Targoncavezető szakmunkásnak számít?
Egy cégnél dolgozom, targoncavezetőként van mustársárga épitőgépkezelő jogositványom, és szakmunkás bizonyítványom a targoncavezető szakmáról
Ebben az esetben én is szakmunkásnak számitok? A munkaszerződésembe targongavezető szerepel.
"38%os a bérezést nem a munkaszerződésbe leirtak határozzák meg? A munkaköri leírás egy dolog"
Huh, erre komplexen tudok válaszolni! Szóval a bérezés az a munkaszerződésedben lesz valóban, viszont számít a munkaköri leírás is, ezzel együtt, a kettő számít!
A bér miből is tevődik össze? Az elvégzett feladat munkaköréből adódó juttatásból, és a abból, hogy TE milyen besorolásba esel mondjuk azon belül is (van ez a bértábla), és ez sok egyébtől függ, hogy milyen besorolásba esel bele!
- Függ az iskolai végzettségtől
- Függ a te életkorodtól (és a szabidat is ez alapján kapod meg),
- és függ attól is, hogy mióta csinálod: pályakezdő vagy, vagy mondjuk régi motoros ott. Sajnos én azt vettem észre, hogy a régi motorosok, akiknek pedig van tapasztalatuk, sokszor kevesebbet keresnek, mint azok, akik friss pályakezdők. Ez valami "anomália" lehet.
- és akkor még erre rájönnek különböző pótlékok, vagy nem jönnek rá, attól függ (műszakpótlék, éjszakai pótlék, veszélyességi pótlék)
És még egy nagyon fontos valami. Mindig amikor VÁLTOZÁS van, amikor a kormány kitalál valamit, akkor sanszos szokott lenni, tehát benne van a pakliban az is, hogy egyes munkakörben dolgozó embereknek, akiket eredetileg felvettek valamire, ezt MEGVÁLTOZTATJÁK, tehát a munkaköri leírás MEGVÁLTOZIK, össze kell hasonlítani az előzővel, és itt van két lehetőség: vagy aláírod és minden megy tovább az új szerint, vagy pedig nem. Általában alá szokták írni.
De azért nézzétek nagyon meg mindig, hogy MIT írtok alá, és miben változott az előzőhöz képest, HA változott!
Azért írtam ezt, mert ilyen is van..
"Szóval az a helyzet hogy akkor milyen bérezés jár egy targoncavezetőnek vajon"
Igen ez a lényeg, és ezért kell felhívni több képzéssel foglalkozó helyet, hogy akkor most mondják meg, mire számíthatsz, ha majd elvégzed, hova is fognak besorolni, és fel kellene hívni ezzel együtt Munkaügyi Központot is, (persze ne azt, ahol nem tudták megmondani), az országban minden megyében kell lennie Munkaügyi Központnak. Hívhatod te a pestit is, van XXIII. kerület, azt csókolom. Válogathatsz :)
Biztos, hogy előbb-utóbb valahol meg tudják mondani :)
Csak több telefonálgatás és idő, de ez a módja, ha meg akarod tudni :)
"Amennyit az adott gyárban vagy cégnél adnak érte. Szerintem..."
Szerintem is.. Hiába van "központilag" és törvényileg valami, azt vagy megkapod, vagy nem, ha korrekt a cég akkor meg fogod kapni, de ha nem, akkor pedig simán indíthatnál érte munkaügyi pert is! :)
Azért azzal is szépen lehet kaszálni (pár száz ezer Ft-ot szerintem), ha jól fel van építve, és tényleg jogos hogy járna is, csak valamiért ott, azon a helyen nem akartak fizetni és azt állapították meg, hogy ott nem jár :)
Meg szerintem ez az egész bér elég összetett. Biztos kapnak egy összeget, ezt valahogy fel kell osztani a bértábla alapján, és ezen kívül lehetséges az, hogy "egy szűk mesgyén mozogva" nem mindenhol kapják meg ugyanazt, és ugyanúgy. Cége válogatja. Szerintem.
De a lényeget meg kell kapni akkor is.
"38 %os szóval azt mondod hogy ezt ha nem adják meg akkor az teljesen rendben van, valószínűleg a szakmunkás és a segédmunkás közé fogják belőni, de érdeklődök a munkaügyiben és leíró mi lett a vége"
Jó, írdd le, hogy mit lett a vége? :) Főleg, hogy ennyit foglalkoztunk vele :)
Igen, én is azt gondolom amit a 85 %-os ír, hogy a szakmunkáshoz volt bérügyileg - eddig - besorolva, ha te ezt megkaptad, de ez egyáltalán nem garancia, hogy ezután is meg fogod kapni.
Meg azt is, hogy ez nem szakmunka, ezért is nem várható el, hogy megadják. Ez segédmunka, vagy mi. Csak speciálisabb képzéssel, targoncavezetőivel.
De lehet, hogy simán megadják a szakmunkáshoz tartozót, ahogy eddig is! Azért ezt se vessük még el! :)
Mikor kell ennek kiderülnie?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!