Miert tartjak a pitbull-t nagyszámnak?
Ja, aztán érdekes módon az ADBA regisztrálja a viadalokat. :-DDD
De hogy a tenyésztésről se tudsz semmit, most már az is kiderült.
Az egyik " beltenyésztes kutya" amit betettem:
Na, hol itt a rokontenyésztés, okoska?
A másik:
Ez se beltenyésztes, ez egy klasszikus outcrossing.
Azt se tudod mi a tenyésztés, szóval tanulmányozd hogy mi a vonaltenyésztés ( line breedig), a beltenyésztés (inbreeding) és a keresztezés (outcrossing).
Másik meg az hogy amelyik kutya órákig bírja azt az igénybevételt, amelyik ennyire komplexen veszi igénybe a fizikumot és a pszichikumot, az minden, csak nem labilis idegrendszerű.
Na megnéztem azt a rotis videót.
Adott egy töketlen roti meg egy fiatal fürjészeb, akik a jelek szerint már régóta ismerik egymást, a fürjészeb elkezdett játszani, a roti dominálta, a végén még mielőtt elfajult a dolog, leszedték a rotit.
Pont az amiről korábban beszéltem. Felnőtt kutya simán engedi magát "dominálni" kölyöknek, csak amikor a kölyök elkezd cseperedni, akkor már leállítja.
Ja, adbás linkek. Igaz csak felületesen futottam át, de nem láttam olyat hogy a kutyákkal szembeni agresszió nem kívánatos, olyat láttam hogy barátságos és semleges idegen emberrel kell tesztelni a kutyát.
Az meg hogy a pit ne legyen emberes, régen is követelmény volt...
"A szlovákokkal értek egyet, nem lehet ilyen kutyát tartani, ami meg van azt is csak ivartalanítva. "
Volt ez nálunk is, ha netántán emlékeznél rá, aztán nézd meg, mi lett belőle.
Az Alkotmánybíróság megszüntette ezt a jogszabályt, és most lehet pitet tartani. Ahogy tőlünk nyugatabbra is elég sok országban.
mert minden hulladékot nagy számnak tartanak azért...
messze nem a legerősebb kutya fajta...
ronda, kiszámíthatatlan, viadalokra lett ki tenyésztve, gyökér kutya.
én például nem is tartom kutyának, hanem inkább egy különálló fajként tekintek rá... olyan ocsmány,
"Egy ilyen kutyát az hozzon helyre aki elcseszte. Nem foglalkozom mentéssel, rehabbal, nem az én dolgom a xart visszalapátolni a lóba. "
jó érzés ebbe kapaszkodni mi?
tegnap mikor hazajöttünk átolvastam miket írtál és össze vissza röhögtem magam -de lehet az ideg rángatott te jobban tudod- mire megkérdezte a párom hogy min röhögök ennyire. elmeséltem neki hogy van egy szakértő aki szerint a kutyám annyira meg lett törve hogy fél és mindent hagy más kutyáknak. (mellesleg itt jegyezném meg hogy félelemből -is- pont hogy támadni szoktak a kutyák de nem baj, biztos ezt is te jobban tudod). hát erre már nagyon vigyorgott, mire mondtam neki hogy mindezt úgy, hogy én egy gyerek vagyok aki a szüleinek sír azért hogy legyen kutyája és nekem nincs is saját kutyám csak valami plüssöm. nah itt már jót röhögött -de lehet az ideg rángatta, te biztos jobban tudod- és egy ilyen emberrel vitatkozom én...
"Ezt értsem úgy hogy a kutyát csak steril környezetbe kell vinni, ahol semmi baja nem történhet? Akkor nem lehet vinni erdőbe se, ott lehetnek tüskés bokrok is amik megkarcolják szegény Fifikét? "
nem, ezt értsed úgy hogy:
„úgy látom nem jut el az agyadig semmi. veled beszélgetni komolyan mondom csak falra hányt borsó! szerinted az én kutyámon valaha esett is vérző seb más által? azt nyilván sem én sem pedig ő nem hagyná. de az idétlenkedést pedig nem veszi fel. hát mi kérünk elnézést mert a kutyám intelligens és tökéletesen képes máshogy is megoldani dolgokat.”
"De, képesek, ugyanis ilyen dolgok nem rendszeresen történnek meg, hanem csak egy alkalommal fordult elő. Se előtte, se azóta. Egyébiránt ez az eset amin még mindig lovagolsz, olyan jó két éve volt."
minden bizonnyal. ezért is bízol a kutyáidban annyira hogy csak felügyelettel lehetnek együtt. illetve egyszer hagyod magára őket máris összeugranak egy labdán. akár két éve akár nem két éve...
