Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti eltűrnétek, ha a főnökötökn...

Ti eltűrnétek, ha a főnökötöknek alacsonyabb végzettsége lenne mint nektek?

Figyelt kérdés

Most, hogy nyeljem le a békát? A cégnél. ahol pár hete dolgozom metettek projektvezetőnek egy 23 éves gyereket, akinek a legmagasabb végzettsége egy egyszerű érettségi.

Két diplomával, rengeteg alázatosan ledolgozott év után, közel a 40-hez ez rettenetesen sérti az önérzetemet és többi hasonló korú és képzettségű kolléga szemét is szúra, hogy egy taknyos a góré.

Tény, hogy a gyerek egyáltalán nem beképzelt és tény, hogy átlagon felüli szakember máris jólcsengő nevvél, aki az elmúlt 3 évben állítólag milliókat keresett a cégnek (szóval nem az igazgató unokaöccséről vagy egy tövig benyaló törtetőről van szó). De akkor is! Nem lehetett volna inkább valami szaktanácsadót csinálni belőle? A mai világban már egyáltalán nincs kötelező ranglétra?

Sértő, mivel majnem 10 évig vért izadtam az egyetemen és ez a gyerek majdnem a fiam lehetne, mit mondjak neki, ha utasítást ad? "Igenis Uram?" Rettentően bizar.

Mi a véleményetek? Mit csinálnátok a helyemben?

2012. máj. 10. 22:44
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/73 anonim ***** válasza:
56%

A #24-es válaszoló vagyok, azt elfelejtettem megkérdezni, hogy mégis, hogyan került a srác ilyen pozícióba?

Mert az tény, hogy sok cégnél bevett gyakorlat, hogy a referenciák, munkatapasztalat többet érnek, mint a diploma. De akkor se áll össze a kép, hogy 23 évesen honnan volt olyan munkatapasztalata, hogy azonnal ilyen fontos pozícióba tették be? Mert egy komolyabb vezetői álláshoz minimum 3-5 év tapasztalat kell, hasonló pozícióban. De akkor szintén adódik a kérdés, hogy az előző cég hogyan alkalmazhatott egy 18-20 éves gyereket érettségivel vezetőnek?

Mert úgy még összeállna a kép, ha egyetemista lenne, és onnan különféle szakmai versenyekre/konferenciákra járna, ahol a "nagyfőnök"" felfigyelt rá, de érettségivel mégis hogyan került egyáltalán látókörbe? Besétált az utcáról? Nem hiszem, mert szerintem még egy 30 éves diplomás mérnököt is körberöhögnének, ha pár éves tapasztalattal rögtön projectvezetőnek jelentkezne...

U.i.: Az állami- és magánkórházakon kívül szerencsére van még más perspektíva. Mert ahogy a mondás is tartja, egyik kutya, másik eb.

2012. máj. 11. 22:35
 32/73 anonim ***** válasza:
70%
# 27! nagyon irigy egy ember lehetsz te is...
2012. máj. 11. 22:35
 33/73 anonim ***** válasza:
61%

# 27

szánalmas a válaszod...

2012. máj. 11. 22:48
 34/73 anonim ***** válasza:
31%

# 27 vagyok.

Ha megkérhetnélek kifejtenéd, hogy miért is szánalmas?

Talán azért, mert nekem még fontosak az íratlan társadalmi szabályok, a tisztelet és az emberi értékek?

Amit írtam egyáltalán nem irigységből írtam. Szerintem egy vezetői állásra meg kell érni, nem lehet mindenféle törtető gyereknek odaadni.

2012. máj. 11. 23:11
 35/73 anonim ***** válasza:
96%

Miért is? Sorolom:

- Diplomás emberek közül AZOK sepregetnek az utcán, akik vagy teljesen alkalmatlanok a saját szakmájuk elvégzésére vagy teljesen értéktelen a "diplomájuk" (büfé és ruhatáros szak).

- Amíg valaki tehetségesen vezet egy vállalkozást és LEGÁLISAN ADÓZIK IS utána miért zavar téged, hogy nincs komoly végzettsége? Naés?! Ért ahhoz, amivel foglalkozik, kreatív és ügyes. Süt belőled az irígység.

