Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti eltűrnétek, ha a főnökötökn...

Ti eltűrnétek, ha a főnökötöknek alacsonyabb végzettsége lenne mint nektek?

Figyelt kérdés

Most, hogy nyeljem le a békát? A cégnél. ahol pár hete dolgozom metettek projektvezetőnek egy 23 éves gyereket, akinek a legmagasabb végzettsége egy egyszerű érettségi.

Két diplomával, rengeteg alázatosan ledolgozott év után, közel a 40-hez ez rettenetesen sérti az önérzetemet és többi hasonló korú és képzettségű kolléga szemét is szúra, hogy egy taknyos a góré.

Tény, hogy a gyerek egyáltalán nem beképzelt és tény, hogy átlagon felüli szakember máris jólcsengő nevvél, aki az elmúlt 3 évben állítólag milliókat keresett a cégnek (szóval nem az igazgató unokaöccséről vagy egy tövig benyaló törtetőről van szó). De akkor is! Nem lehetett volna inkább valami szaktanácsadót csinálni belőle? A mai világban már egyáltalán nincs kötelező ranglétra?

Sértő, mivel majnem 10 évig vért izadtam az egyetemen és ez a gyerek majdnem a fiam lehetne, mit mondjak neki, ha utasítást ad? "Igenis Uram?" Rettentően bizar.

Mi a véleményetek? Mit csinálnátok a helyemben?

2012. máj. 10. 22:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/73 anonim ***** válasza:
84%

Még mindig a #24-es vagyok.

Így már kicsit másabb a leányzó fekvése, mivel a srác 3 éve van a cégnél. Eleinte azt hittem a kérdés alapján, hogy pikk-pakk projectvezetőnek lett megtéve minimális munkaviszony után. De ezek szerint azért ő is végigjárt egy bizonyos ranglétrát, ráadásul érdem alapján került a pozícióba.

Ha pedig tényleg sikerült már olyan eredményeket elérnie, hogy a legtöbb szakmabeli ismerte a nevét, akkor helyesen járt el a főnök, hogy "próbaidő" után (amin elég jól teljesített) őt alkalmazta.

Gondolom, hogy valami fiatalabb, még kialakulóban levő, felfutó szakterületen dolgoztok (legalábbis a leírtak alapján). Na, az ilyen "feltérképezetlen" területeken nagyobb szükség van "kreatív újítókra", mint "régi motorosokra".

Félre ne érts, nem azt mondom, hogy a diploma nem ér semmit, de ha tényleg annyira specializált területen dolgoztok, akkor lehet, hogy a 23 éves srácnak 3 év munkaviszonnyal több tapasztalata van azon a területen, mint neked több évtizednyi más helyen töltött munkaviszony után, amit nem biztos, hogy 100%-ban kamatoztatni tudsz az új munkahelyen. Arról nem is szólva, hogy az egyetemi képzések iszonyat lassan alkalmazkodnak a munkaerő piaci változásokhoz. Lehet, hogy a ti szakterületetek az egyetemi tananyagban csak pár oldalként szerepel. (Amennyiben mégsem így van, akkor elnézést kérek a feltételezésért.)

2012. máj. 12. 12:07
 42/73 anonim ***** válasza:
82%

Pedig hidd csak el nyugodtan.

A fatherom is ilyen, őt is idegesíti, ha valaki szívből imádja a foglalkozását és hivatásként tekint rá. Az ő szemükben a munka csakis "a kötelező napi szenvedés" lehet, ami nélkülözhetetlen a boldoguláshoz.

Gondoljunk csak a idősebbek szavaira:

-Nagypapa vége találtam egy jó kis munkát!

-Jegyezd meg fiam, ha akkor az már jó nem lehet.

Pedig vannak olyan önmegvalósító emberek, akik kitartással és kis szerencsével elérik, hogy a munkájuk egyben a szórakozásuk is (pl. rocksztárok) vagy a hivatásuk (pl. mentősök, tűzoltók) esetleg az életük értelme (pl. a pápa vagy egyéb vallási vezetők).

Rendszerváltás ide vagy oda, a szocializmusban létrejött pesszimista, szürke, elmélkedni képtelen dolgozó (azaz a munka frontján derekasan helytálló) embertípus még jó néhány generáción át jellemezni fogja Magyarországot.

