Kutya sétáltatók, póráz és szájkosár nélkül?
Miért vannak olyan kutya tulajdonosok akik szájkosár és póráz nélkül "sétáltatják" szabadon engedik az ebet,utcán,parkban,stb. Amikor szól nekik az ember,akkor elkezdik a süketelést,hogy nem bánt,nem harap,stb. Én elhiszem,hogy őt, azaz a gazdáját eddig nem bántotta (ami semmit nem garantál,mert egy kutya az kutya azaz állat és nem kiszámítható) de az idegeneket attól még nem biztos,hogy mindig és minden szituációban,körülmények
közt nem haraphat meg.
A kutyaszarnak pontosan annyi köze van a kérdéshez, mint a dohányzóknak, akiket egy szintén 85% ember kevert bele.
Ami pedig nem káros a természet részeként, károssá válhat, ha nem a természetben van - mint ahogy azt te is elismerted.
De tovább ezt a témát szerintem sem érdemes boncolgatni, csak nem szeretem a félreértéseket.
"Ugyanakkor a kérdező félelmei alaptalanok."
Sajnos nem. Egyik barátnőm este sétált lakótelepen a barátjával, mire látják, hogy két terrier méretű kutya sprintel egyenesen feléjük. Mikor odaértek, elkezdtek csaholni meg körözni habzó szájjal, na a srác az rájuk üvöltött ugyanolyan agresszívan meg eléjük ugrott, erre lekushadtak és visszarohantak VALAHOVA a távolban kóválygó gazdihoz.
Erről ennyit.
Nagyon egyszerű a dolog. Majd ha lesznek olyan helyek ahol biztonságban tudok foglalkozni a kutyámmal és ki tudom elégíteni az igényeit, akkor majd nem engedem el az utcán más emberek között! És itt most nem az 5 kilométerről bűzlő "kutyafuttatóra" gondolok aminél még a WC-m is nagyobb otthon és amit képesek a játszótér mellé építetteni, hogy még jobban utáljanak az idegbeteg ősanyák. Hidd el, én is szívesebben lennék egyedül az állatommal, mint a sok bunkó, tolakodó, minket tiszteletben nem tartó ember között! Mert hogy minket sem tartanak tiszteletben! Ja vagy hogy annak csak egy irányba kellene működni szerinted?
Vagy szerinted mégis mit kéne tenni? Rohadjon egy póráz végén (meg ugye szerinted szájkosárban is meg harapni pórázon is lehet) a kutya 15 évig? Vagy nekünk egyáltalán nincs jogunk kutyát tartani mert a feleséged vérzékeny (amúgy nem értem ennek mi köze hozzá, mindent betiltanál ami meg tudja sebezni?), a szomszéd fél tőlük, az ország meg csak szabályokat állít de feltételeket nem biztosít?
Az ilyen embereknek mint te, csak annyit szoktam mondani mielőtt továbbhaladok a 3 SZABADON SÉTÁLÓ kutyámmal, hogy ők többet jártak iskolába mint te/gyerekeid valaha fognak és több vizsgájuk van, mint az egész családodnak együttvéve :))
Nálunk is szinte mindenki elengedve sétáltatja a kutyáját.Miért? mert a 3 parkból kitiltották őket, csináltak 3 kutyafuttatót.De maximum egereknek.A két kistestű kutyámat nem tudom normálisan lefárasztani azokba a pici inkább kennel mint futtató-ba!
Ha majd csinálnak normális méretű és sokkal több kutyafuttatót majd akkor oda viszem őket,addig meg szabályt szegek és megyek a parkokba.Hogy az emberek mit gondolnak leszarom!
A többség véleménye, arról szeretne engem meg győzni,hogy Ezentúl én is szabadjára engedjem a Rottweiler kutyámat, (még csak 56 kg-os) és ne foglalkozzak senkivel és semmivel mert ez így a helyes. Hiszen a futtató helyre ne vigyem mert az vagy túl messze van a lakhelyemtől (nehogy már én magamnak kényelmetlenséget okozzak a kutyám érdekében és akár kocsival elvigyem egy messzebbre lévő szabad terepre,mezőre,stb. ahol nincs se ember se állat)
vagy a sok más idióta kutya tulajdonos közé ne menjek (mert csak én vagyok az okos) És ha valaki szól,hogy kössem meg a kutyámat azt küldjem el a pic.ába mert Én ismerem a kutyámat és az nem harap,meg különben is több iskolája van mint az ő gyerekeinek vele együttvéve,stb. És ha valakit mégis meg harapna az biztos,hogy nem a kutya hibája (mert az jól nevelt és okos,stb. hiszen én neveltem) meg nem is az enyém,hanem a bunkó és buta járó kelő hibája aki nem ismeri a kutyámat és biztos olyat tett ami a kutyámat támadásra ingerelte,stb.
Emberek !
Miért nehéz az eredeti kérdésre vonatkozva, értelmes választ adnotok?
A feltett kérdésre válaszoljatok, ha szabad ilyet kérni.
Köszönöm!
Hát, erre nehezen lehet mit mondani.
Kb az a fajta vaskalapos, csőlátású ember lehetsz, aki mégcsak számot sem vet azzal, hogy mások esetleg máshogy élnek, máshogy gondolkoznak, és nyugodt szívvel megtehetik, hogy elengedjék a kutyájukat.
