Ha azonos pluszfeladattal bíznak meg mint egy munkatársamat és azonos a beosztásunk is nem kéne azonos feltételeket biztosítani? Anyagi feltételt fizetést pl?
Csak röviden: kollegám elment szülni. Azonos beosztásban voltunk azonos végzettséggel azonos feladatkörrel és munkaidővel. Szóval két klón.
A cég megbízta egy plusz feladattal amire heti 6 óra havi 24 óra pluszt számoltak el neki és jó vastagon fogott a céges ceruza nem a szokásos túlórapénzt kapta erre a 24 órára hanem a 3x pénzt!
Most elment szülni és a plusz meló rám hárul (a saját munkám mellett persze).
Én meg mondtam hogy szívesen ellátom teljesen azonos feltételekkel. Havi 24 óra plusz erre, 3x tarifával. Ő megkapta semmivel se több jobb tapasztaltabb képzettebb mint én, azonos beosztása is-ha ő megkapta én is ilyen feltételekkel vállalom. Ha a cég ezt nem akarja megadni (mert volt egy sejtésem hogy nem) akkor semmi gond de akkor nem vállalom.
Saját munkámat persze ellátom plusz melót meg ezekkel a feltételekkel.
A dolog oda jutott hogy kiderült: nem adnak nekem plusz órát egyet se végezzem a plusz melót a saját munkaidőmben, ha belefér akkor jó (de nem fér) ha nem hát így jártam majd benn maradok estig persze ingyen. Oldjam meg hogy férjen bele...
Én meg közöltem erre hogy erről szó se lehet. Nem csinálom.
Ők meg erre közölték hogy akkor már nyomtatják is a felmondást fegyelmivel azonnali hatállyal elküldenek. Főnöki rendelkezés megtagadása.
Így most végzem azt a melót amire kollega havi 24 órában 3x tarifával pénzért csinált-a saját munkaidőmben ingyen. És nem, nem fér bele, de ez senkit se érdekel. Oldjam meg hogy férjen bele.
Kérdésem: ebben a helyzetben nem jogos az azonos feltételek elvárása? Az egyik kertész kap gereblyét a munkához (hasonlat) a másik meg vigye otthonról? Ingyen?
Sajnos te voltál a birka, azt kellett volna mondanod, hogy hozzák azt a felmondást. A jog szerint nem lehet csak úgy kirúgni téged, mert nem végzel el egy olyan munkát ami alapból nem tartozik a munkakörödbe. Ha meg felmondanak, irány egy ügyvéd, easy win lett volna.
Most vagy felállsz és mondod a főnöknek, hogy nem csinálod tovább, vagy tovább csinálod és kussolsz.
"Én felmondanék."
Te bolond vagy és barom tanácsot adsz. Hát ha már elveszítem az állásom hülye lennék felmondani én. Rúgjanak csak ki ők + végkielégítés + persze azonnal bíróság.
"ami alapból nem tartozik a munkakörödbe"
Szintén csöppet elavult tanács. Mert tök midnegy mi van a munkakörömben mindenre köteles vagyok amire a főnök utasít és nem bűncselekmény nyilván. Ha azt mondja irány wc-t pucolni megteheti. Az más kérdés hogy hiába mondja akkor se mennék, de utasíthat.
"Ha felmondasz, akkor szarban lesznek, mert sürgősen kell keresni valakit."
Na de az nekem mit számít hogy a cég szarban lesz? Abból nekem több pénzem nem lesz!
Rosszul tudjátok, és ezáltal rossz tanácsot adtok.
A munkaköri leírásban általában szerepel a végén egy ilyen:
"...minden egyéb, amivez a vezetőd megbíz".
Ezáltal máris szerepel a plusz feladat a munkakörödben.
Ha kapsz egy feladatot és nem végzed el, teljesen jogosan elküldhetnek.
Nincs végkielégítés, ezt honnan vettétek? Az nem ilyen esetekre vonatkozik. Nem fizetnek a cégek, amikor valakit elküldenek, mert nem képes ellátni a munkáját.
Nincs kártérítés sem, nincs értelme munkaügyi bíróságnak sem.
Egy ügyvéd fix díjért talán elvállalja, de csak így, hogy tudja, te akkor is fizetsz, ha vesztesz. MErt előre borítékolható a vesztes per.
Az, hogy mennyit kap a kolléganő, teljesen lényegtelen. Mondhatnám úgy is, semmi közöd hozzá. Tudnod sem kéne róla.