- A nyugdíjasok és a cigányság kérdése teljesen irreleváns jelen esetben

- Miért kéne szégyellje magát a "23 éves gyerek"? Mert TEHETSÉGES? Mert SZAKÉRTŐ a munkájában? Esetleg mert MILLIÓKAT KERES A CÉGÉNEK? Ja, hogy csak azért, mert a beosztottai idősebbek nála és 20 év munka alatt nem tudták elérni azt, amit ez a srác pár év alatt. Erre inkább LEGYEN BÜSZE, de semmiképp se szégyellje.

- Hol olvasod azt, hogy dirigál? Pont azt írta a kérdező, hogy korrekt, nem beképzelt és nagyon jó szakember + főnök tele energiával és munkavággyal (és erre irigy a kérdező..)

- Mit tartasz te felháborítónak? Hogy vitte valamire? "HOL A HELYE?!" Miért, hol van? Normális vagy ember?

- Maga a kérdező írta le, hogy mennyire jó szakember a srác. Akkor milyen "ki nem vívott tiszteletről" beszélünk?

Az én véleményem, hogy egy normális világban egy normális embereket becsülik meg és jutalmazzák. Azt, aki JÓ SZAKEMBER. Azt, aki SZORGALMAS. Azt, aki TELJESÍT. Nem az olyan irigy gyengeelméjűeket, mint te és a kérdező, akik azt hiszik, hogy csupán AZÉRT, mert ők 20 évvel idősebbek még többek bárkinél, aki amúgy sokkal több tudással és / vagy tehetséggel rendelkezik náluk.

Színtiszta irígység süt mindkettőtökből.

Egy diplomás voltam.

2012. máj. 11. 23:42
 36/73 A kérdező kommentje:

#24-es Nem ismerem teljes egészében a részleteket, annyit tudok, amenyibe beavattak a munkatársaim, én ismerve a munkakörnyezetemet, hitelt adok nekik. Úgy kezdődött, hogy a srácnak általános iskolás kora óta minden szabad percét ez téma tölti és minden gondolata-e körül forog.

(Elnézést kérek, hogy nem mondom el mivel foglalkozunk, de ha elárulnám, akkor internet segítségével 5 perc alatt kinyomhatná bárki, hogy ki vagyok én. Remélem mindenki megérti, hogy ez a rizikót nem vállalom.)

Szóval miután leérettségizett, már olyan jellegű kapcsolati tőkével rendelkezett, hogy a legtöbb szakmabeli ismerte a nevét és munkásságát. Egyszerűen nyomult, nem munkahelyet keresett, hanem a hírnév volt fontos számára és a pozitíz kép, az, hogy rövid idő alatt figyelemreméltó eredményeket képes elérni magánvállalkozóként.

Amikor 3 éve, az országban a cégvezetők elkeztek sorra b*szarni a gazdasági válságtól, a mi vezérigazgatónk nem egy problémamegoldó team-ben gondolkodott, hanem egy független önálló szakértőben, akinek egyetlen dolga, hogy folyamatosan javaslatokat gyártson, a munkafolyamatok kivitelezést több szempontból alaposan vizsgálja ki és, ha kell állítson fel teljesen új, szükség esetén radikális ütemterveket.

Állítólag a vezérigazgató nagyon meglepődött, amikor a legtöbb ismerőse ezt a srácot ajánlotta, de nyitott volt és elhívta egy állásinterjúra. Ezután részmunkaidőben ajánlott neki egy konzultánsi állást, de a kollégáktól azt hallottam, őt is nagyon zavarta eleinte a srác fiatal kora.

Ezután a gyerek (megjegyzem, hogy folyamatosan túlbuzgó, mindig pörög) teljes állást kapott az átlag technikusnál kicsit alacsonyabb fizetésért. Az első év után kiderült, hogy az ötletei több milliós hasznot hoztak, és ezért becsülöm is őt, mint már mondtam a baj nem ezzel van.

Ezt követően, a srác eljátszotta a pótolhatatlam embert, ha magasabb posztot vagy reálisan több fizetést akart, akkor minden addig elért eredményét a dokumentálva a vezetők orra alá dörgölte és "megzsarolta" őket, hogy felmond és átmegy egy konkurens vállalathoz aki, már állítólag ajánlott is neki egy jobb állást. (Ezt nem tudom, hogy igaz-e vagy csak blöffölt, nem voltam ott, mindenesetre annyiban volt esze, hogy mindig reálisan kis lépésekkel haladt, sosem volt nagyravágyó, pl. másfél év után csak egy csekély fizetésemelést kért és egy saját íróasztalt, újabb fél év múlva meg melegétkezési utalványt és minőségellenőri posztot.

