Melyik a fontosabb? A pénz vagy hogy szeresd amit csinálsz?
Látom nagyon elment itt a dolog másfele... Azoknak az embereknek akik azt mondják költözzön boldog-boldogtalan Budapestre, mert ott többet lehet keresni, eszébe se, hogy vannak akik nem szeretnének Budapesten élni? 5 évet laktam pesten, amíg egyetemre jártam, és annyi pont elég is volt. Jó volt, hogy bármikor kedve szottyant az embernek kikapcsolódni talált olyat ami érdekli, minden termékből hatalmas a választék, ilyesmik... De közben felemészti az ember életét az utazás. Az gondolja az ember, hogy ja az csak 1 villamos meg 2 metró, itt van egy köpésre, és 45 perc amíg eljut A-ból B-be, arról nem is beszélve hogy autóba nem mernék ülni abban a városban, és azzal se gyorsabb. Egyik ismerősöm Pesten egy 20 m2-es lyukért fizet 1,5x annyit egyedül, mint mi egy 56m2-es 2 szobás bútorozott lakásért, megyeszékhelyen. Nettó 20.000 Ft-al keres többet egyetemi mérnök diplomával, egy több ezer embert foglalkoztató cégnél. (jelenleg Magyarországon többet ezzel nem is lehetne)
Az előzőre reagálva, hogy hozzak példát, hogy hol fizetnek többet a szalagmunkára, jelenleg egy pályakezdő, diplomával rendelkező pedagógus a bruttó 180500 Ft-os garantált bérminimumot kapja, ez nettó 120.000 Ft-ot jelent, a suzukiban (sajnos nincs szalagmunkás ismerősöm, csak 2016-os cikket találtam erről, szóval azóta még nőtt is) a fizikai munkások átlag keresete bruttó 235.000 Ft volt, azaz nettó 156.000 Ft. Az óvónők, tanárok, könyvtárosok és az összes közszférában dolgozó nem azért keres ennyit, mert nem képzi magát, mert nem tudna elmenni máshova, hanem azért mert szereti a munkáját. Ha mindenki a pénz után futna nem lenne, aki vigyázzon a gyerekeinkre, aki tanítsa őket, sőt sokszor nevelje őket a szülő helyett, aki nem ér erre rá, mert napi 14 órában kell milliókat keresnie épp... És tuti, hogy azok vannak a legjobban felháborodva, ha nem kapnak meg valami papírt a hivatalban rögtön és azonnal, akik azt írják, hogy ők ennyiért meg annyiért el nem mennének dolgozni... Ha elmennének annyiért, lenne ember és rögtön kész tudna lenni az a papír...
Akik azt írják, hogy képezni kell magad, én 5 évet szenvedtem az egyetemen, úgy érzem elég képzést kaptam, nem a képzettség számít, hanem a tapasztalat. Belevághat évente valami újba az ember, de azzal nem fog előrébb jutni, mert tapasztalat nélkül semmit sem érnek a kilóra halmozott papírok.
A kérdésemre meg úgy látom a legtöbb ember válasza pénz... pénz mindenek felett... én bőven elégett vagyok a nettó 230-al, de nem lettem boldog tőle, nem érzem jól magam, és ha nettó 500 lenne ugyanezen a munkahelyen akkor se lennék az. Csak azt nem tudom pénzre fordítva mennyit ér az én nyugalmam, kényelmem, boldogságom, de rájöttem, ebben nem is tudok senkitől segítséget kapni, nekem kell valahogy eldönteni.
29-es voltam.
Kérdező!:D Összehasonlítod a szalagmunkást, a tanárnénivel? Most komolyan...Vannak azért többet fizető diplomás irányzatok, nem pont a tanári fizetést kellett volna felhoznod. Az meg, hogy szeretik ennek ellenére a munkájukat, a saját döntésük, nem kell utána panaszkodni, hogy kevés a fizu, hanem együtt kell élni vele. Hozzá teszem, ha van a tanárban kis kreativitás, és el tudja magát adni, korrepetálásból máris nem olyan kevés a fizuja...Ennyi.
Másik része: Eddig is, és a válaszok előtt is, neked kellett volna meghoznod a döntésed, egyedül, mert ugye felnőtt vagy. Elég érdekes, hogy az életed elég lényeges aspektusát meghatározó kérdésekre, gyakori kérdéseken akartál választ kapni.
Illetve felmerült, legalábbis bennem felmerült, hogy vannak akik nem akarnak költözni, nem akarnak munkát váltani, vagy épp képezni magukat. Az ő döntésük, senki nem bírálja őket érte. Az viszont, már rohadtul unalmas, hogy miután az adott döntést meghozzák, mindenen panaszkodnak, mintha nem lennének tisztában a döntéseik következményével, vagy épp azzal, hogy változtathatnak.
Kérdező, jórészt nncs igazad. Manapság pont az a helyzet, hogy igenis nagyon sokan a rosszul fizetett állásból menekülnek - beülnek a pesti multhoz vagy elmennek külföldre.
Tavalyi hír hogy a Dél-Pesti kórházban be kellett nyárra zárni pár osztályt mert a nővérek átmentek az újonnan nyílt IKEÁba.
És - nem tudok rájuk haragudni. Jól tették. Lázadás nélkül, birka magyar módra tűrve nem lesz változás a rendszerben.
