Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Melyik a fontosabb? A pénz...

Melyik a fontosabb? A pénz vagy hogy szeresd amit csinálsz?

Figyelt kérdés
Fiatal diplomásként nettó 230.000 Ft-ot keresek havonta egy cégnél, de utálom csinálni. Korábban dolgoztam köztisztviselőként nettó 140.000+cafetériáért, de azt nagyon szerettem csinálni, érdekelt, ott el tudtam magam képzelni akár egy életen át. Azóta se találtak embert a helyemre, vissza mehetnék ha akarnék. Hónapok óta ezzel gyötröm magam, de nem tudok dönteni melyik a fontosabb a pénz, vagy hogy azt csináljam, amit szeretek, ezért gondoltam megkérdezek másokat.. Szerintetek?

2018. aug. 14. 20:08
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
37%
A 10es kommentet én írta. Félre tetszettetek érteni. Nem azt mondom, hogy Magyarországon mediánt nézve rossz lenne a 230k. Az árakat nézve az. Erre való tekintettel ennél lejjebb biztosan nem mennék, főleg nem ennek a 60%-ára. Abból már semmiképp nem tudsz félretenni, nem tudsz utazni, megfizetni jobb alapanyagokat, rendes ingatlanban élni, satöbbi. Számomra így nem is kérdés, hogy inkább csinálnám a nemszeretem munkát, mellette meg tanulnék, hogy jobb helyen tudjak többet keresni. A mediánbér igen alacsony az országban, de ha valaki tudatosan fejleszti magát, akkor 300k+-t bárki tud keresni, max kell hozzá egy költözés.
2018. aug. 15. 13:05
 22/47 anonim ***** válasza:
64%

Látom szöveget értelmezni nem tanultatok meg. Nem irtam azt, hogy a 230 ezres fizetés a bicskanyitogató, hanem az a stílus, amiben egy ilyen összeget fikáznak egyesek. Illetve azt is írtam, hogy Budapesttől és a regionális központoktól elvonatkoztatva... de ezt sem sikerült értelmezni.

És igen, egy ekkora összegből is baromi nehézkes megélni, mert egy ilyen "csodálatos" országban élünk...

Persze a propaganda megy, hogy micsoda fejlődés van, meg mekkora a jólét. Csak valahogy ez nem látszik a legtöbbünknek...

"ne fikázza azokat, akik tanultak és képzik magukat, hogy előrébb jussanak az életben"

És nem fikáztam senkit sem, a mondandóm lényege pont ez (is) lett volna, hogy baromira nem függ (vidéken elsősorban) a képzettségtől és az egyéni akarattól, hogy ki mennyire tud előrejutni (anyagilag és pozíciót is tekintve). Sokkal inkább a "seggnyalás" és a "behódolás" mértéke a mérvadó sajnos.

2018. aug. 15. 13:19
 23/47 anonim ***** válasza:
73%

"baromira nem függ (vidéken elsősorban) a képzettségtől és az egyéni akarattól, hogy ki mennyire tud előrejutni (anyagilag és pozíciót is tekintve). Sokkal inkább a "seggnyalás" és a "behódolás" mértéke a mérvadó sajnos."

Nyugtasd magad ezzel akkor. Aki valóban akarja, az el tud költözni országon belül olyan helyre, ahol élhetőbb fizetések vannak és lehet feljebb jutni, jobb esetben csak messzebb kéne ingázni kocsival. Lehet vállalkozni, olyan szakmát tanulni, ami otthonról is végezhető vagy helytől függetlenül. És így tovább. Amit te csinálsz, az csak egy vérszegény önigazolás, hogy bizony te megteszel mindent, holott ez nem igaz. De őszintén szólva nekem tökmindegy, számtalan példát látok a környezetemben arra, hogy aki akar dolgozni, talál igenis normális lehetőséget....

2018. aug. 15. 14:10
 24/47 anonim ***** válasza:
65%

"Aki valóban akarja, az el tud költözni országon belül olyan helyre, ahol élhetőbb fizetések vannak"

Az országnak azon a felén élek, ahol (elvileg) az "élhetőbb fizetések" vannak...

Szóval igazából elképzelni nem tudom milyenek lehetnek azok a részek, ahol az "élhetetlen fizetésekért" dolgoznak.

Elköltözni meg nincs sok értelme, mivel az albérlet árak olyan szintre jutottak, még ha a fizetés magasabb is az új helyen, jó eséllyel nagy része el fog menni kizárólag arra, hogy legyen fedél az ember feje felett (Budapest ugyebár...)

2018. aug. 15. 14:17
 25/47 anonim ***** válasza:
100%
Hogy szeresd amit csinálsz
2018. aug. 15. 14:33
 26/47 anonim ***** válasza:
85%

"Sokkal inkább a "seggnyalás" és a "behódolás" mértéke a mérvadó sajnos."

Ez ilyen szüleim, nagyszüleim korosztályának szövege. Nekünk is mondogatták, hogy ismerős által lehet csak munkát találni. Párommal ezt teljesen elutasítottuk és érdekes módon mindketten találtunk munkát utcáról betérve ismeretlenül is. Nem okozott gondot a budapesti albi fizetése, tudtunk félretenni, így most nem okoz gondot a lakáshitel fizetése sem.