Szóval kis lépésekben haladt, a vezetőség nem nem akarta elveszteni, ezért megadták amit kér, legalábbis én így ismerem a story-t.

Most van itt harmadik éve, a dolgozók nagy részi nem kimondottan kedveli főleg, hogy a közelmúltban projektvezető lett, beosztottakkal, saját irodával és viszonylag jó fizetéssel. A kinevezését a vezérigazgató azzal indokolta, hogy jelenleg ő az egyetlen ember a cégnél, aki az összes munkafolyatot teljesen egészében átlátja, mellesleg magas a szaktudása és még kreatív is.

Ezért írtam, hogy szerintem jobb lenne, ha inkább szaktanácsadó lenne beosztottak nélkül, mindenkinek kevesebb feszültséget kellene akkor elviselni.

2012. máj. 11. 23:43
 37/73 anonim ***** válasza:
79%

Ugye, ugye, hogy ilyenkor milyen savanyú is tud lenni az a k.urva szőlő? :D

Tipikus magyar gondolkodás, hogy ha valahol van egy sikeres ember, ami a mai világ olyan mint a fehér holló, akkor azt a beszürkült eogista irigykedők mindig megpróbálják álruhába bujtatott indokokkal kikezdeni.

Igaza volt John Lennon-nak amikor azt mondta, hogy az középkorúak generációja fogja romlásba dönteni az országot és láss csodát!!! :D

Itt egy fiatal, akinek ti a lába nyomát csókoljátok, talán neki köszönhető, hogy nem ment a válalkozás csődbe és még megvan a munkátok, de ti megbecsülitek őt???

Á, dehogy csak fene nagy túl képzett diplomás büszkeségetek a fontos!!!

Ideje lenne változtatni a gondolkodásotokon, nem tűnt fel, hogy 2012. van???? :D:D:D:D

2012. máj. 12. 00:14
 38/73 anonim ***** válasza:
100%

"A kinevezését a vezérigazgató azzal indokolta, hogy jelenleg ő az egyetlen ember a cégnél, aki az összes munkafolyatot teljesen egészében átlátja, mellesleg magas a szaktudása és még kreatív is."

Tessék, itt a válasz hogy miért nem te vagy a vezető.

Leírod hogy egyébként mindent kib*szott jól csinál, szeretik a kollégák, a vezérigazgató nem akarja elengedni a konkurenciához mert annyi hasznot hoz a cégnek, a szaktudása nagyon magas fokú, de neked még mindig az életkora meg a "papír" a fontos.

Gondolj már bele: ha a te céged lenne, kit vennél fel szívesebben? Egy kétdiplomás szürke "alázatot", vagy egy olyan embert, aki felvirágoztatja a vállalkozásodat?

Ha ennyire nem bírod elviselni, menj el egy másik céghez, hátha ott lesz perspektívád.

Egyet azonban elárulok: a vezetői kompetencia és a kreativitás nem szerezhetők meg az egyetemen.

2012. máj. 12. 10:12
 39/73 anonim ***** válasza:
39%

kissé ide illő téma.

Mit javasoltok annak a személynek, akinek magas a tudása a munkatársaitól is magasabb, de a főnöké alacsonyabb, ellenben a főnök kedvencének tartják? Ugyanis ha a főnököm szabadságra akar menni, mindig rám bízza a dolgokat, magyarul a helyettese vagyok, fizetést emelt a jó munkámért és néha azon megy a vita, hogy a főnök nekem megígérte, hogy ha csak én nem mondok fel, akkor nem fog kirúgni soha. És ezt a kollégák nehezen viselik... Egyre idegesebben megyek napról napra be dolgozni.

2012. máj. 12. 11:20
 40/73 anonim ***** válasza:
87%

"Még az is zavar, hogy a srácnak ez inkább hobbi, mint munka, ha napi 18 órában kellene dolgoznia az neki jutalom lenne és nem büntetés, mindig boldog, tele van energiával, örömmel dolgozik minden nap és lehet, hogy rosszindulatú vagyok, de ez engem és kollégáimat is kicsit irritál. "

Ezt nem tudom elhinni. :D Kész...

A szocializmusban felnevelkedett, besavanyodott változásokat mereven elutasító, kicsi proletár beütésű emberke lehetsz.

2012. máj. 12. 11:37
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!