Sajnálom azokat a tenni akaró, tehetséges, lázadó fiatalokat, akiknek az ilyen, Orwell 1984 c. regényéből szalajtott, gondalrendőrségtől rettegő, alázatos, túlzottan alkalmazkodó, befásult barmok az útjába állnak.

2012. máj. 12. 12:15
 43/73 anonim válasza:
62%

Kérdezőnek: hát te hülye vagy öregem.

Mit számít egy nyomorék papír? Lóf@szt se... a valós, hasznosítható tudás, na az a fontos és értékes.

Vszeg a gyerek röhögve elvégezné az egyetemet/faxtudjamit, ha kéne, de mi a fenének pazarolja erre az idejét, ha neki kisgyerekek játéka a képzés, ami ott folyik?

Sztem húzd le magad a WC-n.

2012. máj. 12. 22:58
 44/73 anonim válasza:
80%

Neki nincs papírja, de többet tett a cégért mint te! Természetes, hogy ő feljebb lép, te pedig maradsz a pozíciódban..

"A mai világban már egyáltalán nincs kötelező ranglétra?"

Ez már nem a Kádár-korszak. Tudás, tett és szorgalom szerint van ranglétra, a kor elhanyagolható.

2012. máj. 13. 01:55
 45/73 A kérdező kommentje:

Úgy látszik a válaszolók többsége egyáltalán nem rendelkezik hagyományos értékítélettel. Talán kérdezéttek meg a szüliteket, idősebb ismerőseiteket, hogy mit tettek volna, ha egyszer az életben ilyen szituációba kerülnek. A megszerzett rang, a világon az összes normálisan műkökdő intézményben az egyetemektől a hadseregig, mindenhol tanulás ÉS(!) teljesítmény kérdése. És nem csak az egyik vagy a másik. Ezt nevezzük hierachiának vagy kötelező ranglétrának.

Egy példával szemléltetve, ha valaki iskolázatlan fiatal fiú egy katonai zseni és bekerül/besorozzá akár háború idején a handszeregbe, akkor hiába a tudása, iskolázottság nélkül lehet belőle legfejlebb egy megbecsült őrmester, de a tiszti főiskola elvégzése nélkül sosem lehet ezredes, bármennyire is profi a harcászatban.

Érzitek a hasonlatot? Ennek a srácnak nem projektvezetőként kellene dolgoznia.

2012. máj. 15. 13:31
 46/73 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező: ez nem a katonaság, hanem a versenyszféra, ahol a tulajdonos abban érdekelt hogy minél több lóvéja legyen, és sz*rik az önérzetes diplomásokra.

Valakinek vagy van képessége és megfelelő tudása vezetőnek lenni, vagy nincs. Ezt nem tudod holmi "papírral" megszerezni.

És végül - oldandó a kommentek okozta feszkót- ajánlok neked két linket a tanulás hasznosságáról, jó szórakozást:

[link]

[link]

2012. máj. 15. 13:52
 47/73 anonim ***** válasza:
74%

Ahhoz képest,hogy 40éves vagy gyerekesen gondolkodsz meg iszonyat irigy vagy.Tudod az iskola nem nevel azéletre a papír tudod mire jó.

Van egy mondás a bankárom nem kéri a bizonyítványom hanem a pénzügyi kimutatásaim érdeklik.

Ki érdekel,hogy nincs diplomája ha ügyes gyerek.Valószínű amíg te haza rohansz mert az asszony akkor sír,hogy ennyit melózol addig ez a srác bent dolgozik ha kell 11 órát is,és küzd küzd,mindent elvállalt,jól elvégezte ügyesen gyorsan dolgzozik,őszintén kit érdekel a diploma ilyenkor,nem a diplomáddal mész nyaralni nem a diplomád végzi a munkát.

Kicsit szálljatok magatokba,a srác megcsinálta inkább megkérdezném haver ügyes vagy,hogyan csináltad,mert már most többet ért el mint ti együtt a nagy diplomátokkal együtt.Ő valószínű már rég Hawaii-on fog nyaralni amíg ti még gürcöltök és szídjátok,hogsy há nincs papírja.

Nekem sincsen még diplomám,de folyamatban van,és mégis többet keresek a cégnél,mint a diplomás kollégák,nagyságrendekkel és folyamatosan emelik a béremet,persze ez titok,mert a kollégák kinéznének,mert sajnos a magyar iszonyat irigy kutya,de tenni érte,áááá.

