítélt helyeken és időben, de ha valaki ilyenkor rám szólna, hogy tegyem pórázra a kutyámat, megtenném, és kész. Mikor már kellően eltávolodtunk egymástól, elengedném. Ez nem akkora nagy kunszt, hogy ezen ki kéne akadni (vagy másképp fogalmazva: az már tényleg nagyon ciki, ha valakinek problémát jelent behívni és pórázra tenni ebzetét...).
Ez így általánosságban a póráz nélküli sétáról.
Ugyanakkor a kérdező félelmei alaptalanok. Annak nagyon kicsi az esélye, hogy a póráz nélkül sétáltatott kutya megtámadna egy kutya nélkül sétáló embert - ha nem így lenne, akkor az adott kutyás az első szembejövő emberrel problémába ütközne. Ha a gazda ott van, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adott szabadon lévő kutya emberre nem veszélyes. A feleségednek is fölösleges emiatt aggódnia, az emberek reálisabb veszélyt jelentenek rá. Ha nem rettegtek és közömbösek vagytok, akkor a kutyának még az érdeklődését se vonjátok magatokra.
Ettől függetlenül minden jogod megvan ahhoz, hogy megkérd a gazdát, hogy vegye pórázra a kutyáját. Ha ezen kiakad, akkor csak a saját szegényes intelligenciájáról tesz tanúbizonyságot, hiszen, mint ahogy már leírtam, semmibe nem (kéne) kerül(nie) neki ez a művelet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!