Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Melyik bérezés az igazságos...

Melyik bérezés az igazságos szerintetek?

Figyelt kérdés
Adott egy vállalkozás, ahol fizikai melósok dolgoznak, legyenek pl. lakatosok. Az 50 éves Feri bácsi magasabb órabérben dolgozik mint a 25 éves Gábor. Mindketten szakképzett lakatosok. Ugyanazt a munkát, ugyanolyan minőségben ugyanannyi idő alatt kell elvégezniük, de Feri bácsi többet keres mint Gábor, mivel régebb óta dolgozik... Igazságos ez? Az elvégzett munkát bérezzük, vagy a kort? Kíváncsi vagyok a véleményetekre..
2016. nov. 11. 20:35
 11/93 anonim ***** válasza:
100%

Ennek semmi köze az életkorhoz. A szakmai tapasztalat számít.

Mikor Gábor megállapodott a fizetéséről a főnökkel, akkor még a főnök nem tudhatta, hogy Gábor pont olyan minőségben végzi majd a munkát, mint Feri bácsi. Általánosan elmondható egy kezdő nagyobb eséllyel fog hibázni. És ott vannak még a nem szakmai dolgok is, amik minden új munkavállaló esetén felmerülnek. Milyen ember Gábor? Mennyire megbízható? stb, stb. Feri bácsi már nem tartogat meglepetéseket.

Plusz az a helyzet, hogy 25 év után Feri bácsi beton biztos pont. Kisebb valószínűséggel fog felmondani.

2016. nov. 11. 21:25
 12/93 anonim ***** válasza:
78%

#1 vagyok:

Akkor a megoldás egyszerű. Olyan céghez kell menni, ahol

norma van, azonos fizetés. Nem egy ilyen létezik. Ott

tényleg mindenki annyit kap, amennyit megtermelt. És ugyan-

arra a munkakörre ugyanaz a bér jár (persze ha nincs meg

a norma, akkor vonják ám szépen).

Viszont oda nem fog elmenni a Feri bácsi ;)

2016. nov. 11. 21:33
 13/93 anonim ***** válasza:
93%

És ne feledjük, kapitalizmus van.

Ha Gábornak nincs töke hozzá, hogy munkaszerződésnél

nagyobb bért kérjen, akkor ne csodálkozzon :)

2016. nov. 11. 21:34
 14/93 A kérdező kommentje:
Az érvelés így is bukik. Gábor 30 éves lesz amikor Feri bácsi 55. És akkor is kevesebbet fog keresni, igaz már nem legalul lesz, de Feri bácsi így is sokkal többet keres a te elveid alapján.
2016. nov. 11. 21:34
 15/93 A kérdező kommentje:
A 14-es válaszolónak szántam a kommentet
2016. nov. 11. 21:36
 16/93 A kérdező kommentje:
Jajjjj. Dehogy 14 es.. 11 es nek szólt. Este van :-))
2016. nov. 11. 21:37
 17/93 anonim ***** válasza:
78%

"fizetés az elvégzett munka után jár"

aha, akkor ezek szerint a cégtulajdonos aki csak egy befektető.. semmi pénzt nem érdemel a cég bevételéből.. mert ő nem dolgozott meg érte.. hisz csak a pénzét adta hozzá, a fizikai munkát, kivitelezést, termék legyártást, értékesítést más alkalmazott végzi!

amit te mondasz, aszerint nem érdemel semmit, hisz nem dolgozott meg érte!

Illetve az értékesítő, aki 1 telefonhívással nyélbe üt egy 100 milliós üzletet, nem érdemli meg a nagy bónuszt, hiszen nem dolgozott 160 órát, mint egy fizikai melós a hónapban.

Ébredj fel az álomból, a világ nem így működik, ahogy te elképzelted. Lehet fröcsögni, meg utálkozni, akkor se úgy fog működni ahogy te szeretnéd!

2016. nov. 11. 21:42
 18/93 A kérdező kommentje:
A cég órabéres. Egyébként szándékosan írtam 25 éves kort és nem pályakezdőt. Szakmai tapasztalat? Nem hiszem, hogy egy 55 éves lakatos bármi újat tudna mutatni a 30 évesnek, aki szintén 12 éve dolgozik. Megint csak ott tartok, hogy az időset a kora miatt jobban fizetjük..
2016. nov. 11. 21:44
 19/93 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó. Nagy örömmel olvastam a kommentedet, de a végén kicsit meglepődtem. Én két azonos munkakörben dolgozó ember bérezését hasonlítottam össze, te pedig vmi teljesen másról beszélsz. Engem most nem a menedzser érdekel, meg a cégvezető, hanem a saját példám.. Próbálok logikát keresni a cégvezetős összehasonlításoddal, de nem találtam. "Az elvégzett munka után" : itt is félreértettél, sajnos szándékosan.. Az, hogy valaki menedzser, vagy vmi jól menő vezető, amit tehetség és szorgalom útján elért, és szarrá keresi magát, az engem egyáltalán nem zavar...
2016. nov. 11. 21:51
 20/93 anonim ***** válasza:
68%

#18 és téged miért zavar, hogy a kora miatt jobban fizetnek valakit? Talán a te béredből veszik el azt a pénzt? Vagy azért mert ő többet kap, te kevesebbet?

amíg megkapod a fizetésed a cégtől időben, addig semmi közöd, hogy a másik miért kap többet.

Az is lehet, hogy ő szóvá tette és kért fizetésemelést.. és lehet 1 volt a 100 dolgozó közül aki kérni mert és kapott.

Téged a cég nem azért tart, hogy milliomossá tegyen! Hanem azért, hogy a rád bízott munkát elvégezd a szerződésben foglaltak szerint. Kevesled a fizetésed? akkor miért írtad alá a szerződést?

2016. nov. 11. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!