Egyesek nem viszik túlzásba az állatvédelmet?
Kérlek olvasd végig és gondolkodj el rajta!
A mai világban egyre nagyobb szerepet kap az állatvédelem.Ez önmagában nem lenne baj,ha egyes EMBEREK nem vinnék ezt túlzásba.Azt hogy megvédik például a tigriseket,bálnákat és egyéb kihalás által fenyegetett fajt azzal egyáltalán nincs baj,mitöbb teljesen egyetértek velük és támogatom a munkájukat,de miért kell festékkel leönteni,köpködni,rohadt étellel megdobálni például a kártevöirtókat(sajnos telefonról írom a kérdést és nincs hosszú ö,ü betüm),akik azzal keresik a kenyerüket hogy irtják a rágcsálókt,rovarokat stb.A patkány például annyira túl van szaporodva,hogy lassan 10-szer an yo lesz belölük a Földön,mint emberböl.Egy patkány is sok kárt tud okozni,hátmég ha egy patkánycsalád befészkeli magát valakinek az otthonába.Mindent megrág,bepizzkít és sajnos nem ritkán betegségeket is terjeszt.Persze ezzel a legtöbb városban élö ember nincs tisztában(pontosabban tisztában van vele csak öt nem érinti és nem foglalkozik vele).Az állatvédök persze nem törödnek ezzel és ahelyett hogy ezeknek a kártékony állatoknak a számát megpróbálná kordában tartani,csak szidja az anyját annak aki ezt megteszi.
A második téma amire ki szeretnék térni az a vadászat. Az állatvédök itt is általánosítanak és elítélik a vadászatot(mert az milyen kegyetlen stb.)Azonban elfelejtik azt hogy vadászat és vadászat között óriási különbségek vannak.Most nem térnék ki csak a két végletre,mert erröl 10 oldalt is lehetne írni.Szóval van az egyik véglet(pl.én és a családom)aki betartja a vadászetikát(pl.mozgó nagyvadra nem lövünk mert nagy a sebzés esélye és nem szeretjük kínozni az állatokat,madárra csak röptében lövünk hogy mindkét félnek legyen esélye stb.),tiszteli a természetet és szereti az állatokat.Mikor a sok állatvédönek csak a szája jár,addig a vadász eteti is a vadakat(télen is).Sajnos van egy másik véglet is akiket én sem szívlelek túlságosan,akik pedig nem mások mint azok akiknek van x milliárd forintja,x millió forintos puskája és mozgó céllövöldének nézi a természetet.Azok valóban nem tisztelik a vadakat,ugyanúgy lelövik a futó nagyvadat és a földön lévö madarat.Csak befizet x összeget és annyi állatot lö ki,amennyit akar.Az állatvédök viszont ezeket az embereket is vadásznak tartják és miattuk ítélik el a vadásztársadalmat.
A harmadik dolog amire ki szeretnék térni az a vegánság.Az állatvédök nem gyözik eleget hangsúlyozni hogy "Legyél vegán".Tiltakoznak a tenyészetek,keltetök és vágóhidak ellen.Ezzel csupán az a baj hogy elfelejtik hogy az ember anatómiáját tekintve mindenevö.Növényevö és ragadozó egyben. Képzeljük csak el hogy egy oroszlán úgy dönt hogy ö szembeszáll több millió évnyi evolúcióval és vegetáriánus/vegán lesz mert sajnálja megölni az állatokat.Arról még nem is beszélve hogy ezeket az állatokat az ember tenyésztette ki direk arra a célra hogy megegye.Ezek az állatok nem is léteznének ember nélkül(pontosabban nem ilyen formájukban). Azért vannak hogy levágják öket és ellássák táplálékkal az emberiséget.
