Miert tartjak a pitbull-t nagyszámnak?
"Persze, tudom, mindenki pancser akinek Magyarországon pitje van (kivéve a néma tömegek :-DDD), persze te nem vagy pancser hisz lehetőséged se adódott arra hogy azzá válj, mert még ahhoz is kutya kéne, neked meg max. az interneten van virtuális. "
most lehet megsértődni meg hisztizni de ez az igazság:
"Nekem megfelelnek. Még így "neveletlenül" is. Hogy megpróbál "janiskodni", hát istenem. Pit és nem labrador. "
"Mi? Hogy nem várok el a kutyámtól fajtajelleggel ellentétes viselkedést? Ez remélem is hogy minősít... "
"És miért tudjam? Miért kellene hogy tudjam? Nincs nekem arra szükségem hogy a kutyám a fajtajelleggel ellentétesen viselkedjen... "
ezek voltak az értelmes válaszaid a dologgal kapcsolatban. innentől kezdve nincsen miről beszélni.
"És ki beszélt arról hogy csak a pitek ugranak össze? Tényleg nem értetted mire céloztam azzal az esettel kapcsolatban? Funkcionális analfabetizmus rulz? "
tisztázzunk valamit: te úgy kezdted hogy a pitet nem lehet szocializálni, mert összeugranak mert pitek. fel is hoztál egy isaszegi incidenst is erre példának. ha én kölyköt mutattam akkor jöttél azzal hogy kölyök meg bla bla... elsőnek azt írtad a tieid nem jönnek ki idegen kutyákkal, majd azt hogy csak bizonyos neműekkel nem -amit mellesleg a cerbi el tud érni viadaloztatott pitekkel, szóval gratula ügyesen nevelted őket-. már megint miről beszélünk???
"Megint vagy hazudsz, vagy a funkcionális analfabetizmusod. És ki mondta hogy erre csak pit képes? Ki mondta hogy csak a pit alkalmas fizikailag megölni egy kutyát?"
jöttél a buta könyveddel, rémlik? mert darwin bácsi azt írja, akkor már a kutyák nem is ölik meg egymást egyedül a pit...
"Mondom, te totálisan félreértelmezel dolgokat vagy betegesen hazudsz"
nyilván, én jelentettem ki hogy a pit nem szocializálható és azért mert pit. a pit nem jön ki idegen kutyákkal és azért mert pit. bla bla bla
"Te kezdted ott el mondani azt a hülyeséget hogy ehhez nem kell pit mert csak képzés kérdése és bármelyik kutyát ki lehet arra képezni hogy vert helyzetben órákat harcoljon, hogy a harci vágy felülírja benne az életösztönt."
nem, nem ezt írtam, hanem hogy a gamenesst fel lehet használni jóra is meg rosszra is. tehát az hogy hajlandó nekimenni egy társának minden konkrét ok nélkül az már tanított. olvastam egy pásztorkutyáról ahol azt írták hogy egy pittel pontosan azért nem lehet összemérni mert neki nem az ölés a végcélja. igen ám de mégis sikerült erre alkalmas kutyát "nevelniük" aki több pitet is kinyírt. nem csináltak vele mást csak lekötötték a láncról és bevitték a ringbe aki a nagy méretkülönbségek miatt egyetlen harapással azonnal végzett a pittel. ugyanitt említett meg azt is hogy a piteket már kölyökkorban azonnal elszelektálják és nem adják meg neki az alkalmat a megfelelő szocializációra ehelyett csak "edzik". ugyanezeket a kölyköket családban megfelelő körülmények között fel is lehetett volna nevelni. te jöttél lépten nyomon azzal hogy egy pit hajlandó megtámadni a társát mert genetika, egy pit viszi egészen addig hogy megöli/megölné a másikat, és hogy egy pitet nem lehet szocializálni mert genetika.
holott a gameness az egyetlen ami a többi kutyához képest különbözővé teszi (nem adja fel véghez viszi bármi áron), ami nem azt jelenti hogy ha nem harcolhat hanem helyette sportolhat az olyan neki mint a tofu. (ezt is te írtad)
már megint miről beszélünk?