"Ha nem tudnád, más a kölyök és más a felnőtt egyed. Példa. Gondolom tudod azt, ha egy kutya lefekszik a másik előtt, akkor az az alárendeltség jele. Nos, ha egy alfa kutya lefekszik egy kölyöknek, akkor alárendeli magát neki? Nem. Mert mindkettő tudja hogy ez csak játék. Aztán ahogy a kölyök cseperedik és válik felnőtté, a felnőttek egyre kevésbé fognak neki lefeküdni játék közben. Na vajon miért? "
nem mondtál semmi újat ezzel. maxi csak bizonyítottad mekkora paraszt vagy hogy kijelentetted a kutyámról hogy egy félős letört valami holott leírtam hogy megadó kutyák nem győzik szabályosan a földbe építeni magukat a jelenlétében. néha már sajnálom ezeket a szerencsétleneket, de hát ez az állatvilág rendje...
megintcsak beidéznék mert még mindig nem jutott el az agyadig:
"találkoztunk már nem egy olyan kutyával amelyik nagy jani volt a mienkkel míg pórázon volt nyugodtan. aztán mikor elengedtük és a mienk megindult máris farok behúzva menekült. nem kellet ahhoz bántania hogy leszerelje, mert ezer millió más dologgal is a kutya tudtára hozta hogy ki a jani.
ráadásul nekünk ilyesfajta önigazolásra nincsen szükségünk hogy akkor most melyik kutya veri le a másikat, mert nincsen erre szükség. tökéletesen maga mögé utasítja a kutyákat teljesen más módszerekkel is, főleg játékba burkolva, amit én látok, a többiek nem. pl. még nem találkoztam egyetlen szerencsétlen megadó típusú kutyával amelyik ne építette volna bele magát állandóan a földbe többek között ezzel is jelezvén a nem létező kutyámnak hogy elismeri a felsőbbségét. tudod ahol elfogy a tudás, ott kezdődik az erőszak.
kevés olyan kutya létezik amelyik akkora baromi nagy magabiztossággal és önbizalommal rendelkezik mint a pit. megy előre mint a "tank", mert semmi nem rettenti el, még a csipkelődés sem hatja meg vagy riassza el és éppen ezzel bőségesen maga alá gyűri a többi kutyát. sok az olyan kutya amelyik csak domináns szeretne lenni... "
"Gondolom arról se hallottál hogy egy kutyakölyök hogy tanulja meg hogy milyen erőset haraphat. "
ugye nem azzal az alappal akarsz jönni amit még egy ovodás is tud, hogy -normális esetben- a szülőktől tanulják meg a puha harapást...
de megintcsak újraidézem amit írtam mert úgy látszik ezt sem sikerült értelmezned, nem is értem ez hogy jött neked válaszként erre:
"„mellesleg meg a piteknek eléggé nagy a fájdalom küszöbük, ugyhogy szerintem az a kutya amelyikbe olyat csípnek ami csak jelképes és nem is fáj neki, elborul az agya, az én olvasatomban nem egy normálisan kommunikáló kutya. „
"Már megint olyat írtál amit én nem. Hol írtam azt hogy arra vagyok büszke hogy hegek vannak a kutyámon? Miért folyamodsz megint – és már számtalanszor ilyen helyzetben – a hazugság fegyveréhez? Tudod hogy ki az akinek ilyen helyzetben hazudni kell? "
" Összeugranak a kutyák, és? Legjobb családokban is megesik. Ismerünk híres és elismert kutyakiképzőt, akinél olykor előfordulnak verekedések, és ha előfordulnak akkor ott varrni is kell. És? "
ezt te magad írtad... azt hiszem önmagáért beszél.
megintcsak visszaidézem amit írtam mert úgy látom ezt sem ment rendesen értelmezni, ugyanis a fenti NA ÉS? irományod következtében írtam az alábbiakat:
és ha nem azért vettem hogy viadaloztasson akkor nem is szeretnék meglátni rajta heget. főleg nem olyan eset miatt amit másképp is meg lehet oldani . én örülök hogy te büszke vagy arra hogy lépten nyomon cipeled a kutyádat varrásra, én meg örülök annak hogy gyönyörű hibátlan szőrzete van, és nem úgy néz ki mint valami szakadt útszéli kutya. „
még mielőtt azért fogsz örülni hogy nem írtad szó szerint hogy büszke vagy, akkor tájékoztatásul közölném hogy az általános megfogalmazásod alapján fogalmaztam én így. akárcsak te is rögtön az idétlen tüskés szövegeddel jöttél holott még véletlenül sem fedi a valóságot, míg téged meg nem zavar ha varrni kell a kutyádat.
"Lyuly." ez most komolya hogy ezt így írtad????
