Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szerintetek jó döntés innét...

Szerintetek jó döntés innét kutyust venni? : )

Figyelt kérdés

2 nagyon jó törzskönvyes szülő: wayward wivern undine, és first of goldstar johhnie walker red.

Mindkét szülőnek láttam a törzskönyvét, és a tenyésszemlét is !(személyesen láttam a papírokat, szóval nem holmi szaporítókról van szó !)Nagyon figyeltek rá, hogy melyik kanhoz viszik pároztatni a szukájukat.A kan tenyésszemlén ezt a minősítést kapta: tenyésztésre javasolt.

Mindkét szülő nagyon kedves, jó természet, egyáltalán nem fedezhető fel agresszió.Szóval az idegrendszer is tökéletes.Minőségi tápon nevelik a kiskutyákat, és nem a pénzre hajtanak.Beszélgetek velük msn-en és a kiskutyákról amiket eladnak, szeretnének hallani a jövőben is..kérnek a fejlődésükről képeket stb..nagyon a szívükön viselik a kiskutyák sorsát. Én úgygondolom nagyon megbízhatóak.Ismerem a tenyésztőt akitől vásárolták a szukájukat, nagyon rendben van az a tenyészet, sokan dícsérik. A kan vérvonala pedig egyszerűen tökéletes. Magyarország legsikeresebb kanjai között szerepel az apja.

[link]

2010. dec. 9. 18:54
1 2 3 4 5 6 7
 51/68 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező. Az öröklődő betegségek nagy %-a 2 éves kor után jön ki. Ezt biztosan állitani, hogy teljesen egészségesek nem tudhatod. Ilyen honlapot, amit a kiskutyák "tiszteletére" készitenek, tenyésztő nem csinál. Rendes honlapja van, amin folyamatosan dokumentálja a kutyák eredményeit, munkáit stb.

A sok fekete kiskutya valóban gyanus picit:) Vagy ráfedezett a kiskan is. Ezt már csak a DNS mutatja ki. Nézd Te döntöd el, honnan veszel, és mit. Én sosem fedeztetném be a szukámat 2 éves kora alatt. Az álvemhességnek nem ez a megelőzése.

2010. dec. 11. 09:22
 52/68 A kérdező kommentje:

SZUKÁT. [link]

Nexivel történő nagy találkozás címmel ellátott képet kell nézni.Ha jól látom a sarokban az a barna, az Nexi nyaka, vagy a hátának egy része :)és ha jól látom , nem a fekete fehér kanjuk áll mellette, kedves válaszadók :)))))

Öröklödő betegségek? ha a felmenőik közt egészséges kiskutyák születtek, akkor ennek nem nagy a valószínűsége, márpedig egészségesek születtek.:)

2010. dec. 11. 11:19
 53/68 A kérdező kommentje:

jajj első sor lemaradt, tehát: NEM A SAJÁT KANJUK FEDEZTE A SZUKÁT.

mellékeltem egy linket, a 3. képnél van a talijukról egy kép.:)és az ott márpedig nexi nyaka !:)és miez a kis kan is ráfedezett?:D:D:D ketten hoztak össze nexinek egy almot?:Da barna kan , és a saját kanjuk?:D:D:Distenem ekkora butaságot írni..namindegy véleményekre voltam kiváncsi, de nemgondoltam volna, hogy ennyi a sok tudatlan :)

2010. dec. 11. 11:23
 54/68 anonim ***** válasza:
100%

Jaj már, egy fénykép semmit nem jelent!

Amúgy elmondom: két egszéséges kutyának is lehetnek beteg kölykei, még akkor is, ha az összes felmenő egészséges volt! Hogy mégis ez hogyan lehetséges? Így:

Van adott öröklődő betegség. Vannak mentes, hordozó és beteg egyedek.

Mentes: egészséges egyed, génjeiben nincs ott a betegség.

Hordozó: EGÉSZSÉGES egyed, de a betegséget BIZONYOS ESETEKBEN örökíti, mert a beteg gént hordozza!

Beteg: ezt gondolom nem kell ecsetelni.

Nos, mivel a hordozó kutyán nem látunk tüneteket, hiszen ő egészséges, csak úgy állapítható meg a hordozóság vagy mentesség, ha genetikai laborvizsgálatot végeznek. Ez pedig drága mulatság. Ettől lesznek a kiskutyák drágák, nem pedig a törzskönyvtől, kerüljön az akár 5.500 akár 11.000 forintba!

És most jön az érdekesség, a párosítások:

beteg x beteg: 100 % beteg utódok

beteg x hordozó: 50 % beteg, 50 % hordozó utódok

beteg x mentes: 25 % beteg, 50 % hordozó, 25 % mentes utódok

hordozó x hordozó: 50 % beteg, 50 % hordozó utódok !!!

hordozó x mentes: 50 % hordozó, 50 % mentes utódok

mentes x mentes: 100 % mentes utódok!

A szűrések segítik hozzá a tenyésztőket, hogy beteg (de még ki nem alakult betegség esetén ez sokszor nem látható, hisz egyes betegségek csak idősebb korban alakulnak ki!) egyedeket ne vonjanak tenyésztésbe, illetőleg hordozó kutyát ne párosítsanak hordozóval! Gondolom a fentiek után ez már nem szorul részletesebb magyarázatra! Szűrések nélkül minden csupán a véletlen szerencse kérdése!