Aki jól keres, az megengedheti a magánrendelést (már inkább oda megyek ha élve akarok kijutni!), magánóvodát, amik egyre elterjedtebbek, és, rengetegszer megbízhatóbbak mint az állami intézmények (mondom ezt úgy hogy anyukám is pedagógus volt, és neki is ez a véleménye). Nem mellesle a magánkórházban őszinte mosolyt látok a nővérek arcán, és tudom, hogy itt meg vannak fizetve.
És igen - mi, akik sokat keresünk, fel vagyunk háborodva ha valami túl lassú, túl bonyolult.
Azért, mert ebben a kva országban még mindig kommunista tempó dívik, pedig már a társadalom legalább felének elege van ebből. Mert látjuk hogy, nemcsak nyugaton, de már Szlovákiában, Romániában is egyszerűbbek, ésszerűbbek, olcsóbbak a dolgok mint itthon.
Mert sokan közülünk megyünk előre, befizetjük a rengeteg adót (rengetegen többet havonta, mint a te mostani nettó fizud), és semmi, semmi, semmi látható eredménye.
Az eredeti kérdésedre válaszolva, dönts az anyagi helyzetetek tükrében, és hogy milyen terveitek vannak (család, lakás..)
Egyetértek a #28-as vagyok. Bruttó 220 a fizetésem, tehát azért nem minimálbér. A sori munkások meg akár hiszitek, akár nem többet kapnak JÓVAL ennél! Közepes-nagyobb, többnyire külföldi tulajdonú multiknál simán megkeresnek, akár vidéki kis / közepes városokban is nettó 200-250 ezret, minimális túlórával. Ismerősi körömben rengeteg ilyen ember van!
De pl. annál a cégnél is ahol én dolgozom van ismerősöm, aki nettó 200 körül megkeres, pedig neki se diplomája, se középfokú végzettsége nincs.
Arra, hogy mindenki költözzön BP-re meg inkább csak annyit mondanék, hogy a nagy büdös l***sz költözne oda még egyszer akár egy percig is.
Egyetem alatt 4 évig laktam ott, bőven elég volt egy életre. Büdös, mocskos, zajos, zsúfolt és élhetetlen hely számomra.
A képzés/képzettség pedig jó dolog, meg jó szlogen, hogy "folyamatosan képezzük magunkat" csak kizárólag akkor lehetséges, ha valaki támogatja vagy van annyi félretett pénzünk, hogy ne kelljen mellette dolgozni.
Ha most úgy döntetnék elvégzek egy hiányszakmát amire egyébként:
1. semmi garancia nincs, hogy mire elvégzem is hiányszakma lesz,
2. el tudom végezni
3. felvesznek egyáltalán!
Sajnos az egész dolgot előre meghatározza a középiskolai "végzettség", tehát, hogy milyen tárgyakból érettségiztünk. Amiből nekem van az pontosan arra a szakra jó, amit egyetemen elvégeztem. Hiába akarnék én mérnök-informatikusnak, pénzügyi akárminek vagy villamosmérnöknek tanulni, ha nincs informatikából, vagy fizikából, vagy matekból jó érettségim. Ezt megcsinálni most, hogy már abszolút nem vagyok gyakorlatban már megint csak eléggé nehézkes lenne. Nagyon sok idő, különóra és pénz, amiből ugye a szar állás miatt abszolút nincs.
+ nincs is elég szabad egyetemi félévem, a képzés díját, akár 1 vagy 2 évet SEM tudnám kifizetni.
Sajnos nekem anno senki nem monda, tanácsolta, hogy ne jelentkezzek erre az egyetemi szakra, mert nincs értelme. Ez érdekelt akkor, ebből voltam jó, visszamenni az időben meg már nem tudok. Úgy könnyű osztogatni a "tanácsokat", hogy valaki eleve normális, keresett szakmát végzett.
"Úgy könnyű osztogatni a tanácsokat, hogy valaki eleve normális, keresett szakmát végzett".
Könnyű ezzel takarózni igaz? Így nincs rajtad felelősség. Képzeld, én pl nem diplomáztam le, mégis tudok olyan szakmát találni, ami jól tejel. Most is lehet piacképesebb szakmákat elvégezni, amihez nem kell egyetem.
"mégis tudok olyan szakmát találni, ami jól tejel" egy jó szakma kitanulása is pénzbe kerül, ráadásul nem is kevésbe!
Különböző programozói képzéseket nézegetek, de egyrészt mindegyik fizetős (nagyjából 1-2 millió ft között) és Pesten van, tehát addig is lakni kell valahol (általában 4-6 hónapos képzések). Ez további kb. 100000 ezer Ft havonta + rezsi (kb 30 ezer) + kaja (kb 30 ezer ha spórolok). És akkor még csak a legalapvetőbb dolgokkal számoltam.
Magyarán össze kellene kaparnom valahogy 2 millió Ft-ot, hogy tudjak járni egy ilyen (papíron) jól fizető szakmát adó képzésre.
#38 :D
Azért mert te kerestél és Google-ben rákattintottál az első 3 találatra, máris mindent tudsz.
www.freecodecamp.org
www.w3schools.com
Parancsolj. Ingyenes, nem is kell azon gondolkodnod, mennyit nem tudsz összeszedni rá....Nem mondom, hogy rögtön papírt ad, de a legtöbb helyen nem is kérnek, csak meglegyen a tudásod, vagyis tudj programozni. Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a több milliós tanfolyamoknál amikre rákerestél, van olyan lehetőség általában, hogy ingyenes, és rögtön munkát is adnak ha elvégzed. Plusz amit előttem említettek, hogy részlet fizetés. Na, van még valami kifogásod barátom?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!