"Akkor most pont azt írtad le hogy nem én vagyok a hibás hogy a kutyám ilyen „félrenevelt”, mert nagyon kevés – főleg itthon – az olyan kutya amelyik jó példát tud mutatni. De ez az eddigi butaságaid mélypontja hogy csak ott lehet felelősen pitet tartani, ahol van ilyen "megfelelően kommunikáló" kutya a környéken. "
hát ha egyszer semmit nem tudsz és még buta is vagy akkor tényleg azt hiheted hogy össze vissza beszélek. amúgy röhej hogy nem ez az első hogy próbálnád kiforgatni a szavaimat ami két dolog miatt nem megy de ne zavarjon. 1 ÉN TISZTÁBAN VAGYOK AZZAL AMIRŐL BESZÉLEK. 2 TE NEM VAGY TISZTÁBAN AZZAL AMIRŐL BESZÉLEK.
namármost. azért nem kommunikál sok kutya megfelelően mert nagyon sok ember -ahogyan te is- azt hiszi hogy a szocializáció abból áll hogy kutyák közé engedem az enyémet aztán lesz ami lesz. ha nagyon durvul valami akkor szétszedik a kutyákat vagy kölyköket , de ezen felül semmi eksztra. nemrégen találkoztam itt egy olyan esettel hogy a kedves gazdi leírta hogy a kutyája azért nem jön ki más kutyákkal mert ilyen a fajtája -nem pit-. mire kiderült hogy az a kutya kölyökként totál visszahúzodó volt , nem nyitott a társai felé, zárkozott volt, stb stb. majd x alkalom után ez a kölyök nekiállt úgy játszani a fajtársaival hogy teljes erőből feldöntötte őket. kérdeztem hogy ezzel a kutyaoviban nem kezdtek semmit? azzal sem hogy a kölyök ilyen zárkózott volt? ugyanis az nem normális. egy kölyök természetes igénye a fajtársakkal való foglalkozás. véleményem szerint az a kölyök túl korán lehetett elválasztva, vagy a 8 hetes kora és az oltások befejezte között történhetett valami. ne adj isten egy nem megfelelő kutyával való találkozás. és azt a kölyköt tulajdonképpen azonnal rehabilitálni kellett volna... ez nem történt meg. többé kevésbé javult a helyzet de sosem lesz megfelelően kommunikáló kutya. lehet hogy az ivarérettség beköszöntével agresszív is lesz némely kutyákkal szemben.
de ez csak egy példa a sok közül.
az ilyen kölyköket és/vagy felnőtteket a legegyszerűbb általában megfelelő kutyatársaságba vinni ahol megtanulhatja mi a normális, hogyan játszon/kommunikáljon megfelelően. a másik lehetőség amikor te figyelsz a két kutya játékára. tehát ha azt látod hogy az idegen kutya nem megfelelően viselkedik akkor igenis az idegen kutyát helyre kell tenni, ugyanis ha ezt hagyják akkor a kölyök azt fogja gondolni ez a normális. holott közel sem. de ehhez tisztában kell lenni alaposan a kutyák kommunikációjával. tehát végeredményben mivel te ezeket nem vetted észre, mivel te ezeket nem kontrolláltad a kutya miattad olyan amilyen. egyszerűbben megközelítve ha pl. a kutyáid már kölyökként rehabos kutyákkal nőtt volna fel, mostanra még az enyémnél is 100szor jobb lenne a kutyaismerkedés terén. sőt, egy az egyben rehabra alkalmas kutya lenne ő is függetlenül még attól is hogy domináns e a kutya vagy sem. ez nem lilaköd, se nem misztikum hanem így van.
itt jegyezném meg hogy az adba oldalán is írnak arról hogy a kölyök egészen hat hónapos korig bezáruló korszaka mennyire döntő és fontos a kölyök számára a kutyakommunikáció terén -is- ha valami rosszat tanul vagy lát akkor azt fogja normálisnak gondolni. ez kb. olyan mint a cé gyerekek. nem azért lesznek ratyi emberek mert a vérükben van, így születtek, hanem azért mert otthon olyan példát látnak ami nem megfelelő. először a szülőktől majd a rokonoktól, majd a gyerek növekedése során egyre jobban kibővül a kör. nah de ez már az emberekkel kapcsolatos pszihológia, nem akartam eltérni a témától csak gondoltam így megérted ennek az elméletét.