Ma is találkoztunk amúgy egy ilyen szabadon lévő kutyussal. A gazdija nagyon kedves, és jófej volt. Mint ahogy a kutya is.
A mi környékünkön is főleg játszóterek mellett vannak a futtatók. Gyerekvisítozást hallgatva, 3négyzetméteren nehezen lehet érdemben foglalkozni egy kutyával.
Amúgy az még eszedbe sem jutott gondolom, hogy a békés kutyások, és kutyáik életét ne tedd nehezebbé azzal, hogy puszta útálatból rájuk vetíted, hogy az ő kutyája igenis egy fenevad. És te majd megmondod, hogy láncon, pórázon a helye. És megmondod, másnak mit hogyan kellene csinálnia.
Ha egyszer eljutnék addig, hogy nem kell pórázt adnom a kutyámra, úgy tudna jönni menni, mint akiket látni szoktam, és valaki emiatt engem pécézne ki magának... akkor enyhén paranoidnak gondolnám az illetőt.
"még csak 56 kg-os"
Még csak... Ja. Főleg, hogy egy felnőtt kan rotti súlya 50 kg körül van. Ha pedig megharap valakit a kutyád, az a te hibád, hiszen te engedted el és tudnod kellett volna róla, hogy megbízhatatlan. Én nyugodtan el merem engedni az enyémet, mert tudom, hogy megbízható. De ismétlem, amit már sokan leírtak: a jól szocializált, családban élő kutyák nem emberekre vadásznak a parkokban!
Hát most bocsi, hogy ezt írom, de a kérdésedből, meg a hozzászólásaidból, nekem az jött le, hogy van egy (vagy a szüleidnek van) kb. Yorki méretű kutyád, amit néha sétálni viszel, és elmebeteg nagy kutyák "molesztálják" és a gazdájukkal szemben is te kerülsz ki "vesztesen" egy vita során.
Vagy egy aggódó anyuka vagy, akinek van egy kisgyereke, és már többször ment oda hozzá kutya, akitől a frászt kapta.
Ha egy rotid van, az nem egyenlő egy játék plüsskutyával, tehát véleményem szerint nagyon határozott és következetes kell legyél, főleg ha az utcára mész vele.
Egy több mint 50 kg-os kutya nem egyik napról a másikra lesz ennyi, tehát már egy ideje tapasztalhatod ami a kérdésed is volt.
De hogy arra is válaszoljak.
Igen, sajnos vannak ilyen kutyatulajdonosok. Ez ellen nem tudsz mit tenni, mert lehet, hogy az itt válaszolók mindegyike pont a másik normálisabb kategóriába tartozik.
Én konkrétan pórázon sétáltatom a kutyám (szintén rottweiler), de szájkosarat nem teszek rá.
Ha odajön egy idegen kutya, akkor azt nem fogja bántani, ha a másik nem támadólag közelít. Ha meg igen, akkor nekem plusz jó, hogy a kutyámon póráz van, mert pl. egy forgalmasabb helyen a verekedés során nehogy az autók elég kerüljenek. Bár ilyen még nem volt.
Ha egy szűkebb helyen megyünk a járdán, és jön szembe valaki kérés nélkül is rövidebbre veszem a pórázt.
Én nem szoktam süketelni, hogy nem fog senkit bántani, meg hogy nem harap, hisz 100%-an nem is tudhatom, mert nem régóta él velem, és már 3 éves múlt akkor is, így nagyon sok mindent még nem tudok róla.
Eléggé kezd egy möbius-szalagra hasonlítani az egész téma...
Mindig oda jutunk vissza, hogy de NEKEM van igazam és erről MINDENKI megvan győződve...
Én is...:)
Egy szót emelnék ki és részemről ez a téma, ennyi.
TOLERANCIA.
MI kutyások fogadjuk el minden további nélkül, hogy vannak, akik NEM rokonszenveznek a MI véleményünkkel és ehhez megvan minden joguk. Amihez nincs joguk az annyiból áll, hogy ŐK mondják meg azt, hogy MI hogyan éljünk... Ha az kell, hogy a szabályokat figyelembe véve pórázra vegyük időnként a kutyánkat, mert erre kértek, akkor ez a MI kutyakötelességünk /ha már témánál vagyunk:)/, ezt megtenni.Biztos van az ismerősi körünkben olyan, aki fél egy ilyen helyzetben. Keressük meg és beszéljünk vele, próbáljuk megérteni az Ő félelmeiket és igényeiket is...
Tolerancia.
TI, akik féltek bármilyen oknál fogva a kutyáktól, mikor ilyen helyzet adódik, akkor NE agresszívan vagy egy valahol hallott frázist és esetet szajkózva kiáltsatok sátán kutyáját, hanem a gazdit kérjétek meg a kutya megkötésére és ennyi.
Biztos van az ismerősi köreitekben olyan, aki régóta kutya tartó és ért is a témához. Keressétek meg és beszélgessetek. Próbáljatok felülemelkedni a korlátaitokon és megismerni a félelmetek tárgyát, hiszen amit ismerünk, attól már nem félünk, vagy legalábbis PONTOSAK lesznek az ismereteitek...
NEKEM ez a véleményem, ahogy már egyszer, többször leírtam. NINCS senkinek sem igaza, de attól még lehet EGYÜTT, EGYMÁS MELLETT élnünk.
Szép napot mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!