Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti eltűrnétek, ha a főnökötökn...

Ti eltűrnétek, ha a főnökötöknek alacsonyabb végzettsége lenne mint nektek?

Figyelt kérdés

Most, hogy nyeljem le a békát? A cégnél. ahol pár hete dolgozom metettek projektvezetőnek egy 23 éves gyereket, akinek a legmagasabb végzettsége egy egyszerű érettségi.

Két diplomával, rengeteg alázatosan ledolgozott év után, közel a 40-hez ez rettenetesen sérti az önérzetemet és többi hasonló korú és képzettségű kolléga szemét is szúra, hogy egy taknyos a góré.

Tény, hogy a gyerek egyáltalán nem beképzelt és tény, hogy átlagon felüli szakember máris jólcsengő nevvél, aki az elmúlt 3 évben állítólag milliókat keresett a cégnek (szóval nem az igazgató unokaöccséről vagy egy tövig benyaló törtetőről van szó). De akkor is! Nem lehetett volna inkább valami szaktanácsadót csinálni belőle? A mai világban már egyáltalán nincs kötelező ranglétra?

Sértő, mivel majnem 10 évig vért izadtam az egyetemen és ez a gyerek majdnem a fiam lehetne, mit mondjak neki, ha utasítást ad? "Igenis Uram?" Rettentően bizar.

Mi a véleményetek? Mit csinálnátok a helyemben?

2012. máj. 10. 22:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/73 anonim ***** válasza:
54%
Én is ugyan ebben a helyzetben vagyok mint te: a közvetlen főnököm fiatalabb és érettségin kívül más nincs neki + az igazgatónak ugyan az a végzettsége mint nekem semmivel nem több, egy suli jártunk. Oltári szerencsés volt h bejutott. Én csak reménykedem hogy egyszer én is feljebb léphetek :)
2012. máj. 11. 18:25
 22/73 anonim ***** válasza:
81%

Kissé gyerekes a hozzáállásod... És szerintem is egyértelműen féltékeny vagy.

Még te magad is belátod, hogy alkalmas a feladatra, sőt, kifejezetten jó. Akkor meg nem mindegy, milyen papírja van?

A HR-es is csak egy szép név a személyzetisre, régen nem kellett hozzá ilyen meg olyan felsőfokú képesítés. Régen a higiéniai menedzsert is takarítónőnek hívták, és az számított, hogy mennyire odafigyelve, szépen végzi a munkáját, nem pedig, hogy ismeri-e a különböző vegyszerek kémiai összetételét.

Igenis az a nemnormális, hogy mindenhez papírt várnak el, főleg, hogy az már senkit nem szokott érdekelni, hogy sokszor mennyire üres az a papír, és mennyire nincs mögötte semmi.

Dicséretes, hogy nálatok nem így van.

És nem értem, miért lenne más a helyzet, ha pont így lenne minden, csak főnök helyett szaktanácsadónak neveznék!? Ebből látszik, hogy gyerekes, sértődött hozzáállásod van, hogy még csak nem is logikus, amit mondasz...

És nem értem, miért kéne "Igenis, Uram!"-ot mondani, nem a katonaság ez...

2012. máj. 11. 19:04
 23/73 anonim ***** válasza:
87%

"Egy ilyen vezetőre a diplomás dolgozók nem tudnak felnézni egyrészt az életkora, másrészt az iskolázatlansága miatt, egyszerűen képtelenek vagyunk tisztelni és megbecsülni."

- ezért a mondatodért én téged úgy kipenderítenélek, hogy csak lesnél.

Ugyanis ezzel bizonyítottad, hogy az értékítéleted mennyire nyakatekert.

Nem az életkor alapján kell vezetőt választani, hanem a képességek alapján. Ilyen hozzáállással neked nem is lehet képességed rá, mert nem látsz az orrodnál tovább.

Bocsánat, nem bántásnak mondom, de ez teljesen egyértelmű.

