Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kutya sétáltatók, póráz és...

Kutya sétáltatók, póráz és szájkosár nélkül?

Figyelt kérdés

Miért vannak olyan kutya tulajdonosok akik szájkosár és póráz nélkül "sétáltatják" szabadon engedik az ebet,utcán,parkban,stb. Amikor szól nekik az ember,akkor elkezdik a süketelést,hogy nem bánt,nem harap,stb. Én elhiszem,hogy őt, azaz a gazdáját eddig nem bántotta (ami semmit nem garantál,mert egy kutya az kutya azaz állat és nem kiszámítható) de az idegeneket attól még nem biztos,hogy mindig és minden szituációban,körülmények

közt nem haraphat meg.

2013. szept. 13. 21:52
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/76 anonim ***** válasza:
68%

Akik utcán, forgalmas helyeken, kis parkokban elengedik a kutyájukat, nagy felelőtlenséget követnek el. Az, hogy miért engedik el a kutyájukat így, számomra érthetetlen, hiszen pl a járdán nem is tud többet mozogni a kutya vagy valami. Ráadásul így tekintettel sincsenek a kutyától pl esetleg félő emberekre.

Az viszont nem igaz, hogy a kutya nem kiszámítható, és nem lehet teljesen megbízható. Gondoljunk csak a vakvezető, személyi segítő, hangjelző vagy rohamjelző kutyákra. Megfelelően képzett egészséges idegrendszerű kutya legalább annyira megbízható segítség, mint egy ember.

De ugye az utcán szembejövő ebzet nem biztos, hogy valóban jól képzett. Sok esetben a gazda valójában be se tudja hívni, a kutya csak azért zötyög nyugisan a közelében, mert túl öreg/kövér/zombi.

De az ilyesmi még semmi. Engem tudod mi akaszt ki? Mikor az ember megy az esti sétára, és megjelenik a sarkon egy 50 kg-os önsétáltatásra kiengedett kutya... xD

2013. szept. 13. 22:02
 2/76 anonim ***** válasza:
82%

Szájkosár használata nem kötelező, csak közlekedési eszközön, ott viszont tényleg kell. Póráz nélkül nem lehetne a kutya, csak kutyafuttatóban, egy része ezeknek az embereknek valóban megneveli a kutyáit, másik része meg csak hagyja szaladgálni, de a kutya nincs kontroll alatt.

Viszont: ha nem lenne lehetősége a gazdának megtanulnia, hogy hogy irányítsa a póráz nélküli kutyáját, mit tudna tenni abban az esetben, ha az mégis elszabadul tőle?

Ha sok ember van, én is pórázozok, amúgy a nagy zöld területen a kutyát se zavarja az én kutyám. De ha nem tanultam volna meg kontrollálni, akkor egy éles helyzetben annyi. Múltkor kibújt a nyakörvből, amikor megtámadt minket egy szájkosaras (!) kutya. Ha nem szokott volna a szabadsághoz, akkor simán elrohan, és nem látom többé, így viszont magamhoz tudtam hívni.

Ennek ellenére, ha valakit zavar a póráz nélküli kutyasétáltatás, és ezt jelzi, ESZEMBE NEM JUTNA leállni vele vitatkozni, hanem pórázra tenném a kutyámat, amíg elhaladunk mellette. Volt, hogy megkértek rá, de mire megkért, én fel is tettem a pórázt, mert láttam, hogy fél.

2013. szept. 13. 22:05
 3/76 anonim ***** válasza:
Múltkor a Tabánban volt egy nagyon rossz tapasztalatom. Ugye általában mi is póráz nélkül sétálunk, de nagyon figyelek rá, hogy ne legyek útban senkinek. Nyugisan piknikeztünk, mg csak nem is nagyon kutyás részen, vagy öt különböző kutya jött oda hozzánk, ráadásul a gazdák látták, hogy zaklatnak minket, és ott álltak és egy büdös szót nem szóltak, csak szólongatták a kutyát, vagy még azt sem. Nekem eddigre már rég égett volna a pofámról a bőr és sűrűn bocsánatot kértem volna.
2013. szept. 13. 22:07
 4/76 anonim ***** válasza:
70%

A szájkosár valóban a gazdára van bízva, hogy a kutyája természetét ismerve felteszi, vagy sem. Nem előírás a használata. A póráz már más dolog. Törvény szerint kötelező. Viszont az itt divatos álláspont szerint a kutya korlátozva van a mozgásában pórázon, hát csak nem kínozzák azt a kutyát?

Lekiabálják olyanok fejéről a hajat, aki netán 6 hetes kutyáról ír. Mert az törvényellenes. De a pórázkötelezettségről szóló törvény rossz és illik nem betartani.

