"Tyúkozásba" szeretnék fogni. Falun lakom, területileg az udvarom bőven van hely. Egyenlőre csak 200db tyúkot szeretnék. Tojások saját részre, ill. eladásra. Kérdésem annyi, hogy mellékes keresetként érdemes vele foglalkozni?
E mar nem foglalkzok azzal a kerdessel. Ertelmetlen. Itt is csak véleményeztem. Semmi több. Ott ajanlottam a Tarajosvilag cimu konyvet.
Ide komoly szakkonyvet ajanlanek ha nem ertene az illeto hozza. De mivel latszolag ert hozza es van is szakmai bizije igy felesleges barmilyen szakmai konyvet ajanlanom. 😄
Akinek hasznos volt az írása értékeltem.
Szakmailag hozzáértők véleményét kérdezem itt csak, amit azért megkapt nagyjából. Tudom, amit tudni kell, de sose "dolgoztam" benne. Mai árakra vetítve érdekelt, hogy mennyi az annyi, és csak beszélgetés erejéig megvitatni, tanácsot kérni, hogy hányadán áll a dolog.
Ellenőri munkafolyamatom van, napi szinten ingyen, vagy vicces áron kapok 1-2q takarmányt ha elfogadnám, némi eltekintés gyanánt...
Emiatt nem szeretnék elveszni a takarmány kérdésben, mert nekem az van!
Ha most elkezditek, hogy mit dolgozok, meg hogy lehet ezt stb. akkor megint csak nem a feltett kérdésem boncolgatjuk.
Nem támadok én senkit,csak emberi butaság leragadni olyanon, amin a másik nehezen birkózik meg (anyagilag)
Nekem eut dobta a gép...ki mivel dolgozik, az van...
Szóval maradjunk meg eredeti kérdésemnél, és köszönöm eddigi, hasznos hozzászólásotokat is. :)
/minap voltam piacon VÁROSBAN, és 55ft darabja a tojásnak/
Figyelj!
Én a helyedben eladnám a takarmányt.
Amikor utoljára kérdeztem a felvásárlót, 12 ezerre mondta a takarmányt.
Keresnél egy embert, 10-ért adnád neki. Mindenki jól jár.
Kapcsold ki a google helyesírási javítót, mert egy-két mondat érthetetlen.
Te kérdezted, hogy lesz-e hasznod, ahhoz tudnunk kell kb. több mindent, hogy ezt előre meg lehessen tippelni, jó fej módjára valaki kiszámolná neked, akkor neked hol marad a számolási munka.:) De azért kb. meg lehet tippelni, ha mindent jól csinálsz, és megvan a bibrid fajta, az éves szinten mennyi tojást termel egy egyed, akkor ki tudod számolni, a tojás árát, meg ne csak a piachoz számold hanem a költségeidhez is. De ez leginkább a te feladatod, mert csak így tudod igazán megtanulni. De először a fajtát kéne kiválasztanod, hogy tudj tippelni. Az sem mindegy milyen takarmányt adsz nekik, életkoronként más a takarmányozás.
Gyakorlaton mikor először voltam tyúk telepen elsős koromba több mint 20 éve és a néni megbízott, hogy adjak a napos csibéknek tápot, nekem sikerült összekavarnom, és talán növendék vagy tojótápot adtam nem direkt, akkor láttam életemben először, csak utána jöttem rá, hogy hoppá az nem az, és gyorsan szóltam a néninek, a néni olyan gyorsan intézkedett, hogy a csibék nem ettek szerencsére a tojótápból. Szóval kezdők hibáit ne kövesd el, mert simán lehet hibázni egyrészt figyelmetlenségből, másrészt tudatlanságból is. :)
Szóval lényeg a lényeg, hogy ha minden adott, takarmány is, és állatorvosra is van pénzed, tojás bevizsgáltatásra is, mert tudnod kell lobogtatni a betegség mentes tojásodról a lapot, ezt gondolom egy ellenőrnek nem kell írnom, akkor kezdj bele, de olvass szakkönyvet.
Ehhez már a Tarajvilág könyv szerintem kevés lesz, bár nem olvastam, de az is szakmai csak nem nagy létszámú baromfi állományhoz íródott, de lehet segítség, úgyhogy ha van időd és kedved olvasd el ezt is, aztán írj véleményt itt a könyvről, amúgy engem is érdekelne hogy milyen.
Azért ajánlom én a szakkönyvek olvasását, mert ott logikusan szépen sorba van rendszerezve az alapvető tudás, amit itt gyk-n vagy fórumon megkérdezel a kérdezők nagy többsége nem írja le, elfelejti, nem rendszerezi a feladatokat. A könyvet meg bármikor előveheted, és könnyebben is tudsz kérdezni szakmához értőktől.
Mivel ajánlották neked a tojóhibridet,én ezt nem ajánlom, ha húst is akarsz. Az nem ad húst, te húst is akarsz, akkor inkább kettős hasznosítású hibridek között nézz körül. Csekkold szakmai oldalokon az eladó kettőshasznosítású hibrideket, és olyan helyről vegyél hibrideket, amiknek van ENAR számuk.
Mivel nem akarsz nevelni csibét, így lényegtelen neked az az információ, hogy akkor ne hibridet vegyél, mert a hibrid nem kotlik. De ha van keltetőgéped is akkor no problém,de ez itt nem kérdés.