2012. máj. 11. 19:08
 24/73 anonim ***** válasza:
66%

Én teljes egészében megértem a nézőpontodat, mert lassan végzek az orvosi egyetemmel (és utána még PhD-t tervezek) vagyis én is ledöbbennék, ha ennyi meló után valaki érettségivel "dirigálna" nekem (mondjuk, ez valószínűleg nem fog előállni). Annyival vigasztallak, hogy ha valóban jó és hozzáértő "főnök", mellesleg emberileg sincs vele baj, akkor inkább ő, mint egy csicskáztató, fennhéjázó, s*gghülye 60 éves.

Az érettségiről pedig annyit, hogy ha valaki diploma nélkül vihet egy 634 milliárd Ft-os költségvetésű minisztériumot, akkor nehogy már egy kis projectvezetőtől legyen a diploma az elvárás... (Azért az irónia remélem, hogy átmegy :D )

[link]

2012. máj. 11. 19:15
 25/73 A kérdező kommentje:

Utolsó, köszönöm a vigasztaló szavakat és értem a iróniát. :)

De sajnos ez a srác nem csak egy kis projektvezető, 23 éves és olyan pénzügyi döntésekben is kompetens amik több millió forintot érintenek. Mindenki sokkal jobban megbízik benne, mint bennünk mérnökökben. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem a tudásával van a bajom és nem vagyok lemaradva évtizedekkel, egyszerűen csak abszúrd az egész, néha alig bírjuk ki, hogy ne tegyünk panaszt az igazgatónál (igaz úgy sem törődne egy ilyen "semmiséggel".

Még az is zavar, hogy a srácnak ez inkább hobbi, mint munka, ha napi 18 órában kellene dolgoznia az neki jutalom lenne és nem büntetés, mindig boldog, tele van energiával, örömmel dolgozik minden nap és lehet, hogy rosszindulatú vagyok, de ez engem és kollégáimat is kicsit irritál.

Mielőtt lehurrognátok: Mi nem ilyen munkakörnyezethez szoktunk hozzá! És én világéletemben mindig alkalmazkodtam a munkahelyi hangulathoz, ez a legfontosabb a konfliktusok elkerülésében.

Utolsó: A feleségem is orvosként dolgozik és, ha esetleg a jövőben nem az állami egészségügyben dolgoznál, akkor készülj fel, a magánkórházakban vannak érdekes dolgok. Sajnos az orvos szava nem mindig szent...

Nem értem mért tartjátok a világ legtermészetesebb dolgának azt, hogy egy valaki iskolázatlanul ilyen pozíciókat töltsön be. Nem akarok én is a múlt rendszerrel példálózni, de ott azért soha nem fordulhatott elő ilyen.

2012. máj. 11. 21:28
 26/73 anonim ***** válasza:
75%

nemááá.nem véletlenül van ott ahol.

Példát lehetne róla venni hogy egy szaros kartonpappír(végzettség)nélkül is boldogul én így ismeretlenül is tisztelem a főnöködet és mindent el fogok követni hogy érettségivel annyit elérjek amennyit ő.

2012. máj. 11. 21:48
 27/73 anonim ***** válasza:
37%

Azért tényleg furcsa, hogy hová fajul ez a világ.

Diplomás emberek (és nemcsak pályakezdő fiatalok vagy büfészakosak) sepregetnek reggelenként az utcán, mert lejárt a munkanélküli segély és az önkormányzat nem tudja már őket irodai munkára elhelyezni, mert minden hely dugig van...

Erre a könyvelő barátnőm aki az adóbevallásokat csinálja megsúgja nekem, hogy a környéken a legjobb jövedelemmel rendelkező középvállalkozók (1,5-2 millió bevallott nettó havi szinten!!!) iskolai végzettségük szerint szinte mindegyik csupán szakmunkásképzőt végzett.

A kis nyugdíjas, aki élete nagy részében becsülettel és tisztességgel dolgozott, nevetségesen alacsony nyugdíjat kap, amiből még a gyógyszereket is nehéz kiváltania. Ezzel ellentétben a kisebbségiek, akiknek túlnyomó része életében sohasem dolgozott több száz ezres segélyekkel vannak támogatva havonta, pusztán a semmittevésért.