"A hozzáértők néma tömegei. :-DDD "
igen, már megint a mindenki h-lye csak te nem de azt se tudod mi az a calm signals. olyan vagy mint az ősember aki először találkozik a mikróval. azt hiszi valami ördögi dolog, valami boszorkányos misztikumos mágia. :D :D :D
"Na, erről beszéltem. Amikor sarokba szorulsz akkor azzal jössz hogy nem értem meg hogy buta vagyok meg olykor azzal hogy nincs időd ezt elmagyarázni. "
nem vagyok sarokba szorulva. egyszerűen a részedről sehol egy értelmes magyarázat, válasz, vagy valami. semmi. olyan dolgokat írkálsz nagy büszkén amit még egy ovis is tud. semmi több. hát mit lehet veled ilyenkor kezdeni áruld már el?
ha írok valamit akkor az vagy lila köd, vagy misztikum, vagy nincs is kutyám, vagy én hazudok, vagy van kutyám csak meg van törve, semmi normálisat vagy új infót nem bírsz magadból kicsikarni pedig már oldalakon keresztül ezen erőlködsz de nem megy. mert nincs nagyobb tudásod az enyémnél. sőt jóval szegényesebb, akkor szerinted veled lehet vitatkozni egy olyan magas szintű témán amihez még a minimumot sem érted?
"Ez a „pont” egy „megfelelő és hivatalos” év akart lenni vagy a szokásos személyeskedő mantrád. Ami lepereg, mert tudom hogy minek a jele. :-DDD "
már egy rakattal bizonyítottam, alátámasztottam azt amiről beszéltem, te mostanra már próbálod szépíteni a dolgot ennek ellenére a lényeg még mindig ugyanaz az:
TE KIJELENTETTED HOGY A PITET NEM LEHET MEGFELELŐEN SZOCIALIZÁLNI MERT PIT.
ne erőlködj már mert szánalmas de tényleg. mikor fogod végre fel hogy nincsen mega kellő tudásod ahhoz hogy ebben az esetben vitát nyerhess???
"Nos, te olvasd el még egyszer, hátha sikerül felfogni hogy a bereccsenésen a gazdát értettem, aki lefagy vagy elmenekül, a kutyát otthagyva (mert ilyent is hallottam már), vagy ott áll sikoltozva, amikor „helyzet”van. "
szerencsére nekem elhiheted, nem vagyok ez a típus.
lefagy- megtanultam már hogy minden helyzetet azonnal marha gyorsan lássak át, gondoljak át, hogy mik a megfelelő lépések mit kell tenni. mindezt pár másodperc alatt. ha csak állok mint egy barom akkor akkor igen ratyi gazda vagyok...
elmenekül,- imádom a kutyámat és ő is engem. hidd el nincs az az isten hogy őt ott hagyjam bárhol. két kutyát (enyém és egy másik) simán szétszedek . sőt még háromtól (enyém és két másik) sem igazán ijedek meg. tehát ez semmi eksztra. ennél több már helyzetfüggő, de még akkor sem hagynám ott a kutyámat. sajnos vagyok olyan agyhalott hogy akkor meg kinyiffanunk mindketten de tuti hogy nem hagynám ott. nincs az az isten. bár hogy őszinte legyek kevés többszemélyes falka szaladgál a világban akik még nem is értenek a szóból szóval ez a lehetőség garantáltan nem áll fent. öt tagú falkával már találkoztam de azokkal sem volt semmi, simán értettek a szóból.
vagy ott áll sikoltozva,- ez az egyik legnagyobb baromság. főleg hogy egyes kutyákat -de főleg a sajátodat- ez az ijedelem sokkal jobban megzavar. ha helyzet van, vagy akár csak a lehetősége akkor azonnal forog az agyam hogyan és miként lehet megoldani a legmegfelelőbben. a sikongatok az senkinek nem segít.
mellesleg tudom hogy -sajnos- nagyon sok ilyen gazda van akik azt se tudják hogyan szedjék le a kutyájukról a keménykedő másikat. kétségbeesnek és a lehető legsza-abbul oldanák meg a helyzetet.
