Mi történik, ha nem dolgozom le a felmondási időt? Tudom, hogy 1000 ilyen kérdés van, de az én helyzetem másabb.
Nos a munkahelyemen már amúgy is voltak konfliktusaim a főnökséggel, amiatt, hogy kb halálra dolgoztatnak minket. Kötelezővé tették a szombati túlórákat reggel, délután és éjszakás műszakban is. Simán megteszik, hogy pl bemész délutánosba dolgozni és műszak közbe benyögik, hogy sürgős munka van, ott kéne maradni lehúzni egy éjjeles műszakot is, szóval képesek rá, hogy lehúzassanak velünk 16 órát egybe. (velem konkrétan még nem tették meg, de több emberrel már igen) Ha pl délutános voltam egy adott héten, és szombaton programom lett volna, odamentem a főnökhöz és kértem, hogy a szombat délután helyett, hadd jöjjek vissza reggel ledolgozni a napot, azt mondták nem lehet, mert nincs meg a pihenőidő. Ha valami miatt ők rendelték el, hogy péntek délutánosból szombat reggel kell visszamenni, akkor természetesen nem számított a pihenőidő. Vasárnaponként is van reggeles műszak, feketén, 5 ezerért. (bizonyos részlegeken ezt is kötelezővé tették)
NOS
Találtam egy sokkal jobban fizető és emberbarátabb munkahelyet. A felvételim sikerült, kérdezték mikor tudok kezdeni. Mondtam, hogy holnap reggel megyek az irodára, beadom a felmondásom és megpróbálok megegyezni velük, hogy szeretnék azonnali hatállyal elmenni. Tisztában vagyok vele, hogy jogukban áll a 30 nap felmondási időt ledolgoztatni és ha nem dolgozom le, visszatartani az utolsó havi béremet. (benne van a szerződésben a 30 napos felmondási idő)
Az állásinterjúkor kitértem erre és kérdeztem, hogy mennyire rugalmasak, tudnak-e várni ha a jelenlegi munkahelyem kéri a ledolgozást. Azt mondta a leendő főnök, hogy tudnak várni, de én nem szeretném megkockáztatni, hogy mi van ha mégse....Gondoltam rá, hogy megpróbálok megegyezni a jelen munkahelyemmel, hogy 1 hetet tudok maradni, de szivem szerint ezt sem tenném, mert félek, hogy ugrik az új hely. Finoman utaltak a telefonba, hogy jövő hét kedden kezd a többi új felvételis, jó lenne, ha én is............. (azok munkanélküliek voltak, tudom, mert hallottam, csoportos volt az interjú)
Eldöntöttem magamba, ha nem tekintenek el a felmondási időtől, benyelem az utolsó havi munkabér visszatartását és azonnal eljövök. Viszont nem gondolom, hogy nincs semmi útja annak, hogy kifizettessem velük mégis. Megfordult a fejembe, hogy finoman utalni fogok rá, hogy ha nem mennek bele az azonnali felmondásba és a fizetésem kifizetésébe, akkor teszek a munkavédelemnél egy bejelentést erről, amit fentebb írtam, hogy mit művelnek itt a dolgozókkal, de nem tudom..... nem akarok cikruszt csinálni. De mindenképp eljövök onnan, mert nem emberi ami itt megy. Mit gondoltok? Tanács?
elozo te nem olvastad a kerdest?
A munkaltato sorozatos szabalyszegest kovetett el. Ikyenkor sima ugy az azonnali felmondas.
Előző! Te nem érted a lényeget???
Bizonyítható a dolgozó állítása vagy sem???
" Vasárnaponként is van reggeles műszak, feketén, 5 ezerért. (bizonyos részlegeken ezt is kötelezővé tették) " - mint írja például a kérdező...
Csak azért írom, mert túl vagyok már egy saját pereskedésen, (másik kettőhöz pedig előtte "segédkeztem"), és mocskosul észnél kellett lennem, nehogy még én járjak rosszul, pedig a munkáltató törvénytelenséget törvénytelenséggel kombinált!!!! A többi dolgozóval is ezt tette, aztán amikor ki kellett volna állni az igazukért, mindenki beparázott. Magyarul: Egyedül maradtam a "vádjaimmal"...
A próbaidőn túli azonnali hatályú felmondásnál jogvesztő határidők is vannak, és elég szigorú előírások arra, hogy mikor, kinek, milyen feltételekkel, hogyan lehet meglépni!!
Ha olyan a kérdező munkáltatója, aki nem az a pereskedő típus, akkor "nyert ügye" is lehet a dolgozónak, vagyis megússza a továbbiakat. DE! Mi van akkor, ha nem olyan???
Szóval ésszel!!!!!
Az ilyesmi tobbnyire ures fenyegetozes. A munkaado is tudja, hogy illegális dolgokat művelt igy nem mer perelni.
De legjobb ügyvédhez fordulni.
Egy normális ügyvéd kb 5000ert fel ora alatt elmagyarázza, hogy mik a lehetőségeid illetve mivel kell viszont fenyegetni a munkaadot ha pampog jogtalanul.
Azonnal le fog állni.
Csak addig szoktak fenyegetni amig nem áll veluk szemben felkeszult ember.
Voltam ebben a helyzetben, en is megijedtem de aztán inkabb szakemberhez fordultam és megnyugodtam. Természetesen pereskedés se lett, csak fenyegetés volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!