De persze lehet mondogatni a kis faluban, hogy úgyse keresnék Budapesten annyival többet, amivel több a lakhatás. Pedig dehogynem.

2018. aug. 15. 14:46
 27/47 anonim ***** válasza:
74%

Nem szöveget nem tudtunk értelmezni, hanem te nem veszed észre mit írsz. Pl.: A "legtöbb ember nem fog ennyit keresni végzettségtől függetlenül" De. Pont, hogy végzettség az ami főleg meghatározza, ki mennyi keres. Durva, hogy ezt egy felnőtt embernek magyarázni kell...

"Persze a propaganda megy, hogy micsoda fejlődés van, meg mekkora a jólét. Csak valahogy ez nem látszik a legtöbbünknek..."

A politikát meg nem kell belevinni, szabad piac van, szabadon választhatod a szakmád és válthatsz munkát is...Nem mondom, hogy húde fejlődik az ország, de azt is felfogom, hogy ha az életem valamelyik részén szar, akkor nekem kell változtatnom rajta, nem a csodát várom a politikusoktól és másoktól.

2018. aug. 15. 14:46
 28/47 anonim ***** válasza:
67%

#26, #27: látszik, hogy egyikőtök sem "vidéki vidéki" (nem megyeszékhely). Budapesten, illetve a nagyvárosokban talán igazak az általatok leírtak, de itt sajnos nem.

Olyan emberek ülnek vezetői pozícióban, akiknek fingjuk sincs az egészről, vagy ha van is, nem érdekli őket az egész. Többnyire ezek úgy kerülnek oda, hogy a vezetők / tulajdonos(ok) rokonai, ismerősei.

Valószínűleg azért (is) van ez, mert aki tényleg ért a szakmájához, de nem tud az ilyenek miatt feljebb lépni, elmegy olyan helyre ahol ezt megteheti.

"Pont, hogy végzettség az ami főleg meghatározza, ki mennyi keres." Jó is lenne, ha igaz lenne. Akkor nem fordulhatna elő az, hogy gyárban sori munkások, érettségivel vagy 8 általánossal jóval többet visznek haza, mint diplomás emberek. Még ha az órabért nézzük, akkor is többet kapnak.

"De persze lehet mondogatni a kis faluban, hogy úgyse keresnék Budapesten annyival többet, amivel több a lakhatás. Pedig dehogynem."

Nem kis faluban élek, ez a durva. A jelenlegi átlagos albérletárak mellett, a mostani fizetésem TELJES EGÉSZÉBEN elmenne kizárólag a bérleti díj fizetésére. Ez azt jelenti, hogy min. 2X, de inkább 2,5-3X többet kellene keresnem, hogy meg tudjak élni EMBERI módon BP-en. Erre szerintem nincs esély...

2018. aug. 15. 15:06
 29/47 anonim ***** válasza:
75%

"Akkor nem fordulhatna elő az, hogy gyárban sori munkások, érettségivel vagy 8 általánossal jóval többet visznek haza, mint diplomás emberek." Oké, akkor mondj konkrét példát légy szíves, összehasonlításképp, hogy milyen gyári munkával lehet többet keresni, mint x diploma. Mert amúgy ha a sormunkával többet visznek haza (amit egyébként nem bánok, mert a legrosszabb meló tapasztalatból mondom, fizessék is csak meg!) akkor a diplomás szakmájára lehet nincs akkora kereslet. Kereslet-kínálat, tudod.

Hozzá teszem, nem Pestről származom, nem kell bemutatni mi megy vidéken. Ott is ha valaki nagyon akar, akkor tovább lép, v épp elköltözik. Plusz, amit említettél az albérlet árakról, Pesten 110ért lehet találni komplett lakást, és ha elviszi a fizetésed, akkor ott tartunk megint, hogy a fizud nem jó. Nem kell elvállalni olyan melót ami csak 110et fizet...

Nem érted meg, hogy nem feltétlen a diploma a lényeg, hanem az, hogy azt olyan szakmában végzi el, ahol épp hiány van, vagy nagy a kereslet az adott szakmára. Taxisként is lehet többet keresni, mint egy diplomás, ha az adott diploma nem ad olyan végzettséget, amire nagy a kereslet. Programozói példát hozok fel: nem kell hozzá még diploma sem, itt Pesten mozivetítések elején reklámozzák, hogy programozókat keresnek, ekkora hiány szakma...Nem véletlen keresnek kezdő fizuval is már netto 200 felett.

Nem értetted meg az egésznek a lényegét, nem az a fő, hogy te épp nagyvárosban laksz vagy sem, hanem hogy tovább képezd magad, és ne ragadj bele az adott helyzetbe, ami nem tetszik.

2018. aug. 15. 15:55
 30/47 anonim ***** válasza:
64%

"a mostani fizetésem TELJES EGÉSZÉBEN elmenne kizárólag a bérleti díj fizetésére."

Minimálbér körül keresel ha jól sejtem? Azért az nagyon gyenge. Nincs semmi végzetséged, nem értesz semmihez? Vagy csak olcsón adod magad?

2018. aug. 15. 16:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!