A színgenetikával hasonló a helyzet, ha adott színt az ősök révén hordozza mindkét szülő, de maguk a szülők nem olyan színűek, éppen elképzelhető, hogy az utódokban felszínre kerül a felsőbb generációkban előfordult szín.

Az óriási tévedés, hogy az utódok nem a szülők tulajdonságát öröklik, ez így nem igaz. Ez sok dologtól függ, ebben még a genetika tudománya is homályos és a párosításoktól is függ. Örökölheti a kölyök a szülei testalkatát is, de ugyanígy előfordulhat, hogy a nagyszülőjét örökli. Mint ahogy lehet adott párosításban az apa génjei törnek felszínre az utódokban, míg ugyanaz a kan egy másik szukára téve nem fog tudni érvényesülni, de lehet a kölykök az apai nagyapát hozzák, vagy éppenséggel az anyai ősöket. Na ez az amit viszont senki nem tudhat, ki kell próbálni a párosítást. Ugyanakkor egy adott kutyának a már megszületett utódaiból lehet következtetni arra, hogy milyen az örökítő képessége, de még ez sem lehet 100 % garancia semmire, hiszen bármikor előfordulhat, hogy az adott párosításban más gének törnek a felszínre. Ettől függetlenül azonban nagyon sokat elárulhat az ősök ismerete és lehet következtetéseket levonni a törzskönyvből, hogy mire számíthatunk.

A betegségek viszont egészen más tészta, ez fent le is van írva. Kivételt talán a diszplázia jelent. Dp azért fordulhat elő mentes x mentes párosításokban is, mert ez a betegség 10 generáción át öröklődik, így ha teszem azt a hatodik felmenői ágban volt egy C-s vagy D-s egyed, hiába az ő utódai mentesek, még így is beüthet a krakk. Azzal azonban, hogy a tenyésztésből igyekeznek kivonni a B-s eredménynél rosszabb egyedeket, elméletileg sok-sok generáción át a betegség kitenyészthető lenne a fajtából. Ugyanígy, ha más betegségeknél hordozó kutyákat nem vonnának tenyésztésbe, kizárólag menteseket, adott idő után a betegség úgy ahogy van, eltűnne a fajtából. Sorolhatnám még tovább a dolgokat, de talán felesleges is... Ha te nem is, remélem másnak azért hasznos volt ezeket leírni.

2010. dec. 11. 11:59
 55/68 anonim ***** válasza:

Köszönöm az utolsónak. Nekem mindenképp hasznos volt ez az összefoglalás.

Ja, és a kérdezőnek: nem tudom, hogy ki a tudatlan, de te biztosan ezt a tábort erősíted. Egy szukát igenis befedezhet két kan!!! Olvass utána...és sok minden másnak is.

2010. dec. 11. 12:24
 56/68 A kérdező kommentje:

A MEOE által kiállított származási lap okirat, és mint olyan, annak hamisítása, vagy az azzal való visszaélés bűncslekmény, amit a törvény büntet!

Ellopták troy törzskönyvét? vagy lefizették a gazdáját, hogy adjon egy másolatot a tk-ról? KÉTLEM !:)

Troy az apuka , ebben 100 % ig biztos vagyok.

2010. dec. 11. 12:37
 57/68 A kérdező kommentje:
de ha engem mint "szaporítótol vásároló személyt" ennyire támadtok, ha van , akkor kérek magamnak a konkrét párzásról képet:D:D:DHa az adott akciórol nem készült kép, beszélek a kan gazdájával. A szuka gazdáiról tudom , hogy becsületesek, de beszélek a kan gazdival is :)kösz a válaszokat.....:D
2010. dec. 11. 12:40
 58/68 anonim ***** válasza:
Én tenyésztő vagyok, de eszembe nem jutna, hogy magáról a párzásról csináljak fényképet, és a honlapomon publikáljam. ne viccelj már. Egy szuka ha tüzel, annyi kan tudja befedezni, amennyi csak odafér. Egy alom kiskutyának lehet 3-4 apja is, ezt csak DNS vizsgálattal lehet megállapitani. Az, hogy nem a saját kanjuk fedezte, egy dolog. A kantulajdonos jóhiszeműen kiállitotta a fedeztetési jegyet. Onnan veszel kutyát, ahonnan jólesik. De akkor ne kérdezősködj, és ne hepciáskodj, ha nem olyan válaszokat kapsz, amilyet szeretnél.
2010. dec. 12. 09:18
 59/68 A kérdező kommentje:
igen , gondolom ők sem csináltak képet a konkrét szituról, elég morbid lenne..de ha már azzal jönnek, hogy a saját kanjuk fedezte be a szukát.......ami telgességgel lehetetlen , de oké..a saját kanjuk befedezte a szukát tegyük fel, a válaszolók kedvéért. Troy gazdája, szerintetek hozzájárult volna ahhoz, hogy az ő kutyájának a törzskönyvével és a tenyésszemléjével hirdessék a kiskutyákat? szerintem horribilis árat elkért volna tőlük egy ekkora csalásért..és nem állnak olyan jól anyagilag, hogy egy ilyen "lefizetést" megengedhessenek maguknak.
2010. dec. 12. 10:01
 60/68 A kérdező kommentje:
ilyen: héé addmár oda a kutyádnak a tk-ját meg a tenyésszemléjét, had hirdessem vele a kutyáimat.. ilyen a világon nincs. ebbe senki nem megy bele. vagy ha mégis , az baromi undorító ember,és szerintem jó kis összeget elkérne.
2010. dec. 12. 10:03
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!