"Mondjuk esetleg azért hogy megkérdezzem a tenyésztőt hogy kinek adott el abból a párosításból, mert gondolom mint jó tenyésztő kapcsolatban van az általa eladott kölykök gazdáival. Vagy egyszerűen azért hogy tudjam hogy az illető kutya pit-e vagy csak egy szimpla fajtajellegű keverék. "
igen, az enyém kapcsolatban áll velem amellett hogy kiképző is. szóval nagyon sokat tanultam tőle nah. amúgy erről jut eszembe: tudnál nekem mutatni magyarországi igazi hivatalos pit tenyésztő? tudod tenyésztőt, és nem olyat amelyik két tk-s kutyával szaporításba kezd.
"Köszönöm szépen hogy felhoztad ezt a jó példát."
szerintem az nem büszkeség hogy a saját két kutyámat kell szétszedni egy labda miatt. de látom értetted a lényeget.
"Nekem nem kellett még varrni egy kutyámat se. Akinek varrni kellett az nem én vagyok, hanem az ország egyik legképzettebb, legeredményesebb kutyása, akinek a kutyái a nemzetközi mezőnyben is bizonyítanak, sokszor dobogós eredményekkel. És kapaszkodj meg, nem pitjei vannak. Akkor most megint a funkcionális analfabetizmusod jött elő, vagy szándékosan hazudtál. Ezt szerinted hogy veszik le a „kicsit is hozzáértők”?
a varrás egy feltételezés a részemről azok után amiket írkáltál, de ha te annak örülsz hogy ettől azt gondolod hazudtam ám legyen. de ilyen erővel te meg még ennél is többet hazudtál. am nem válaszoltál a lényegre csak megint kiragadtál egy apróságot és azt hiszed máris mekkora raj vagy. no mégegyszer:
„ez nálunk alap, életmód. nem várok én ilyesmiért senkitől dicséretet. most te ettől azt hiszed micsoda extra szuper gazda vagy?"
"Nem hivatalosan terápiás, csak éppen betonstabil és mindent elvisel gyerekektől. Ja, gondolod ovisoknak előadást tartok? Nem. Van egy kiskocsi amibe beülnek, kutya meg huzkodja őket, illetve van egy kötél a végén harapópárnával, ami a kutya szájában van, a másik végét meg húzza az oviscsoport, ez része a bemutatónak, ahogy egy másik kutya (nem enyém) dogdancingje vagy egy harmadik agilityje. Jó móka a kutyáknak is, nekik is. "
nos hát akkor vegyük szemügyre ezt a témát is. te írod azt hogy nem jó ha a pitekről mindenki azt hiszi hogy ilyen olyan cukormázas felszín, illetve hogy pontosan ezért regéled a rossz jellemzőt mert nem való mindenki kezébe. nos a gyerek megismer egy pitet, otthon elmondja az anyjának apjának hogy milyen csudi jó kutyával találkozott akik aztán az apródon vesznek is ilyen kutyát...
félre ne érts, én szeretem ha tudják hogy a pit nem egy szörnyeteg, csak kérdem én hogy akkor most mi van?
amúgy me ez a gyerekhuzigálás akar lenni a hivatalos sport és edzés?
