Tart ,nevel, vág még valaki szárnyast?
Igaz, én csak hobbiból tartom őket, de vannak.
Itt vidéken is már töredék annyian tartanak szárnyast, mint akár gyerekkoromban, jó huszonéve. A mai fiatalok már nem akarnak bármilyen haszonállattal foglalkozni.
Az állattartó generáció meg szép lassan eltűnik.
Szeretek velük foglalkozni, mert igénytelen állatok, nem vesznek el sok időt, nincs velük sok gond és mégis hálás jószágok!
Egyébként nem rég arról olvastam, hogy a házi veréb állománya is nagyon megfogyatkozott országszerte, mert ők pont a házi szárnyasok közelében élnek és táplálkoznak, ami már sajnos ugye nagyon kevés helyen van.
A városokat nem szeretik a nagy zaj miatt és a városi galambok is kiszorítják őket.
Szembe szomszéd.
Tojást tőle veszek,teljesen más, mint a bolti. Idővel levágja őket,egyszerre 8-10et.
Mennek a levesbe meg a fagyasztóba. Van, hogy megtartja a tojást keltetőbe és csibe lesz, van, hogy veszi a piacon a "kész" állatot.
Jól tartja őket, nincs nála büdös, jó kaját kapnak.
Budapest mellett, nem is annyira vidék
"A mai fiatalok már nem akarnak bármilyen haszonállattal foglalkozni. Az állattartó generáció meg szép lassan eltűnik."
Szerintem meg egyre több fiatal választja ezt az életmódot. Rengetegen mennek ki tanyára ahol állatokkal is foglalkoznak. Értelmiségiek is. Azt nem tudom hogy munka mellett hogy jut erre energiájuk, de biztos szeretik csinálni.
Az túlzás, hogy rengetegen térnek vissza a gazdálkodáshoz erősen visdzaszorulóban van az az életmód.
Tény, hogy van egy városból a tanyára áramlás, de ők nagyon kevesen vannak ahhoz képest, amennyien a kis településekről a városokba költöznek, és az állattartás már ott is szórványos.
Persze tartanak állatokat, de a '80-as évek elején vidéken az volt a ritka, ahol nem foglalkoztak állattartással, mostanság többségben vannak azok a háztartások, ahol nem tartanak haszonállatokat, és nem is kertészkednek.
Régen is a munka mellett csinálták, akik most csinálják náluk is az a jellemző.
Megetetik az állatokat munkába indulás előtt, és a munka után is foglalkoznak velük, etetnek takarítanak, almoznak...
Más lett a világ, szinte bármit meg lehet vásárolni, a minőség sokaknál nem szempont.
Az otthin megtermelt élelmiszer ugyanis többnyire nem lesz olcsóbb, mint amit meg is lehet vásárolni, de a minősége sokkal jobb lehet.
A boltokban vásárolt csirke, pulyka húsok 6 hetes állatok voltak.
Gyorsan felpumpálva, vízzel telten, 6 hetesen már olyan méretűek, amit a háztáji neveléssel 3-4 hónap alatt lehet elérni, de a hús minősége is jobb lesz.
A rojások minőségében is érzékelhető a különbség, de célzottan piacra csirkét nevelni nem éri meg.
Tartanak még haszonállatokat, elsősorban a család igényeinek megfelelő mennyiségben, legfeljebb a fölösleget adják el.
Én már kutyát se szívesen tartok, nemhogy bármilyen haszonállatot!
A macskákkal meg a többi állattal meg amúgysem tudok mitkezdeni, hogy őszinte legyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!