"Igen, erről szól a nevelés, ez a szocializáció. "
amit te úgy látszik mégsem tudsz alkalmazni megfelelően, főleg hogy a mélyebb elméletére a dolognak azonnal rávágod hogy misztikum meg lila köd. amíg nem ismered a kutyák kommunikációját addig nem fogod tudni hgy melyik az a kutya amelyik jó példát mutat és melyik az amelyik nem. ez kb. olyan minthogy a gyerekednek megtanítják angolul az összes szitokszót, vagy ami mégjobb példa eleve nem helyesen és így csúnyán pontatlanul kommunikál angolul, amiről neked fogalmad sincsen mert nem tudsz angolul.
lényeg a lényeg, pl. említettem neked a calm signalokat. ott is pl. hangsúlyozzák hogy a kutya már kölyökkorában elsajátíta ezt. igen ám, de mi van ha korán elválasztják, vagy a tenyésztés során a kutya nem tudja használni egyes szerveit a kommunikáció során. pl. egy basset nem tudja a füleit mozgatni... vagy egy másik kutya miatti élmény hatására a kutya kommunikációja csődöt mond, értsd. az antiszociális kutya megtámadja a társát akinek a calm signal-ját egyáltalán nem vette figyelembe...
szóval hidd el, sokkal bonyolultabb ez annál mint hiszed.
"Ha meg a nagymamának töke volna, ő volna a nagypapa…"
nah még egyszer:
„például az enyém a te falkádban a te nevelési módszered alatt nőtt volna fel akkor mai napig azt hinné hogy bizonyos dolgok lerendezéséhez azonnal verekedni kell. holott a kutyák kommunikációjában ezer millió más lehetőség létezik és CSAK LEGVÉGSŐ ESETBEN ugrik egymásnak két erős jellemű kutya. „
majd ha képes leszel megfelelően megalapozott ellenérvet felhozni akkor talán még válasznak is lehet minősíteni a zagyvaságodat.
"Tudod akkor kérjél, ha adod azt amit kérek már régóta. Semmiért ne várjál valamit. "
engem egyáltalán nem érdekel hogy adsz vagy sem. tudom hogy mit miért írok, nekem nem kell ehhez a videód, ha meg fáj hogy nem hiszek neked akkor meg majd bizonyítod. ennyi.
"Egyrészt nem írtam olyat hogy csak az alfát tesztelgetik. "
no akkor nézzük az okos szösszeneteidet ezzel kapcsolatban:
"Egy kutyafalka alapból nem stabil - hiszen az egyedek felnőnek-fejlődnek-megöregszenek - jó esetben az egyetlen stabil pont az ember."
"Egyet nem tudsz. A hergelődések a falka érdekében történnek. Hisz így derül ki hogy ki való egy adott pozícióban a falkában. "
ÉS A LEGCSINIBB SZÖSSZENETED!:
"Ha meg a kutyák kommunikációjának akkora szakértője vagy, akkor nem kell mondanom, hogy az alárendeltek mindig is tesztelik azokat akik felettük vannak. Pont azért, hogy bizonyítsák hogy alkalmasak-e a falka vezetésére."
"Tudod nem úgy van hogy van az alfa és alatta egyenlő pozícióban a többiek"
nem mondtál ezzel sem újat, ezt még egy ovis is tudja a cézár meg a póráz két végén videókból.
" Ha egy kutya bekerül a falkába, az elfoglal egy pozíciót. Ha van benne törekvés meg kitartás, akkor nem fogadja el, megy feljebb."
ezzel sem mondtál semmi újat. -szinte- minden kutyának természetes törekvése hogy a legmagasabb pozíción legyen. ám viszont ha az egyszer el van döntve -némi dominancia harc árán- akkor az el lesz döntve. és nem fog senki senkit tesztelgetni.
"Jó, ez az „álmodj királylány” kategória. Persze elhiszem hogy azt szeretnéd, ha valaha lesz egy kutyád hogy az ilyen legyen, de az nem most lesz. "
kössz, ezzel magad is bevalottad hogy nem elég hogy egy domináns kutyám van, de még normálisan is képes azt a többiek tudtára adni. igen, a párommal nagyon büszkék vagyunk rá :) mint már írtam, mi meg jót röhögtünk rajtad.
"Ez a „bárki” duma kb. olyan mint mikor a Jó reggelt Vietnam c. filmben a R. Williams helyére kinevezett rádiós fickó tiltakozik az ellen hogy Williamst visszategyék. Tudod a „néma tömegek akik szeretik a polkáimat” c. duma. :-DDD "
terelés. légy oly szíves érdemben válaszolni ha szeretnéd hogy ne egy buta semmit sem tudó vitapartnernek gondoljalak.
beidézem újra hátha most menni fog:
"unalmas vagy a nevetséges pededdel, bár hgy őszinte legyek amilyen tokmány kutyákat mutattál nekem kiváncsi lennék a tieidre is. ennek ellenére érdekes mégse érdekel, vajon miért? mert te nem egy pittel nem tudsz mit kezdeni hanem egy dominánsan viselkedő kutyával. engem még az sem érdekelne ha nem is pitjeid vannak, mert az amit írtam ugyanúgy minden kutyára igaz. „
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!