Ti eltűrnétek, ha a főnökötöknek alacsonyabb végzettsége lenne mint nektek?
Most, hogy nyeljem le a békát? A cégnél. ahol pár hete dolgozom metettek projektvezetőnek egy 23 éves gyereket, akinek a legmagasabb végzettsége egy egyszerű érettségi.
Két diplomával, rengeteg alázatosan ledolgozott év után, közel a 40-hez ez rettenetesen sérti az önérzetemet és többi hasonló korú és képzettségű kolléga szemét is szúra, hogy egy taknyos a góré.
Tény, hogy a gyerek egyáltalán nem beképzelt és tény, hogy átlagon felüli szakember máris jólcsengő nevvél, aki az elmúlt 3 évben állítólag milliókat keresett a cégnek (szóval nem az igazgató unokaöccséről vagy egy tövig benyaló törtetőről van szó). De akkor is! Nem lehetett volna inkább valami szaktanácsadót csinálni belőle? A mai világban már egyáltalán nincs kötelező ranglétra?
Sértő, mivel majnem 10 évig vért izadtam az egyetemen és ez a gyerek majdnem a fiam lehetne, mit mondjak neki, ha utasítást ad? "Igenis Uram?" Rettentően bizar.
Mi a véleményetek? Mit csinálnátok a helyemben?
látod, a fantáziád is korlátozott, hisz nem fogtad fel a lényeget az orvosos hasonlatban :) vhol éreztem, hogy így reagálsz.
A tudásét hogy bizonyítaná egy papír? Hisz neked is van papírod, még sincs meg ugyanaz a tudásod.
mi a megalázó neked? Az, hogy már ennyi idősen jobban vágja a témát? Azt el hiszem, hogy szarul esik. Nekem is szarul esne persze, de ettől még teljesen korrekt az egész.
A sok ellenvélemény ellenére én azért megértem a kérdező problémáját. A öcsém 25 éves, gyári munkásként dolgozik viszont szenvedélyesen imádja az elektronikát, már több mint tíz éve még a wc-re is úgy megy el valamilyen szakkönyvet olvasgat. Hétvégenként az egyetemi szórakozóhelyeken egyenrangú félként vitázik tapasztalt villamosmérnökökkel, a tv-től számítógépig minden elektromos kütyünek ismeri a működését, bármit képes megjavítani és hobbiból gépeket szokott tervezni és építeni, pl. számítógéppel vezérelt fűnyírót, napelemmel működő háztartási gépeket vagy automata haszonállat gondozó rendszert.
A baj csak az, hogy addig egy komoly munkahelyre sem mehet el dolgozni és egy "találmányát" sem veszik komolyan, amíg nincs legalább egy DIPLOMÁJA. Ezért elhatározta, hogy két éven belül elkezdi az egyetemet, mert ebben az országban az előrejutásnak; ahhoz, hogy az embert magasabb körökben is komolyan vegyék, ez az egyetlen kulcsa és nem autodidakta módon szerzett tudás.
Annak a kölyöknek az iskolapadot kellene koptatnia és előadásokra járnia, vizsgákra készülnie és amikor már kiérdemelt egy olyan címet, ami megalapozottá teszi a rangját, akkor talán jobb szájízzel fogadná mindenki az utasításait és rugalmasabb, kellemesebb munkakörnyezetben telnének el a hétköznapok.
Egy érettségivel rendelkező fiatal a mai világban legtöbbször csakis beosztott lehet és, ha valamilyen csoda folytán mégis magasabb munkakörbe került, akkor a képzettebb társai mindig le fogják nézni és ez így van rendjén.
Hiába okostojás, a tudását nem olyan módon szerezte mint a többiek, nem azt az utat járta végig, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy egy diplomás úgy látja, hogy "csalt". Ha tényleg zseni, akkor az egyetemet is könnyűszerrel elvégezhet és akkor valamelyest enyhülhet ez a feszültségforrás, de amíg 23 évesen egy érettségivel vezetői beosztásban dolgozhat, addig esze ágában sem lesz a felsőoktatási intézmények (nem kicsi) stresszhatásaival terhelni magát.
Viszont le merem fogadni, hogy amint kirúgják a cégtől, első dolga lesz, hogy beadja a felvételi kérelmét valamelyik levelezős szakra az egyetemen. Ez már csak így szokott menni. :)
képzettebb társai le fogják nézni? mivan?
mivel képzettebbek? pár papírral?
nem a papír számít, hanem a szaktudás...
A főnök látta, hogy egy kincset talált és nem hagyta veszni. Minden papír ellenére megadta neki a lehetőséget és ezek szerint él vele. Ez igazán jó hozzáállás. A kérdező pedig ha nem tűri ugyan mit csinál?
Kedves kérdező!
Az a marha nagy helyzet, hogy az a "gyerek" okosabb, ügyesebb és tehetségesebb, mint te vagy a kollégáid - ezért ő a főnök. Ti meg vagy elfogadjátok ezt vagy ki lesztek rúgva. Ennyi.
Ha te az elmúlt 20 évben nem "alázatosan dolgoztál" volna, hanem villantasz valami különlegeset, amit más nem tud, akkor lehet te lennél a főnök - most maradsz beosztott, megszokod vagy megszöksz.
Sajnos ritka az ilyen eset, és igen tűrném, sőt még büszke is lennék rá, hogy nem egy öreg vén fásult ember ugráltat.
És igen jelenleg sok helyre csak a papírt nézik és nem a szakértelmet, hozzáértést. Viszont lehet, hogy ez nem lesz sokáig mivel a felsőoktatási rendszert rendesen elcseszték, én pl. jövőre érettségizek és pénzügyi szakon szerettem volna tovább tanulni viszont nem kapnak állami támogatást mostantól a pénzügyi sulik. a MAGYAR átlag ember pedig képtelen kifizetni félévente 200-250 ezer Ft-ot, főleg télen nem amikor csak a fűtés 40 ezer Ft. Szóval inkább örülj, hogy egy értelmes fiatal főnököd van és nem egy vén fásult öreg. Amúgy irigység és az újjal mutogatás jól megy, tapasztalat.
Kérdező: nekem is két diplomám van, és hosszú éveket töltöttem el mire vezető beosztást kaptam.
Soha nem az zavart ha a főnökömnek nem volt "papírja" hanem az ha nem értett ahhoz amit csinált ( vagy amit mi csináltunk beosztottként).
Példának okáért volt olyan főnököm, aki rendelkezett ugyan diplomával, de olyan s*gghülye volt, hogy nem tudtam, sírjak- e vagy nevessek. Innen hamar tovább is álltam.
Egy másik főnököm épp akkor szerezte a diplomáját, amikor nála dolgoztam, na ő egy igazán értelmes, talpraesett ember volt, tőle rengeteget tanultam.
Szerintem te is próbálj meg inkább tanulni tőle, van mit szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!