A negyedik és egyben utolsó téma amit meg szeretnék említeni az az hogy amikor CSAK MAGYARORSZÁGON több millió EMBER szegény és több ezer éhezik akkor miért a kutyamenhelyeknek, állatkórházaknak kell pénzt gyüjteni.Miért nem fordítják azt a rengeteg pénzt inkább arra hogy normálisan fel legyenek szerelve az emberkórházak.Ezzel több ezer emberéletet meg lehetne menteni,mert bizony(ha tetszik az állatvédöknek,ha nem)mi emberek vagyunk és akinek a szemében egy fecske élete többet ér,mint egy fajtársa élete az egyszerüen természetellenes.Jó belátom vannak durva állatkínzások(pl.:a deteki),ahol csak azért hal kínhalált egy állat mert egy ember fitogtatni akarja az erejét.Ezt bizony én is elítélem,mert az ilyen ember valóban potenciális veszélyforrása az emberi társadalomnak.Az hogy valaki eltapos egy bogarat,lecsap egy legyet vagy megöl egy rágcsálót azzal nincs baj,de van azért egy határ.Bizony az állatvédelemnek is van határa és ezt a határt a mai állatvédök jócskán túllépik.Félreértések elkerülése érdekében leírom hogy nem vagyok állatvédelem ellenes,de azért egy állat mégsem egyenlö egy emberrel.
Ez az én véleményem az állatvédelemröl.Köszönöm hogy végigolvastad és írd le a kérdés alá a te véleményedet is.
Az első résszel maximálisan egyetértek. Falun nőttem fel, a szüleim szomszédjában manapság is rengeteg állatot tartanak, és bizony nem csak náluk mászkálnak a patkányok folyamatosan, nagyon bosszantó.
A második résszel nem értek egyet egyáltalán. Amennyiben te és a családod a megélhetésetekhez szükséges húst csak és kizárólag vadászatból szerzitek be, vedd semmisnek, amit írok, de a vadászat szórakozás, mégpedig a rosszabb fajtából. A természet rendjébe való beavatkozás egyik legdurvább formájának tartom. Amikor valaki a fogyasztói társadalom számára kitermelt irtózatos mennyiségű, iszonyú körülmények között felnevelt, levágott állatokból is vesz + vadászik is, az ne mondja nekem, hogy tiszteli a természetet.
Persze, lehet jönni egy adott populáció túlszaporodott állományának ritkításával mint vadászfeladat, de tudod, a természetnek erre már van egy tök jól bevált módszere, a természetes szelekció. Ha túlszaporodik az adott faj, nem lesz elég táplálék mindnek, a gyengébbek kihullanak, ezáltal a faj génállománya javul, fejlődik, mert csak az erősek szaporodnak.
A vadászok pont hogy gyengítik a fajt, mert legtöbb esetben nem a girhest, beteget fogják kilőni, ha meg igen, akkor is gratula, hogy a faj természetes ellenségének kivesznek a kezéből egy adag táplálékot. A téli etetésre ugyanezt tudom mondani: az fog túlélni, amelyik erős, ráadásul a mostani teleket amelyik magától nem vészelné át, az ne is szaporodjon. A vadászok tudatosan és módszeresen rombolják egyes fajok genetikai fejlődését.
A harmadik résszel valamennyire egyetértek, de itt nem az állatvédők hibája a dolog. Mindenki arra áldoz pénzt, amire szeretne, senkinek nem mondhatod meg, hogy "Hé, te most a kórházakat támogasd!". Az állatkínzók meg kínok közt halnak meg egyszer, remélem. :)
Kártevős rész: egyetértek
Vadászatos rész: csak túlszaporulat estében, szigorú szabályok szerint engedélyezném, ha a túlszaporulat kárt vagy veszélyt okoz (pl. Erdély egyes részein állítólag 3X annyi medve van, mint amennyi "kellene" (anno olyan helyre is betelepítették őket, ahol nem is őshonosak), a vadkár miatt a családi gazdaságok is sok helyen ellehetetlenednek, és az ember elleni támadások is rendszeresek)
Húsevő életmód: alapvetően egyetértek. Az állatvédelem feladata itt szerintem az kellene, hogy legyen, hogy a haszonállatokat is SOKKAL jobb körülmények között kellene tartani, akkor is, ha a jobb tartási körülmények biztosítása miatt (akkor is még csak elfogadható szintről beszélünk) drágább is lenne a hús. Mert a jelenlegi haszonállat-tartás tényleg elfogadhatatlan.