Amikor a cégnél egy új szoftvert kell betanulni mit gondolsz ki az aki elsőnek jelentkezik?Hát én.Ki az aki akár este 10 kor is még a számítógép előtt ül és dolgozik?Én.

Ki az aki plusz mellókat vállal és határidő előtt teljesíti?Én.

Akkor miről beszélünk,kilátásban van egy előléptetés még magsabb pénzért,de ezért én kőkeményen dolgozok,nincs kifogásom,hogy jajj család,jajj gyerek,jajj nem találkozok a csajommal mindennap.Hanem fülem farkam be és okosan helyezkedve ügyesen,igényesen,és hatékonyan megcsinálok plusz feladatokat is.

Ez a srác is ilyeneket nyújt .Ti ilyenekre képesek vagytok-e?Szombaton ha szól a cég,hogy menni kell,bemennétek-e?Plusz munkákat vállaltok-e?

Képes vagy-e rá,hogy akár este 10-ig is bent legyél a projekt miatt?

Ezekre válaszolj,senkit nem érdekel a diplomád,és ha ezért nézitek le a gyereket akkor irigykedj csak,ő majd számolgatj a amillióit és még sikeresebb még elismertebb lesz míg ti csak ezzel lesztek elfoglalva,inkább dolgoz keményebben mutasd meg,tessék ott a lehetőség,és rád is felfigyelnének,jah hogy ezzel pluszokat kell vállalni hát igen,de akkor ne sírj,hanem csináld.

24Ffi IT még nem diplomás ember

2012. máj. 15. 14:19
 48/73 anonim ***** válasza:
73%

#27-es ásd már el magad jó??Gyökér,irigy kutya.Minek mondana fel,gondolom nagyon sikeres lehetsz a diplomáddal,amit két hányós este után nagy nehezen átbugdácsolva csináltál meg.

Ez a gyerek többet tett érte mint itt aki nagy okos valaha is tenne,nektek meg volt a 8 óra és toll kiesik a kézből uzsgyi haza.Nézzél már magadba a kérdezővel együtt.

Ezért tart ez az ország ahol szánalmas milyen emberek vannak,aki sikeres azt így kibeszélik,de tenni érte egyikőtök sem hajlandó,inkább jönnek a kifogások.Ő és például én amig ti kifogásokat gyártottok,addig mi karrierünket építjük egyre feljebb lépünk és egyre jobban élvezve a munkákat jól megfizetnek.Inkább el kellene kezdeni dolgozni,nem ócsárolni.

Kérdező 40 éves létedre iszonyat körülbelűl egy 16 éves sz@ros pulya szintjén vagy,miért is baj,hogy sokat melózik és élvezi,látom a diplomádon kívül az élethez annyi rálátásod sincs mint egy marék lepkének :(

2012. máj. 15. 14:37
 49/73 anonim ***** válasza:
13%

#46-os ezzel kicsit sem oldottad a feszültséget!

Engem az első video (még csak azt bírtam megnézni) mélységesen felháborított!

Csak egy érettségim van, nem volt lehetőségem továbbtanulni anno, de mindig felnéztem az egyetemistákra és hihetetlen számomra, hogy ennyi lenne az általános műveltségük.

Ezekre a kérdésekre a legtöbb, nem diplomás és nem feltétlen olvasott ismerősöm tud válaszolni, mivel általános iskolás tananyag, amit érdemes tudunk, ha átfogó képet szeretnénk alkotni a világról!

2012. máj. 15. 23:40
 50/73 anonim ***** válasza:
0%

Mondjuk ezek a kérdések is,minek erre tudnom a választ,őszintén.

Amit akarok ott van a gugli nagyon báratom,két egérkattintás és hopsz meg is van.

Annak idején Henry Fordtól is kérdezgettek mindenféle baromságot,mert nem érdemli meg,hogy sikeresnek titulálják.Erre válaszolt:,,nem tudom ezekre a kérdésekre a választ.Őszintén minek nekem ezeket tudni???Vannak embereim akikhez fordulhatok ha ilyesmikre keresem a választ."

Ezzel nem leszek jobb szoftverfejlesztő,hogy ezekre tudom választ meg nem leszek vele projektvezető,akkor meg minek.A használható ismétlem a használható tudás a hatalom,nem a diflázás.

2012. máj. 16. 06:19
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!