Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Melyik bérezés az igazságos...

Melyik bérezés az igazságos szerintetek?

Figyelt kérdés
Adott egy vállalkozás, ahol fizikai melósok dolgoznak, legyenek pl. lakatosok. Az 50 éves Feri bácsi magasabb órabérben dolgozik mint a 25 éves Gábor. Mindketten szakképzett lakatosok. Ugyanazt a munkát, ugyanolyan minőségben ugyanannyi idő alatt kell elvégezniük, de Feri bácsi többet keres mint Gábor, mivel régebb óta dolgozik... Igazságos ez? Az elvégzett munkát bérezzük, vagy a kort? Kíváncsi vagyok a véleményetekre..
2016. nov. 11. 20:35
 61/93 A kérdező kommentje:
Utolsó! "van akit annyiért vettem fel mert olyat kell tudnia" Ez a hasonlat azt feltételezi, hogy azt, akit magasabb bérkategóriába teszel, az többet is tud! És ez rendben is van így!! Lakatosnál nincs olyan, hogy "olyat kell tudnia"!! Ott fiatalnak és öregnek is tudnia kell mindent! Egyformán! És megcsinálja ugyanúgy mindenki. Kialkudott bér szakmunkásoknál? Egy 30 fős társaságnál az egyiknek 1000 forintot adsz óránként a másiknak 1200-at a harmadiknak 800-atattól függően ki mit alkudna ki? Kialudtad te a 8 órádat??? Mi lenne ebből?
2016. nov. 13. 12:56
 62/93 anonim ***** válasza:

"Ez a hasonlat azt feltételezi, hogy azt, akit magasabb bérkategóriába teszel, az többet is tud! És ez rendben is van így!! Lakatosnál nincs olyan, hogy "olyat kell tudnia"!! Ott fiatalnak és öregnek is tudnia kell mindent! Egyformán! És megcsinálja ugyanúgy mindenki. "

Dehogy tudja mind egyformán.

Amúgy eddig ezen pattogtál, az előbb meg azt írtad, hogy informatikus vagy. MILYEN INFORMATIKUS VAGY? Ha meg tényleg az vagy, akkor meg miért jössz itt olyan példával, ami egyszerűen nem igaz és nem is értesz hozzá PICIT SEM?

2016. nov. 13. 13:03
 63/93 A kérdező kommentje:
Pedig nem lehet azt mondani, hogy "én ezt nem tudom megcsinálni". A tapasztalatlanságod itt is látszik, mert az, hogy vki jó szakmunkás lesz az nem attól függ, hogy 30 éve dolgozik e, hanem attól, hogy van e jó érzéke ahhoz amit csinál, és rááll e a keze a dolgokra. Ha igen, az 25-30 évesen már simán a csúcson van, vagy még előbb, és nem fogja semmire azt mondani, hogy nem tudom.
2016. nov. 13. 13:32
 64/93 anonim ***** válasza:
75%
A kérdező annyira informatikus, mint én lakatos.
2016. nov. 13. 13:36
 65/93 anonim ***** válasza:
52%

Ha valaki jó szakmunkás, akkor az kérhet fizetésemelést,

ha már annyira balf4sz volt, hogy elment sz4ré-húgyé

dolgozni.

Persze ahhoz a két lába között nem puncinak kell lennie.

Mert ha nem áll a főnöke elé, hogy "mi lenne, ha a bérről

tárgyalnánk", akkor nyomorogjon csak a kisebb órabérért.

2016. nov. 13. 13:57
 66/93 A kérdező kommentje:
Nem érted még mindig, hogy ez nem így megy. Igazad lenne akkor, ha a társaság egyik tagja nem tud pl hegeszteni, vagy mást nem tud. De leírtam már, hogy nem így van. És te elfogadhatónak tartod azt, hogy ugyanolyan képességű embereknek pofa alapján több bért adsz? Vagy mi alapján beszélsz béralkuról egy ilyen esetben?
2016. nov. 13. 14:13
 67/93 anonim ***** válasza:
100%

Nem érted még mindig :D

Van 1 munkakör.

Alapbér legyen 150 és 200e ft bruttó között.

- Ha ennél kevesebbet mond, nem kell, mert alulértékeli

magát.

- Ha ennél többet kér, akkor azért nem kell, mert el van szállva magától.

Legalábbis ez az első blikk.

- Ha a két érték között mond, akár el is fogadhatom.

Ha én mondok összeget, alap, hogy 150-el indítok, nekem

az az érdekem, hogy ugyanazt MINÉL KEVESEBBŐL hozzam ki.

Vagyis több maradjon a cégnek, több legyen a forgóeszköz,

az anyag, esetleg több munkaerőt tudjak foglalkoztatni,

ezáltal nagyobb a termelés.

Nem lesz lelkiismeret furdalásom amiatt, hogy valaki

150-et, 160-at, vagy 190-et mond. Ő ennyit akar, meg-

kaphatja. Ha te elvállaltad ugyanazt a munkát olcsóbban,

mint más, az nem a másik hibája. Te ennyit kértél és

ennyi.

Persze ott a fizetésemelés minden évben, de ez már

ezek szerint nem releváns, mert ugyanannyit kap egy

új ember, mint egy olyan, aki alapítás óta a cégnek

melózik...

2016. nov. 13. 15:08
 68/93 anonim ***** válasza:
100%

"Pedig nem lehet azt mondani, hogy "én ezt nem tudom megcsinálni"."

De itt nem is arról van szó, hogy te ezt nem tudod megcsinálni. A lakatos nem egy gyári szalagmunka, ahol egy gombot nyomogatsz egész álló nap, vagy dobozokat pakolgatsz.

Itt felmerülhet az, hogy:

- jobb a minősége a munkának

- gyorsabban végez a munkával

- plusz a mások által említett hűség is

Mi a frászt nem értesz ezen?

Amúgy most hogy kiderült, hogy se nem informatikus nem vagy, se nem lakatos, hanem te vagy Balázska, mi a frászért válaszolok még egyáltalán erre az idióta kérdésre? :D

2016. nov. 13. 15:14
 69/93 A kérdező kommentje:
Adott munkakörön belül mivel indokolod meg a bérkülönbséget ha nincs munkateljesítménybeli különbség? Te magad sem tudtad ezt eddig megválaszolni ember! Nem dolgozik szebben, nem dolgozik jobban és főleg nem gyorsabban. Ha te ezt így csinálnád, mint ahogy leírtad egy ilyen profilú cégnél amit én leírtam, akkor elég gyakran lenne "béralku", ugyanis olyan káoszt csinálnál, hogy egy átjáróház lenne a cég, jönnének-mennének az emberek. Vagy te lennél gyorsan kipi..ázva onnan vhogy..
2016. nov. 13. 15:59
 70/93 anonim ***** válasza:
52%

"Adott munkakörön belül mivel indokolod meg a bérkülönbséget ha nincs munkateljesítménybeli különbség? Te magad sem tudtad ezt eddig megválaszolni ember! "

Most írtam le te rakás szerencsétlenség, hogy milyen különbségek lehetnek.

Egyébként jelezném, hogy te írtad le, hogy nem vagy lakatos, hanem a munkanélküli Balázska, mi a frászkarikának rugózol egy általad kitalált eseten?

MOST TÉNYLEG KITALÁLTÁL VALAMIT ÉS AZ A KÉRDÉSED, HOGY MIÉRT ÚGY TALÁLTAD KI? A saját idióta képzelgésed igazságtartalmát kéred számon rajtunk? :D

2016. nov. 13. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!