Illetve egy magasságba tedd az ülőfát, ezt neked is írom, ha nem akarod hogy a tyúkjaid veszekedjenek a legmagasabb helyért, mert képesek, mint ahogy másra is.
Annak viszont utána kell olvasnod, hogy milyen tápot, vagy takarmányt életkoronként, mert fontos egy jérce tápanyagigénye egy tojó tyúkéhoz képest másabb. Tojó életkorba ott nagyon oda kell figyelni, hogy a kalcium és mész vissza legyen pótolva, és minden, mert maga a tojás képződés azt gondolom nem kell írnom, hogy rengeteg kalciumot és meszet von el a szervezetéből. Utána tudsz olvasni, hogy testének mennyiszeresét vonja el.
Szóval ilyeneket se kell írnom, hogy legyen visszapótlás.
Illetve azért szoktak tápot adni mert a tápokban van bizonyos betegségek ellen gyógyszer, amik gyors elhullást okoznának.
Illetve a hely higiénia, mert vannak kellemetlen élősködők is, mint pl. tyúktetű, szóval annak a lekezelése is pénz, és állatorvosi költség is.
Ilyeneket is vegyél számításba. Ez a tudatos tervezéshez is ugyanúgy tartozik. Pláne ha szabadon futkároznak a tyúkjaid kifutóba találkozhatnak apró vadakkal is vagy vadmadarakkal is.
Terület higiénia, át kell nézni, hogy a tyúkra veszélyes növény állomány ne legyen, mert ha lelegeli akkor is hívhatsz állatorvost, és veszteség is adódhat. Ahogy írták nag yodafigelést igényel, azt neked kell tudni, hogy ilyen nagy számú állományra van-e időd és energiád, pláne, hogy később bővíteni akarod a létszámot.
Megelőző oltások is kellenek. Állatorvosi költség, tojást bevizsgáltatni, az is pénz, felépíteni az egészet az is pénz. Ezeknek utána kéne nézned mi mennyi, és kezd el számolni és kb. meg tudod, hogy lesz-e hasznod vagy sem.
Ezt nem nekünk kell számolni, neked.
Tehát a takarmányon kívül, ami gyógyszeres, mert a kokcidiozis necces dolog, kalcium mész pótlás, oltások, létesítmény építésének koltsege és stb.
De olvass könyveket, mert pl. ha nem megfelelő a takarmányozás, akkor vagy lágyhéjú lesz a tojás és eldeformálódott, vagy olyat is olvastam, hogy először giga tojásokat tojtak utána aprókat, sanszos, hogy a szervezetükben a kalcium és a mész lecsappant, magyarán hiány miatt. Homokfürdőt is kell kialakítanod nekik, és kavicsra is van szükségük, ezek alapdolgok ezeket nem is kéne írnom.
Illetve viselkedésükről is kell olvasnod, mert az is okozhat problémát. :D Méghozzá számodra idegesítő problémát. Ha nem vagytok egy nevezőn a tyúkjaiddal. :)
* hibrid fajta nem bibrid fajta :D én elírtam bocsi :D
* nagy odafigyelést igényel, jó is lenne mi, ha yoda figyelné az állományodat? :D
Pedig nem vagyok diszlexiás csak flash módjára írok.
Illetve amit még jeleznék, ha húst is akarsz, és magad intézed,akkor a húst is be kell vizsgáltatnod, ha egyéni vevőid vannak, és nem központi gyűjtőhelyre adod, mert ott akkor azt központilag ellenőrzik. Szóval ha a húsra is egyéni vevőid vannak, akkor a húsbevizsgáltatásért is számolnod kell koltseget.
"1-2q takarmányt ha elfogadnám, némi eltekintés gyanánt..."
Ez nem hangzik jól, pláne az eltekintés része. De te tudod. Az más ha ismeretségből és megbecsülésből kedvezményt vagy ajándékot adnak, mint ez.
Ja és csak azért hittem hogy google fordito be van kapcsolva, mert hiányos egy két helyen vagy lemaradt egy szótag vagy névelő, így második olvasatra már kiegészítettem automatikusan olvasáskor, csak én is futtában olvastam. Tippelve te is sietősen válaszoltál.
Szerintem bőven kaptál információt gyakorlott gazdáktól is lsd. 100 tyúkot tartó és szakmát tanultaktól is.
Egységes vélemény, hogy leginkább a takarmányon bukna a dolog, ami miatt ejtős lenne. De én írtam hogy szerintem nem csak azon, több költség is felmerül a takarmányon kívül is.
De ezek ne befolyásoljanak, ha szeretnéd elkezdeni, de 200 tyúk nem mellékes munka, de ha van bőven időd akkor kezd el.
Azzal vitatkozom, hogy nem mellékes.
Nekünk most 50 van, és mellékes. Volt 80 is.
A TSZ időkben sok embernek volt 4-5 tehene, 20-30 hízó.
Reggel megetették őket, elmentek a TSZ-be dolgozni, utána megint etetés.
200 tyúk nem a világ.
69-es de mind a tehén,mind a tyúk alapvetően szabadban érzi jól magát. Ha csak bezárva vannak azt csak etetik őket, abból pl. tyúkoknál kannibalizmus lesz egy idő után.
Neked nem a világ mert te csak úgy gondolsz ezekre az állatokra mintha csak tárgy lenne, ami csak hasznot hoz.
De 200 tyúk nem kevés munka.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!