Állatmenhelyek: nem értek egyet. Hadd döntsem el én, hogy mire adakozom. Az emberek meg nézzenek magukba, hogy sokan miért egy állat számára adakoznak inkább (oka van).
Szerintem két fontos kérdést kihagytál:
- "hobbi" célú állattartás: a jelenlegi állatvédelmi szabályozás ezen a területen (is) gyalázatos!!!
- állatkínzás: beteg lélekre vall, ráadásul egyértelmű az összefüggés az állatkínzás és a másik ember ellen elkövetett bűncselekmények között, mindkét okból kifolyóan, és az állatok életének védelme miatt is sokkal komolyabban kellene venni.
Hát nézd, a vadászat nagyon megosztja az embereket, és egyik oldal sem fogja tudni a másikat sosem meggyőzni:S
(Amiket a természetjárásról, a nyomkövetésről, az etetésről stb. írtál, teljesen átérezhető, csak én a fényképezőgépemet tartom "csőre töltve" ilyen alkalmakkor, nem a vadászpuskám.)
De a kérdésedben felvetett állatvédelem messze túlmutat a vadászat keretein (aminek természetesen meg kell, hogy legyen a maga helye a vadgazdálkodásban (de "érdekes" kifejezés élőlényekre, nem?), de csak ellenőrzött keretek között.
Én egyetértek mind az öt ponttal, annyit még hozzátennék, hogy a vegánoknál kártékonyabb "álltavédőket" (akik, ha felgöngyölítjük a cselekedeteik vezérszálát, végeredményben több milliárd állat kipusztításáért lobbiznak, mert sajnálják tőlük a vizet és az abrakot, amit szívesebben fogyasztanának inkább ők) még az életben nem láttam.
Szerintem a vadászat is egy gyönyörű szép szakma, bár én nem vadásztam még soha, értem a lényegét, és lenyűgözőnek tartom. A vadászat rész benne tényleg csak a 10%-a, és szerintem épp ezért nem a "gyilkolás" a lényege. Csak annyira éleződik ki a vadászat a gyilkolásra, mint amennyire Juci néni levágja otthon a nevelgetett tyúkját. Annyi a különbség, hogy Juci néninek nem kell előtte felkutatni és megvárni, hogy elejthesse, mert ott van az orra előtt. Viszont a vágás a tanyasi életnek alig 10%-át teszi ki, mert egyébként az ottani élet is a jószág gondozásáról és szeretetéről, és a tanyasi élet szépségeiről szól.
Remélem, értitek a párhuzamot.
Ha Juci néninek kifizetne 1,5 millió forintot egy gazdag ember, csak, hogy ő vághassa le az aznapi levesbe való tyúkot mert a) sose csinált még ilyet és szeretné megtanulni, b) pénze van rá és ki akarja ezt is próbálni, szerintem senki nem kövezné meg Juci nénit, ha elfogadná azt a pénzt, és engedné az idegennek, hogy levágja a jószágot a felügyelete alatt, aztán mehet Isten hírivel.
Remélem, ezt a párhuzamot is értitek.
Összességében amúgy, amíg vannak olyan emberek, akik gyerek helyett tartják az állataikat, és emberként próbálják őket kezelni (lásd vegánok akik még a kutyájukat is vegán étrendre kényszerítik, telibe tojva, hogy szerencsétlen állat eredetét tekintve ragadozó, de természetesen itt most nem csak a vegánokra gondolok), miközben jószerivel semmit nem hajlandóak megtanulni az állat valós természetéről (hiszen ő is olyan mint egy kisgyerek, nem minősíthetik le.. ), becsukják szemüket-fülüket a józan szóra, és kétszeres erővel vetik bele magukat a saját hülyeségükbe, addig szerintem fölösleges rajtuk mérgelődni. Vagy akár megpróbálni jobb belátásra téríteni őket. Olyan, mint galambbal sakkozni: fölösleges, úgyis csak teleszarja a tábládat aztán elrepül. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!