"Ja, gondolod ovisoknak előadást tartok?"
te írtad hogy bemutatóztok az oviban mint felelőségteljes pites gazda. ne haragudj hogy ez alapján azt feltételeztem hogy valódi hivatalos eseményről beszélünk és nem ilyen kis apróságról.
szerintem inkább az ilyen idétlenkedésed helyett ha már olyan felelősségteljes és okos gazda vagy, tanítsd meg a gyerekeknek a nagy bemutatód közepette mit kell tenniük ha egy kutyát látnak, hogyan viselkedjenek megfelelően stb stb. minden elismerésem, tényleg kiderült hogy bazi felelősségteljes vagy.
"Ha többet tudsz akkor miért kell ordas módon összevissza hazudoznod korábbi dolgokról? Mintha egy beteges hazudozóval vitakoznék. Aki többet tud, annak nem kell hazudnia, ahogyan személyeskednie sem kell, neki erre elegek az érvek. Egyébiránt arra vagyok kíváncsi hogy meddig terjed az önzetlenséged. Mert nagyon önzetlenül osztogatod azt, amiből neked nagyon kevés van: az észt. :-DDD"
nah persze, mert én vagyok az aki össze vissza írkál, legfrissebb példa:
nagy hangzatosan bejelented hogy bemutatózol, és kiderül hogy valami kis bugyuta mókáról van szó.
vagy hogy a pitet nem lehet szocializálni, mostanra meg nem győzöd jobbra balra csűrni a szót.
de van ám még példa nem is kevés...
"Ja, aztán érdekes módon az ADBA regisztrálja a viadalokat. :-DDD "
mutass akkor kérlek frissen viadaloztatott kutyáról pedet AMELYIK BE VAN REGIZVE ADBÁHOZ!
valóban a tenyésztéshez nem értek lényeges mélységig, hiszen se nem vagyok tenyésztő se nem vagyok szapi. ámde azt észrevettem hogy az általad linkelt kutyák esetében egész biztos hogy már beltenyészetes szaporítás fogalmát merítették ki.
érdekes az adba regizett piteknek nem volt ennyi beltenyésztés a generációjuk során és természetesen mindegyik szemrevaló eb.
nem úgy mint ezek. szerencsétleneken egy az egyben kiüt a szaporítás már ránézésre is. ezt a két kutyát pl. legyél oly szíves magyarázd már el nekem miért nincsenek beregizve sehová? ha olyan szuper tenyészetek...
"Na megnéztem azt a rotis videót.
Adott egy töketlen roti meg egy fiatal fürjészeb, akik a jelek szerint már régóta ismerik egymást, a fürjészeb elkezdett játszani, a roti dominálta, a végén még mielőtt elfajult a dolog, leszedték a rotit.
Pont az amiről korábban beszéltem. Felnőtt kutya simán engedi magát "dominálni" kölyöknek, csak amikor a kölyök elkezd cseperedni, akkor már leállítja."
látom itt sem sikerült kihozni magadból semmit. szerintem akkor még elemezgesd egy kicsit.
mellesleg egyik szavaddal ütöd a másikat. most akkor töketlen az a roti vagy nem mert a másik kutya kölyök és hagyja magát?
de nem hagyhatom ki a kérdést. a te kutyáid mit tettek volna vajon a roti helyében?
"Ja, adbás linkek. Igaz csak felületesen futottam át, de nem láttam olyat hogy a kutyákkal szembeni agresszió nem kívánatos, olyat láttam hogy barátságos és semleges idegen emberrel kell tesztelni a kutyát.
Az meg hogy a pit ne legyen emberes, régen is követelmény volt..."
igen, csak felületesen futottad át. ennek ellenére volt pofád valamit idefirkálni azt gondolván hogy az majd minősíthető válasz lesz.
mellesleg ezt kihagytad:
"beidéznék egy nagyon fontos szöveget:
"A properly socialized puppy is well adjusted and makes a good companion. It is neither frightened by nor aggressive towards anyone or anything it would normally meet in day to day living. Please download The Importance of Early Puppy Socialization below"
tehát se nem féljen, se nem legyen agresszív SENKIVEL ÉS SEMMIVEL SZEMBEN! ami úgy gondolom magába foglalja a fajtársakat is! "
és ezt is kihagytad:
"mellesleg nem is értem ha neked totál fajtatiszta tökéletes pitjeid vannak -nyilván adba regisztrált- ez hogy a fenébe nem jutott el még hozzád??? ha más nem a tenyésztő által..."