Egyetlen bíróság sem fogja ezt indokként elfogadni. Ezek nem publikus adatok, nem lehet egy perben valaki más fizetésévell érvelni.
Lehet rosszul esik, de erről szól a versenypiac.
Így működnek a multik.
Mi itt ülünk 8-an az irodában, nincs két ember, aki ugyanannyit keresne.
A szerződéskötéskor a cég felajánl valamit, amit te elfogadsz. Ha sokat érsz neki, mert különleges a tudásod, akkor többet ajánl.
Gondolj bele, évek óta ott dolgoztok valahol, van évente fizetésemelés.
Ha mindenki ugyanannyit kapna, pedig a Micike egész nap csak pletykál, te meg gürizel, akkor az lenne a baj.
Ezért van, hogy egyesek többet kapnak, mások kevesebbet.
Így alakulnak ki idővel az eltérő bérek.
Amire te gondolsz, az az állami szféra, ott vannak ilyen besorolások.
A többi cég kezét nem köti semmi, ők döntik el, kinek mennyit adnak.
Ha nem tetszik, mondj fel.
Így sem - úgy sem lesz végkielégítésed, sem kárpótlásod.
Ami különbség lesz, hogy nem fogsz egész nap ott ülni, ahol nem szívesen vagy.
Ők meg majd találnak a helyedre valakit.
Nézd, nem tudom. Magamból indultam ki. Ha felmondanék, valaki kéne a helyemre sürgősen, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem könnyű megfelelőt találni megfelelő áron. Minél gyorsabban kell, annál többet kell fizetni egy olyannak, akinél nagy az esély arra, hogy beválik, ha meg kevesebbet fizetnek, vagy ugyanennyit, akkor nagy az esély arra, hogy nem válik be, és tovább kell keresni.
Ha közlöd, hogy felmondasz, mert nem fair, hogy több a munka, és nem több a pénz, akkor lépniük kell. Mondhatják, hogy OK, menj a fenébe, keresünk mást. De az is lehet, hogy el akarják kerülni a felvétellel, próbaidővel, az új hús betanításával és a kudarc kockázatával járó macerát, és akkor kénytelenek megegyezni veled. Elvileg ott van a bérkeret erre, hiszen más már kapott ugyanerre pénzt, ilyen kifogás nem lehet. Azzal sem járnak jól, ha más több pénzért megy oda a helyedre. Szóval én tennék egy próbát, de ez én vagyok.
Nagyon nemvagytok képben.
"A jog szerint nem lehet csak úgy kirúgni téged, mert nem végzel el egy olyan munkát ami alapból nem tartozik a munkakörödbe"
Erre már reagáltam. Egy plusz adminisztratív munka nem az a kategória, ami nem tartozik bele, ha egyébként igenis kapcsolódik a munkájához. A WC pucoilás nem ilyen, arra nem utasíthat, rosszul tudod. De egy plusz kimutatás, statisztika, vagy bármi, ami az alap munkakörödhöz kapcsolódik, azt nem utasíthatod vissza.
"a munkaköri leírás kibővítése xy. törvénybe ütközik, így annak teljesítését nem vállalod."
Nem ütközik törvénybe, eléd teszik, aláírod. ha nem írod alá, akkor jogszerűen felmondanak.
ha ilyesmit leírna a kérdező, az egyenes út lenne a bíróságra, de nem ő perelhetne, hanem a munkáltató. vicc ilyet leírni. ti ezt átgondoljátok?
leírom, hogy köszi, de ezt nem csinálom. olyan kártérítésre kötelezik, hogy belepistul.
"Ha felmondasz, akkor szarban lesznek, mert sürgősen kell keresni valakit."
annyira azért nem tragikus.
nem holnapra kell új ember.
alapesetben 30 nap a felmondási idő, de ha már régóta ott dolgoziki, akkor akár több hónap is lehet.
ha a cég meghirdeti a pozíciót, holnapra beesik 100 önéletrajz, amiből 70 ember azonnal tud kezdeni.
ez a történet maximum a kérdező önérzetét sérti, de az az helyzet, hogy semmi jogszerűtlen nincs benne.
ha nem akarja ennyiért csinálni, mondjon fel. egyebet nem tehet, hisz az emelést megkérte, de nem adták meg.
ki tudja, a kollegina mi okból kapta meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!