Most meg itt van ez a csupán érettségivel rendelkező 23 éves taknyos kölyök, akinek majdcsak kétszer olyan idős többdiplomás beosztottjai vannak. Én ha ennek a pofátlan gyereknek a helyében lennék, biztos minden nap mardosna a szégyen. Egyenesen felháborítónak tartom, ha egy fiatal ennyire nincs tisztában azzal, hogy hol a helye a világban. Mért nem mond fel? Hogy tud így tükörbe nézni nap mint nap? Parancsolgatni apám korabeli embereknek minden nemű kivívott tisztelet nélkül... Ez egy gerincses ember számára egyenesen elképzelhetetlen!

Tényleg kezd ebből a világből eltűnni a tisztelet és az alázat. Annak idején, 20 évesen mi még azért is megrovást kaptunk, ha ferde szemekkel néztünk a műszakvezetőre. Még a gondolattal sem játszottam el soha, mi lenne, ha én a hivatalos feljebbvalója.

Egy normális világban az efféle rendellenességek elfurdulása kizárt!

2012. máj. 11. 21:51
 28/73 anonim ***** válasza:
100%

Van egy cégem, a dolgozóimnak nicsen diplomája,

mégis mindegyikük kiváló szakember. Nem egy papír miatt lesz valaki jó. Ha talpraesett vagy es el tudod magad adni, emellett jó vagy valamiben, akkor igenis sokra viheted diploma nélkül is.

2012. máj. 11. 21:56
 29/73 anonim ***** válasza:
46%

Hogy a vállalkozónak nincs diplomája, az az ő dolga. A saját főnöke, ha így is jól megy a cég, akkor minek? Ezt én nem irigylem.

Szerintem meg ne is foglalkozz vele, hogy ki a főnök, ahogy öregszel, ez egyre természetesebb lesz, aztán meg kirúgnak, és 50 év felett meg elküld a 23 éves az interjúról, hogy túlkoros vagy.

Ilyen világot élünk.

Én hogy jártam:

2 diplomám van, 2 nyelvvizsgám. Mindent megtettem a cégnek. Túlóráztam, amikor csak kellett, auditon mindig megkaptuk a legjobb minősítést.

Csak éppen el mertem menni szülni. GYED alatt is továbbképzésekre jártam, miközben anyu vigyázott a gyerekre. Aztán bejelentettem, hogy vissza szeretnék jönni, és megkaptam a felmondásomat. Amikor mondtam, hogy ez kicsit durva, akkor az volt a válasz rá, hogy csak nem képzelem, hogy várnak rám?! Hát, én azt képzeltem, de most már a törvény szerint sem kötelező. Hát ez van ma ebben az országban!

Egyébként annak, aki a régi világgal példálózott csak annyit, hogy a kommunizmus fénykorában pont a 8 elemit tették meg főnöknek, mert az olyan ostoba volt, hogy tette, amit mondtak neki, a diplomás meg ment kapálni!

2012. máj. 11. 21:59
 30/73 anonim ***** válasza:
100%

Sokan nem is vállalnák szívesen, hogy ilyen komoly döntéseket hozzanak. Mivel ez felelősséggel is jár.

Ha te úgy érzed, hogy erre képes vagy, és kedved is van hozzá, senki nem tart vissza, hogy kilépj a munkahelyedről, és önálló vállalkozásba kezdj. Ott te lennél a főnök, és olyan embereket vennél fel, akiket csak akarsz.

Bár érdekes lenne, ha direkt csak nálad alacsonyabb végzettségűeket vennél fel, nehogy valaki "túlszárnyaljon", mert így aztán nem nagyon mennének előbbre a dolgok.

De az a te céged lenne, a te döntéseid... Nosza, csináld. Lehet, kiderül, hogy te is vezetésre termettél. :)

(Ha meg nem, akkor megállapítanád, hogy nem a papíron múlik a dolog.)

2012. máj. 11. 22:01
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!