belinkeltem egy érdekes dolgot amit szintén nem olvastál el, pedig ott is ugyanúgy leírja hogy a kölyök számára döntően fontos egészen a hat hónapos koráig szóló időszak. szinte ugyanazt írja le amit én egy jóval előbbi írásomban ahol is te azt írtad hogy butaság mégpedig akkor amikor kitértem arra is hogy a nem megfelelő kommunikáció is okozhat verekedést két kutya között akár falkán belül is.
ami a következőképpen zajlott:
"
egyébiránt éppen most mélyedek jobban bele a kutyák kommunikációjának azon részébe ahol a csillapító jelzéseket (calm signals) használják . érdekes hogy bizonyított tény ha egy kutya -főleg 8-12 hetes kor között- nem tanulja meg ezeket, akkor nem lesz képes a későbbiekben megfelelően kommunikálni, illetve értelmezni azokat. a másik borzalmasan nagy gond hogy sok esetben az ember sem veszi észre ezeket. ez főleg azért szükséges, hogy a kutyák ne keveredjenek felesleges harcokba energiapocsékolásokba. olyan falkában ahol a kutyák megfelelően adják-veszik ezeket a jeleket nem is szokott történni felesleges erőfitogtatás (verekedés).
ERRE VOLT A TE IDÉTLEN VÁLASZOD:
Buta vagy. Akkor nem szokott falkán belül verekedés történni, ha a két kutya ereje jelentősen különbözik egymástól. Nem láttál te még igazi, összeszokott falkát.
"itt jegyezném meg továbbá hogy pl. két kutya játéka sem mindegy hogyan zajlik. megvannak annak is a maga etikettjei amit ahogyan egy bármilyen fajta úgy egy pit sem megfelelően sajátíthat el kölyökkora folyamán. de ebbe most nem megyek részletesebben bele. "
ERRE PEDIG A MÁSIK INTELLIGENS VÁLASZOD:
Mert nincs pited.
igen veled lehet komolyan és minőségileg vitatkozni mert olyan sok mindent tudsz hogy ihajj.
és végezetül akkor megkérdezném, még mindig mit akarsz? bizonyítani hogy többet tudsz? mert sajnos nem. bárcsak többet tudnál, mert akkor egy igazi jó kis minőségi vitában vettem volna részt ahol esetenként tanultam is volna valami újat.
bizonyítani hogy a piteket nem lehet szocializálni?
csak mert sajnálattal kell közölnöm hogy de.
vagy bizonyítani hogy a pit az egyetlen aki nem megfelelő szocializáció esetén összeugrik egy fajtársával?
csak mert nem.
vagy hogy a pit az egyetlen amelyik adott esetben nem veszi figyelembe a megadás jeleit és megölheti a fajtársát?
csak mert nem.
vagy hogy egyedül a pit az a kutya amelyiket szocializálni kell?
csak mert nem.
vagy hogy a pit az egyetlen amelyikhez megfelelő kéz szükséges?
csak mert nem.
mi a célod, mit szeretnél bizonyítani amiért még mindig itt fröcsögsz a jellemtelen buta válaszaiddal, a személyeskedéseddel az ovis szintű tudásoddal?
a kommenetek kb felét két hülye gyerek teszi ki, akik azon vitatkoznak hogy melyiknek van szebb, és ügyesebb, meg ultra brutál fajtiszta pitbull kutyája,
és hogy melyik ért hozzájuk jobban.
ez tök jó... de mért nem privátba nyomjátok a 20 oldalas monológotokat, kutyát nem érdekli...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!