Amúgy valószínűleg te félsz a kutyáktól. Hiszen az a véleményed, a kutya kiszámíthatatlan, és harap.

javadra válna talán akár kicsi testű kutyával megismerkedned. Egy idő után talán elmúlik a tartózkodásod a kutyák iránt. Nem kötelező szeretni őket, de megismerni meg lehet.

2013. szept. 13. 22:08
 5/76 anonim ***** válasza:
75%
Nézd, nem értessz a kutyákhoz, félsz tőlük és minden alapot nélkülöző prekoncepcióid vannak a kutyákkal szemben. Ezzel sajnos nem tudunk mit kezdeni. A szájkosár nem közelező, a póráz viszont igen. Az emberek 90 százalékát nem zavarják a póráz nélküli kutyák, mert szeretik a kutyákat. A gazdinak is jó, a kutyának is jó, a maradék 10 százaléktól elnézést kérünk, és elhívjuk a közeléből a kutyát, hogy ne féljen. Elférünk egymás mellett. Én mondjuk csak olyan helyen szoktam szabadon engedni, ahol nem zavarunk másokat. Aki 20 méterre van, azt már nem zavarjuk akkor sem, ha ő úgy érzi, hogy igen. Neked megnyugtatóbb lenne, ha szájkosaras kutyák szaladgálnának póráz nélkül? Mondjuk ennek semmi értelme se lenne, mert szükségük van a szájukra ahhoz, hogy szociális életet éljenek és játsszanak. Vagy azt szeretnéd, ha minden kutyán lenne póráz és szájkosár is?
2013. szept. 13. 22:10
 6/76 anonim ***** válasza:
59%

Hozzátéve a fent leírtakhoz és ahhoz, hogy nyilvánvalóan még alap szinten sem értesz a kutyákhoz: szerintem az ember is eléggé kiszámíthatatlan. Sosem tudhatod, hogy mikor támadnak meg fényes nappal a nyílt utcán (mert ugye van ilyen). Mégsem élnek az emberek burokban, mindennap kimegyünk az utcára vállalva ezt a kockázatot.

Szerintem addig nem kell kutyatámadástól félni, míg a gazdi a közelben van. Minden jóravaló kutyatartó tisztában van a kutyája képességeivel és csak úgy fogja póráz vagy szájkosér nélkül hagyni a kutyáját, hogy biztos abban, hogy a kutya nem jelent veszélyt.

Minden nevelés kérdése. Az én kutyámat pl pofozgatni is lehet, akkor sem fog még csak odakapni sem, nemhogy harapni vagy támadni, mert egyszerűen ez lett belenevelve.

2013. szept. 13. 22:20
 7/76 anonim ***** válasza:
81%
Szerintem elég csak a napi híreket elolvasni és mindjárt látszik, hogy milyen arányban támadják meg kutyák az embereket és az emberek egymást. De azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy az emberek a kutyákat milyen gyakran bántják!
2013. szept. 13. 22:23
 8/76 anonim ***** válasza:
78%

Én a süketelésen már túl léptem, szimplán elküldöm már a f**szba aki belém köt.. kortól nemtől függetlenül.. Persze ezt csak akkor ha valaki modortalan... viszont ha valaki az normális az meg nem fog belém kötni fölöslegesen.

És a kutya ha meg van nevelve akkor kiszámíthatóbb mint az emberek.. Persze ha belerugnak harap(bár ez se biztos) viszont harapni fog pórázon is. Következtetés? Ne rugdosd a kutyát...

Amúgy meg nem fog megharapni csak úgy egy olyan kutya aki el van engedve. Persze sajnos kivételek vannak... De ezek a kutyát általában nem emberre hanem kutyára veszélyesek..

2013. szept. 13. 22:30
 9/76 anonim ***** válasza:
74%
Nem életszerű teljes fegyverzetben sétáltatni.Ha egy kutyán ma szájkosarat látok,akkor az azt jelenti,hogy kutyára vagy/és emberre veszélyes.Nem is indokolt,az viszont igen,hogy az álattartás kultúrája magasabb szinten legyen,így tényleg csak olyan kutyák legyenek így sétáltatva,akik teljesen behívhatóak,kutya ember kompatibilisek,alapengedelmesség megy nekik.
2013. szept. 13. 22:33
 10/76 anonim ***** válasza:
93%
Mármint elengedve,póráz és szájkosár nélkül.Emellett nem ártana,ha felszednék a kakit a gazdik és kérdezés nélkül nem engednék oda ismeretlen emberekhez vagy ismeretlen kutyásokhoz a kutyájukat.
2013. szept. 13. 22:36
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!